ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Radauti si imprejurimi - Manastirile Bucovinei (Bogdana, Putna, Arbore), Chilia lui Daniil Sihastrul, Stejarul multisecular si Ceramica de Marginea

Ilustrație video-muzicală

Doina Sulac - Floarea dorului
TIPĂREȘTE

Am avut o vreme “sa nu scoti un caine afara din casa” cum circula o vorba pe la noi! Asa cum am scris in alt review, zilele trecute am fost in Bucovina multumita premiului saptamanal castigat pe AmFostAcolo, unde am fost cazata la Pensiunea Montana din Sucevita (click aici).

Drumul spre satul de munte a fost foarte bun, iar peisajele de poveste! Inainte de a ajunge in Cumpulung Moldovenesc, drumul coteste la stanga si incepem un urcus prin muntii impaduriti cu rasinoase. Culmile, care mai de care mai inalte, se mandresc cu podoaba ce o poarta! Peisajul este de o frumusete greu de descris, brazii acopera dealurile asemeni unui covor, din loc in loc zarindu-se iarba verde si casele localnicilor, cu curti delimitate in panta! E o adevarata placere sa te plimbi pur si simplu in aceste zone montane, unde natura s-a intrecut pe sine si ne delecteaza cu frumusetile ei!

In sfarsit am ajuns la Sucevita, asezare seculara la poalele Obcinii Mari, o localitate cu un peisaj la fel de frumos ca si drumul facut pana aici! Am putut sa remarc ca datorita frumusetii locului si Manastirii Sucevita care se afla in acest sat, Sucevita a devenit foarte cautata, construindu-se aici foarte multe pensiuni.

Noi am ajuns seara, din aceasta cauza nu am mai facut nici o plimbare, dar a doua zi am pornit sa cunoastem imprejurimile.

De cum ne-am trezit, ne-am uitat pe fereastra sa vedem daca ploaia care incepuse cu o seara inainte s-a oprit. Nu se oprise… Era o ploaie mocaneasca si nu era nici prea cald, de-ti venea doar sa stai la caldurica. Am pornit totusi la drum, impreuna cu @ionescunic si sotia lui sa cunoastem imprejurimile.

Prima directie a fost Radauti, unde @sanziana m insotita de baietelul ei a fost o gazda desavarsita si in ciuda vremii, ne-a prezentat orasul, pentru care ii transmit multe multumiri si scuzele de rigoare pentru ca am scos-o din casa pe acea vreme!

In parcul central am zarit constructia impunatoare, de dimensiuni impresionante a Catedralei Ortodoxe “Pogorarea Sfantului Duh”, fapt care ne-a determinat sa intram. Constructia Catedralei a inceput in 1927 si s-a intins pe mai multi ani, pana in 1948, iar cu ajutorul credinciosilor, prin aport banesc, pana in 1961. Catedrala, un adevarat monument de arhitectura, are picturi interioare deosebite. Am admirat si catapeteasma, suflata cu aur, precum si ferestrele, rotunde, foarte ingenioase, grupate cate trei, astfel ca lumina zilei care patrunde pe aceste ferastruici are un anume joc care se aseaza pe picturi, scotandu-le in evidenta.

La numai cateva cladiri distanta, dar pe partea opusa a drumului, se afla “Muzeul de Etnografie Samuil si Eugenia Ionet”, dar am ramas sa-l vizitam mai tarziu daca ne ajunge timpul. Nu ne-a ajuns...

