GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parcul Al. I. Cuza - o ''oaza'' protectoare, intre blocuri!...
Retrospectiv, aceasta gradina publica, s-a numit si I. O. R. - nume ce provine de la intreprinderea optica din apropriere, sau Titan.
Este amplasat in centrul - estic al orasului fondat de Bucur, cu o istorie oarecum controversata.
Pe vremea cand eu figuram doar in scrisorile de dragoste ale parintilor, inainte de 1970, in zona respectiva se afla o groapa de gunoi (nereciclabil si ne... ,,poluant''!). Alaturi functiona o fabrica de caramizi, iar in centrul ariei ,,depozitului'', se afla o mare balta, pe marginile careia cresteau salcii, papura sau trestie.
La inceputul anilor '70, a inceput amenajarea parcului, fiind impartit in doua zone distincte.
Partea dinspre strada Baba Novac, poarta denumirea de ,,Reconstructii'', iar partea dinspre strada Camil Ressu (spre b-dul N. Grigorescu), se cheama ,,Flax''. Acestea sunt despartite de un pod rutier, ce trece pe strada Liviu Rebreanu.
Parcul se afla in inima sectorului 3, avand urmatoarele coordonate: Lat. 44.45579452043097; Long. 26.078784179687545 - si este loc de recreere pentru trei cartiere: Dristor, Titan si Balta Alba.
Cu o suprafata de 85 de ha, este unul din cele mai mari parcuri din tara.
Ca orice parc care se respecta, acesta dispune de o intindere mare de apa statatoare.
Lacul Titan, care are origine naturala, ofera 5 insulite - cu istorii si denumiri aparte: Insula Pensionarilor, Insula I. O. R. (intreprindere care nu fabrica doar ,,optice'' de uz casnic, ci si dispozitive de ochire a tancurilor si a rachetelor...), Insula Cainilor, Insula Trandafirilor si... Insula Inecatilor. Aceasta din urma capatindu-si numele, (din pacate!), datorita descumpanirii unui inceput de generatii, care prin izolarea spirituala a inadaptatilor, cautau repere intr-un haos al sfarsitului de secol, ce a dus la multe nelinisti in adancimile insondabile ale psihicului, avid de comuniune, ducand la suicid, din partea acestora.
Se ajunge usor in acest parc, datorita multitudinii de mijloace de transport, ce graviteaza in jurul sau. Metroul este prezent cu doua ''guri'', formand statia Titan. Autobuzele 101,102,253,330,335; troleibuzele 70,90 si 96; tramvaiul numarul 23 si in curand 40... de asemenea, acest loc de utilitate publica, ofera locuri de parcare, ce inconjoara parcul, fara a se percepe vreo taxa.
La inceputul anului 2004, in incinta parcului, s-a construit o biserica din lemn, in stil maramuresean - numita ,,Pogorarea Sfantului Duh''.
Biserica are 45 de metri inaltime si este un adevarat reper arhitectural in cartierele marginase. Pe langa asistenta monahala, aceasta sprijina un numar insemnat de copii, ce primesc meditatii gratuite la principalele discipline din scoli si initiere pe internet. Tot in cadrul parohiei, se afla un cabinet medical si unul juridic, unde se ofera, de asemenea consultanta gratuita enoriasilor.
Sigur, cu acest har duhovnicesc, biserica si-a revarsat darul, acestui parc, care (coincidenta, sau nu!), tot in anul 2004, a fost preluat de Primaria de sector, trecandu-se la modificari masive, dupa un plan amplu de arhitectura urbanistica in peisagistica.
Intrarea principala se face la intersectia strazilor Baba Novac cu Campia Libertatii, unde troneaza statuia marelui voievod reformator Al. I. Cuza, ce a dat numele parcului si a unei superbe fantani arteziene, ce te intampina la intrare.
De fapt, acesta permite mai multe puncte de patrundere: pe la Potcoava, pe strada Liviu Rebreanu (intrare frecventata si de subsemnatul!), spre fostul cinematograf Gloria, spre liceul de mate-fizica -Benjamin Franklin etc... etc.
