ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bellu – orasul celor disparuti

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am evitat sa scriu despre obiectivele turistice ale capitalei, Bucurestiul fiind orasul in care imi traiesc viata. Ceea ce vreau sa povestesc acum, este... un pic diferit.

In urma cu ceva timp, am citit intr-un ziar ca "Cimitirul Bellu este un punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene pentru ca acesta constituie o marturie a istoriei Romaniei moderne si contemporane. Totodata, Bellu este un adevarat muzeu de arta cuprinzand o imensa colectie de sculpturi ale unor autori romani si straini, dar si importante monumente arhitectonice. "

Am facut ochii mari si m-am intrebat: Ce categorie de turisti ar fi interesata de un asemenea obiectiv?

Personal, am fost pentru prima oara in cimitir in urma cu multi ani, impreuna cu fratele meu, insotindu-l pe tata - mare admirator al lui Eminescu, la mormantul luceafarului poeziei romanesti. Atunci am vazut doar aleea scriitorilor. Eminescu, Caragiale, Cosbuc, Sadovenu, Calinescu...

De curand, intr-o zi frumoasa si inca insorita, am intrat in Cimitirul Bellu - oficial denumit Cimitirul Serban Voda - situat in sudul capitalei, la intersectia a patru artere importante: Soseaua Oltenitei, Soseaua Giurgiului, Soseaua Viilor si Calea Serban Voda, in apropiere de Piata Revolutiei (fosta Piata Pieptanari). Am revazut aleea scriitorilor si nu stiu daca m-a impresionat mai mult faptul ca intre timp pe alee se mutasera mai multi oameni de valoare ai condeiului romanesc sau ca nu-l mai aveam pe tata alaturi, el insusi fiind plecat de mult in lumea celor drepti.

Mi-am amintit fraza desprinsa din ziar si inca neintelegand cum de se poate regasi un loc funebru pe harta obiectivelor turistice ale capitalei, m-am plimbat la intamplare pe aleile cu pomi desfrunziti, privind monumente mai vechi de un secol, peste care timpul si-a pus nemilos amprenta.

Cimitirul Bellu este un orasel in sine, o oaza de liniste in forfota citadina a marelui Bucuresti. Cum treci de poarta, te afunzi intr-o lume a tacerii, cu stradute, cu mici casute pentru eternitate, multe dintre ele decorate cu turnulete si statui lucrate de maini maiestre.

Am inteles de ce se vrea includerea Cimitirului Bellu pe lista obiectivelor turistice. Bellu este mai mult un muzeu decat un cimitir. Densitatea de opere de arta o intrece cu mult pe cea a Bucurestiului de dincolo de ziduri, aici regasindu-se opere ale unor sculptori si arhitecti celebri precum Raffaello Romanelli, Karl si Frederic Storck, Cornel Medrea, Dumitru Paciurea, Ion Mincu si altii. Asta am aflat abia la intoarcerea acasa cand, dorind sa stiu mai mult, am accesat internetul. In cimitir n-am facut decat sa contemplu cateva din aceste delicate sculpturi in marmura si sa fotografiez nestiind daca am voie sau nu. Cum nimeni nu mi-a interzis (desi era la datorie o sumedenie de agenti de paza), am continuat plimbarea si am luat cu mine cateva imagini pe care acum doresc sa le prezint si celor ce vor sa le vada.

O placuta aflata imediat dupa intrare, instiinteza vizitatorul - turist sau simplu trecator - ca "La 25 Octombrie 2009 s-au implinit 150 de ani de la infiintarea Cimitirului Bellu Ortodox, un adevarat pantheon al Romaniei".

Da, este un pantheon national pentru ca aici zac pentru vecie cele mai mari valori ale tarii, personalitati marcante nu numai din arta ci si din viata politica, oameni de stiinta, inventatori, mari comandanti de osti si eroi cazuti la datorie, inalte personalitati din cler.

