ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Tinovul Mohoș, o altă lume, paradisul plantelor și animalelor periculoase

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru mine, din punct de vedere turistic, tinovul Mohoș este cel cel mai frumos și mai interesant obiectiv din România. Lumea feerică a Mohoșului este completată cu o mulțime de alte obiective din vecinătate (zona Băile Tușnad - Balvanyos), multe fiind deja prezentate de mine aici, pe websitul AFA.

Dacă ați ajuns la lacul Sfânta Ana și ați trecut pe lângă turbăria Mohoș fără s-o vizitați, după părerea mea, v-ați ostenit cam degeaba. Toată lumea știe, a auzit și merge să viziteze lacul Sfânta Ana, dar prea puțini locul fantastic învecinat numit turbăria (tinovul) Mohoș. Lacul Sfânta Ana este doar un (simplu) lac, dar Mohoșul este o altă lume.

Pentru-că îmi este atât de drag, în ultimii ani am făcut trei videoclipuri cu tinovul Mohoș:

Videoclip 2015 (activați subtitrarea în românește)

Videoclip 2014

Videoclip 201

Am început să vizitez Mohoșul din anii 90', perioadă în care rezervația nu era păzită, nu erau nici ghizi, nici taxe, iar în tinov intra cine vroia și cine nu vroia, inclusiv ciobanii cu oile. Îmi amintesc de uimirea mea și a celor din jur, când în perioadele secetoase de vară târzie săream pe covorul de mușchi ca pe o saltea elastică, legănându-i pe cei aflați în jurul meu.

În anul 1980 Mohoșul a fost declarat zonă de protecție, iar în anul 2000 s-a construit aici primul traseu suspendat (punte-podeț din lemn) din România

Turbăria Mohoș este instalată în craterul unui fost vulcan, învecinat celui care adăpostește lacul Sfânta Ana. Impreună formează o rezervație naturală complexă situată în zona centrală a masivului Ciomad (Ciomat), în partea sudică a Munților Harghita, între stațiunile balneoclimaterice Băile Tușnad, la vest și Băile Balvanyos la est (harta). Rezervația naturală Mohoș - Sfânta Ana are o suprafață de 240 hectare, din care 20 hectare este suprafața lacului Sfânta Ana, iar 80 hectare suprafața tinovului Mohoș.

Ca să ajungeți la Mohoș se folosesc aceleași variante ca pentru Sfânta Ana. Pentru iubitorii de drumeție sunt o mulțime de trasee turistice marcate (harta). Cea mai folosită este cărarea marcată cu cruce roșie care pornește din centrul stațiunii Băile Tușnad, traseu mai scurt, dar foarte abrupt.

Cu mijloace auto se ajunge la rezervație pornind fie din Bixad, fie din Târgu Secuiesc (ambele în județul Covasna), pe DN113. Undeva la vreo 2 km vest de Grand Hotel Balvanyos, este o intersecție spre nord, drumul modernizat ducând direct la cabana Sfânta Ana aflată în șaua dintre lacul Sfânta și tinovul Mohoș (ambele fiind în județul Harghita).

Rezervația Mohoș Sfânta Ana se află pe teritoriul composesoratului Cozmeni (comună situată la nord de masivul Ciomad), fiind în custodia asociației Ecos Club din Cozmeni, care o și administrează (supraveghere, pază, taxe, ghizi) ca la carte (s-ar putea chiar să fiți uimiți de profesionalismul lor). Pentru a intra cu mașina în arealul rezervației se percepe o taxă. Pentru a coborî cu mașina la parcarea de lângă lacul Sfânta Ana, se percepe o altă taxă.

Posibilitățile de cazare în arealul rezervației sunt ca și inexistente. Cabana Sfânta Ana (situată pe rama dintre craterele Sfânta Ana și Mohoș), din câte știu, nu este deschisă turiștilor. Într-o vreme, în aceeași zonă era însă permisă camparea. Cele mai apropiate spații de cazare sunt la Băile Tușnad și la Băile Balvanyos. Posibilitățile de alimentație publică sunt foarte modeste (câteva tarabe cu kurtos-kolacs, grătar, dulciuri).

