GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
SURA DACILOR - intre legenda si realitate!
Prieteni, va multumesc mult pentru aprecierile voastre, care m-au emotionat din nou. Doresc sa va impartasesc un secret. Daca voi n-ati fi fost fantastici, nici o poza n-ar fi iesit bine. Insa exuberanta, cheful de viata si distractie, dorinta de imprietenire au facut ca pozele sa reflecte exact starea de spirit grozava infiripata acolo. Si acest lucru a fost fantastic. Cred ca as mai putea scrie cu siguranta zeci de pagini pentru tot ceea ce am simtit si trait acolo si tot n-ar fi suficient. N-ar fi suficiente nici multumirile mele pentru toti cei participanti acolo, si mai ales pentru Cornel “scanteia” acestei petreceri.
Dar ma opresc aici, imi pare rau sa ma opresc aici, nu doresc totusi sa traiesc in amintiri, astept cu nerabdare urmatoarea intalnire AmFostAcolo, unde poate vom cunoaste prieteni noi, care n-au putut ajunge in Poiana.
Apropo, votati pe forum unde si cand doriti sa fie urmatoarea intalnire.
Acum doresc sa va povestesc despre un restaurant legendar pot spune, din Poiana, unde in seara de vineri, dupa ce ne-am cazat la Piatra Mare, am iesit sa ne imprietenim, sa ciocnim, sa ne potolim foamea. Numai gandindu-ma la preparatele care se servesc acolo m-a cuprins o foame nebuna.
Este vorba despre Sura Dacilor, cred ca fiecare roman si nu numai, care a ajuns macar o singura data in Poiana, a aflat de existenta lui si de mult laudatul taraf de acolo.
In fata hotelului ne-am strans aproape toti cei venit de vineri seara in Poiana cu mici exceptii, nu pentru ca n-ar fi dorit sa vina cu noi, ci pentru faptul ca masa o servise mai devreme si pur si simplu doreau sa se plimbe, fata de noi pofticiosii care abia asteptam sa infulecam. Ne-am regasit Bogdan DSN, cu sotia, Sanziana cu sotul si cei doi minunati copii, Artemisa24, Aurorapopescu (in fata careia doresc sa-mi cer scuze pentru episodul creat la decernarea premiilor, m-am panicat ca un fraier) cu sotul si cei doi prieteni de familie, eu, sotia mea si fetele. Mai tarziu, in fata restaurantului ne-am intalnit su cu Krondia (Diana), sufletista noastra care nu a rezistat sa nu fie cu noi acolo.
Dupa argumente si contraargumente, mai mult sau mai putin reale si impartiale, am hotarat sa intram in Sura Dacilor. Stiam de la Bogdanel ca tot restaurantul este ocupat, rezervat pentru acea seara. Insa cum in parcare nu se gaseau mai mult de 4 masini, si alea probabil ale personalului, ne-am facut curaj si am intrat.
Toti auzisem de superbele meniuri mai mult sau mai putin vanatoresti preparate acolo, de palinca ardeleneasca si muzica buna, care iti dezvolta la maxim buna dispozitie si placerea de a ramane acolo ore bune.
Foisorul intr-adevar era rezervat, acolo initial dorisem sa intram, insa am gasit mese bune si in restaurant. Doar cateva mese erau ocupate, sefa de sala ne-a indrumat la cateva mese asezate langa muzicanti. Am rugat-o sa le aseze cap in cap, sa avem loc cu totii, ne-a privit pe sub sprancene si ne-a intrebat daca comandam mai mult. Nu de alta dar mesele erau batue in cuie si parca n-ar fi meritat efortul de a scoate cuiele, de fapt cateva scoabe, daca am fi luat un mic si o bere. Noi i-am raspuns ca este mult un mic, cel mult un mic la doi si poate doar o singura scobitoare ca o pasam de la unul la altul.