Nu intentionez sa fac referire la istoricul cimitirului infiintat de baronul Barbu Bellu prin donatia sa din 1853 pentru ca toate detaliile pot fi gasite pe internet. Doresc numai sa aduc pe AmFostAcolo acest subiect insolit pentru lumea turistica.

Chiar si foarte scurta, o plimbare pe aleile marginite de monumente, cavouri, statui si busturi transpune in mister, este un prilej de privire retrospectiva si de meditatie la trecerea in neant. Dincolo de marmura si piatra, aceste monumente ascund povesti dintr-o alta viata. La Bellu timpul parca si-a pierdut semnificatia. Totul e incremenit, iar anii care se succed nu mai au importanta. Doar cateva ziduri coscovite la foarte vechi cavouri sunt semne ca urmasii au saracit sau au plecat ei insisi pe calea fara intoarcere.

Internetul mi-a dezvaluit ca Cimitirul Bellu pastreaza multe secrete si povesti cutremuratoare devenite legende pe care as dori sa le aflu la fata locului. De aceea sunt hotarata sa revin, documentata, asa cum facem de obicei cand plecam intr-o calatorie turistica.

Vreau sa revad "Micul Templu" al Iuliei Hasdeu, sa vad simbolul iubirii interzise de la mormantul familiei Poroineanu si pe misterioasa "Doamna cu umbrela" inainte ca diriguitorii nostri sa hotarasca introducerea unei taxe pentru intrarea in cimitir. Doar este obiectiv turistic, nu? .

P.S. Am amanat publicarea acestui review si bine am facut deoarece weekendul trecut mi-a oferit nesperata sansa de a reedita plimbarea la Bellu. Cu schema cimitirului pe care notasem amplasamentul monumentelor de interes (informatii pe care le-am luat din site (bellu.ro), inarmata cu aparatul foto, am pornit sa-mi completez colectia de imagini si sa incerc sa aflu raspuns la intrebarea care ma framanta. Ce categorie de turisti ar fi interesata de un asemenea obiectiv?


[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.12.11 08:44:37
Validat / Publicat: 12.12.11 10:56:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7702 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cimitirul Bellu - Monument funerar Sophia Mavrodin.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28549 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[12.12.11 11:20:01]
»

Mentionez ca imaginile au fost decupate de mine inlaturand partile nesemnificative pentru a evidentia lucrarea de arta. Daca cineva doreste sa vada originalul (forma in care au fost descarcate din aparat), va rog sa-mi dati de stire.

Pentru eventualii amatori de o plimbare prin Cimitirul Bellu, trebuie sa amintesc faptul ca parcarea unei masini in zona aglomerata a intersectiei de la Piata Revolutiei este o problema. Am vazut ca masinilor le este permisa intrarea in Cimitirul Bellu, dar nu stiu in ce conditii. Prima oara noi am lasat-o in strada, iar acum am intrat in Cimitirul Catolic si am lasat-o pe aleea principala, larga si libera la ora sosirii noastre.

Trecerea in Cimitirul Bellu Ortodox nu se poate face direct, asa incat - dupa ce ne-am amuzat cu veveritele prietenoase care se simt la ele acasa taindu-ti calea la jumatate de metru cu nuca in gura - am iesit din nou in Sos. Oltenitei si am continuat pietonal cateva sute de metri.

Costi
[12.12.11 13:08:12]
»

@iulianic

Încă nu ai aflat care este categoria de turişti interesaţi de un cimitir?

Păi, faci parte tu însăţi din această categorie!

Este vorba în primul rând de amatorii de artă (sculptură, în special) şi de cei amatori de senzaţii... nu mă refer la senzaţii tari, deşi ar putea fi şi asta o categorie, ci la cei interesaţi pur şi simplu de ştiri mondene, printre care se numără şi cele privitoare la cine a mai murit din "lumea bună", pe unde este îngropat şi cum arată cavoul (hai, mergă şi cripta)...

Prin fotografiile ataşate la review, ai dovedit că faci parte din prima categorie, iar review-ul în sine este despre un obiectiv turistic, dovadă că nu a fost trecut la categoria "de interes turistic restrâns".