Accesul în turbăria Mohoș se face la ore fixe (din oră în oră sau chiar mai des în vârf de sezon) numai în grupuri organizate și însoțite de un ghid. Taxa de intrare este de 5 lei/persoană. Plata taxei și adunarea se face în zona șeii dintre Mohoș și Sfânta Ana. Aici putem studia mai multe hărți și panouri turistice. Ne atrag atenția avertismentele la prezența urșilor. În rezervație sunt înregistrați peste 20 de urși, dar nu vă faceți griji. Toți urșii sunt atestați turistic și sunt instruiți să protejeze turiștii, așa că nu s-a auzit ca vreun turist să aibă de suferit de pe urma lor. Tot de aici vedem și depresiunea largă a Mohoșului, ca o farfurie adâncă, fără însă ca să ne impresioneze.

La ora fixată, grupul, însoțit de ghid, coboară până la marginea tinovului. Aici are loc o primă ședință. Ghidul poliglot (română, maghiară, engleză), într-o vorbire comică, deosebit de spumoasă, ne va da primele explicații susținute prin material vizual (fotografii), introducându-ne în lumea mirifică a Mohoșului. De regulă, ordinea în care se dau explicațiile este în funcție de naționalitatea turiștilor, începându-se cu grupul mai numeros.

Ghidul ne va informa despre mulții urși prezenți în rezervație și modalitatea de a ne apăra. Urșii aleargă mai repede decât caii. Nu este indicat să fugiți la întânirea cu ursul, nici să vă suiți în copaci și nici să vă prefaceți că sunteți decedat. Dacă sesizați prezența în zonă a unui urs este bine să faceți gălăgie mare, să țipați. Dacă totuși ursul a ajuns aproape de Dvs. trebuie să vă retrageți ușor cu spatele, aruncând câte ceva în stânga și în dreapta pentru a-i distrage atenția. Ghidul din videoclipul din anul 2015, dar mai ales cel din anul 2014, ne-au explicat cu mult haz cum se întâmplă o întâlnire cu ursul: vezi aici

Apoi intrăm în tinov, deplasându-ne pe o punte de lemn care trece printre pini și deasupra unui covor de afine. Cunoscătorii și curajoșii (afinele seamănă cu ”nebunelele”) pot culege afine și merișoare. Înainte de a ajunge la primul ochi de apă, ghidul ne mai ține o prelegere. Veți auzi despre o specie otrăvitoare de ruginare - rozmarin ruginiu care crește aici, folosită de KGB în scopuri mai puțin cucernice (nu lasă urme).

Datorită substratului gros de turbă, acid, pinii (Pinus sylvestris) rămân piperniciți, înălțimea copacilor fiind invers proporțională cu grosimea turbei (foto, video). La primul ochi de apă, ghidul ne va arăta, printre altele, Roua Cerului (Drosera rotundifolia), plantă carnivoră. Dacă este în toane bune, ne arată și a doua specie de Drosera, puțin mai mare decât rotundifolia, cu frunzele alungite (foto) și care ar putea captura chiar libelule mici (rotundifolia se rezumă la țânțari și musculițe). O plantă carnivoră ar consuma circa 50 de insecte pe sezon (-ul de vânătoare). Ghidul ne arată 9cel puțin în fotografii) și ne povestește despre speciile de păienjeni de aici, dintre care unii sunt otrăvitori.

Deplasarea continuă prin centrul turbăriei Mohoș, spre al doilea ochi de apă, pășind cu atenție pe bucăți de lemn fixate pe țăruși înfipți în turbă. Observăm covorul de mușchi, plantele carnivore, ochiurile de apă și pinii pitici cu aspect de bonsai, deliciul fotografilor japonezi (foto, video). La al doilea ochi de apă ghidul ne va explica cum acestea (ochiurile) comunică pe sub covorul de turbă și cât de neprielnică vieții este această apă foarte acidă. Ieșirea din turbărie se face printr-o pădurice de mesteceni. Ultima oprire și explicații au loc la marginea tinovului, ghidul verificând dacă este toată lumea prezentă (dacă urșii nu s-au împrietenit prea mult cu turiștii).

Turbăria Mohoș are formă pentagonală (1.000 x 800m) și o suprafață de 80 ha, fiind de patru ori mai mare decât lacul Sfânta Ana. Și adâncimea apei este mai mare, ajungând la 30 m (față de 7m la Sf. Ana). Mohoșul este situat la altitudinea de 1.050 m, cu 100 m mai sus decât Sfânta Ana. Spre deosebire de Sfânta Ana, Mohoșul este colmatat cu turbă, grosimea stratului de turbă fiind de 10-20 m. De asemenea, spre deosebire de Sfânta Ana care este un lac închis (fără scurgere), Mohoșul este drenat spre est de un pârâu care străpunge rama craterului.