La capatul strazii, am luat-o la dreapta si am ajuns la Manastirea Bogdana, click aici, nu inainte de a admira statuia ecvestra a lui Bogdan I si alte busturi aflate pe Aleea Voievozilor, ascultand explicatiile @sanzianei m, precum si monumentul ridicat in cinstea eroilor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial. Am intrat in manastire cu o mare satisfactie, deoarece este un lacas de cult foarte important. Aceasta biserica este prima constructie religioasa din piatra din Moldova! Zidul a fost ridicat sub Bogdan I. Constructia bisericii a insemnat recunostinta si multumirea fata de Dumnezeu pentru luptele victorioase purtate si pentru intemeierea pentru prima data a unui stat liber si independent, Bogdan fiind intemeietorul statului feudal - Moldova. Manastirea este si necropola, aleasa de el si pentru el, aici fiind ingropati si urmasii familiei sale – domnitori ai Moldovei pana in anii lui Alexandru cel Bun: Bogdan I, Latcu Voievod, Roman, Stefan I, Bogdan, fratele lui Alexandru cel Bun si Bogdan fiul lui Alexandru cel Bun.

Mormintele celor sase domnitori care sunt acolo au fost acoperite cu lespezi frumos decorate, puse de catre Stefan cel Mare. Pe langa mormintele celor sase domnitori, aici sunt si mormintele Doamnei Stana, sotia domnitorului Bogdan al III-lea, mama lui Stefanita Voda, precum si al Episcopului Ioanichie de Radauti. In pridvor se gaseste si mormantul jupanasei logofatului Alexa Nicolescu, in total fiind 11 morminte.

In afara bisericii s-a aflat mormantul tatalui mitropolitului Iacob Putneanul, dar osemintele lui au fost mutate la Manastirea Putna, ramanad aici doar lespedea funerara.

Pe langa toate aceste amanunte care fac Manastirea Bogdana un obiectiv deosebit, se adauga Moastele Sf. Ierarh Leonte, vindecatoare de boli. Ele sunt ale Episcopului Lavrentie de Radauti, a trait in vremea lui Alexandru cel Bun. A renuntat la scaunul episcopal, devenind un sihastru si parinte duhovnicesc foarte cunoscut. Unul dintre ucenicii lui a fost Daniil Sihastrul. Inmormantat la Schitul Laura, s-a observat ca cei care se opreau la mormantul sau se vindecau de boli, astfel ca s-a cerut mutarea moastelor sale la Manastirea Bogdana. Se spuna ca la deschiderea mormantului, “trupul era intreg si nestricat”, in aceasta stare el a fost asezat intr-o racla si adus la Manastirea Bogdana. Foarte multi credinciosi vin aici in speranta vindecarii de boli.

Ne-am intors in parcul central, de unde am luat-o la stanga, spre Manastirea Putna, aflata la 33 km de Radauti, fiind un obiectiv care trebuie vizitat daca ne aflam in regiune. Este ctitorita de catre Stefan cel Mare, “parintele neamului romanesc” si, asa cum spune panoul explicativ la intrarea in manastire, “istoria manastirii se impleteste cu istoria neamului romanesc”. In legatura cu alegerea locului manastirii circula mai multe legende. Se spune ca “intr-o noapte foarte intunecoasa, pe cand afara se amestecau “urletele lupilor cu mormaitul ursilor”, Stefan cel Mare, ratacindu-se, a ajuns la Daniil Sihastrul, care l-a sfatuit sa ridice o manastire, pentru ca “Dumnezeu sa-i ajute in toate treburile lui”. Alegerea locului manastirii s-a facut noaptea, tot in compania lui Daniil Sihastrul, care, l-a sfatuit pe Stefan sa priveasca in zare. Ceea ce credea ca erau multe lumini erau ingerii, care luminau locul precum luceafarul noptii. Daniil l-a sfatuit astfel pe Stefan sa ridice acolo manastirea, fiindca acel loc e sfintit, si numai asa va putea sa-i invinga pe dusmani. Ca urmare a acestei intamplari, degetul aratator de la mana dreapta al lui Daniil, imbracat in argint, se afla intr-o racla, in pastrare la Manastirea Putna, fiind degetul cu care i-a aratat voievodului locul unde trebuie ridicata manastirea.

Am asteptat cu nerabdare intrarea in aceasta manastire, fiind “opera” marelui Voievod Stefan cel Mare. Inca din parcare am putut admira zidurile solide, specifice perioadei lui Stefan, care intelegand foarte bine rolul acestor fortificatii, le-a acordat o mare atentie. Zidurile, avand o grosime de peste 2 metri, si-au indeplinit cu succes rolul de aparare, asistand la toate evenimentele care s-au derulat aici in cei cinci sute de ani de existenta.

