ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Borsecul, pe drumul cel bun

TIPĂREȘTE

De mult timp nu am mai avut o lună august așa de călduroasă. Cum primul val de caniculă l-am cam ”driblat”, fiind în vacanță prin Alpii Austriei, credeam că ajuns acasă voi găsi o temperatură mai prietenoasă decât cea pe care o lăsasem la plecare. Realitatea de la fața locului a fost una care m-a dezamăgit: 35 de grade Celsius la umbră!!

Nici nu m-am dezechipat bine și-i zic doamnei mele: ”Mâine dimineață plecăm în vacanță!” : ”Tu nu ești normal la cap?” îmi replică ea. ”Abia am venit și tu vrei să plecăm iar?” ”Eu pe căldura asta vreau la munte, așa că pregătește cele de trebuință”. Și după ceva timp de negocieri am început pregătirile unui nou sejur, de data asta prin munții noștri.

Aproape consecvent cu principiul ”alege să mergi de fiecare dată în alt loc”, m-am orientat spre Toplița, Borsec, locuri unde nu am mai fost niciodată. Cu ani în urmă am citit pe un site turistic că șoseaua de la Toplița la Borsec este într-o stare deplorabilă, stațiunea este și ea lăsată de izbeliște și am ezitat de mai multe ori să fac o descindere în această zonă. De data asta n-am mai ezitat, fiind încurajat și de ultimele review-uri laudative de pe AFA.

Prima surpriză plăcută a fost șoseaua de la Toplița la Borsec. Șoseaua arată foarte bine, asfaltul este impecabil, iar traseul prin pădure, plin de serpentine, deosebit de relaxant. Cazarea o aveam asigurată la o vilă aproape de centrul stațiunii și după ce ne-am plasat bagajele în cameră am ieșit să vedem cum arată Borsecul astăzi.

A doua surpriză plăcută a fost curățenia parcului central, liniștit, plin de copaci și flori. Vizita stațiunii începe cu strada pietonală ”Aleea 7 izvoare”, pavată cu piatră cubică și bine întreținută. De-a lungul acestei alei, atât pe stânga cât și pe dreapta, întâlnim numeroase construcții, unele noi altele vechi, multe din acestea din urmă ajunse într-o stare de degradare avansată. Printre ele și vechiul cinematograf înconjurat cu o plasă de protecție, iar pe un panou scris artistic că ”această clădire nu aparține orașului și poate fi un pericol public pentru trecători.” Policlinica, o clădire impozantă, cu geamurile sparte și tencuiala de pe pereți degradată, este ”DE VÂNZARE”, dar în starea actuală îmi este greu să cred că-și va găsi vreun cumpărător.

Dincolo de amărăciunea provocată la vederea acestor bijuterii ruinate, nu ai cum să nu te întorci în timp și să-ți imaginezi cum arăta Borsecul în perioada romantică din timpul stăpânirii austro-ungare sau din perioada comunistă când stațiunea era mai mereu plină. Deși nu mai este ce a fost odată, Borsecul strălucește și astăzi prin armonia arhitecturală a vechilor construcții, prin parcurile pline de verdeață și pădurile de brad ce îl înconjoară.

Cele 7 izvoare situate de-a lungul străzii pietonale au fost modernizate, în parc s-au amenajat locuri de joacă pentru copii și s-au montat foarte multe bănci pentru odihnă. Pe lângă vechile statui din piatră sau marmură au apărut în parc și unele din lemn. Ne-a plăcut mult zona de la Izvorul Principal sau Izvorul Elisabeta, după numele soției împăratului Franz Iosif al Austro-Ungariei. Un mic părculeț, o fântână arteziană cu statuia împărătesei, copaci seculari, flori și multă verdeață, un loc de relaxare cu totul deosebit.

Aceasta a fost prima zi a vizitei noastre în stațiunea Borsec. M-a surprins numărul mic de turiști, deși eram în plin sezon estival și într-o perioadă de concedii. La plecare am mâncat la ”Roua”, unul din cele două restaurante aflate la intrare pe aleea principală.

A doua zi am consacrat-o drumețiilor la câteva obiective turistice aflate în apropierea stațiunii. Primul traseu, foarte frecventat de turiști, a fost la Poiana Zânelor, un platou magnific situat deasupra stațiunii.

