ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La Casa Filipescu-Cesianu pentru istoriile cartierului meu

TIPĂREȘTE

Recent, cu ocazia unei vizite la Palatul Șuțu, am aflat că Muzeul Municipiului București ne invită să facem "O incursiune în istoriile cartierului Berceni". Expoziția deschisă în perioada 3 februarie - 3 aprilie 2016 în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu, face parte din proiectul "Istorii din cartier". În general, nu mă preocupă acest gen de istorie, dar pentru că Berceni este cartierul în care locuiesc de foarte multă vreme, mi-am zis "De ce nu?"

În urmă cu doi ani - la Casa memorială Tudor Arghezi, sărbătorind Zilele Străzii Mărţişor şi 40 de ani de la înfiinţarea Casei Memoriale - am văzut o serie de extrase din lucrări ce vorbeau despre istoria locului, cu ilustraţii foarte edificatoare pentru noi cei care nu am cunoscut vremurile de început ale acestei părţi de capitală. Am rămas destul de mult în fața acelor exponate citind cu interes fiecare rând, privind pozele şi încercând să fotografiez câte ceva.

Atrasă și de faptul că expoziția promitea aprox. 30 de elemente noi, fotografii din arhiva muzeului, mi-am pus în gând să ajung la Casa Filipescu-Cesianu. Și n-a fost greu deloc. Cu metroul până la Piața Victoriei, apoi pietonal pe Calea Victoriei, nici nu-i nevoie să cauți prea mult. Recunoști clădirea de la distanță.

Despre Casa Filipescu-Cesianu

Construcția înălțată în perioada 1846-1850, o locuință aristocratică, a fost pe rând reședință a mai multor familii. După 1889, Iancu Philippescu ale cărui proprietăți de întindeau de-a lungul străzii Sevastopol - numită pe atunci Ulița Filipescului - trece această casă în proprietatea avocatului Constantin Cesianu care o extinde, o decorează și o acoperă în 1892. Tot atunci amenajează și parcul. Perioada cea mai reprezentativă pentru viața mondenă a casei Filipescu-Cesianu ia sfârșit în 1935 când imobilul este vândut Societății Române de Radiodifuziune, ajungând apoi, printr-un schimb, în proprietatea Primăriei Municipiului București.

Această clădire - monument istoric, menită a fi muzeu orășenesc, nu a fost în realitate decât un depozit pentru colecțiile de artă, din cauza degradării accentuate neputând fi deschisă publicului. Abia după 67 de ani, în 2015, după finalizarea unor ample lucrări de consolidare, refacere și restaurare, Casa Filipescu-Cesianu a intrat în circuitul turistic modern. În prezent este în curs de amenajare Muzeul Vârstelor care - începând din iunie 2016 - va prezenta publicului vizitator 300 de ani de istorie a familiei, a copilăriei şi a vieţii de fiecare zi.

Expoziția "O incursiune în istoriile cartierului Berceni"

Urmărind de-a lungul unui secol etapele transformării unei zone suburbane, cu aspect de sat sărăcăcios, într-un cartier cu blocuri și străzi moderne, expoziţia "O incursiune în istoriile cartierului Berceni" valorifică memoria locului prin povestiri, fotografii şi documente cartografice care surprind întreaga metamorfoză a zonei de sud a Bucureștiului.

Străzi înguste, uliţe noroioase, locuri transformate sau dispărute în totalitate, mahalale, grădini și zarzavagii cărându-și marfa la piață, căruțe, cârciumi și hanuri, tragedia Mănăstirii Văcărești în poze, dar și în istorisirile oamenilor care au trăit în zonă începând cu sec. XVIII şi până în prezent, toate și-au găsit locul în expoziția de la Casa Filipescu-Cesianu.

M-am bucurat petrecând câteva clipe studiind vechile imagini și încercând să-mi reprezint viața de atunci.

Indiferent dacă vizitați sau nu expoziția temporară deschisă la Casa Filipescu-Cesianu, dacă vă aflați la intersecția străzii Sevastopol cu Calea Victoriei, ridicați pentru o clipă privirea către zidurile migălos decorate cu frontoane și basoreliefuri și către acoperișul cu adevărat imperial al clădirii din colț. Veți vedea una dintre puținele și în același timp una dintre cele mai frumoase construcții aristocratice păstrate de la începutul sec. XIX.