Am intrat in manastire prin arcul boltit al turnului, pe care am admirat stema Moldovei, numit si Turnul lui Eminescu, deoarece marele poet impreuna cu Ioan Slavici si alti scriitori, aflati la un eveniment local, au innoptat in sala de la etajul turnului.

Inca de la intrare am remarcat frumusetea acestui lacas, iar aleile pietruite strajuite de trandafiri ne conduc spre intrarea in biserica, nu inainte de a remarca o frumoasa cruce, pe colina ce se zarea in apropie. Crucea, inalta de 28 de metri, aflata pe Dealul Crucii, am inteles ca este luminata noaptea, dar momentan era invaluita in ceata, dar privelistea era atat de frumoasa! Se zarea, totusi, crucea, veghind asupra locului, dominand brazii din jur!

Dupa ce am admirat curtea plina de verdeata, am privit biserica, ai carei pereti albi au avut candva minunate picturi pe fond de aur. Cronicarul Ion Neculce spunea ca « era mai mult aur decat zugraveala, si pe dinauntru si pe dinafara ». Din cauza alunecarilor de teren precum si a distrugerilor datorate de navalitori, biserica a avut nevoie de reconstruiri, realizate de catre Vasile Lupu. S-au refacut picturile interioare, dar cele exterioare nu.

Ne-am apropiat cu respect de mormantul lui Stefan cel Mare, deasupra caruia am putut citi: ‘’Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant’’. O lumanare vesnic aprinsa si doua flori odihnesc pe lespedea de marmura. Baldachinul de marmura care acopera mormantul se sprijina pe doua coloane acoperite cu marmura, iar pe margini sunt motive florale specifice perioadei. Langa mormant « privesc » mai multe icoane realizate cu maiestrie in ateliere manastirii, care-l infatiseaza pe Sfantul Voievod Stefan cel mare. Doua dintre ele sunt imbracate in argint.

O frumusete deosebita este Icoana Maicii Domnului, imbracata in argint si asezata intr-un suportul imbracat in catifea rosie, brodata cu fir de aur, reprezentand motive florale. Iconostasul din lemn de tei si tisa, suflat cu aur, e de o rara frumusete, iar usile imparatesti sunt tot broderii din lemn, si imbogatite cu icoane, rotunde sau nu, la imbinari sau in pozitiile centrale.

Inainte sa iesim din manastire, am admirat bustul luceafarului poeziei romanesti, Mihai Eminescu, care, in vizita sa la Manastirea Putna a rostit cuvintele ce au intrat in istorie: « Sa facem din Putna Ierusalim al neamului romanesc si din mormantul lui Stefan altar al constiintei nationale. »

Am parasit manastirea si parca m-am simtit mai buna, mai implinita si bineinteles, mai patrioata, cu o satisfactie imensa ca am fost in acest loc.

Daca eram aici nu puteam pleca fara sa vedem si Chilia lui Daniil Sihastrul aflata la 1 km de Manastirea Putna. O zarim indata ce ajungem, cenusie si pustie ca si viata pe care a avut-o, o viata aspra, de post si rugaciuni. Daniil Sihastrul este unul din cei mai populari sfinti moldoveni, retragandu-se in aceasta chilie pentru ca a vrut mai multa liniste. Calugarit la 16 ani, a stat o vreme la Manastirea Sf. Nicolae din Radauti (Manatirea Bogdana), unde a invatat carte si s-a retras apoi la Schitul Sfantul Lavrentie, dupa care a venit la Putna.

