86186 
nu sunteţi logat. - LOGIN
De văzut în împrejurimile Bistriței

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
04.06.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Biserica Scroafei – un lăcaș de cult inedit


Urmare de aici

Luna trecută am ajuns din nou în orașul Bistrița, o urbe a pasajelor pe care am descris-o anul trecut într-un articol (vezi impresii). De data aceasta nu m-am mai oprit în oraș, ci la marginea acestuia, la Pensiunea Haiducilor (vezi impresii). Deoarece a doua zi aveam puțin timp liber pe drumul de întoarcere, am studiat filele Internetului căutând obiective de vizitat în zonă, fără însă a părăsi sau a ne îndepărta prea mult de drumul național. Astfel am descoperit mai multe asemenea „atracții”, unele chiar le observasem din mersul autoturismului.

Biserica Scroafei

La doar 20 km distanță de orașul Bistrița se află localitatea Dipșa; imediat după ce intrați în sat căutați pe partea dreaptă silueta impunătoare a bisericii; puteți parca pe un podeț vis-a-vis. Da, ați citit bine – este vorba despre unica biserică din țară botezată/supranumită după un animal domestic, și acela este o scroafă.

În jurul edificiului în stil gotic se perpetuează o legendă care ar putea avea însă un sâmbure de adevăr, dovadă statuia porcului amplasată pe unul din contraforții sudici. De unde numele de „biserica scroafei”? . Bătrânii povestesc că în timpul invaziei tătare a hanului Nogai în Transilvania din 1263 locuitorii din această zonă au îngropat o ulcică cu bani, apoi au fugit la adăpostul pădurilor. După ce a trecut tăvălugul invadatorilor, sătenii nu au mai reușit să găsească locul unde au ascuns bruma de avere. La începutul anilor 1300, atunci când este atestată documentar și așezarea de azi, o scroafă care râma pământul descoperă ulcica cu bani. Localnicii sași văd în acest lucru un semn divin și hotărăsc să construiască o biserică, iar în cinstea animalului care a facilitat acest lucru au făurit o statuie de piatră pe care au așezat-o pe unul din contraforții noii biserici. Iată cum scroafa s-a ales cu o statuie!

Am parcat vis-a-vis de biserică și am privit cu dezamăgire către poarta închisă și scara ridicată pe biserică, plus mormane de spărturi de cărămidă – deci nu se poate vizita, se restaurează (o bilă albă aici). Din fericire chiar atunci apare o camionetă încărcată cu materiale, poarta se deschide și noi îl „asaltăm” rapid cu o întrebare pe bărbatul care părea a fi șeful echipei sosite. „Putem intra și noi două minute și face câteva fotografii? ”. Primim aprobarea pentru exterior, în interior se lucrează, e periculos. Am avut norocul să îl întâlnim chiar pe inginerul restaurator care ne-a spus câteva cuvinte și ne-a arătat câteva lucruri interesante la construcție – îi mulțumim încă o dată.

Sașii au construit biserica în centrul satului, în stil gotic târziu, de tip sală, sprijinită de contraforți masivi. Construcția s-ar fi încheiat pe la sfârșitul veacului al XV-lea. Turnul cu ceas are cinci etaje și circa 45 m înălțime, fiind utilizat probabil și pentru semnalarea pericolelor. Pe la 1751 un incendiu violent afectează biserica, în momentul refacerii interiorului adoptându-se elemente baroce. Dacă la început biserica a fost catolică, apoi a devenit evanghelică, iar pe măsură ce sașii au dispărut ori au părăsit localitatea (azi nemafiind nici unul), lăcașul de cult a căzut în paragină. În 1986 biserica este cumpărată de ortodocși și întreținută de aceștia.