În final...

Parcul reședinței Filipescu-Cesianu, cu copaci umbroși și alei pietruite, este dotat cu bănci pentru relaxare și cu un foișor. Se spune că el va deveni un loc de recreere şi de agrement, în punctele special amenajate organizându-se spaţii de expunere, iar în zona din spatele grădinii putându-se desfășura spectacole în aer liber. Împrăștiate peste tot, pot fi văzute vechi lucrări de artă sau doar fragmente cărora nu li se mai cunoaște originea.

În Lapidarium, anexa care adăpostește expoziția "O incursiune în istoriile cartierului Berceni", am fost întâmpinată de o doamnă muzeograf care locuiește chiar în Berceni, nu prea departe de mine. Se înțelege că discuția înfiripată timid, curând a depășit cu mult granițele spațiului expozițional.

Expoziția de la Casa Filipescu-Cesianu, organizată de Muzeul Municipiului București, este deschisă de miercuri până duminică între orele 10.00-18.00, iar accesul publicului este gratuit.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.02.16 22:46:00
Validat / Publicat: 13.02.16 09:12:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1424 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Casa Filipescu-Cesianu - Vedere a laturii dinspre parc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[13.02.16 14:35:02]
»

Frumos renovata, am privit de mai multe ori fotogafiile pentru ca imi plac casele acelei epoci. Si cred ca vizita in zona a fost mult mai bogata. O duminica frumoasa sa ai!

iulianicAUTOR REVIEW
[13.02.16 15:03:11]
»

@elviramvio - O, da, da! Vizita în acea zonă a fost cu mult mai bogată pentru că nu m-am întors acasă pe aceeași cale, adică stânga-împrejur și la metrou. Am luat Calea Victoriei la pas, fără nici o grabă și am admirat - pentru a câta oară? - atâtea și atâtea construcții superbe, unele frumos renovate, altele date uitării. Despre Palatul Cantacuzino, actualul Muzeu George Enescu, ce să mai spun? Cred că este cea mai frumoasă clădire din zonă.

Revenind la Casa Filipescu-Cesianu… regret că nu am văzut nimic din interior. Deocamdată nu se poate vizita, încăperile ei fiind în amenajare pentru Muzeul Vârstelor ce se va deschide în iunie. O vizită după această dată cred că-mi va satisface măcar parțial și această curiozitate.

elviramvio
[13.02.16 15:12:28]
»

@iulianic

Atunci cred ca putem astepta un articol despre muzeul lui Enescu si iubirile sale, muzicale si nu numai. Hai, da-ne un martisor! Spor la treaba!

tata123 🔱
[13.02.16 21:19:50]
»

@iulianic - Am citit despre Casa Filipescu-Cesianu anul trecut când s-au încheiat lucrările de renovare și am decis să aștept amenajarea unei expoziții definitive pentru a vizita tot ansamblul arhitectonic. Citisem, de asemenea, acum 1-2 ani despre inițiativa unor oameni de bine despre „descifrarea” istoriei cartierelor bucureștene, implicate fiind chiar grupe de elevi. Cartierul Berceni beneficiază chiar de un sait web interesant - cartierulberceni.com.

P. S. Interesante mi s-au părut a fi fost și panourile cu explicații pe care le-ați privit/citit în curtea casei lui Arghezi de pe Mărțișor. Chiar săptămâna trecută am citit articolul în perspectiva unei vizite acolo - dar mai aștept puțin amprenta primăverii.

iulianicAUTOR REVIEW
[14.02.16 08:31:33]
»

@tata123 - Despre site-ul cartierului Berceni știam. Ceea ce nu știam și am aflat de la doamna muzeograf este că expoziția "O incursiune în istoriile cartierului Berceni" a fost organizată (prin noiembrie) și în incinta complexului Sun Plaza din Piața Sudului, adică din Berceni.

La Casa Memorială Tudor Arghezi chiar merită să mergi când sunt pomii înfloriți. Livada cu cireșii în floare este o splendoare, iar dacă nimerești și vremea liliacului înflorit, aleea dinspre poarta cu "Bateți în toacă" ți se va părea ruptă din rai.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, iulianic, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078630208969116 sec
    ecranul dvs: 1 x 1