ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Racoș: Un castel, un lac şi nişte coloane - toate trebuiesc vizitate

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Acest articol îl datorez colegei @crismis. Înainte de a merge la Saschiz, am căutat pe site ce mai putem vizita în zonă şi aşa am dat peste articolul scris de doamna @crismis despre castelul Sukosd-Bethlem (vezi impresii). Până să citesc acel articol nu am auzit de acest castel, încă odată, dacă mai era cazul, se vede utilitatea sitelui AmFostAcolo.

Aşadar după ce am plecat de la pensiunea Maria şi Elena din Saschiz, spre casă, am facut câteva opriri foarte interesante, prima la Cetatea Rupea, apoi la Biserica Fortificată din Homorod următoarea oprire a fost în localitatea Racoş pentru a vizita castelul Sukosd-Bethlem.

După ce am plecat de la biserica din Homorod, am ieşit la drumul naţional DN13 iar apoi în dreptul indicatorului spre Racoş am mers pe drumul judeţean DJ 131C. Am ajuns în localiate dar nu vedeam castelul. În faţa nostra era o maşină cu număr de Hunedoara, am zis să ne luam după ei că doar sunt şi ei tot turişti. La o intersecţie aceştia au luat-o la stânga, noi după ei, dar după vreo 100 de metri aceştia s-au oprit la o pensiune, erau turişti dar nu mergeau la castel, încă. Noi am continuat pe drum tot în faţa şi când am văzut că nu dăm de castel, am întrebat un localnic unde se află acesta. Omul ne-a explicat, a trebuit să mergem înapoi până la intersecţie şi apoi să ţinem drumul tot în faţă, imediat a apărut şi panoul care ne anunţa că am juns la castel. Am parcat maşina pe marginea drumului în partea din spate a castelului. Coordonatele GPS pentru castel sunt următoarele: N- 46.024006 şi E – 25.408236.

Am pornit spre poarta castelului, acesta era închisă. Ne-am uitat printr-o crăpătură în curtea interioară, am văzut vegetaţie multă şi o clădire dărăpănată. Deasupra porţi era trecut numărul de telefon al celui care are cheia, dar am zis să nu sunăm încă, ci să dam un ocol prin parcul din exteriorul zidurilor. Ne-am învărtit noi, am admirat turnul castelului care seamănă cu un turn de biserică iar apoi am zis să mergem să sunăm. În parc pe o bancă era o bătrânică care când ne-am apropiat de dânsa ne-a întrebat dacă dorim să vizitam castelul. Raspunsul nostru a fost afirmativ şi am pornit cu bătrânica spre poarta castelului. În gândul meu zic este doamna care ia deschis şi colegei @crismis. De la bancă până la poarta castelului simpatica bătrânică ne spune într-o română puţin stâlcită, că acest castel a aparţinut grofului Sukosd, iar după revoluţie, a fost abandonat, au încercat nişte americani să-l cumpere printr-o fundaţie dar nu au reuţit, totuşi aceştia au apucat să facă câteva lucrări de renovare a castelului.

Istoria castelului este pe scurt cam aceasta: castelul a fost construit de către Gheorghe Sukosd. După ce familia Sukosd s-a stins, castelul a trecut prin danie princiară la Petru Budai în anul 1660. Ulterior, ajunge la Samuel Bethlen, cel care îi adaugă turnul de deasupra porţii. După ce în anii 1848-1849 castelul a ars în mare măsură, a ajuns la contele Samuel Ferenc Teleki în anul 1873, de la al cărui fiu a fost cumpărat de comunitatea din Racoş în anul 1903. Ca urmare, domeniul cu parcul a fost parcelat, iar casele sătenilor s-au extins până aproape de zidurile castelului. De atunci, destinaţiile sale au fost mereu improprii, adăpostind un sediu de CAP, grajduri, un depozit de grâne, o staţie de pompieri, iar cutremurul din 1977 i-au accentuat şi mai mult degradarea.

