ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
colegi
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Băile Apor de la Balvanyos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

https://www.youtube.com/watch?v=i2zFVWWvWb8

Băile Apor (in limba localnică, Apor-fürdő sau Apor Lányok Feredője) sunt situate în zona stațiunii Băile Balvanyos (Munții Harghita, Județul Covasna), în apropiere de Grand Hotel Balvanyos (un hotel cu ”cântec”, descris deseori: în mai multe review-uri). Sunt deosebit de spectaculoase prin multitudinea de izvoare carbogazoase și mineralizate, destul de diferite între ele. Practic sunt niște mofete umede (gaze mofetice de origine postvulcanică bolborosind puternic în apa izvoarelor intens mineralizate).

Băile sunt foarte ușor accesibile și nu trebuie absolut nicio pregătire specială pentru a le vizita. Pentru a ajunge la ele trebuie să vă îndreptați (cu mașina) pe DN113 spre Băile Balvanyos, venind fie dinspre est (Târgu Secuiesc), fie dinspre vest (Bixad). Băile sunt situate la circa 650 m est de Grand Hotel Balvanyos, în dreptul primei serpentine a drumului asfaltat, cum cobori spre Băile Balvanyos (vezi harta). Lăsați mașina într-unul din refugiile de lângă serpentină (nu există o parcare propriu-zisă) și din curba serpentinei vă îndreptați spre ”deal” pe o cărare. Imediat veți simți mirosul specific, nu foarte plăcut, de mofetă și veți auzi bolborosind Balaurul. Balaurul este numele dat de mine unuia dintre izvoare în care gazele mofetice bolborosesc puternic, auzindu-se de la zeci de metri depărtare (foto, video). Cu ajutorul Balaurului puteți liniști copiii neastâmpărați amenințându-i că-i dați pe ”mâna” lui și chiar are efect, pentru-că Balaurul se aude de departe... și miroase... a balaur.

Dacă sunteți adepții drumeției, puteți ajunge la Băile Apor pe poteca turistică marcată cu triunghi roșu (foto panou tursitic) care unește Grand Hotel Balvanyos (situat sus, în șaua Turia) cu Băile Balvanyos din vale. Pe acest traseu (desigur și auto pe DN113) aveți ocazia să vizitați celălalt obiectiv asemănător, și anume Izvoarele Tămăduitoare, pe care le-am prezentat aici: vezi impresii

Denumirea ungurească a băilor, Apor Lányok Feredője, s-ar traduce prin Băile Fetelor Apor, Apor fiind cel care ar fi construit Cetatea Balvanyos, numită și Cetatea Păgânilor, cândva în perioada secolelor XI-XIII. Numele cetăţii provine de la perioada în care locuitorii acestor zone se închinau la idoli (bálvány = idol, de unde vine și numele de Balvanyos), opunând cu succes rezistență la tentativele de creștinizare purtate de vestitul rege Ștefan cel Sfânt, cel care i-a creștinat pe unguri la anul 1.000 (aproximativ). Cetatea a fost locuită până în anul 1603 când ultimul descendent al familiei Apor a murit, iar soţia lui s-a mutat în satul apropiat, Turia. Se spune că şi în prezent cei care se încumetă să urce şi să-şi petreacă noaptea printre ruinele cetăţii au parte de trăiri senzaţionale: pot auzi galopul şi nechezatul cailor, râsete de femei, zgomot de armă sau zăngănit de lanţuri…

Revenind la oile (balaurii) noastre, Băile Apor apar ca o poiană alungită aproximativ nord-sud în care apar mai multe izvoare (vreo 8 din ele ar fi mai mult sau mai puțin amenajate). Două din zonele mai bogate în apă și gaze, în partea de sus și în partea de jos, au fost amenajate ca băi de picioare în bazine mai mari și mai adânci. În vara anului 2015 băile au fost integral reamenajate, foarte frumos, după moda secuiască și anume în lemn (cu alte cuvinte, tot amenajări efemere, dar trebuie să dăm și urmașilor posibilitatea să se afirme). Diferențele între cum arătau aceste băi înainte și după renovare le puteți remarca fotografii, dar și din videclipurile făcute de mine în anii 2011 și 2015:

Videoclip 2011: youtube

Videoclip 2015: youtube

După cum spuneam, apele izvoarelor diferă destul mult între ele din punct de vedere chimic, deși distanța între ele este de ordinul metrilor, la fel ca în cazul Izvoarelor Tămăduitoare. Conțin sulfați, cloruri, fier, magneziu, sodiu și acid sulfuric (ape acide, pH=2-4). Prezența acidului sulfuric liber - ape vitriolice - este un lucru inedit, o raritate pe mapamond. În cura externă, apele din aceste bazine sunt eficiente în cazul afecţiunilor pielii, ale sistemului locomotor şi cardiovascular. În cura internă, aceste ape (conform unui panou mai vechi) sunt indicate pentru tratarea unor afecțiuni ale stomacului, intestinelor, ”tractului” și vezicii urinare. Gustul apelor este oribil (de piatră acră, alaun).

Tot în cura externă, apa unor izvoare de aici (cu conţinuturi mari de sulf, dar mai reduse de cloruri și acid sulfuric), semnalizate, ar fi indicată în tratarea afecțiunilor oftalmolgice - ape de ochi (conjunctivită, orjelet, glaucom). Terapia empirică constă în folosirea apei sub formă de cataplasmă şi/sau picurare. Se duce acasă apă de la izvoare şi se aplică cataplasme timp de 10-15 minute sau se pun 2-3 picături de trei ori pe zi.

Sulful este prezent în apă ca acid sulfuric liber (apă cu conţinut de vitriol), ca hidrogen sulfurat (gaz cu miros neplăcut de ouă clocite) şi sub formă de sulfați și alaun (formează depuneri albe). Împregnarea cu dioxid de carbon și emanațiile gazoase (tot ”codoi”) reprezintă fenomene postvulcanice asociate aureolei mofetice a eruptivul neogen-cuaternar al Munților Harghita (ne aflăm aici în extremitatea sudică, cea mai tânără, a acestor munți vulcanici). Împregnarea cu gaze se face la mare adâncime, gazele împingând spre suprafață apa întânită în cale (fenomenul gaz-lift). În ascensiunea spre suprafață, apele carbogazoase spală rocile bogate în săruri ale Flișului intern cretacic, mineralizându-se puternic. În lungul poienii, un șir de mici izvoare se aliniază rectiliniu pe firul văii în lungul unei falii. Aceste izvoarele (respectiv, falia) devin foarte vizibile în perioadele umede când gazele bolborosesc în bălțile care se succed (vezi videoclipul din 2015). Mica vale care se înfiripă în zona acestor izvoare continuă în jos numindu-se Valea Decesului (scuzați, am vrut să spun Valea Morții). Acest paragraf a fost lecția de geologie.

Reamenajarea izvoarelor făcută în 2015 a fost completată, printre altele și cu un ceas solar (vezi videoclipul făcut în 2015). Fii tu acul indicator al ceasului solar! Umbra ta va arăta ora exactă dacă stai pe piatra corepunzătoare lunii. Ceasul solar indică ora de vară. Iarna trebuie scăzută o oră din cea indicată.

Tot în videoclipul pe care l-am făcut mai recent (2015) puteți vedea la lucru o echipă multidisciplinară de cercetători care prelevează și analizează apa și gazele acestor mofete umede.


[fb]
---
Trimis de Lucien in 11.10.16 12:52:20
Validat / Publicat: 11.10.16 17:38:52

VIZUALIZĂRI: 9667 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Grupul multidisciplinar de specialiști în plină activitate de prelevare și analiză a apelor și gazelor. Butucii care se văd în spate marchează orele de la ceasul solar.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[11.10.16 16:54:38]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

zlatna
[11.10.16 18:18:21]
»

@Lucien: Felicitări pentru acest articol. Îmi place foarte mult această zonă şi dorim ca la anul să petrecem în zonă o mini vacanţă. Am fost în zonă la lacul Sf. Ana dar vrem să vedem mai multe obiective din acestă zonă a ţarii, printre care şi aceste băi, şi dacă avem timp şi izvorul Mureşului.

Vă doresc concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[11.10.16 20:23:37]
»

@zlatna: Mulțumesc! Urmărește-mă în continuare pentru-că urmează (cel puțin așa am în plan acum) câteva articole cu obiective din zona Tușnad-Balvanyos și mai interesante decât Izvoarele Tămăduitoare și Băile Apor descrise până acum. Aș spune chiar ceva cu totul ieșit din comun. În final, poate reușesc să fac o sinteză turistică a zonei Tușnad-Balvanyos, așa cum o văd eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balvanyos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080733060836792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1