Intr-un tarziu ne-am asezat la mese si am inceput sa consultam faimosul meniu. Noi mai servisem masa acolo in anii trecuti si totul a fost la superlativ, deci ma asteptam asa sa fie si acum. De la hotel aveam in cap o tochitura haiduceasca, care imi placuse tare mult data trecuta. Acum disparuse “haiduceasca”, era una simpla, dar mai umflata la pret. Adica undeva la 39 lei. Ce sa va mai spun fiecare a comandat ce-a poftit sufletelul fiecaruia, unii mai aruncand ocheade la pret, altii dupa pofte. Dar ceea ce a fost unanim apreciata a fost tuica de zalau, unde am arestat 2 cani. Ma privea nevasta-mea cam ciudat, dar dupa atata amar de condus tocmai de la Constanta, printr-o ceata nebuna pana dupa Ploiesti, simteam nevoia sa ma racoresc sau incalzesc amandoua intr-un cuvant cu acea tuica apreciata de toti. Abia dupa ce am baut-o am inteles privirea sotiei. Dar era prea tarziu sa dau inapoi asa ca am mers inainte. Chiar eram foarte bine dispus, nu din cauza tuicii, cat din pricina noilor prieteni care pareau din acelasi aluat, din care faceam si noi parte. Era prima data in viata mea cand stateam la o masa scoasa din cuie cu 6 familii pe care nu le vazusem inainte. Extraordinar! Si tocmai atunci uitasem aparatul in camera, eu care prefer sa-mi uit pantofii decat aparatul cand plec undeva (Si da, de fapt chiar mi-am uitat pantofii in Constanta, astfel ca la Premiere si Petrecere am fost nevoit sa stau in bocanci. S-a observat ceva? ). Am dat o fuga la hotel, distanta nu era prea mare, insa dupa doua tuici parea foarte greu la deal, iar cand am ajuns in hotel, la lift, am fost luat in primire de doua farmaciste (era un seminar al unei firme farmaceutice), care sperindu-se de respiratia mea anevoioasa, m-au intrebat de sanatate. Preferam o resuscitare rapida, dar cum nu era dupa mine am urcat in lift cu ele. Le-am explicat ca vin de la Constanta si ele m-au intrebat daca alerg de la Constanta. Pana sa mai dau eu raspunsul am ajuns la etajul 4, unde aveam barlogul. (Vis a vis de apartamentul lui Cornel, care s-a cazat o zi after). Am fost intampinat de Daisy, care dupa cearcanele de la ochi am realizat ca a plans mai putin dupa mine, dar mai mult dupa fete. Am iubit-o putin, adica de fiecare data o i-au in brate si ea se aseaza ca un bebel cuminte, asteptand sa fie mangaiata si rasfatata cu o alintatura.
Dupa ce am iubit-o am plecat din camera si am coborat la receptie, si apoi mi-am dat seama ca am uitat obiectul deplasarii mele in hotel - Aparatul, dragutul, intunecatul.
Am avut puterea sa oftez si sa-mi zic vreo doua trei in gand, am urcat din nou, Daisy s-a bucurat crezand ca am venit dupa ea, am luat aparatul si am coborat rapid cu gandul la ciorba de vacuta, pentru ca pana la tochitura comandasem si o ciorba de vacuta. Dar nu-mi faceam griji, stiind ca la orice restaurant care se respecta, mancarea este servita cand omul este la masa. Da, dar nu si aici, unde m-am trezit cu ciorba semirece in fata locului meu. Acum eram la vale cand m-am intors, n-am mai gafait asa, deci n-am mai dat prilej pentru speculatii privind respiratia mea. Stiu ca am colesterolul cam mare, pentru mine cea mai buna legume este purceaua, ca merg din ce in ce mai putin pe jos si mai mult cu masina, cu vaporul dar tare rau este asa. Cornel, si pentru asta te invidiez, nu vrei o parte din burta mea?
Nevasta-mea comandase pulpe de pui, bunghise ea ca sunt cele mai ieftine, 8 lei portia a vazut ea. Deci a comandat 3, pentru fete si pentru ea. Nu prea apucasem sa mancam, am vrut sa mancam in Brasov la Sergione, sau cum ii spune, dar nu ne-au lasat cu bietul patruped inauntru. Este de inteles, si in semn de protest pentru acest lucru, am decis sa facem si noi greva foamei. Fara bannere, doar in sinea noastra. Totusi copiilor le-am mai luat cate ceva de rontait. Noi niet. Astfel ca mancarea de la Sura a fost o adevarata placere. Dar si placerea, stiti voi, are mai multe fete…
Radeam, povesteam din intamplarile noastre, inimoasa Diana ne povestea despre unde ar trebui sa mergem in Brasov, nevasta-mea se incinsese pe tema copiilor, Sanziana discuta cu sotia lui Bogdan despre Bucovina si frumusetile de acolo, Darius baiatul Sanzianei incepu sa-I faca “curte” Cristinei mele, astfel ca la sfarsitul serii Cristina imi spune: “Spune-I iubitului meu sa doarma la noi in camera! ” Ei politica, ca sa vezi! Ce sa mai spun, toata seara a fost la superlativ din punct de vedere al distractiei si bunei dispozitii.