Masivul Ciomad (Ciomat) reprezintă cel mai sudic și cel mai nou segment al lanțului vulcanic neogen-cuaternar Călimani-Gurghiu-Harghita, fiind edificat prin erupții succesive în ultimul milion de ani. Ultimele erupții s-au desfășurat în zona Mohoș acum vreo 40.000 de ani, iar ultimele erupții asociate craterului Sfânta Ana sunt mult mai noi, produsele explozive ale acestuia contribuind la colmatarea lacului Mohoș. Din punctul de vedere al ultimei erupţii, complexul vulcanic Ciomad este cel mai tânăr dintre structurile vulcanice de pe teritoriul orogenului carpatic. Se admite faptul că omul primitiv (din Epoca de Piatră?) ar fi putut vedea unele maifestări eruptive. Analizele de carbon izotop 14 efectuate pe fragmente de cărbune prelevate din piroclastitele acestui aparat vulcanic (depozite de cădere) au indicat o vârstă de 10.700 ±180 ani (Juvigné et al., 1994). Vârsta a fost modificată de Moriya, analizele acestuia dând o vârstă în jur de 35.670 ani pentru acelaşi cărbune, iar paleosolul din baza acestor piroclastite a fost datat la 40.000 ani (Moriya et al., 1995,1996). Ghizii, în mod greșit ne spun că lacurile Sfânta Ana și Mohoș ar avea vechime de circa 10.000 ani, respectiv 40.000 ani. Acestea sunt vârstele ultimelor erupții, lacurile formându-se cu mii de ani după aceea, după cum indică analizele sedimentelor lacustre.

Vârsta atât de fragedă a erupțiilor din zona masivului Ciomad explică și intensitatea și multitudinea fenomenelor postvulcanice, multe dintre ele prezentate deja de mine în articolele anterioare. Cu precădere în străfundurile masivului Ciomad au fost identificate mase de rocă încă foarte fierbinți, presupuse a fi chiar într-un stadiu semiplastic. Dacă, desigur, curioși și oarecum înspăimântați, mă veți întreba dacă este posibilă reluarea activității vulcanice, vă voi răspunde, liniștindu-vă, că NU. Formarea lanțului vulcanic Călimani-Gurghiu-Harghita încheie procesul geologic de formare a Carpaților Orientali, finalizând fenomenul de subducție a unei vechi cruste oceanice și de coliziune a două plăci continentale.

Cenușa vulcanică emisă de craterul Sfânta Ana de alături a ajuns în mare parte în Mohoș pe care l-a cam colmatat și a favorizat dezvoltarea mușchiului de turbă. Momentan din luciul inițial de apă au rămas numai câteva ochiuri, cea mai mare parte fiind acoperită cu mușchi de turbă (Sphagnum - peste 10 specii). Formarea turbei este un fenomen încă activ care duce la micșorarea continuă a suprafaței luciului de apă.

Tinovul Mohoș este o mlaștină oligotrofă (conținut scăzut de nutrienți) cu pH acid (3,8-4,1), situată la 1050 m altitudine (cu 100 m mai sus decât lacul Sfânta Ana). Datorită pH-ului foarte acid şi lipsei nutrienţilor, apa nu este populată cu vieţuitoare.

Vegetația forestieră a tinovului este alcătuită în mare parte de pin silvestru (Pinus sylvestris), specii de mesteacăn pitic (Betula nana, relict glaciar) și mesteacăn pufos (Betula pubescens). Specific tinoavelor, înălțimea copacilor scade treptat spre centrul turbăriei odată cu creșterea grosimii stratului de turbă. Pinii piperniciți din mijlocul turbăriei pot avea acceași vârstă (100 ani) cu cei mari de pe margine.

Dintre ierburi se găsesc mai multe specii floristice de turbărie, relicte glaciare, printre care: roua cerului (Drosera rotundifolia) - plantă carnivoră, vuitoare (nebunele?) (Empetrum nigrum) - toxică-halucinogenă, specii de rogozuri (Carex nigra, Carex echinata), ruginare - rozmarin ruginiu (Andromeda polifolia, bog-rosemary) - otrăvitoare, ligularia (Ligularia sibirica), bumbăcărița (Eriophorum vaginatum) - inofensivă, afin (Vaccinium myrtillus, bilberry or blue whortleberry, Merişor (Vaccinum vitis idaea).