Am admirat corpul impunător al bisericii, are vreo 30 de m înălțime, ancadramentele solide din piatră, dar și pereții propriu-ziși ridicați din piatră și cărămidă. Pe fațada sudică, cocoțată pe un contrafort se află purceaua, mă rog – basorelieful ce o reprezintă. Se văd clar capul cu rât lung, urechile, coada răsucită. Deasupra scroafei se află inscripționat anul terminării construcției, iar pe un contrafort vecin este desenat un ceas solar. Domnul inginer ne arată găurile din turn, vechi urme din timpul construcției atunci când lucrătorii foloseau bârne înfipte în zid drept schele, lemne pe care le mutau pe măsură ce ridicau zidul. Ne atrage atenția și asupra unei fețe umane sculptate pe una din pietrele prinse la înălțime în zidul turnului. Ceasul din turn bate ora 9, aflăm că mecanismul a fost reparat de curând, dar limbile încă nu se mișcă pe cadran.

Lucrătorii au terminat de descărcat materialele și se pregătesc să plece, lucru pe care îl facem și noi. Proiectul european de restaurare câștigat de parohia ortodoxă va aduce la lumină acest monument și probabil că promovarea turistică a Bisericii Scroafei va atrage mai mulți vizitatori.

Alte obiective pe traseul Bistrița - Reghin

De-a lungul acestei porțiuni de drum național întâlnim câteva obiective turistice, unele de importanță mai mare, altele de interes local. Acum depinde de sfera de interes a celui care vizitează, este opțiunea fiecăruia dintre noi să alegem ceea ce ne place dintr-o listă de obiective.

Aș menționa prima dată Castelul Bethlen din Arcalia, situat la 18 km distanță de Bistrița și aparținând Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Construit la 1850, este sigurul castel în stil maur-bizantin din Transilvania. În jurul său se află un important parc dendrologic care se poate vizita (ubbcluj.ro/ro/structura/s ... mplexul_arcalia).

Următorul obiectiv ar putea fi biserica luterană din Herina construită între 1250-1260 în stil romanic. Monumentala construcție este vizibilă din șoseaua națională, are formă de bazilică, a fost inițial de rit romano-catolic și a aparținut unei mănăstiri benedictine (complexulmuzealbn.ro/ro/s ... nghelica-herina). Se poate vizita fiind în custodia Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Un monument important este biserica evanghelică din Teaca, aflată chiar pe marginea drumului național, în centrul localității cu același nume. Construită la 1450, starea proastă de conservare a bisericii este vizibilă cu ochiul liber. Turnul cu ceas are o înălțime impresionantă, portalul în stil gotic al ușii de acces și ancadramentele ferestrelor sunt deosebite.

Acestea sunt obiectivele turistice principale existente pe această axă, pe unele le-am vizitat, altele le-am zărit din mersul autoturismului. Fiecare monument se caracterizează prin elemente caracteristice, chiar inedite, și au valoare istorică mare.

P. S. În drum spre București, după ce am trecut de orașul Târgu Mureș, am avut parte de o experiență drăguță. Foamea ne înghesuia insistent, astfel că în momentul când am văzut târgul de la Bălăușeri nu am mai stat pe gânduri și am tras pe dreapta. Lângă gară se întind o sumedenie de vânzători, mulți de etnie rromă, cu „tot ce vrei”, chestii noi sau second-hand. Noi am căutat terasele cu mici, vreo 3-4, am ales-o pe cea mai aglomerată și am mâncat niște mici foarte buni. În jurul nostru se învârteau numai pirande cu fuste înflorate, puradei de toate vârstele, rromi cu mustață și pălării largi; se auzea numai limba romani și maghiară, doar ici-colo românește. Am mâncat o înghețată la cornet de la un dozator care nu prea strălucea, dar gustul a fost excelent; de asemenea, am luat și un kurtos kolacs cu nucă fierbinte. Mi-a plăcut la Bălăușeri 

Vacanțe plăcute și alegeri inspirate!