Se poate ajunge ușor pe jos, însă noi am urcat cu mașina și am lăsat-o în parcarea de lângă poiană. De aici nu mai este voie să circuli cu mașina, deși drumul este impecabil. Ca și în centrul stațiunii, în poiană impresionează numărul mare de canapele montate pentru odihnă. Aproape pe toate traseele turistice, prin pădure și pe sub copaci, sunt montate canapele pentru odihnă și relaxare în mijlocul naturii.

Lângă poiană, într-o mică vâlcea, se află Baia Zânelor, un loc unde cei cu probleme de circulație pot face tratamente pentru ameliorare-vindecare sau chiar plajă la... iarbă verde. În acest sens sunt montate aici șezlonguri din lemn de brad.

Din acest loc se poate merge în dreapta spre Bârlogul Urșilor sau în stânga spre Vechiul Izvor. Ca urmare a exploatării necontolate a carierei de travertin din aval de izvor, acesta a rămas fără apă și este folosit acum ca mofetă. Noi am ales drumul din stânga și pe un traseu foarte frumos, prin pădure, am ajuns la acest vechi izvor.

Aici se află o mică poieniță, mofeta și din nou canapele din lemn pentru odihnă și recreere. Intrarea la mofetă se face sub supravegherea unui specialist și costă 5 lei.

În dreapta acestei poienițe, la nici 500 de metri, parcurgând un frumos traseu, se află Peștera de Gheață. Intrarea în peșteră este ca o vizuină și se simte frigul chiar de la intrare. Peștera nu este foarte mare, pe alocuri este îngustă și vara în cele mai toride zile în interiorul ei sunt 3-4 grade. Celsius. Cândva, a fost folosită ca ghețărie pentru restaurantele din stațiunea Borsec.

De la Străvechiul Izvor (Mofetă) am luat-o în stânga pe un traseu împădurit, bine îngrijit, și după ce am coborât fix 220 de trepte am ajuns la Izvorul Piere Curie, un izvor cu apă minerală ce conține radiu, apă indicată în tratarea afecțiunilor de stomac. Am băut și noi apa cu radiu (singura din zonă) și ne-a plăcut.

De la acest izvor am urcat pe o potecă, bine marcată și îngrijită, spre un peisaj pitoresc, Cetatea Bufnițelor, un conglomerat de stânci abrupte ce oferă o vedere panoramică spre Valea Bistriței. Tot aici se văd urmele unei fortificații (cazemată) din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. La întoarcere am făcut un popas într-o mică poieniță umbrită de copaci și amenajată cu mese și canapele.

Ultimul obiectiv vizitat în apropiere de Borsec a fost Grota Urșilor, un coridor săpat în stâncă unde hibernau cândva urșii. Stâncile sunt străjuite de brazi înalți, vara temperatura aici nu depășește 17 grade.

Cu o ultimă oprire în Poiana Zânelor am încheiat drumețiile din jurul Borsecului și pot spune că a fost cea mai frumoasă zi din toate cele petrecute pe aceste meleaguri; peisaje, aer curat, apă de izvor, cules de zmeură, mișcare.

Concluzionând, da, mi-a plăcut ce am văzut la Borsec și sper ca în următorii ani să revină la faima de odinioară. Ar fi păcat ca stațiunea cu cea mai bună apă minerală din lume și cu peisajele sale magnifice să fie lăsată în voia sorții.

Vacanțe cât mai plăcute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 11.08.15 17:01:43
Validat / Publicat: 11.08.15 18:13:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORSEC.

VIZUALIZĂRI: 4533 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pădure de brazi în Borsec.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 94900 PMA (din 83 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmaster
[11.08.15 18:18:21]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.08.15 18:31:38]
»

@webmaster - Mulțumesc!

gettyy
[11.08.15 18:32:58]
»

In sfârşit, Borsecul arată acum altfel!!

Parcă nu-mi vine să cred cât este de frumos!

Deci... se poate!

Dacă s-ar face un minim de investiții şi în celelalte stațiuni montane cu izvoare minerale, tare bine-ar fi.

Avem o țară frumoasă şi... bogată!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.08.15 18:49:20]
»

@gettyy - Mulțumesc de vizită!

Dacă vrei poți!

Reprezentanții primăriei au promis că nu se vor opri aici și vor continua cu modernizarea stațiunii. Cred că la anul voi face iar un minisejur în Borsec.

