ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Militar Naţional 'Regele Ferdinand I'

TIPĂREȘTE

Într-o zonă foarte aglomerată, între Calea Plevnei şi Bulevardul Dinicu Golescu, pe strada Mircea Vulcănescu, se află unul dintre cele mai frumoase muzee ale Bucureştiului, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I". Din păcate, este puţin dezavantajat, din cauza lipsei unei parcări adecvate. Doar câteva alveole de-a lungul străzii oferă câteva locuri de parcare, cu totul insuficiente în mod normal.

În ziua când am vizitat eu muzeul nu erau totuşi mulţi amatori de o vizită la muzeu, aşa că am găsit un loc de parcare chiar peste drum de intrarea în muzeu. În mod surprinzător pentru un muzeu atât de important, Muzeul Militar Naţional nu are un site propriu pe Internet, informaţii putându-se găsi doar pe alte site-uri (de exemplu, click aici.

Muzeul are o istorie destul de lungă, de peste 100 de ani, dar data "naşterii" oficiale este 18 decembrie 1923, când el devine instituţie de sine stătătoare, prin decret regal. Sediul muzeului era într-o clădire din parcul Carol, unde muzeul a funcţionat până în 1938, când un incendiu a distrus clădirea. Abia refăcută, ea este din nou distrusă, la cutremurul din noiembrie 1940, astfel că muzeul este evacuat în mai multe depozite, locaţia din parcul Carol fiind destinată ca amplasament al viitoarei Catedrale a Eroilor Neamului, printr-o decizie a şefului statului de atunci, mareşalul Antonescu.

Abia în 1955 muzeul este refăcut, într-un sediu de lângă sala Dalles, unde se redeschide în 1957, bineînţeles cum altfel? decât de ziua victoriei, 9 mai. După o trecere printr-un alt sediu, din Dealul Spirii, demolat şi el de "tăvălugul" de la noul "centru civic", muzeul îşi găseşte liniştea (pentru cât timp oare?) în actualul sediu, de pe strada Mircea Vulcănescu, fostă Ştefan Furtună.

Zbuciumată istorie, nu? la fel ca subiectul în sine al muzeului. De-a lungul acestei istorii zbuciumate, muzeul a pierdut numeroase exponate, fie cu ocazia evacuării lor la Odesa, în timpul primului război mondial, fie la incendiu, sau la cutremur, fie la desele mutări dintr-un sediu în altul, fie la schimbările de regim. Din fericire, specialiştii muzeului au reuşit să conserve şi să restaureze un număr mare de exponate, astfel că în prezent muzeul are aproape 1.300.000 de repere, organizate în 27 de colecţii (arme albe şi de foc, uniforme, ordine şi medalii, numismatică etc.) şi 22 de colecţii documentare (cărţi, manuscrise, fotografii etc.). Evident, un număr aşa de mare de exponate nu ar putea fi expuse toate în muzeu, acesta conţinând doar o mică parte dintre ele, restul fiind expuse doar cu prilejul diferitelor expoziţii temporare.

Încă de la intrare, se vede ordinea militară. Spaţiile sunt bine îngrijite şi totul arată ca o oază de curăţenie în acest Bucureşti plin de praf. Clădirile, vechi de peste 110 ani, de fapt fosta cazarmă a unui regiment, sunt bine întreţinute, astfel că impresia, încă de la început, este total pozitivă. Clădirea principală, care adăpăsteşte muzeul propriu-zis, numită şi Pavilionul A, este "păzită" de un rând de statui, busturile marilor români care au făcut istoria acestei naţii. Dispus pe trei niveluri, muzeul este aranjat într-o ordine cronologică ce porneşte de la războaiele daco-romane şi se sfârşeşte la Revoluţia din 1989, trecând prin toate momentele marcante ale istoriei militare a românilor. N-am să descriu în detaliu traseul prin muzeu, nici n-aş avea timp şi spaţiu pentru aceasta, dar nu pot să nu amintesc aici câteva repere, întipărite aleator în memoria vizuală: tocul cu care s-a semnat Unirea Principatelor, poarta cetăţii Vidin (găurită de un obuz), lucruri personale ale regelui Carol al doilea, printre care o uniformă, alături de o uniformă de cercetaşi şi obiecte aparţinând unor eroi căzuţi la Revoluţia (?) de la 1989, dintre care m-a impresionat cel mai mult un calendar din acelea de buzunar, tipărit de Editura Militară pentru anul 1989, pe care posesorul, soldat în termen încorporat în toamna acelui an marcase AMR-ul (pentru cine nu ştie, AMR este un acronim de la expresia "au mai rămas"... x zile până la "liberare"). Ultima zi marcată era 21 decembrie... ziua când a oţinut eliberarea cea de pe urmă.