Mai stramba cate unul, altul din nas cand infuleca cate ceva, eu m-am uitat de doua ori dupa ospatar cand mi-a adus tochitura, speram sa mai vina cu un platou, continuarea, dar lipsa. Mult prea mica si trebuie sa spun, cam urat mirositoare. Adica eu sunt mancator de tochituri, stiu cum arata o tochitura preparata cu suflet. La Vila Bran am mancat cea mai buna tochitura, pe platou din lemn, cu preparate proaspete, bine facute. Aici mai putin, carnatii parca nu erau facuti, miroseau cam urat, oul mi s-a parut cam dubios, cred ca avea cifra 4 in fata, ce sa mai ma nervez acum. Am facut si o poza macar sa-mi spuneti daca aia este o tochitura de 40 de lei. Pacat ca fotografia nu scoate si mirosul.
Am mai baut beri, vin, unii au mai luat tuica, faptul ca ne-am starns cu totii acolo a reprezentat un lucru minunat, practic nimic nu mai conta, eu chiar ma intrebam daca toti oamenii care vin la Premiere sunt asa. Si nu am fost dezamagit, in proportie de 98 la suta suntem o comunitate strans legata.
Binenteles ca n-am scapat nici de muzicanti, ne-au cantat vreo 10 minute si pana n-a bagat Sanziana mana in buzunar n-au plecat. Trebuia sa ne mai cante 20 de minute, ca tot banii aia i-am fi dat. Sanziana le-a dat 50 lei, mult, putin, nu stim, cert este ca la sfarsit am contribuit fiecare familie. Adica asa sper, Sanziana stie mai bine.
Pe mine m-au priponit in capul mesei cand am cerut nota de plata. M-or fi vazut mai mare, dar sunt asa de bland, mai ales cand vine nota de plata:).
Am facut si o poza la nota, nu mai conteaza cat era, important este ca nevasta-mea a luat o MARE teapa cu pulpele ei. Chiar fredonam in gand refrenul de la Cassa Locco, dar simteam cum imi pierd blandetea, ca eu trebuia sa achit pana la urma. Deci noi am servit 3 pulpe care in total aveau 840 de grame. Realizati cum aratau ele? Erau de strut, dar superoferta impunea sa fie trecute ca pui. Deci 8 lei reprezenta 100 de grame, iar o portie de pulpa de pui, fara garnitura, ca aceea a fost taxata separat, costa 28 lei. Ce-am mai mancat… de fapt am luat si la pachet. Am o pulpa din aceea fotografiata, si daca are 280 grame, eu ma duc in fiecare zi la Manastirea Sambata de Sus si dau acatiste pentru binele restaurantului.
Asta a fost, am strans comoara nationala, unii au mai uitat unele, altii au uitat altele, in cele din urma banii s-au strans, si numai Sanziana stie daca totul a fost ok, desi ochiul meu vigilent, dar putin obosit a remarcat ceva in defavoarea Sanzianei.
Intr-un final, sunt convins ca v-am plictisit cu aceasta poveste, am remarcat acelasi sentiment pe fetele tuturor. Faptul ca se putea mult mai bine, faptul ca au “aruncat” pe noi preparate nu foarte proaspete, si asta nu este numai parerea mea, faptul ca ne-au furat la gramaj si sunt convins dupa cum spunea si Sanziana si la paine, ardei, etc. Se pregatea o alta masa, cu alt fel de pahare, cu platouri din lemn, cu servetele peste tot, (pai eu nici servetel n-am avut), masa mult mai “vie” decat a nostra, si sunt convins cu preparate mult mai proaspete. Parerea generala a fost, si acum vorbesc in numele tuturor celor care au participat in acea seara, ca acest restaurant si-a pierdut de mult renumele capatat in multi ani de effort si truda in slujba clientilor.
Eu si sotia cu siguranta nu vom mai ajunge acolo si sunt convins, nu este numai parerea mea.
Multumesc tuturor pentru voia buna, practic distractia noastra nu a reusit sa acopere offff-ul referitor la restaurant, ceea ce m-a bucurat foarte mult.
Imi pare rau Diana ca nu mi-ai spus ca ajungi fara masina, te-am fi luat noi din Brasov, dar ma bucur ca ai putut totusi ajunge. Iti multumim!