La vârsta mea o scaldă la Baia Zânelor, urmată de o plimbare prin pădurea răcoroasă de brazi din apropiere nu strică.

gettyy
[11.08.15 18:56:58]
»

@traian. leuca: Mulțumesc pentru informațiile oferite prin reviewul dvs.

Cu prima ocazie trag şi eu o fugă!

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.08.15 19:06:52]
»

Ultima oara am fost la Borsec in urma cu vreo 3o de ani, intr-o tabara cu colegii de liceu. Amintiri... acum pana si fiul meu a terminat liceul... Ma bucur din suflet ca statiunile noastre balneare arata din ce in ce mai bine. Noi am fost cateva zile la Govora care pare a se trezi dintr-un somn lung. Ne-a placut tare mult- liniste, aer curat, flori, un parc minunat. Sa speram ca vom auzi numai lucruri bune despre statiunile noastre cu ape vindecatoare.

Vacante frumoase va doresc!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.08.15 19:20:43]
»

@Floria - Mulțumesc pentru vizită!

Sa speram ca vom auzi numai lucruri bune despre statiunile noastre cu ape vindecatoare.

Nu știu cât de vindecătoare sunt apele din stațiunile noastre balneo-climaterice (nu am apelat până acum la ele), însă pe mine m-au” vindecat”, personal și sufletește, frumusețea acestor locuri. Și nu mă refer aici doar la Borsec.

Dan&Ema
[11.08.15 19:30:52]
»

Ce scriere frumoasa despre Borsec-ul prin care am tranzitat de mai multe ori dar nu i-am alocat niste ore sau zile din viata mea. Pana acum!

Si in plus ma bucur ca mi-a revenit onoarea celui de-al 14-lea vot cel aducator de superbonus

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.08.15 19:37:47]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc pentru votul de superbonus!

Neapărat să vizitați Borsecul și traseele descrise de mine. Nu știu de ce, dar am convingerea că o să vă placă!

Dan&Ema
[11.08.15 20:45:47]
»

@traian. leuca: nu stiu de ce dar cred ca o sa ai dreptate!

AleDia
[12.08.15 07:44:45]
»

Si pe mine m-ai convins ca Borsecul este o destinatie ce merita vazuta!

sunflower
[12.08.15 08:29:31]
»

Am fost și eu la Borsec weekendul trecut, mi-a plăcut enorm, m-a cucerit, cu aerul său boem, mi-a plăcut mai ales suflul nou, impresia ca stațiunea s-a trezit și se va revigora. Felicitari pentru un articol care ne indeamna sa redescoperim ceea ce este atât de frumos chiar lângă noi!

tata123 🔱
[12.08.15 09:50:15]
»

@traian. leuca - Ce peisaje frumoase și un aspect îmbucurător de stațiune îngrijită. Dacă îmi plăcea apa minerală Borsec („Regina apelor minerale” în secolul al XIX-lea) acum mă atrage și modul de prezentare al stațiunii balneoclimaterică Borsec, ce observ că are chiar statutul de oraș.

M-au încântat mereu poveștile stațiunilor înfloritoare de altădată, vizitate de capete încoronate și mari personalități ale vremii, atât români, cât și străini.

A doua stațiune ca mărime din țară, Borsecul, se află pe calea cea bună. Să o țină tot așa!

mprofeanu
[12.08.15 10:05:23]
»

@traian. leuca - Vazand aceste poze nu-mi vine sa cred ca Borsecul a inceput sa isi revina.

Am fost pe acolo ultima data cam acum 10 ani si am vrut sa aratam copiilor locul unde mergeam noi in tabara in studentie. Deziluzie totala, totul era in paragina, inclusiv drumurile.

Multumim pentru acest review!

Acelasi lucru de bine am vazut la Govora!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.08.15 13:45:20]
»

@AleDia, @sunflower, @tata123, @mprofeanu-mulțumesc pentru vizită, vot și apreciere!

Mă bucur că pozele mele v-au convins să vizitați Borsecul.