Planta carnivoră Roua cerului (Drosera rotundifolia) secretă picături care atrag insectele şi apoi le prinde închizând perişorii marginali. Am amintit deja că la Mohoș există și o altă specie de Drosera, mai rară, cu frunze alungite, ceva mai mare.

Fauna este constituită din specii de păsări, reptile (șopârle, șerpi de apă, vipere) și batracieni. Au fost identificate 108 de specii de păianjen, din care unele foarte rare sau otrăvitoare.

Numărul și suprafața lacurilor s-a redus de-a lungul timpului. La mijlocul secolului XIX au fost amintite circa 200-300 de lacuri (probabil număr exagerat), la sfârșitul secolului XIX, 29 suprafețe deschise de apă, iar în 1960 numai 13 lacuri. Numărul lor variază, în 1984 fiind amintite 29 de ochiuri de apă, 7 (!?) ochiuri în 1998, iar în anul 2014 ghidul vorbește de existența a 15 ochiuri de apă care comunică între ele pe sub covorul de turbă. În vederea protejării animalelor aflate la păscut, la începutul secolului XX s-au săpat șanțuri de drenare, lucrările de asecare și defrișare ducând la scăderea însemnată a nivelului tinovului. După alte surse, aceste lucrări nu au influențat mult tinovul. Cel mai bine se vede acum șanțul din jurul tinovului, traversat pe punți de lemn (pe care intrăm și ieșim din turbărie). După părerea mea, acest șanț circular a fost săpat tocmai pe centură mlăștinoasă numită lagg (termen suedez) care înconjoară tinoavele, așa cum am prezentat în recenzia dedicată tinovului Fântâna Brazilor: vezi impresii

Cele mai importante obiective turistice din zona Mohoș - Sfânta Ana, pe o rază de 10 km în jurul lor, sunt următoarele:

- Băile Cozmeni: băi tradiționale secuiești lângă comuna Cozmeni, bazine de lemn, cu apă sărată sau carbogazoasă

- Băile Lăzărești: băi tradiționale secuiești cu mofetă și cu bazine cu apă minerală carbogazoasă

- Băile Nadas (de Stuf): băi tradiționale secuiești în apropiere de Tușnadul Nou, bazine din lemn cu apă minerală carbogazoasă

- Muzeul apelor minerale și cișmeaua cu apă minerală în Tușnad sat, la drumul european

- Băile Tușnad: hoteluri, bază de tratament, centru SPA, mofetă, multe izvoare minerale carbogazoase, Piatra Șoimilor (belvedere), turnul Apor (belvedere) etc.

- Băile Mikes (Vallato + Hammas + Bukos): băi tradiționale secuiești cu mofetă (Vallato) și bazine de lemn cu apă minerală carbogazoasă - vezi impresii

- Lacul Sfânta Ana: vezi impresii

- Mofetele și alte minunății din zona Muntelui Puciosu (Puturosu), de lângă Grand Hotel Balvanyos: vezi impresii

- Băile Apor: băi tradiționale secuiești cu ape minerale minerale mixte, aproape de Grand Hotel Balvanyos - vezi impresii

- Izvoarele Tămăduitoare: băi tradiționale secuiești cu bazine de lemn cu ape minerale mixte, între Grand Hotel Balvanyos și stațiunea Balvanyos - vezi impresii

- Băile Balvanyos: cabane, cetate, mofete și multe izvoare minerale


[fb]
---
Trimis de Lucien in 20.10.16 12:51:41
Validat / Publicat: 20.10.16 17:17:40

VIZUALIZĂRI: 7378 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Al doilea ochi de apă de pe traseul turisitic din tinovul Mohoș. Prin dezvoltarea mușchiului (Sphagnum, peste 10 specii) și implicit a turbei, suprafața luciului de apă se restrânge treptat. Ochiurile de apă se leagă între ele pe sub pătura de turbă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Mitica49
[20.10.16 18:36:10]
»

Foarte interesant articolul tău despre, parcă, "o altă lume". Descrierea amănunțită a tinovului, bine documentată, arată cât de mult îți place, așa după cum spui la începutul review-ului, zona asta.

Însă videoclipurile atașate spun mult mai mult decât cuvintele așternute în articol.

Am vizitat Lacul Sf. Ana de vreo două ori, am stat într-o tabără studențească la Balvanyos prin 1970, dar nu am auzit de acest monument al naturii. Ca atare îți dau dreptate și zic și eu, ca și tine, că și după părerea mea m-am ostenit degeaba până acolo dacă n-am văzut aceste minunății. Dar nu-i timpul trecut...