Gasind aceasta stanca mare, si-a facut acolo locuinta, scobind cu dalta pe o lungime de 9.25 metri si inaltime de 2 metri, facandu-si aici un paraclis. Mie mi-e greu sa-mi imaginez cum a putut realiza acest lucru. A trait aici timp de 20 de ani, timp in care povetele si sfaturile lui duhovnicesti au ajuns cunoscute in intreaga tara. Daniil i-a proorocit lui Stefan ca va ajunge domnitorul Moldovei. Tot la el a ajuns Stefan cel Mare cand s-a ratacit si l-a sfatuit sa construiasca Manastirea Putna (a se vedea mai sus). Stefan cel mare venea adesea la el pentru a-i cere sfaturile, iar traditiile spun ca Domnitorul isi lega calul in apropiere, langa adapostul unei capre. Se retrage apoi la Voronet, intr-o alta chilie sapata in stanca. Am parasit chilia admirand puterea cu care a putut Daniil sa traiasca, ghicind crezul puternic care l-a condus in viata si l-a facut sa renunte la cele lumesti, dorindu-si sa se retraga in sihastrie.

Plecand de la Putna, ne-am intors in Radauti de unde am luat drumul spre localitatea Casvana, situata la 12 km de localitatea Solca, aflata putin mai departe de localitatea Arbore. Am vrut sa vedem Stejarul Multisecular, pe care l-am gasit chiar la drumul principal. Langa stejar am admirat o frumoasa fresca care-l infatiseaza pe Stefan la umbra acestui arbore, impreuna cu ostenii sai. Caci Stefan cel Mare s-a oprit aici crezand ca se apropie dumanii, dar se apropiau ciobanii, care-si chemau oile la muls. Satenii, impresionati la vederea Domnitorului, l-au servit cu o bucata de cas, dar aceasta era atat de mare, incat el a exclamat: ” Marite Doamne, ce cas avan! ’. Cum casul era produs intr-o vana, a denumit orasul Casvana, denumire care s-a pastrat si azi, doar putin deformata – Cajvana. Se spune ca prin anii 1200 au fost ingropati aici multi barbati cazuti in luptele cu turcii, intr-o groapa mare, langa care s-a sadit apoi acest stejar. Stejarul a dainuit pana in zilele noastre.

Batranul stejar are la baza o grosime considerabila si o scorbura adanca. Din loc in loc, pe scoarta copacului, au crecut plante, iar seva copacului se scurge prin anumite parti, vascoasa si galbena. Un batran de prin partea locului, vazandu-ne in jurul copacului, ne-a povestit ca acum 70 de ani, cand el era baiat de scoala, scorbura era pozitionata in alta parte, mai in spate, in partea postero-laterala, dar prin deformarea trunchiului si ingrosarea neuniforma in locuri diferite, scorbura este acum pe partea antero-laterala. Ne-a mai spus ca batranul stejar a fost destul de afectat cand s-a lucrat la canalizare, cand radicinile i-au fost atinse. Eu sper ca stejarul va mai dainui inca multa vreme, ducand istoria mai departe prin existenta lui.

Dupa ce ne-am facut poze cu copacul protejat, ne-am indreptat spre Manastirea Arbore, aflata in apropiere.

Manastirea, construita din piatra si caramida, a fost ctitorita de Luca Arbore, parcalabul Sucevei, care si-a indeplinit cu succes misiunea de aparare a Cetatii de Scaun timp de 40 de ani. Pictura exterioara este in multe locuri foarte stearsa, insa se pot totusi admira.

Chiar la intrare in incinta manastirii se observa elementul de noutate adus de aceasta biserica, si anume prelungimea zidurilor laterale, unite printr-o arcada, iar pe fatada o nisa pentru clopote. Biserica are o forma clara, cu suprafete netede, fara turle.

Se observa imediat ca toate picturile degaja o anume voiosie si sinceritate, ele sunt cu multe personaje in miscare, sugerand apropierea dintre oameni. Se poate remarca coloritul cald si armonia culorilor. La pictarea lor artistul a folosit, pe langa culoarea verde, albastrul de Voronet.

Am intrat prin usa pozitionata lateral, in pronaos. Aici am putut privi cel mai bine picturile interioare, deoarece in rest sunt schele pentru restaurare, iconostasul este acoperit, dar ramane loc si pentru privit.