O cruce din marmură albă şi numele celor peste 1000 de martiri căzuţi la revoluţie, gravate pe marmură neagră, asta e ultima imagine cu care am rămas din această parte a muzeului.

Am ieşit în spatele clădirii, în parcul de artilerie, unde se găsesc piese interesante: tunuri, rachete şi piese de blindate. De aici am intrat, pe rând, în pavilioanele B, F şi E, care adăpostesc colecţiile de uniforme şi armament, colecţia de atelaje şi trăsuri şi, respectiv secţia de aviaţie.

Şi aşa, pe nesimţite, timpul s-a scurs şi la ieşire am constatat că trecuseră mai bine de patru ore de când intrasem în muzeu, patru ore în care am făcut o călătorie în trecut, interesantă şi captivantă. O călătorie pe care vă invit să o faceţi şi voi, atunci când veţi avea ceva timp. Invitaţia este valabilă şi pentru cei care vor spune că nu-i interesează chestiile militare, pentru că îi asigur că vor găsi o mulţime de lucruri care cu siguranţă îi vor surprinde şi vor constata că merită să viziteze acest muzeu.

Vizită plăcută şi, până atunci, priviţi câteva fotografii din muzeu.

Apropo de fotografii. Intrarea la muzeu costă (doar) 5 lei, dar pentru fotografiat/filmat mai trebuie să plătiţi încă 20 de lei.

Programul de vizită este zilnic, cu excepţia zilei de luni, între 9 şi 17.


[fb]
---
Trimis de Costi in 29.06.10 22:44:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5267 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

mirelutza
[29.06.10 23:04:33]
»

M-a impresionat enorm povestea cu acel calendar al acelui soldat in termen si cu acea ultima zi marcata... 21 decembrie 1989. Un copil... Aproape ca mi-au dat lacrimile . Sunt mama de baiat si inima mea tresare la fiecare poveste cu baietandrii folositi in istorie pe post de "carne de tun" cica "mort pentru patrie"... Asa o fi, dar durerea unei mame care si-a pierdut fiul pentru nu stiu ce cauza nu are limite si este imposibil de inteles... Bine ca armata nu mai e obligatorie... ca eram in stare sa o fac eu in locul fiului meu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.06.10 23:40:17]
»

@M > Ha!!! si sa rada tot targul de el, sa nu-si poata gasi flacaul nicio fata!!! saracu'...

@Costi > nu stiu nici ce parere ai (despre), nici cum ai perceput tu revolutia, dar crede-ma! pentru cei ce au fost pe strada, a fost chiar REVOLUTIE! Ca bietii copii/oameni/urmasi ai celor ce nu mai sunt, sunt azi uitati (daca nu chiar batjocoriti)... e alta poveste. Tara asta are o chestie foarte ciudata: isi inalta in slavi eroii, dar in particular isi bate joc de ei...

Mie mi-ar placea sa fie inaugurat un muzeu al ororilor comuniste. Tare util ar mai fi azi...

mirelutza
[30.06.10 00:08:44]
»

"targul" cred ca era primul care fugea de armata asa ca nu avea cine sa rada de puiul meu... apoi am baiat frumos si cu personalitate, mai dragos... nu-mi fac eu probleme de fete.

Sanziana
[30.06.10 08:51:19]
»

frumos ghid al muzeului, cine stie, poate vom ajunge si noi vreodata sa facem un tur al muzeelor Bucurestiului de astazi. pana atunci, un vot.

mariana
[30.06.10 10:05:23]
»

frumos scris, cand ajungem in directia acea te luam ghid, vii? Si am reusit si eu sa dau un sb!!! ha, ha

CostiAUTOR REVIEW
[30.06.10 17:36:10]
»

Evident că vin! Mulţam pentru voturi.

creivean
[06.07.10 21:24:39]
»

Muzeul Militar Naţional nu are un site propriu pe Internet

@Costi

Îmi pare foarte rău că trebuie să te contrazic, Muzeul Militar Naţional " REGELE FERDINAND I " are sait de internet oficial aici:

click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
creivean
[06.07.10 21:36:59]
»

Iar Coordonatele GPS sunt : N 44.44150º x E 26.07649º

Florina38*
[06.07.10 22:08:46]
»

Ai condensat fumos o parte din istorie!

CostiAUTOR REVIEW
[06.07.10 22:38:49]
»

@creivean

Ai încercat să intri pe această adresă pe care o recomanzi drept site-ul oficial al muzeului?