---
Impresii încărcate de tata123 in 04.06.2018 08:43:31

Validat / Publicat: 04.06.18 10:42:15


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 545


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  55300 PMA (din 41 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[04.06.18 10:41:29]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "De văzut în împrejurimile Bistriței, BISTRIȚA" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[05.06.18 12:44:08]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[05.06.18 17:11:14]
» mesaj pers

   Interesantă descoperire! Vezi ce înseamnă să cauți, să insiști, să râmi! Ce minunăție ai găsit!

   Micii, par a fi buni! Aveau și carne de scroafă în ei? Și ceva bănet prin ei? Nu glumesc. Micii au în rețetă pe lângă carne de oaie și carne de parc.

   Hai să-ți spun o poezie:

   ”Jos, în vale, în țărână,

   Sta o râmă într-o rână

   Și privea la porc cum râmă.

   Dară porcu-n loc să râme,

   A făcut râma fărâme”.

   Hai să spunem și să punem problema, altfel:

   ”Jos, în vale-n sat la Dipșa,

   Sta o oală doldorișa

   Și privea la Suinișa (Suine=Porci)

   Dar Suina-n loc să râme,

   A făcut oala fărâme! ”

   Felicitări pentru articol. Ca de fiecare dată, super! Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[06.06.18 12:29:37]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Am descoperit obiectivul dedicat scroafei din Dipșa doar cu o seară înainte. Am avut noroc și cu inginerul restaurator care ne-a lăsat să intrăm în curte și ne-a indicat câteva elemente interesante.

   Se potrivește poezia lui Marin Sorescu cu tema articolului, reușită și interpretarea adaptată :) Nu știu ce compoziție aveau micii de la Bălăușeri, dar au fost foarte buni - o experiență culinară multietnică... hi, hi.