Ghidul nostru s-a pus pe o băncuţă lîngă poarta castelului şi ne-a spus că putem umbla peste tot numai să fim atenţi ca scările sunt din lemn şi că unele sunt mai subrede. Ne-a mai zis să urcăm neapărat în turnul castelului. Am pornit în explorare. Dacă în timpul viziei colegei @crismis, iarba în curte era mică, acum în unele locuri era foarte mare, iar în locul florilor noi am prins urzici. Am urcat pe o scară impovizată din lemn la primul nivel al turnului, de aici am mai urcat o scară la următorul nivel, aici era o cameră fără ferestre. De pe scară văzănd că în camera nu este nimic, am coborât să mergem în alta parte a castelului. Bătrânica a strigat la noi, de ce nu urcăm până în turn? Îi zic că am urcat, dânsa zice toate trei scările? , îi zic dor prima (cea care urcă la primul nivel nu se pune) pentru că nu am ami văzut alta. Doamna zice să urcăm că mai sunt două etaje de urcat. Urmăm sfatul şi într-adevăr în camera unde am ajuns prima data, într-un colt care nu se vedea de pe scări, urca o altă scară apoape perpenticulară spre următorul etaj, de aici încă una şi am ajuns în vârful turnului. Aici este un balcon de unde priveliştea satului şi a dealurilor care împreşmuiesc satul, este încântătoare. A meritat să urcăm până aici. După vreo cinci minute, am coborât în curte şi ne-am îndreptat spre latura din drepta (privind din faţa turnului) a castelului. Aici chiar pe colţ se afla bucătăria. Bucătaria este o cameră mare din care cosusul de evacuare a fumului străpunge ambele etaje a castelului. Acesta încă este înegrit de atâta fum chiar dacă au trecut zeci de ani de cînd nu a mai fost folosit.

După ce am iesit din bucătărie, am urcat la etajul acestei lature (la parter nu se poate vizita aproape nimic). Aici la etaj se află camerele care au fost parţial renovate de către americani. Aici pe pereţi sunt expuse câteva roţi de căruţă şi alte obiecte din lemn. A urmat la tura cu poarta de intrare, în timp ce vizitam noi acestă latură vedem că mai vin şi alţi turiţti, erau cei cu maşina de Hunedoara după care ne-am luat noi. Nu era mai bine dacă veneau prima dată aici. Pe acestă latura sunt căteva camere cu nimic spectaculos.

Am revenit în curtea castelului ţi ne-am îndreptat spre gazda noastra mulţumindui pentru tot şi întrbând-o cât trebuie să plătim, răspunsul a fost cât doriţi. I-am lasat o suma şi am dat să plecăm dar bătrânica zice către noi, acum mergeţi la vulcan şi la lac (atunci mi-am amintit că în articolul colegein ostre era vorba şi despre aşaceva. O întreb dacă sunt departe. Doamna ne explică cam aşa la stanga apoi drepta, sens unic, gata asfalt, mers pe jos vulcanul, apoi lacul. Imi plăcea româna ei stâlcită. I-am mulţumit încă odată şi am pornit şi spre aceste obiective.

Am urmat traseul indicat, dar din păcate vulacanul l-am ratat, dar în schimb am ajuns la lac. Am parcat maşina după îndicatorul spre lac (mai erau şi alte maşini parcate) şi am pornit pe jos aproximativ 200 de metri. Ce ni s-a ivit în faţa ochilor a fost dea dreptul superb. Un lac cu o apă verde ca smaraldul. Numele lacului nu este Lacul de Smarald ci Lacul Brazi. Poarta acest nume deoarece s-a format prin acumularea de apa şi prin topirea zăpezii în vechea carieră de bazalt Brazi. Se presupune că în adăncime ar fi şi câteva izvoare subterane deoarece nivelul apei lacului este cam constant. Am coborât pe o potecă până pe malul său. Lacul nu are o suprafaţa ărea mare. Limpezimea apei şi culoare sa verde „face toţi bani”. Am citit că acesta are o adâncime de zece metri.

În locul unde era indiactorul spre lac mai era unul care ne informa că în partea opusă se află Coloannele de bazalt. Am ajuns şi la acestea, aici înainte de a coborî la ele (sunt într-o mică vale) am citit pe un panou despre ele „ cu o suprafaţă mult mai mare (1,05 hectare) din vecinătatea gării căii ferate pe malul drept al Oltului, sunt produsul unei cariere exploatate doar în secolul XX. Partea de vest este protejată de lege ca monument al naturii. Formele poliedrice ating şi înălţimi de până la 12 metri” După ce am citit această informaţie am coborât în vale să le vedem de aproape. Sunt tăiate aproape perfect, având muchii drepte. Dacă ar fi rotunde ai zice că sunt tuburile unei orgi din bisericile evangelice.

După ce ne-am săturat de privit această minunăţie a naturii, ne-am îndreptat spre masină fiind foarte mulţumiţi de ce am văzut.