Parisul are mai multe cimitire considerate obiective turistice şi să nu uităm că avem şi noi unul celebru în lumea întreagă, cel de la Săpânţa.

Cât despre gusturile turiştilor, acestea pot fi uneori de-a dreptul ciudate. Am aflat că, mai nou, sunt turişti dornici să viziteze zona contaminată radioactiv din jurul Cernobîlului! Deci, se poate...

Cristian_h
[12.12.11 18:09:57]
»

In 1986 cand am fost pentru prima oara la Paris, de la aeroport primul obiectiv la care am fost dusi a fost cimitirul Père Lachaise asta chiar inainte de a ne caza!

Vrem sau nu in acest cimitir Bellu sunt de cateva ori mai multe opere de arta decat in tot restul Bucurestiului si am inteles ca deja este vorba sa fie inclus in circuitul turistic al capitalei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS
[12.12.11 18:32:15]
»

Mie imi pare foarte interesant acest review. Nu doar la Paris, cimitirul e obiectiv turistic - un alt exemplu care-mi vine-n gand e Glasgow. Al treilea - ar fi Cimitirul din Praga (nu stiu daca e obiectiv dar o carte cu acest nume, mai mult ca sigur ca exista)

Probabil bucurestenii gasesc banal acest review - nu stiu daca eu as scrie despre cimitirul din Radauti - desi cred ca ar putea fi considerat si el obiectiv turistic. Din cate stiu e singurul cimitir din tara, taiat in doua de o linie ferata. Mai avem si multe morminte evreiesti.

Am auzit de multe ori de Cimitirul Bellu, dar nu am vazut poze pana acum. E interesant de vazut mormantul lui Eminescu, Cosbuc, Nichita Stanescu etc. si cine pe cine are vecin Aceasta alee a scriitorilor, aduce in minte The Poets Corner din Westminster Abbey.

Foarte frumoase pozele si un review interesant. Mormintele ne pot invata multe lucruri.

adri-nico
[12.12.11 18:40:03]
»

@iulianic: Acord un vot pentru frumusetea artei ce iese la iveala din fotografiile tale.

In ceea ce priveste vizitarea acestui obiectiv, cred ca n-am sa ma numar (inca) printre turistii doritori. Dar cine stie...

webmaster
[12.12.11 21:22:29]
»

Thread-ul a fost inchis pentru o igienizare a ecourilor, @andrei44, @santana, @valimi, primiti cate un avertisment cat se poate de serios, v-as invita sa combateti ideile descrise de autoare, lasand impunsaturile care nu va fac deloc cinste.

Voi redeschide thread-ul, insa la prima deraiere voi aplica masuri mai « colorate », inchizand definitiv acest thread, cu parere de rau pentru autoare.

iulianicAUTOR REVIEW
[12.12.11 21:25:54]
»

@admin: Va rog frumos stergeti review-ul "Bellu – orasul celor disparuti" publicat de mine astazi.

Daca imi inchipuiam ca abordarea acestui subiect ar fi putut duce acolo unde a dus, nu-l publicam in ruptul capului. Vad ca a starnit niste comentarii demne de oameni aflati la un pahar in plus si – sincer – imi pare rau pentru tot.

Nu credeam ca Bellu – care este deja in circuitul turistic european, nu doar al capitalei – poate fi considerat un "tintirim" oarecare.

Am crezut ca prezint niste opere de arta celor care nu au posibilitatea sa le vada pe viu. Constat insa ca sunt destui membri AFA dornici mai curand de chefuri si "contre" si comenteaza numai pentru a se afla in treaba. Arta nu e pentru toata lumea.

webmaster0
[12.12.11 21:53:30]
»

E clar. Firul acesta de discuţie trebuie să rămână închis.

Atât îi duce mintea pe unii... @valimi, îţi promit un cartonaş roşu fără absolut nicio discuţie la prima ieşire în decor, oricât de mică ar fi aceasta!

Şi nu glumesc!