Am găsit-o şi eu pe google, dar la mine nu vrea cu niciun chip să se conecteze. Am încercat de mai multe ori, în zile diferite şi de fiecare dată google mi-a răspuns că nu s-a putut conecta. Este drept că google îmi oferă o versiune (doar text) păstrată în memoria cache, dar se pare că serverul care găzduieşte această pagină nu funcţionează.

Pe de altă parte, după cum arată adresa (http://www.defense.ro/muzeumilitar/index.html), nu prea pare a fi un site oficial al muzeului, ci doar o secţiune a site-ului defense.ro.

Aşa că, rămân la părerea iniţială: Muzeul Militar Naţional nu are un site propriu (cel puţin deocamdată).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
creivean
[06.07.10 22:48:00]
»

@Costi

click aici

Este saitul Statului Major General, din care se deschide pagina muzeului.

Păi dacă muzeul ţine de Statul Major General şi pagina lor este găzduită pe saitul Statului Major General, nu-i o pagină oficială?

Îi drept, că nu-i o adresă dedicată doar muzeului, dar rămân la părerea că-i singura oficială, fără legătură cu saiturile comerciale/de prezentare, a mai multor obiective.

Oricum, cu cât mai multe pagini, cu atât mai multe informaţii. Ceea ce-i foarte bine.

În altă ordine de idei, nu poţi intra, dacă dai clic pe adresa dată de mine şi activată de webmasteri?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[06.07.10 22:55:34]
»

@creivean

Nu, nu pot intra dacă dau click pe link.

Oricum, chiar dacă aş putea, muzeul tot n-are site propriu, cel mult o pagină pe site-ul Marelui Stat Major, care nici el nu poate fi accesat, cel puţin în cazul meu.

creivean
[06.07.10 23:00:25]
»

@Costi

Mie îmi merge fără probleme.

L-am găsit când mă documentam, pentru Filiala din Oradea, despre care am de gând să scriu în câteva zile.

Ce browser foloseşti? Încearcă Opera. Merge foarte bine. În rest, perfect de acord cu tine.

CostiAUTOR REVIEW
[06.07.10 23:13:51]
»

@creivean

Folosesc cel mai bun browser din câte există, Google Chrome.

Dar nu cred că este din cauza lui, ci mai degrabă a serverului.

Apropo de browser, îţi recomand, dacă îţi place Opera, să foloseşti fratele mai mic al acestuia, Firefox, sau versiunea încă nefinisată, Minefield, care se apropie ca rapiditate de Google Chrome. Opera mănâncă mult prea multe resurse, pentru că are şi alte funcţii, absolut inutile pentru o simplă navigare pe Internet.

Există şi nişte progrămele care îţi pot compara performanţele diferitelor browsere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.07.10 23:27:44]
»

@Costi... iar trebuie sa te contrazic! de data asta cred si eu ca browseul e 'divina'... la mine saitul oferit de creivean merge de zboara!

A! PS: eu folosesc Firefox, Opera sau K-Meleon (bazat pe Mozilla).

CostiAUTOR REVIEW
[06.07.10 23:38:27]
»

@Dragos

Mă contrazici degeaba.

Am încercat şi cu Internet Explorer, tot nu merge.

Eu cred că de vină este serverul furnizorului de Internet, în combinaţie cu cine-stie-ce "minuni" utilizate de cei care au implementat site-ul, rezultând o incompatibilitate.

Şi chiar dacă ar fi de vină browserul meu, tot n-aş renunţa, doar pentru atât, la Google Chrome. E cel mai bun. Le-am încercat pe toate.

abbilbal*
[08.07.10 16:14:28]
»

După o straiţă de ani, am revăzut cu plăcere exponatele Muzeului Militar. Mulţumesc pentru prezentare. Pentru mine ai fost un bun ghid. De la mine ai primit un vot cu număr maximum de puncte.

CostiAUTOR REVIEW
[11.07.10 17:25:22]
»

@creivean

Ce browser foloseşti? Încearcă Opera. Merge foarte bine.

M-ai făcut curios şi am încercat şi Opera. Nici cu ăsta nu se deschide site-ul, deci, definitely nu browserul este de vină.

Aşa că, nici măcar motivul ăsta nu-l pot invoca pentru a folosi Opera, care se mişcă mult mai greu decât Google Chrome.

creivean
[12.07.10 09:29:29]
»

Ok. , de gustibus non disputandum est. Mie îmi place mai mult Opera, chestie de gusturi şi poate de sistem de operare/performanţele PC-ului.

Între timp, am scris şi eu un review, despre Muzeul Militar Oradea - Filială a muzeului pentru care ai scris tu prezentul review. Dacă vrei să-l citeşti şi să vezi pozele, fa click aici

webmasterX
[26.10.21 11:33:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Muzee ale Bucureştiului]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, Costi, creivean, Florina38*, mariana, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05224609375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1