Cam mult scris, sper ca nu v-am pedepsit prea tare, dar pur si simplu au fost sentimentele mele la care tin foarte mult. Si care uneori, trebuie scrise…aici, mai in gluma, mai in serios!
Trimis de pepsi70ro in 25.02.10 15:07:54
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Vreau drept la replica:
in primul rand si ptr noi a fost super, noroc de vinul fiert -1 litru la doua femei, subsemnata si sotia lui Bogdan DSN.
Sunt eu obisnuita cu surprizele, am fost si la DIN DRAGOSTE si la Radio 21 dar asta a fost mai ceva decat SURPRIZE, SURPRIZE. Imi dorisem foarte mult sa merg la Sura Dacilor, sa fac o comparatie cu retetele din bucataria proprie dar am constatat ca nu am ce sa compar. Vestita salata de bureti murati era de fapt un castronel cu 3 bucatele din specia pleurotus pusi in otet, specie care lipseste cu desavarsire din padurile nationale. Imi amintesc ca am mancat cu ani in urma la Vanatorul si acolo chiar erau opintici sau ghebe. Nota de plata a fost un deliciu pentru toti, nici nu trebuia sa mai comandam desert, 2 papanasi amarati scufundati in smantana inacrita de vreme sau intemperii la modica suma de 10 ron.
Cat despre cantareti am crezut la un moment dat ca le eram datoare cu ceva si i-am vazut suparati, de aceea m-am simtit sa le rotunjesc bugetul. Cat despre nota de plata, daca am gresit in defavoarea cuiva va rog sa-mi trimiteti plangerea pe fax, o rezolvam cumva. Scuze plauzibila ar fi cei 500 ml de vin rosu fiert capatati contra sumei de 15 ron. Cat despre mancare, a fost sub orice critica, 2 bucatele de costita semiprajita, 2 carnaciori cu iz de frigider, un ou ochi rece pus peste o capita de mamaliga cu granza fara forma la pretul de 20 ron. S-a compensat totul cu faptul ca am fost cu voi toti, ca BOGDAN DSN ne-a contorizat toate canile de vin ajutandu-ne sa turnam, ca Pepsi alias "cuscru" a fost sufletul petrecerii si ca am luat cu brio prima lectie de limba germana.
Fain, saptamana viitoare am o intalnire la Brasov iar programul contine si o masa la Sura Dacilor.
Cred ca voi spune ca am devenit vegetarian.
Multam fain de informatii
Din pacate confirm inca o data ca asa au stat lucrurile. Pe nota de plata a aparut si painea de casa pe care nu stiu sa o fi comandat cineva, 14 lei, si care a ramas in mare parte neatinsa...
Eu nu mai mancasem de foarte multa vreme aici, de fapt in Poiana mai ajung doar la ski si atunci ma lovesc de alte impedimente asa ca nu am stiut ce restaurant sa recomand... La Capra Neagra iar nu mai fusesem de ceva vreme... Si eu am fost dezamagita de celebrul bulz dacic: o bucata de mamaliga pleostita cu putin ou, branza si niste carnacior - 20 lei dar ma felicit totusi ca am avut inspiratia sa ma interesez asupra gramajului portiilor. O lupa prinde insa bine, pentru ca portiile sunt liliputane...
Am avut curiozitatea sa ma uit pe tripadvisor ulterior si nu mica mi-a fost mirarea sa vad comentariile negative care catalogau localul drept "kitch". Cred, totusi ca restaurantul nu si-a pierdut din prestigiu, doar isi rezerva dreptul de a trata diferit clientela... Noi venind fara rezervare am fost tratati ca atare. Zic si eu... Sincer, regret ca am avut parte de un asa tratament, mi-a fost rusine in calitate de gazda dar stiu ca am reusit sa ne simtim pana la urma cu totii bine, fapt ce a contat cel mai mult.
Ma bucur ca v-am cunoscut pe toti, mi-ati depasit cu mult asteptarile si chiar astept cu nerabdare urmatoarele intalniri reale pentru ca virtual mai comunicam noi...
Sunteti cu totii minunati, aveti familii reusite pentru care, sincer, va invidiez... Sanziana, multumiri pentru tot ce ai facut si ne bizuim pe tine pentru urmatoarea intalnire la tine acasa in Bucovina. Aurora, m-ai molipsit cu buna ta dispozitie, Artemisa, tine-o tot asa! Bogdan, ma bucur ca v-am cunoscut si felicitari pentru poze, sunt foarte reusite. Ovidiu, esti un om deosebit si meriti toata consideratia mea, dar stii deja asta. Salutari fetelor, sotiei si lui Daisy pe care tot nu am reusit sa o cunosc Data viitoare, sa speram.