De asemenea, poate fi un ,,loc de tranzit'', spre noua Arena Nationala (vezi RW), templul sperantelor sportive romanesti, care printre blocuri te poate purta spre Peluza Sud a stadionului, din bulevardul Basarabia.
La intrarea principala, pe aleea din stanga, gasesti modalitati multiple de a-ti petrece timpul liber. Sonorizarea parcului, te insoteste in surdina cu ambientul lent al anilor '70-'80.
In aceasta zona, iarna este un adevarat ,,oras al spiritului lui Mos Craciun '', cu spiridusi, zane si elfi cu forme tridimensionale, iar in celelalte anotimpuri, parcul ne prezinta tot felul de activitati creative, spectacole, evenimente culturale, targuri ce promoveaza patrimoniul cultural cu traditii romanesti.
In luna aprilie, se organizeaza Targul de Florii si de Paste, cu produse specifice acestor sarbatori.
Pe langa aceasta actiune benefica, parcul gazduieste piese de teatru, atunci cand Teatrul Mobil Metropolis, isi incepe stagiunea.
Dupa aceasta promenada, ajungi in capatul aleei, pavata artistic, observand piesa de rezistenta a Lacului Titan.
Fantana arteziana care iese din lac, arunca un jet impresionant si ofera pe timp de vara, trecatorilor fideli, o boare racoroasa. Pare a fi o copie a fantanii din Palma de Mallorca, de langa Catedrala La Sou (vezi foto RW). Dar, ma rog! Fiecare o compara pe unde a umblat si cu cat a fost bazat in portofel.
Se coboara treptele, alaturi de aranjamente florale in stil ikebana, care prin terapia peisagistica, ofera confort terapeutic, prin combinatii de culori si varietate tehnica florala.
Pe aceste trepte, s-au filmat cadre din filmul generatiei mele: ,,Liceenii", ceea ce-mi aminteste cu nostalgie de plimbarile sub clar de luna.
Jos intalnim o pista pentru biciclete ce inconjoara tot lacul. Distanta de ,,tura" completa, coincide cu o faimoasa constanta matematica, 3.14 km. Pista de alergare este neteda, asfaltata, dispune de pante si scari de antrenament, deci poti alterna portiunile de urcus cu cele de coborare unde poate sa solicite organismul in anumite limite.
Interesant este ca aici se intalnesc tot felul de generatii, tot felul de tineri care se plimba pe role, varstnici ce fac jogging sau manevreaza bicicletele.
Ei, hai! Recunosc ca acestia din urma, ies mai mult la o tabla sau la un sah, sau pur si simplu isi plimba ,,cel mai bun prieten" - patrupedele.
Langa Insula Pensionarilor s-au construit habitate speciale pentru diverse familii de lebede, albe sau negre, care cu gratia lor ne incanta, rate salbatice, lisite, egrete si intr-un spatiu special amenajat, pauni imperiali.
Aici arborii parca sunt mai incarcati cu sentimente si fosnesc in adierea vantului.
In anumite luminisuri, se practica si bronzul natural.
Dar parcul te ,,striga" incontinuu si astfel ajungi in Gradina de trandafiri pitici. Aici ne scoate din amortire o alta fantana arteziana, care in Sarbatorile de Craciun si de Paste devine muzicala. Este un adevarat tablou viu, iar cei ce l-au amenajat isi merita laudele. Elementele florale duc la un echilibru natural al vietii vegetale, pe care o poti admira pe o banca slefuita de granit. Alaturi de aceasta gradina, se afla un spatiu amenajat rolleri-lor si skateboarderi-lor numit ,,skatepark". Uneori spatiul este alocat si celor iubitori de street-dance sau celor ce practica cataratul (tracking).
Parcul mai dispune de terenuri de baschet, fotbal pe gazon artificial (in weekend, se percepe o taxa de 120 RoN/ora), tenis de camp sau de masa, toate se pot juca si in nocturna. De altfel seara, iluminatul este omniprezent.
