GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Centrul istoric al Bucurestiului - Strazile Lipscani si Covaci
Reviews nepunctat in concurs. - doar in dorinta de a aduce aminte de locurile ce merita atentie in Bucuresti
Daca tot eram prin zona si mai “ verificam daca a aparut ceva nou sau daca s-a consolidat ceva vechi pe la Curtea Veche…. am trecut si pe strazile Lipscani si Covaci, …. sa vad ce mai e si pe acolo.
De ce sunt curioasa…? Pentru ca aceste strazi sunt la fel de vechi ca si Curtea Veche, si pentru ca au si ele un farmec fanariot cum nu mai gasesti in alta parte in Bucuresti si fac parte din centrul istoric al orasului. Am cautat din priviri si restaurantul unde s-au nascut micii. Si l-am gasit …este la nr. 3…. doar ca acum nu ma e birt, ……dar cladirea este... Doamne cat de mica si de neinsemnata pare acum, si cata valva facea la mijlocul veacului nouasprezece. Legenda spune ca micii nu au aparut la noi, adusi de vreun turc sau armean sau altcareva, care s-a stabilit pe aici. Se zice ca intr-o seara la carciuma de pe strada Covaci, plina fiind de clienti, jupanul casei nu a mai avut carnati…. asa cum doreau musterii…si atunci a luat niste carne, a tocat-o, i-a pus ierburi aromate si piper si a pus-o pe gratar, asa …. ca un carnacior mai mic, fara mat invelitor. Cam cu teama s-a dus cu farfuria la masa, dar dupa prima imbucatura, musterii s-au declatat incantati, si au mai vrut …. si au vrut si altii, pe la alte mese …... si asa s-a nascut “ micul nostru bun si drag…. simbol national”. Tare mi-ar fi placut sa gasesc macar o fotografie cu restaurantul…. asa cum a fost el pana acum 40 de ani.
Tot pe acestra strada a locuit un an si Mihai Eminescu, pe vremea cand lucra la ziarul “ Timpul “
Apoi …. ca doar nu e mare distanta, am trecut pe strada Lipscani. Aici forfota a inceput cam pe la 1600 cand negustori de stofe, panzeturi, dantele si matasuri venau din toate colturile lumii sa isi vanda marfa ca la targ. Si pentru ca le mergea bine…unii dintre ei au construit case cu etaj de locuit si pravalii la parter. Cum negustorii erau de toate neamurile romani, bulgari, turici, greci si armeni si casel lor au toat atatea stiluri.
Si stradutele invecinate, dainuiesc tot din acea vreme si poarta numele meseriasilor care traiau si munceau acolo; Selari, Blanari, Covaci (in maghiara inseamna fierar), Sepcari.
Si mai stiti ce mi se pare uimitor…? Ca au rezistat pana in zilele noastre casele unor negustori…. nici nu se gandeau ei la acea vreme ca vor dveni atractie turistica……in timp ce unii au cladit castele si palete menite sa dainuieasca multe sute de ani, si unlele nu au rezistat……pravaliile unor negustori au rezistat pana azi…. cei drept nu arata prea bine. Si daca in zona nu s-ar fi descoperit ruine ale Curtii Vechi, care sa dea valoare istorica zonei…... probababil ar fi fost demolate si in locul lor se ridica un bloc.
Trimis de Diaura* in 11.01.10 20:29:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
diaura, am retras punctele pentru concurs; in acelasi timp, am notat aici un sincer "jos palaria" din partea mea
pacat ca de doi ani sunt in ruina (aaaaa, pardon: reconstructie! )
Unele cladiri sunt renovate... dar din banii noilor proprietari... nu din fondurile primariei.
Trebuie sa ai bani ....nu gluma , sa cumperi o casa acolo, si dupa aceea sa o renovezi pastrand in totalitate aspectul ei vechi ( asa impune legea ).
Bravo ca ai amintit de locuri din " vechiul targ".
Am trecut azi 18. 04. 2010 prin aceste locuri foarte renumite odata si ce am gasit acolo pur si simplu m-a ingrozit.
In primul rand nu exista loc de parcare nici la 2 km distanta, esti obligat sa parchezi la mare distanta sau sa ceri ajutorul parcagiilor amatori.
Pe multe strazi din centrul vechi exista o sumedenie de terase si baruri/cluburi de extrafitze direct in strada care arata bine nu zic dar contrasteaza foarte tare cu cladirile in paragina sau magazinele parasite de ani intregi pe peretii carora niste amatori si-au incercat tuburile de vopsea scriind si obscenitati.
Dar... fata de acum 3 luni parca arata un pic mai bine, parca unele cladiri arata mai bine si strazile parca au mai fost reparate. Chiar Lipscani-ul nu mai e chiar bombardat ca anul trecut.
Insa tot mai exista rufe colorate la uscat desupra unei berarii luxoase, tot mai sunt gauri in mijlocul strazii, clubul Hermes tot mai e de vanzare si cu geamurile sparte, iar dinauntru vine un miros ucigator.
Totul se va repara, totul va fi frumos si bine dar cand?
Pana atunci atasez cateva poze demonstrative.
Deci inteleg ca nu e "mare filozofie" inca, doar poti bea o bere in conditii relativ umane.
Da, terasele arata foarte bine, sunt foarte dichisite, arata ca cele din Herastrau sau mai bine unele si la ora 15. 30 ieri multe erau pline, insa trebuie sa mergi cu metroul pana acolo sau mai mult pe jos decat cu masina. Exista si baruri sau terase acoperite, ce mai e de mare fitza in jumate de an o sa fie mare atractie turistica aici.
Am intrat intr-un magazin micut ieri care mi-a placut foarte mult , alaturi de clubul Hermes sau vis a vis de curte sticlarilor. Magazinul e foarte frumusel si vinde haine mai mult pentru fete de genul celor din orient , bluze , salvari ,genti si tot felul de accesorii la moda insa din zona orientului ,iar in interior o muzica potrivita in surdina. Daca ar fi plin de astfel de magazine micute de tot felul si de terase in conditiile in care toate cladirile ar fi renovate si strazile reparate , iar cetatenii cu rufele rugati prin amenzi repetate sa nu mai atarne treningurile la geam ar arata foarte bine locul , insa s-ar transforma repede intr-un nou "Dorobanti".
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