@santana, şi pe tine sunt foarte supărat. Credeam că realizezi că acest site nu este chiar un circ! Şi nu voi permite să îl transformaţi voi cu comentariile voastre în 2 peri!

@iulianic, din păcate ştergerea articolelor nu este o opţiune. Dimpotrivă, în ciuda comentariilor unora (şterse între timp), este un articol muncit şi cu informaţie utilă. Chiar dacă numai unor cititori mai deosebiţi de "turistul mediu".

webmaster13
[12.12.11 22:51:02]
»

@iulianic mie mi-au placut aceste randuri, si vad dupa numarul de voturi ca nu sunt singurul!

Am un sfat pentru cei care nu vor sau nu pot sa tina cont de regulamentul acestui site:

- Nu va place, aveti la indemana votul negativ, folositi-l atunci cand credeti de cuvinta dar atat! este un ultim advertisment, acest site este pentru toti insa nu este facut pe gustul nimanui in particular!

Pentru ca de obicei atasez melodii impresiilor care-mi plac sau care-mi transmit ceva am atasat si aici o melodie, se poate sterge la cererea autoarei!

webmasterX
[24.07.17 22:40:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cimitirul Monumental Bellu (Șerban Vodă)» (nou-creată, între timp, pe sait)

mihaelavoicu
[30.11.18 15:41:19]
»

Citit cu întârziere și constat că acest sait a avut useri valoroși încă de la începuturile sale.

Valoarea artistică a lucrărilor din cimitirul Bellu, poate nu în totalitate, dar atâtea câte sunt, merită admirația celor care apreciază în primul rând munca sculptorului, apoi mesajul pe care îl transmite acesta, prin lucrarea sa. Văd că multe din ele, sunt de sculptori de mare valoare.

Foarte interesant acest Rafaello Romanelli, care a lucrat și bustul lui Benvenitto Celini aflat la jumătate Ponte Vechio peste Arno, Florența. Nu știu care este legătura și mă faci să vizitez internetul, pentru a afla. Lucrarea din Florența este bine pusă în valoare, înconjurată cu lanț de protecție și foarte admirată de turiști. Mi-ai dat temă de gândire. Ce-i cu el acolo, ce-i cu el la București?

Am fost la Bellu o singură dată, dar de nenumărate ori zic să mai mă duc. Mi-a plăcut enorm și cimitirul atunci când l-am văzut și acum în revul tău.

Felicitări!

doinafil
[30.11.18 22:16:11]
»

@iulianic:

Mi-a stârnit curiozitatea ecoul prietenei noastre @mihaelavoicu, și-am venit și eu să citesc articolul tău despre cimitirul Bellu.

Este un articol care nu văd de ce și nu mă dumiresc ce a stârnit comentariile neavenite ale celor care au fost trași de urechi de web-ii noștri, și BINE AU FACUT !!!

Am vizitat, ca și tine, cimitirul cu mult timp în urmă, prin 1979, fără a merge la cineva drag care nu mai era.

M-am dus acolo ca la un „muzeu în aer liber” - așa cum l-a numit și pe care mi l-a recomandat, la vremea aceea, sora mea mai mare! Era vara spre asfințit, dar nu mi-a păsat! Eu VIZITAM UN MUZEU !!!

După ani, l-am văzut de mai multe ori, având aici, la odihna veșnică și oameni dragi. De fiecare dată, după ce merg la ei, mai dau o raită prin cimitir, să revăd grupurile statuare celebre! N-am reușit, desigur, să le văd pe toate, ele sunt pretutindeni în -„orașul celor dispăruți”! Trebuie să aloc mai mult timp vizitei de data viitoare, să văd mai mult!

Felicitări pentru articol, am votat cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, andrei44*, Costi, doinafil, gheisa, iulianic, mihaelavoicu, TraianS, valimi, vladex
Alte impresii din această RUBRICĂCimitirul Monumental Bellu (Șerban Vodă):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091597080230713 sec
    ecranul dvs: 1 x 1