De asemenea parcul ne pune la dispozitie multe banci construite din lemn masiv, avand cate un cos de gunoi si cate o peluza de gazon asimetrica in jurul ei.
Am ramas profund surprins, cand intr-o dimineata matinala, niste doamne (de la salubritate), stergeau cu o laveta aceste banci, fie de praf, fie de apa care datorita aspersoarelor uda vegetatia si aleele.
Fantanile arteziene sunt curatate in fiecare zi de poluatori, iar parcul dispune de o monitorizare atenta, datorita unei firme serioase de paza.
Tot timpul este plin de copii, parinti sau bunici, deoarece acesta ,,oaza" verde inconjurata de blocuri, etaleaza tot felul de locuri de joaca agreeate de ,,pitici" si este un loc ce trezeste nostalgii, dar si melancolii!
Trimis de Marian Preda in 31.08.11 20:08:19
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cum de l-am scapat!
Azi m-am delectat cu recenziile dumneavoastra.
Cantecel nu mai avem?! De aceea nu l-am citit pana acum!
O seara buna!
@balasa violeta:
SARUT MAINILE, stimata colega!
Ma onoreaza si ma simt magulit de aprecierile dumneavoastra!
Daca aveti ocazia unui concert, al preferatului cantaret Andre Rieu, pe stadionul Arena Nationala, e pacat sa nu va relaxati in acest minunat parc, care se afla destul de aproape.
Va atentionez, ca pentru o ,,tura completa'', v-ar trebui sa-i alocati, cel putin trei ore, din timpul dumneavoastra!
Si cum dupa o astfel de plimbare, simti un anumit gol... in stomac, va sugerez restaurantul L' Incontro, care satisface orice pretentii la preturi rezonabile.
Vacante frumoase!
Daca ma ajuta Dumnezeu, poate pe 8mai 2012 ajung si eu la Viena la concert.
Totusi am sa va intreb aveti doi voinici sau ati postat poze cu el la varste diferite?
Eu am doi baieti, mari, muncitori si vecini cu dumneavoastra in zona Nicolae Grigorescu. V-am dat doi baieti strasnici si daca s-ar putea as vrea la schimb un "voinicel". Ne-am intelege minunat, am avea timp si rabdare sa ne ocupam de el! Ai nostri baieti nu stiu ce-i o palma iar noi cum plang. Cand erau prunci, scanceau dar de plans, urlat, tipat n-am avut parte.
O zi buna!
@balasa violeta:
Sa va ajute Dumnezeu, sa va intalniti cu favoritul Andre Rieu, un violonist celebru cu prezenta scenica fermecatoare!
Sincer, am aflat de acest dirijor, prin intermediul dumneavoastra si de atunci imi bucur inima cu acordurile sale - mesageri ai bucuriei de a trai...
Daca vom avea privilegiul sa-l avem vreodata invitat in tara, poate o sa am onoarea sa va intalnesc.
Cred ca v-am derutat cu inceputul rw-ului meu, dedicat ,,Gradinii Zoologice''! Ma refeream la ,,piticul'' meu si cel al amicilor, care m-au invitat in acel parc.
Intr-adevar, am in ,,gospodarie'', doi feciori: unul de 19 ani si... rasfatatul familiei, care a implinit de curand 4 anisori si nu l-as da ,,la schimb'', nici pentru toate resursele lumii!
De asemenea, convins ca sunteti foarte mandra de baietii dumneavoastra, va doresc sa aveti parte numai de bucurii din partea lor si... multi nepoti!
O zi frumoasa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cu barca pe lacul din Cișmigiu — scris în 19.07.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 0 promisiune, într-un final, îndeplinită – „Parcul Liniei, Faza a II-a” . — scris în 19.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 O altă arie naturală urbană – Pajiștea Petricani — scris în 14.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Parcul 'Tudor Arghezi' - un nou parc în București — scris în 11.04.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Național — scris în 05.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Parcul Kiseleff - la 'vânătoare' de monumente — scris în 17.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Cel mai nou parc din București - „Parcul Liniei” . — scris în 10.06.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