In pronaos se gaseste chivotul de mormant al lui Luca Arbore, fiind cel mai valoros insemn funerar de stil gotic din Bucovina.

Am parasit acest lacas cu regretul pe care-l avem mereu cand ne aflam in fata unei frumuseti serios afectata de trecerea timpului si cu speranta ca restaurarea inceputa va face “minuni” si ne-am indrepat spre localitatea Marginea, o comuna foarte cunoscuta prin Ceramica Neagra de Marginea. Intrarea in localitate poarta simbolul ceramicii, langa numele localitatii putand admira un ulcior mare, negru, amintindu-ne ca ne aflam intr-un loc cu traditie.

Intrarea in atelier este libera. Mesterul olar e obisnuit cu vizitele, ne-a spus ca indata va incepe ultima bucata din acea zi. A luat bucata de lut, cu mainile usor umezite, roata se invarte mereu si cu mainile lui dibace da forma dorita. Astfel, cu indemanare, el alungeste bucata de lut, o gatuie, o subtiaza, o ingroasa, in functie de model... Cu o spatula traseaza un sant la baza sau la gatul vasului. A fost foarte interesant, vasul este gata in cateva minute. Dupa ce se usuca, vasul este ars intr-un cuptor inabusit, arderea fara oxigen generand culoarea cenusie sau neagra, specifica zonei. Aceasta indeletnicire are o vechime mare, fiind o dovada a originii dacice. Vasele, dupa ardere, sunt pictate in diverse culori sau modele.

Dupa ce am admirat maiestria olarului, ne-am indreptat spre magazinul de prezentare, unde am admirat diverse vase, ulcioare, vase produse in acest atelier. Toate produsele sunt frumoase, deosebite, Ceramica Neagra de Marginea devenind o marca foarte cunoscuta in intreaga lume.

La iesirea din atelierele de creatie am intrat in Muzeul de etnografie alaturat, unde intr-o casa veche putem admira costume populare, cojoace, obiecte tesaturi, cosuri de nuiele, oua incondeiate, etc. , obiecte care pot fi si achizitionate.

Ne-am intors in Sucevita, cu regretul ca o zi nu ne-a fost suficienta pentru descoperirea frumusetilor bucovinene, incarcate de traditie si istorie si cu promisiunea ca ne vom intoarce atunci cand va fi posibil.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 29.09.10 11:06:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9378 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Manastirea Bogdana Radauti - Moastele Sf. Ierarh Leonte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2400 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

david
[29.09.10 11:18:38]
»

Nu stiu cum ai reusit sa vizitezi asa multe obiective turistice si cu doi copii dupa tine.

Felicitari!

bessondm
[29.09.10 11:22:01]
»

Pacat ca vremea n-a tinut cu voi, dar... cele vizitate a compensat, cred, cu prisosinta acest neajuns.

presario
[29.09.10 11:39:52]
»

Un adevarat turneu "manastiresc". Felicitari pt review!

trandafir 1970*
[29.09.10 12:35:09]
»

Pentru Bucovina intotdeauna este prea putin timp pentru a cuprinde tot!

Insa ati vazut ceva in scurt timp, felicitari pentru "maratonul" vostru spiritual!

corinne
[29.09.10 13:04:41]
»

Felicitari pentru descrierea amanuntita!

Manastirea Putna este una din manastirile unde n-am ajuns si chiar mi-as dori sa o vizitez! Pana atunci ma multumesc cu impresiile si pozele tale.

Vot cu 2400 PMA!

Alina Morar
[29.09.10 13:54:07]
»

Ce povestiri interesante despre locurile vazute. Pacat doar de vreme...