Mihai18
[12.08.15 16:17:55]
»

Bine v-am regăsit maestre, în sensul pozitiv al cuvântului. Când m-am exprimat astfel, am privit sus, sus de tot, spre vârful ierarhiei AFA unde v-am găsit și astfel am găsit și cuvântul potrivit pentru dv. Când am fost ultima dată la Borsc, primul nostru copil era sub 7 ani iar acum este de vârsta 2-a. Ce mult a trecut de atunci și după ce am citit reviewul dv. spun că păcat că am lăsat să treacă atâția ani. Mi-a plăcut mult cum ați prezentat „Borsecul azi” și cred că este și o invitație pentru mine. Am votat multe poze ale dv. și ași mai fi votat dar nu am vrut să supăr administrația AFA Reviewul desigur l-am votat cu FB. Vă meritați cu prisosință locul în ierarhia AFA. De cca. 7 ani tot umblu prin stăinătate, când la Sud, când la Nord. Sincer vorbind, mi s-a făcut dor și de frumoasele noastre zone turistice pe care nu le-am mai văzut din ”era motocicletelor” când erau în vogă. Apoi, la atâția ani câți am (doar Nicole 33 îi știe), am început să obosesc, să ajung într-o zi la Istanbul, Salonic ori Budapesta. Ași vrea mai mult să stau, să mă odihnesc. Am să-mi invit și soția să citească acest review și poate o conving. Vă mulțumesc pentru că v-ași făcut timp să citiți și ce am scris eu pe acest sit cât și pentru multiplele voturi. Cu bine.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.08.15 17:16:09]
»

@Mihai18 - Mulțumesc pentru vizită și pentru cuvintele elogioase adresate activității mele pe acest site. Poziția mea în acest clasament AFA este de conjunctură, se datorează faptului că :

De cca. 7 ani tot umblu prin stăinătate, când la Sud, când la Nord.

... și am avut timpul necesar să pun pe hârtie ce am văzut și ce am simțit pe unde am fost.

Aștept cu nerăbdare să vă citesc review-urile despre umblările prin „străinătățuri”, iar pentru odihnă și relaxare vă recomand câteva zile la Borsec.

nicole33
[12.08.15 20:32:41]
»

ZUPERBONUS!!!

Felicitări pentru articol!

O idee excelentă de evadare și pentru noi care ne topim din cauza caniculei.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.08.15 20:37:39]
»

@nicole33 - Mulțumesc pentru ZUPERBONUS și, mai ales, pentru apreciere!

Și eu m-aș ”piti” iar câteva zile la Borsec din cauza caniculei.

izabiza
[13.08.15 12:00:04]
»

@traian. leuca -

Nu știu cât de vindecătoare sunt apele din stațiunile noastre balneo-climaterice...

Foarte vindecatoare, miraculoase! Nu stim noi sa exploatam aceasta... mina de aur.

Dar poate ca e mai bine asa, sa se poata vindeca tot romanul suferind de una de alta.

Stiati ca romanii cumpara din farmacie produse cosmetice frantuzesti facute cu apa minerala din Romania?! (celebrele Ivatherm si cred ca nu doar ele)

Iar faptul ca in sfarsit incep sa revina la viata statiunile romanesti e mai mult decat imbucurator. Despre Borsec auzisem acum vreo 2-3 ani ca incep sa se miste niste buldozere, excavatoare pe acolo.

Iar ce am citit in acest articol ma face sa trec Borsecul pe lista mea de destinatii.

PS - vedem si vreun set de impresii/recomandari de cazare?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[13.08.15 18:43:53]
»

@izabiza - Mulțumesc pentru vizită și completări! Dacă voi găsi timpul necesar voi posta și un set de impresii despre”Casa Floarea”, vila unde am stat la Borsec.

izabiza
[07.05.16 05:32:16]
»

@traian. leuca - N-au mai aparut impresiile despre Casa Floarea Sau n-am fost eu suficient de atenta in cautare?! Sunt convinsa ca merita sa aflam mai multe despre aceasta locatie.

Dar stiu cum e. Uneori articolele raman scrise... in gand.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[07.05.16 16:14:25]
»

@izabiza - Într-adevăr nu am scris despre Casa Floarea. Între timp am pierdut pozele şi nu cred că o mai postez reviewul.

În iulie a. c. am rezervate trei nopţi la Borsec (Vila Veveriţa) şi cred că o să fac un review de la această unitate de cazare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Floria, gettyy, izabiza, Mihai18, mprofeanu, nicole33, sunflower, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Borsec și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085191965103149 sec
    ecranul dvs: 1 x 1