   Mulțumesc pentru aprecieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[22] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2018] La puțin timp după ce ieși din orașul Bistrița apare indicatorul către localitatea Arcalia - unde veți descoperi conacul Bethlen. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971584">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971584"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971584">Şterge vot</a></div><span id="v9971584" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971584)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971584Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971584MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2018] La puțin timp după ce ieși din orașul Bistrița apare indicatorul către localitatea Arcalia - unde veți descoperi conacul Bethlen.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2018] Continuăm pe DN 15A și zărim în vale așezarea Herina cu a sa impunătoare biserică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971585">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971585"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971585">Şterge vot</a></div><span id="v9971585" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971585)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971585Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971585MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Continuăm pe DN 15A și zărim în vale așezarea Herina cu a sa impunătoare biserică.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2018] Biserica evanghelică din Herina - superb exemplar de arhitectură romanică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971586">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971586"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971586">Şterge vot</a></div><span id="v9971586" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971586)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971586Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971586MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Biserica evanghelică din Herina - superb exemplar de arhitectură romanică.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2018] După ce intrăm în satul Dipșa, zărim pe partea dreaptă biserica așezării. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971587">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971587"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971587">Şterge vot</a></div><span id="v9971587" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971587)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971587Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971587MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] După ce intrăm în satul Dipșa, zărim pe partea dreaptă biserica așezării.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2018] Aceasta este „Biserica Scroafei” din Dipșa. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971588">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971588"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971588">Şterge vot</a></div><span id="v9971588" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971588)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971588Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971588MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Aceasta este „Biserica Scroafei” din Dipșa.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] Basorelieful care a dat supranumele bisericii și care atrage turiștii, mai ales străini. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971589">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971589"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971589">Şterge vot</a></div><span id="v9971589" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971589)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971589Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971589MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] Basorelieful care a dat supranumele bisericii și care atrage turiștii, mai ales străini.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] Purceaua care a descoperit ulcica cu bani - Dipșa (Bistrița-Năsăud). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971590">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971590"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971590">Şterge vot</a></div><span id="v9971590" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971590)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971590Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971590MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] Purceaua care a descoperit ulcica cu bani - Dipșa (Bistrița-Năsăud).
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] Se văd clar urechile, râtul, coada răsucită - e o porcină sadea :) -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971591">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971591"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971591">Şterge vot</a></div><span id="v9971591" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971591)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971591Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971591MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] Se văd clar urechile, râtul, coada răsucită - e o porcină sadea :)
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Ceasul solar - „Biserica Scroafei”, Dipșa. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971592">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971592"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971592">Şterge vot</a></div><span id="v9971592" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971592)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971592Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971592MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Ceasul solar - „Biserica Scroafei”, Dipșa.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2018] Turnul cu ceas are zeci de metri înălțime. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971593">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971593"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971593">Şterge vot</a></div><span id="v9971593" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971593)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971593Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971593MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Turnul cu ceas are zeci de metri înălțime.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2018] Boltă acces în turn - Dipșa, Bistrița-Năsăud. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971594">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971594"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971594">Şterge vot</a></div><span id="v9971594" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971594)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971594Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971594MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Boltă acces în turn - Dipșa, Bistrița-Năsăud.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] „Textura” zidului de la turnul cu ceas. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971595">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971595"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971595">Şterge vot</a></div><span id="v9971595" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971595)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971595Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971595MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] „Textura” zidului de la turnul cu ceas.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] Un chip cioplit pe o piatră încastrată în turnul cu ceas - Dipșa, Bistrița-Năsăud. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971596">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971596"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971596">Şterge vot</a></div><span id="v9971596" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971596)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971596Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971596MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] Un chip cioplit pe o piatră încastrată în turnul cu ceas - Dipșa, Bistrița-Năsăud.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2018] „Biserica Scroafei” - Dipșa, Bistrița-Năsăud. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971597">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971597"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971597">Şterge vot</a></div><span id="v9971597" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971597)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971597Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971597MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] „Biserica Scroafei” - Dipșa, Bistrița-Năsăud.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Ruinele bisericii luterane din satul următor, Viile Tecii - sașii au plecat, a rămas doar turnul cu ceas. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971598">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971598"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971598">Şterge vot</a></div><span id="v9971598" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971598)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971598Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971598MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Ruinele bisericii luterane din satul următor, Viile Tecii - sașii au plecat, a rămas doar turnul cu ceas.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2018] Biserica evanghelică din Teaca - „dotată” cu frumoase elemente gotice. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971599">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971599"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971599">Şterge vot</a></div><span id="v9971599" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971599)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971599Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971599MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2018] Biserica evanghelică din Teaca - „dotată” cu frumoase elemente gotice.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2018] Frumoase plaiuri bistrițene. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971600">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971600"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971600">Şterge vot</a></div><span id="v9971600" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971600)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971600Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971600MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2018] Frumoase plaiuri bistrițene.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2018] Frumoase plaiuri bistrițene. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971601">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971601"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971601">Şterge vot</a></div><span id="v9971601" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971601)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971601Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971601MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Frumoase plaiuri bistrițene.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] O mică zonă viticolă lângă localitatea Teaca, Bistrița-Năsăud. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971602">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971602"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971602">Şterge vot</a></div><span id="v9971602" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971602)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971602Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971602MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] O mică zonă viticolă lângă localitatea Teaca, Bistrița-Năsăud.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] Târgul de la Bălăușeri, jud. Mureș. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971603">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971603"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971603">Şterge vot</a></div><span id="v9971603" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971603)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971603Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971603MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018] Târgul de la Bălăușeri, jud. Mureș.
foto tata123 [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2018] Târgul de la Bălăușeri, jud. Mureș. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971604">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971604"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971604">Şterge vot</a></div><span id="v9971604" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971604)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971604Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971604MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2018] Târgul de la Bălăușeri, jud. Mureș.
foto tata123 [04.06.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2018] Micii consumați într-un mediu multietnic la Târgul de la Bălăușeri, jud. Mureș. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971605">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971605"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971605">Şterge vot</a></div><span id="v9971605" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971605)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971605Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971605MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2018] Micii consumați într-un mediu multietnic la Târgul de la Bălăușeri, jud. Mureș.
foto tata123 [04.06.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[22] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.0979659557343 sec