Bine imi aduc aminte? Scrie cumva, la intrare in Radauti, Oras cu criminalitate zero? Daca, bine tin minte, cand am fost de Pasti in 2008, cam asa ceva scria.

mariana.olaru
[29.09.10 14:22:37]
»

Foarte frumoasă şi detaliată descriere, o adevărată invitaţie la a redescoperi cu toate simţurile noastre bucuria întâlnirii cu Bucovina. Aştept şi validarea fotografiilor, pentru că sunt sigură, imaginile vor fi la fel de îmbietoare. Felicitări!

biancutaAUTOR REVIEW
[29.09.10 15:45:11]
»

@david, am profitat deoarece eu am drum foarte rar in zona, nu stiu cand voi mai merge acolo. In plus, a fost singura zi, cu o seara inainte am ajuns si a doua zi am plecat, deci...

@bessondm, asa e, vremea nu a tinut cu noi, dar "ne-am luptat" cu ea, chit ca eram uda toata...

@presario, multumesc, nu a fost doar manastiresc, dar au fost locuri frumoase incarcate de istorie si aproape toate se "invart" in jurul lui Stefan cel Mare.

@trandafir1970, ne-au ramas foarte multe locuri de vizitat pentru o alta calatorie, doar ca e departe si ajungem greu acolo. Sunt necesare multe zile pentru a vedea numai zona in care am fost Sucevita - Radauti - Suceava.

@corinne, sper sa ai ocazia sa ajungi si tu la Putna, e un loc incarcat de istorie unde vin turisti din toata tara.

@Alina Morar, ai perfecta dreptate, asa scrie, "Oras cu criminalitate zero", uitasem! Mai rar asa ceva!

@multumesc, mariana. olaru, sunt incantata ca impresiile mele ti-au atras atentia si sunt ca o invitatie de a redescoperi locurile frumoase din Bucovina!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
deliutza27
[29.09.10 16:05:03]
»

Sunt putin invidioasa (in sensul bun al cuvantului) pe colegii care se cunosc intre ei... Cateodata, citind review-urile celorlalti, incerc sa-mi fac o imagine despre cum sunt ei cu adevarat, ce fel de persoane sunt, in spatele povestilor lor. Si unora le urmaresc cu drag scrierile... cum este acesta de exemplu. Numai cuvinte de lauda pentru frumoasa descriere!

catalinalupu
[29.09.10 16:41:17]
»

Sunt fara cuviinte! Iar ca o descendenta a razesilor Marelui Stefan... sunt incantata!

valimi
[29.09.10 16:50:29]
»

Imi pare rau ca ne-am aflat in aceeasi zona in acelasi timp si nu am avut inspiratia sau norocul sa ne intalnim...

Si mai regret ca nu am ajuns si eu la atelierul de olarit de la marginea, intotdeauna m-a fascinat olaritul, dar ma multumesc cu relatarile tale.

Felicitari pentru review.

biancutaAUTOR REVIEW
[29.09.10 17:17:14]
»

@deliutza27, stiu cum e, fiecare ne "confectionam" un chip in spatele numelui de pe site, dar eu sunt convinsa ca fiecare ramane uimit cand vede persoana in realitate, deoarece aproape intotdeauna e altfel decat si-a inchipuit! Iti multumesc pentru cuvintele frumoase!

@catalinalupu, multumesc, sunt locuri foarte frumoase! Am mai fost candva in Bucovina, dar eram mic copil, e ca si cum nu am fost. Abia acum descopar locurile!

@valimi, si mie-mi pare rau ca nu ne-am cunoscut, eu nici nu am stiut ca ai fost acolo decat cand am ajuns acasa! Fata mea a privit fascinata cum se face vasul, isi dorea mai de mult un joc practic, 'Roata olarului", dar i-a trecut. Si-a amintit acum de el si va trebui sa-l cumparam de ziua ei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ionescunic
[29.09.10 21:19:17]
»

A 15 a- felicitare vine din partea mea care am fost prezent peste tot, in ziua descrisa foarte bine de colega noastra Bianca aici. Eu nu cred ca reusesc sa descriu asa de frumos, dar ma voi stradui si o sa vedeti rezultatul maine sau cel tarziu vineri sper. Oricum noi am avut o zi in plus deci va fi si altceva acolo, sper sa nu fac copy/paste dupa acest review.

