ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
colegi
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Băile Mikes (zona Balvanyos-Bixad, jud. Covasna)

TIPĂREȘTE URM de aici

Videoclipuri făcute de mine referitoare la Băile Mikes:

Băile Mikes - general : youtube

Băile Vallato: youtube

Băile Hammas: youtube

Băile Mikes sunt situate în versantul stâng și în partea de amonte a văii Jombor (afluent stâng al Oltului în zona Bixad), în extremitatea nordică a Judeţului Covasna, în lungul traseului turistic marcat cu cruce roşie care porneşte de la Grand Hotel Balvanyos spre Bixad (vezi foto hartă). Grand Hotel Balvanyos este acum un modern hotel, dar cu mari probleme în trecut, fiind prezentat în mai multe review-uri: amfostacolo.ro/hotel.php? ... lvanyos&id=3635. La est de Grand Hotel Balvanyos, deci în partea opusă Băilor Mikes, eu am prezentat anterior Băile Apor (vezi impresii) și Izvoarele Tămăduitoare (vezi impresii)

Băile Mikes reprezintă de fapt un complex de trei băi situate la distanţe de câteva sute de metri între ele şi care, de jos în sus (şi în ordinea în care sunt prezentate în primul videoclip) sunt următoarele: Valattó, Hammas şi Bükki (Bükkös). În Valea Zsombor (Jombor), atât în zona băilor, dar şi amonte şi aval apar mai multe izvoare minerale carbogazoase, în general necaptate sau captate rudimentar.

Pentru a ajunge la Băile Mikes folosiți DN113 Bixad - Târgu Secuiesc. Atenție: băile sunt în versantul opus celui pe este situat drumul asfaltat. Accesul principal este dintr-o mică intersecție situată mai jos de intersecția DN113 cu drumul care duce la lacul Sfânta Ana, intersecție foarte slab semnalizată cu o placă de lemn (foto). Dacă nu știți exact locul, puteți rata ușor intersecția. Din mica intersecție drumul de pământ coboară lin spre pârâul Jombor, îl traversează și ajungeți într-o poiană unde puteți lăsa mașina. Cărarea, sau un fel de drum de căruță, marcată cu cruce roșie, continuă spre deal trecând în ordine pe la băile Vallato și Hammas (Băile Bukki sunt mai sus de Hammas, în afara traseului marcat. Desigur că puteți ajunge la Băile Mikes și mergând invers, în coborâre, dinspre șaua Turia unde se găsește grand Hotel balvanyos. Puteți lăsa mașina în parcarea de la drum. Din parcare, urmați cărarea marcată cruce roșie spre aval, în versantul stân al văii Jombor, la început pe un vechi drum de exploatare forestieră. Întâlniți băile Hammas și apoi Vallato. Atenție: pe harta din fotografia anexată, ordinea băilor Hammas și Bükkös este inversată (Băile Hammas sunt la mijloc).

Băile Mikes au fost amenajate de contele Mikes Benedek în perioada anilor 1860-1880. În perioada democraţiei populare, aceste băi au fost abandonate şi practic s-au distrus. În ultimii ani, băile Valattó şi Hammas au fost parţial reabilitate de familia Roy Chowdhury-Mikes, fiind amenjate bazine, platforme şi unele anexe, toate din lemn. Aceste construcţii au fost foarte frumoase în momentul dării în folosinţă, dar sunt supuse unei degradări rapide.

După cum vă dați seama, aceste băi nu sunt foarte cunoscute. Ele sunt mai intens solicitate doar în perioada caniculară când orășenii (în special cei din Ungaria) încearcă să fugă de asfaltul încins. Deși nu există nici urmă de bază de tratament, potențialul curativ al lor este de excepție, putând fi combinați mai mulți factori: ape minerale cu compoziții chimice diferite, mofetă și muntele (aer, fructe de pădure, terenul). Băile sunt destinate iubitorilor de natură primitivă și mai puțin doritorilor de confort cu multe stele. În plus, sunt complet gratuite. Puteți foarte bine combina tratamentul cu recreerea, picnicul, culesul fructelor de pădure, drumeții.

Băile Valattó: youtube

Băile Valattó sunt situate la circa 300 m est de intersecția cu drumul modernizat DN113 amintit mai sus, sau la circa 500m vest de Băile Hammas. Cuvântul Valattó ar avea și o traducere, referindu-se la acțiunea de interogare (și mărturisire). Probabil că cei care se bagă (sau sunt băgați) în apa minerală rece mărturisesc totul :)

Băile Valattó conţin trei bazine cu apă minerală carbogazoasă, bazinele fiind separate prin pereți de lemn. Degajările de gaze (mofetă umedă) sunt continui, dar nu extraordinar de abundente. În jurul bazinelor este o platformă de lemn pe care se poate face plajă, iar alăturat niște vestiare. De la bazine porneşte o punte de lemn care continuă cu o cărare prin pădure spre o mofetă amenajată în apropiere, la vreo 200 m (mofeta și alte fenomene asociate apare în videoclipul de mai sus). Mofeta constă în emanații puternice de gaze de origine vulcanică (preponderent CO2). Având densitatea mai mare decât a aerului, rămân în partea de jos a încăperii. Deși au miros specific neplăcut, pronunțat, sunt foarte periculoase fiind incolore. Aparatul de analiză a gazelor (vezi video) semnalizează prin sunet strident pericolul (concentrație mare de gaze toxice). Baloanele de săpun plutesc pe interfața aer - gaz mofetic (CO2). Flacăra chibritelor se stinge brusc la intrarea în gazul mofetic. Fumul plutește, de asemenea, pe suprafața gazului mofetic. Limita dintre aerul respirabil și gazul mofetic este tranșantă. Aplecarea sub această limită este foarte periculoasă. Deschiderea ușii și deplasarea noastră a făcut ca nivelul gazului mofetic să oscileze. În videoclip puteți vedea în acțiune o echipă de cercetători