Sa ne revedem cu bine cu totii.
pepsi70ro,
noi suntem exceptiile care n-am venit cu voi, pentru ca am mancat acolo de pranz-cina.
Suntem cu totul de acord cu cele scrise de tine si restul, friptura de urs a fost ok, dar platoul vanatoresc avea iz de vechi, localul in sine destul de original.
pepsi, m-ai facut sa chicotesc la faza cu pantofii uitati, dar la cea cu farmacistele din lift, am pufnit in ras... esti de coma...
Ati patit cu pulpele exact la fel ca mine la Eforie, la o terasa pe plaja, in 2003, cand o amarasteanca de pulpa ne-a costat 480. 000 lei... atunci... si noi am ramas perplecsi si ospatarul ne-a "trombonit" ca era la 100 gr. chiar daca in meniu scria portia. Am dat tel. si la OPC, care, normal, a zis ca vin repede, dar dupa 20 min. de asteptare, am plecat plini de draci... si sa ma faci turism in Romania, cu masa inclusa... Inca o data (din miile de dati), romanul pleaca cu un gust amar de la un loc, fie el restaurant sau loc de odihna. Bine ca ati fost voi veseli si ati trecut mai usor prin aceasta experienta pur mioritica...
Mi-a placut oricum modul de povestit si pt. asta eu te servesc cu 400 PMA (portie mare de admiratie) proaspete si cu toata inima!!!
In general pe unde merg, privesc atent meniurile, atunci ma simteam mult prea bine in compania noilor prieteni, asa ca n-am mai dat importanta. Oricum la peste se intampla mai des ca diferenta de pret intre portie/gramaj sa fie uriasa. Eu am fost atent la peste, dar de acum am sa fiu atent si la pulpele de pui.
Pepsi70ro, indulceste-te cu un desert de 400 ( nu lei ). Si nu lasa sedentarismul sa te doboare....mai inoata si tu in jurul vaporului.
Diaura, multumesc, dar nu pot inota pentru ca sunt multi cheapceara care abia asteapta sa te composteze, si sincer nu vreau.
Si o portie de 400 de grame de puncte de la mine.
Foarte fain ai povestit!!!
Prietene Pepsi!
'geaba zici tu ca ai scris mult... parerea mea este ca ai atins tot!... eu, in schimb ma bucur ca nu sunt singurul care crede ca trebuie sa incondeiem NESIMTIREA!! Este inadmisibil sa sa ai un renume de care sa te folosesti si sa ai preturi de... bar de noapte la un bulz... si ala expirat!!
Bine ati venit la Shutzii D(r)acilor!
Ironic si bine scris Pepsi! 400 de la mine!!
Ar trebui sa faci copy/paste la textul tau sa sa-l inserezi pe site-ul lor (daca au!)... la rubrica: "Sa va dau cu nota'n cap, pentru bulzul de c...."!
draga pepsi70ro... am intrat aici si nu ma mai pot opri din ras... sunteti fatali... asa ceva am patit si eu in urma cu ceva ani la mare, la costinesti de imi venea sa ii dau cu ceva in cap la chelner... o zi faina si cand ai chef de o palinca buna hai la sibiu...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 [Restaurant Șura Dacilor] Experienta culinara nerecomandata — scris în 26.06.24 de ux134515 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Sep.2023 [Restaurant Coliba Haiducilor] Dezamagire totala — scris în 04.09.23 de ux130649 din BUCURESTI - nu recomandă
- Feb.2022 [Restaurant Stâna Turistică] De evitat! — scris în 11.02.22 de ux123690 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 [Restaurant Cabana Iulius Romer (ex Postăvaru)] Papa bun, atmosferă relaxantă, priveliști uimitoare — scris în 24.11.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 [Restaurant Miorița] Frumos, elegant — scris în 06.09.21 de ilinois57 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2021 [Restaurant Șura Dacilor] Peste 4 ani... inca o sansa! — scris în 01.06.21 de RUdar din FOCşANI - nu recomandă
- Oct.2020 [Restaurant Coliba Haiducilor] Dezamagitor — scris în 31.10.20 de Liliana Lili din FOCşANI