krondia*
[29.09.10 21:38:36]
»

Foarte bine structurat reviewul, mi-a plăcut că am găsit într-un singur loc obiectivele importante din zona Rădăuţiului şi cum aş putea ajunge la ele. L-am notat la "favorite". Felicitări!

biancutaAUTOR REVIEW
[29.09.10 23:57:20]
»

@ionescunic, eu nu-mi fac probleme in privinta impresiilor tale, sunt convinsa ca le vei descrie mult mai frumos decat mine. Astept impresiile, sunt curioasa ce ai mai vazut dupa plecarea noastra!

@krondia, iti multumesc! La plecare am urmat drumul direct spre Radauti, unde obiectivele descrise sunt in parcul central, iar la intoarcere, am venit pe alta ruta, Radauti - Arbore - Solca - Cajvana - Arbore - Sucevita, am facut un ocol.

webmaster13
[30.09.10 00:48:49]
»

sper sa placa melodia atasata, insa se poate schimba daca autoarea acestor impresii doreste!

biancutaAUTOR REVIEW
[30.09.10 07:05:14]
»

Multumesc web13 penru melodie, e foarte potrivita!

magdalena
[30.09.10 07:30:01]
»

Foarte frumos acest review, acum mi-am gasit timp sa il citesc, am vrut sa o fac pe indelete, un adevarat ghid si permite-mi, a nu stiu cata oara, sa regret ca nu s-a nimerit sa fiu si eu acolo!!

Sanziana
[30.09.10 08:24:15]
»

intradevar ne mandrim cu un oras cu criminalitate zero! Si pentru ca este rostul de o gluma prin zona referitor la aceasta pancarta, ma veti intreba cum de? Pai daca toti criminalii au plecat in strainatate?

@biancuta, pacat ca nu ati avut ragaz sa o lasi pe fata cea mare sa isi faca propriul vas de lut, daca doreste cineva asa c eva, e de ajuns sa vorbiti cu mesterul, va costa ceva simbolic si a doua zi dupa ce e ars in cuptoare puteti lua acasa produsul creatiei voastre.

Mi-a parut rau de vremea pe care ati prins-o, poate vor fi alte ocazii sa va plimbariti in tihna prin zona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[30.09.10 09:23:59]
»

@magdalena, sunt convinsa ca vor mai ocazii sa ne intalnim!

@sanziana m, nu stiam ca exista posibilitatea ca vizitatorii sa se "joace' cu instrumentele mesterului! Daca stiam, o lasam, nu pierdeam decat cateva minute. Dar e bine ca stim, nu se stie cand mai ajungem acolo.

cosminp
[27.10.10 12:46:37]
»

foarte frumoasa si completa descrierea despre Bucovina.

cat priveste Cajvana, uite ce am gasit:

denumirea oficiala este Cajvana, este oras in judetul Suceava, despre care puteti citi mai mult aici, ale carei coordonate geografice sunt: 47.7 latitudine si 25.97 longitudine.

o interesanta prezentare despre Cajvana puteti viziona aici iar de aici am aflat despre stejarul cel mai batran din tara, legenda sa si a localitatii in care creste atat de falnic.

Bucovina noastra cea frumoasa merita este intradevar un loc incarcat de istorie, care trebuie vizitat in drumul nostru prin acele meleaguri.

@biancuta, felicitari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[27.10.10 13:17:49]
»

@cosminp, multumesc pentru aprecieri si pentru completari. Filmul e deosebit, iar povestea baiatului care asculta vocea stejarului, stejar care a fost martorul multor evenimente, e tulburatoare. Nimic mai adevarat decat expresia din film: "un stejar e adevarat, nu vorbeste, dar asta nu inseamna ca nu gandeste"

Multumesc, cosminp!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, bessondm, biancuta, catalinalupu, corinne, cosminp, david, deliutza27, magdalena, trandafir 1970*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1547079086304 sec
    ecranul dvs: 1 x 1