Băile Hammas: youtube

Băile Hammas se găsesc la circa 700 m vest de Grand Hotel Balvanyos, sau la circa 600 m vest de șaua care marchează Pasul Turia (Pasul Balvanyos). A nu se confunda cu bazinul având același nume (Hammas, uneori și Hamvas) situat în zona stațiunii Băile Bálványos. Mai jos de Hammas (tot spre vest), la circa 500 m, sunt Băile Valattó. Cuvântul Hammas s-ar putea traduce prin ”scrum”, cu referire probabil la culoarea cenușie a unor ape minerale de aici.

Băile Hammas, părând a fi cele mai importante din cadrul complexului Mikes, conțin două bazine de lemn mai mari şi două mici instalate într-un cadru natural feeric, în zona unui tinov (turbării) cu nămol terapeutic, alimentat cu apă minerală şi în care apar degajări intense de gaze mofetice. Bazinele sunt înconjurate de o platformă de lemn pe care se poate sta la plajă. Alături este o filogorie (pavilion) din lemn. La fel ca în cazul altor băi din zona Bálványos - Bixad (Apor, Izvoarele Tămăduitoare) se constată prezența unor surse hidrominerale diferite chimic între ele, dar situate pe același areal restrâns. Astfel, la Hammas, bazinul mare are o apă verzui, cel mijlociu brun-roșcată, iar cele mici, albicioasă. Izvoarele necaptate au apa incoloră. În zona tinovului Hammas crește spontan Roua Cerului (Drosera rotundifolia) - foto, video - plantă carnivoră pe care o puteți vedea din abundență în Tinovul Mohoș situat nu departe, lângă lacul Sfânta Ana. Este o specie ocrotită care poate fi ușor recunoscută după florile de culoare albă și îndeosebi după frunze (foto, video). Acestea au pe suprafața lor numeroși perișori glandulari care secretă substanțe lipicioase ce se adună sub formă unor picături strălucitoare de rouă (de unde vine și denumirea plantei). Frunzele sunt dispuse sub formă unei rozete bazale. O insectă care se așază pe frunza plantei se lipește de sucul lipicios al perilor măciucați. Făcând mișcări de eliberare, ea se lipește și mai tare. Perii se încolăcesc în jurul insectei și secretă un suc lipicios, abundent, care sufocă insecta. Ea este apoi digerată de enzime timp de câteva zile, din insectă rămânând doar scheletul chitinos. Se apreciază că o floare consumă circa 50 de insecte anual.

Băile Bükki (Bükkös) - apar la sfârșitul videoclipului general (youtube)

Băile Bükki (Bükkös) sunt ceva mai greu accesibile, fiind situate mai sus de Hammas, undeva la vreo 200-300 m, în versantul abrupt al văii, fără o potecă clară, la sud de traseul turistic (cruce roșie) amintit. denumirea lor vine de la bük care înseamnă fag, iar Bükkös = cu fagi, fiind înconjurate de o pădure de fagi.

Merită efortul de a urca la ele deoarece aici am văzut cele mai intense emanații de gaze mofetice din întreaga Harghita. Constau dintr-un singur bazin de lemn amenajat rudimentar în care apa minerală "fierbe" puternic şi bolboroseşte zgomotos datorită degajărilor deosebit de intense de gaze mofetice (video). Sunt cele mai puternice degajări mofetice văzute de mine. În vecinătate este un izvor cu apă minerală, probabil colmatat, iar mai sus (urcând spre Grand Hotel Balvanyos) sunt și alte izvoare minerale necaptate (neamenajate).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lucien in 12.10.16 09:57:48
Validat / Publicat: 12.10.16 15:01:10

VIZUALIZĂRI: 4141 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Fotografie antologică, de expoziție, cu planta carnivoră Roua Cerului (Drosera rotundifolia) fotografiată la Băile Hammas. Frunzulițele secretă bobițe de lichid lipicios care atrag insectele și după ce acestea se lipesc, perișorii din jurul frunzei se închid
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[12.10.16 18:43:10]
»

Buna!

Foarte intereante informatiile, nu am auzit niciodata de aceste bai.

Multumim de informatie, ma bate gandul sa incercam si noi la vara.

Cu bine!

LucienAUTOR REVIEW
[12.10.16 20:08:10]
»

@adrianbogdan: Multumesc. Merita vazute. Fenomene postvulcanice asa ca in Harghita (zona Tusnad-Balvanyos) nu mai sunt nicaieri in tara. Voi incerca zilele urmatoare sa completez peisajul turistic si cu alte obiective din acest areal.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balvanyos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05008602142334 sec
    ecranul dvs: 1 x 1