Drumuri bune și excursii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[20.10.16 19:16:29]
»

@Mitica49: Mulțumesc! Ideea de a merge ”degeaba” la Sfânta Ana e doar o metaforă șocantă care dorește să sublinieze alternativa. Sau, mai bine zis, ”completiva”. Trebuiesc amândouă văzute. Ambele înseamnă frumusețe. Sfânta Ana mai înseamnă și relaxare, în schimb Mohoșul, prin ineditul său, agită neuronii în toate sensurile. Am prezentat marile tinoave harghitene (cel mai mare din țară e Tinovul Mare de la Poiana Stampei, jud. Suceava, pe care l-am văzut de curând), și anume Fântâna Brazilor și Mohoș. A mai rămas tinovul Luci din apropiere de Miercurea Ciuc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.10.16 19:21:28]
»

Buna seara, scriitorule!

Am fost si eu la tinov si am avut o experienta extraordinar de placuta avându-l ca ghid pe Laci baci.

Tinovul este într-adevăr extraordinar dar din păcate oamenii nu prea au auzit de el si omit să-l viziteze, concentrându-se pe a vizita doar lacul. Habar nu au ce frumuseţe pierd.

O nedumerire: când am fost noi, în luna august 2016, nu era nimeni care sã ne perceapă vreo taxă pentru a intra în rezervaţie. Am plătit taxa auto doar dacã am dorit sã mergem cu maşina pâna la Sfânta Ana.

Foarte multe detalii și foarte complet articolul dar și foarte lung.

Oricum, felicitări pentru postare, am citit cu interes ce ai scris si am aflat câteva lucruri noi pe care nu le știam despre istoria tinovului.

O seară deosebită.

Zoazore
[20.10.16 19:36:43]
»

@Lucien: P10= răspuns la ghicitoare: poza este pusă invers!

De rest, bine documentat și amplu, dar foarte interesant! Așa cum ne-ai obișnuit deja!

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.10.16 19:51:49]
»

Am uitat de fotografii. Cele mai reusite sunt 19 și 26 dar mie îmi plac foarte mult 27 și 28.

O seară deosebită.

LucienAUTOR REVIEW
[20.10.16 20:24:26]
»

@Utube: Buna seara, cititorule!

Mulțumesc pentru aprecieri!

Încetul cu încetul, Mohoșul, această bijuterie a naturii, va deveni cunoscut. Punem și noi un pixel, un bit, în ajutor.

Nu am idee de ce nu ați fost taxați. Or fi fost în pauză de masă, sau îi alerga ursul pe undeva

LucienAUTOR REVIEW
[20.10.16 20:26:48]
»

@Zoazore: Răspuns corect! Ai o cinste de la mine! Mulțumesc!

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.10.16 20:30:20]
»

@Lucien: Păi ai spus că urșii de acolo sunt prieteni cu oamenii și chiar îi protejează, sau... doar pe turiști nu și pe administratori?

LucienAUTOR REVIEW
[20.10.16 20:36:34]
»

@Utube: Desigur că urșii protejează doar turiștii pentru-că aceștia le dau de mâncare. Administratorii rezervației încearcă să alunge urșii ca să le ia ei... mâncarea.

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.10.16 22:00:28]
»

@Lucien: Grozav!!! Excelent răspuns! Urșii știu chestia asta?

NAZARICA
[23.10.16 20:05:25]
»

@Lucien: atata este de frumos peisajul si pozele sint atat de bune... ca totul pare PARANORMAL! sau din alte lumi! sau din povesti cu zane! FELICITARI!

LucienAUTOR REVIEW
[24.10.16 08:03:31]
»

@NAZARICA: Mulțumesc! Așa și este! Când ajungi acolo, ca din pământ, fără să fie prevestit de nimic, ți se năzare deodată o lume dintr-o altă lume

Livia123456PHONE
[17.06.23 21:47:56]
»

Un loc superb, plin de poveste în care poți observa flora și fauna unicat în Europa. Drumul de acces este foarte bun și poate fi parcurs cu mașina, dispune de o parcare mare, iar întrarea este gratuita. In costul parcării aveți inclusa întrarea în rezervație și la "Lacul Sfânta Ana". Ghidul este un om pasionat de natura și foarte bine documentat. As reveni cu drag în aceste locuri, deoarece le-am vizitat în copilărie și am fost surprinsa de natura și frumusețile ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Livia123456, Lucien, Mitica49, NAZARICA, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balvanyos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062417984008789 sec
    ecranul dvs: 1 x 1