Concluzia este că avem o ţara cu multe locuri uimitoare, dar nu ştim să le promovăm, nu-mi rămâne decât să zic - Mulţumesc AmFostAcolo că exişti.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 25.08.16 08:46:33
Validat / Publicat: 25.08.16 10:14:58

VIZUALIZĂRI: 3000 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Lacul de Smarald, vazut de sus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

maryka
[25.08.16 10:27:34]
»

Foarte frumos! Mai ales că a ,,picat” bine acest articol, tocmai ce ne-am propus pentru weekend această destinație. Deci să fim mai atenți și să nu ratăm vulcanul.

Mulțumim pentru informații.

zlatnaAUTOR REVIEW
[25.08.16 10:50:14]
»

@maryka: Mă bucur că a ,,picat” la fix acest articol, merită să vizitaţi toată zona este splndidă. Dacă ajungeţi la Homorod am citit că ar fi în zonă şi nişte vulcani noroioşi, ar fi bine să-i căutţi şi să-i vizitaţi.

Vulcanul de la Racoş dacă sunteţi atenţi nu îl rataţi, noi cred că am trecut pe lângă el dar nu ne-am dat seama că acela este. Ar trebui să vă uitaţi mai întâi pe noşte fotografi de pe net ca să ştiţi cum arată.

Vă doresc weekend plăcut.

mishu
[25.08.16 11:17:18]
»

@zlatna: Am citit primele 2 randuri apoi pentru ca am tras cu ochiul la poze am lasat articolul si m-am uitat la poze.

Ce pot spune, puteai sa nici nu mai scrii articolul, pozele erau sugestive incat sa-ti faci o imagine asupra celor vizitate.

Pana la urma insa am citit si articolul deoarece in felul acesta aveam peisajul complet.

Felicitari, votat cu mare placere si ultima ta afirmatie este cat se poate de adevarata "Multumesc AFA pentru ca existi".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[25.08.16 12:35:22]
»

@mishu: Va multumesc pentru aprecieri si vot.

zlatnaAUTOR REVIEW
[25.08.16 13:10:25]
»

daca se poate urmatorul videoclip

https://www.youtube.com/watch?v=3vyPA20NwgM

Va multumesc

mprofeanu
[25.08.16 13:38:36]
»

@zlatna: Un superbonus binemeritat dar deja se înțelege!

zlatnaAUTOR REVIEW
[25.08.16 13:40:43]
»

@mprofeanu: multumesc

webmasterX
[25.08.16 14:09:27]
»

@zlatna: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

zlatnaAUTOR REVIEW
[25.08.16 15:13:34]
»

@webmasterX: Multumesc

tata123 🔱
[25.08.16 19:54:28]
»

@zlatna: În primul rând felicitări pentru noul nivel atins în ierarhia AFA. La cât mai multe articole interesante și bine scrise.

În al doilea rând, de multă vreme doresc să văd Coloanele de bazalt de la Racoș - mă tot „amăgesc” cu fotografii. Coloanele s-au format în urma curgerilor de lavă, prin răciere și solidificare în formă poligonală. Forma și alinierea lamelară creează un efect vizual deosebit. La Racoș există un adevărat complex geologic, teren de cercetare pentru specialiștii în domeniu; în același timp în zonă continuă de peste 100 de ani exploatarea bazaltului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[25.08.16 20:22:42]
»

@tata123: Si eu te felicit pentru noul statut, mai ai un hop si esti Augustus. Completarile tale foarte bune ca de obicei. Merita sa mergi in zona este o zona deosebita, iar drumul de la Brasov pana aici, prin padurea Bogata este foarte spectaculos.

crismis
[26.08.16 14:30:25]
»

@zlatna: M-am bucurat să ma pot "plimba" din nou prin Racos!... Și, desigur, mi-a crescut "pipota" auzind de câte ori m-ai pomenit! Cred că e bine când vezi că și alții calcă pe urmele tale, la propriu; înseamnă că ai reușit să stârnești curiozitatea, ca niște oameni să meargă și să cunoască niște locuri care merită cunoscute...

La cât mai multe excursii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[07.02.18 22:31:18]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Racoș și 'comorile' ascunse ale zonei» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă împrejurimile Brașovului]

zlatnaAUTOR REVIEW
[07.02.18 22:54:43]
»

@webmasterX: Ok.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, maryka, mishu, mprofeanu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Racoș și 'comorile' ascunse ale zonei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09782886505127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1