ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.05.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 07.04.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

De 1 Mai la 1 Mai

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Profitand de cele cateva zile libere pe care le-am avut de 1 Mai, am decis ca intr-una din ele sa ne aventuram si noi pana aici, nu de alta dar trecuse cam mult timp de cand nu mai vizitasem statiunea, numita in trecut Baile Episcopiei - denumire care insa i-a deranjat pe comunisti. Ne-am hotarat sa nu mergem la strandul Venus pentru baie, ci mai degraba sa facem un tur al statiunii pentru a vedea ce s-a mai schimbat in ultimul timp. Stiu ca multora le va veni greu sa creada, dar ultima vizita in Baile 1 Mai data de prin 2005, iar la baie trebuie sa recunosc ca nu am mai fost de prin 2003 aici, si asta in conditiile in care stau la vreo 10 kilometri de statiune, vorba unui apropiat care imi spunea ca mai des am ajuns in Grecia decat aici.

Asa ca o data ajunsi aici ne-am indreptat prima data spre "Rezervatia Naturala Paraul Peta", rezervetie infiintata in 1931/1932. Din pacate, daca in urma cu vreo 5 ani, gratie studentilor de la Facultatea de la Protectia Mediului din Oradea, rezervatia stralucea de curatenie, nu acelasi lucru se poate spune si acum. Noul "patron" al rezervatiei este acum Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, iar acesta nu prea se straduieste prea mult in a mentine rezervatia curata si ingrijita. Poate unii vor spune ca sunt mai carcotas din fire, dar la ultima vizita care data din 2005, lacul era mult mai ingrijit.

Acum isi refacusera simtita prezenta flacoanele din plastic, adunate in numar mare pe cursul superior al paraului Peta, dar si in lac, e drept, aici, in numar mai mic insa. Stiu ca voi fi criticat pentru asta, dar numarul mare de pet-uri isi au originea in numarul mare de cetateni de etnie roma care-si fac veacul in jurul rezervatiei. E stiut faptul ca un procent mare din populatia aflata in jurul statiunii este de origine "indiana" si asta spune tot din pacate.

Din fericire numarul mare de turisti care viziteaza rezervatia in permanenta, dar si faptul ca, cel putin lacul, a fost ingradit ii impiedica pe cei de mai sus sa intre si cu vacile printre flori, asa ca din acest punct de vedere veti mai fi intampinati inca de frumusetea florilor de nufar.

De aici ne-am indreptat spre strandul cu valuri, candva mandria statiunii, bazinul de aici beneficia de un motor montat in 1835 de un grup de ingineri austrieci, si despre care auzisem in urma cu vreo 2/3 ani in urma ca ar fi fost reamenajat. Pentru inceput, odata ajunsi aici, am crezut ca ne-am ratacit, ceva lipsea din peisaj, parca ajunseseram in alt loc. Dupa cateva secunde bune de nedumerire ne-am dat seama ca eram totusi in locul cel bun, dar disparuse o parte din gardul ce inconjura altadata strandul, iar locul parea uitat in paragina de cativa ani buni.

Suparat de peisajul dezolant de aici si de starea de degradare a bazinului, am renuntat la traditionala plimbare pe aleile ce duceau la padure si m-am indreptat spre fostul cazinou, despre care intelesesem ca ar fi devenit sala de nunti in ultima vreme. Ajuns aici am inceput sa-mi reamintesc cu tristete de ce revin asa de rar la Baile 1 Mai, evident toate modificarile pozitive avusesera loc in interiorul cladirii, exteriorul pastrand doar urme vagi ale frumusetii cazinoului, ca de altfel si parcul cazinoului, complect neingrijit.

O surpriza placuta am avut insa la Hotel Ceres, se vedea ca stabilimentul suferise lucrari de renovare si arata chiar foarte bine, iar piscina hotelului, chiar daca mai mica, era extrem de bine ingrijita, curata si nu exista aglomeratia din strandul Venus. Chiar am avut o umbra de regret ca nu aveam costumele de baie la noi pentru a ne opri la o baie.

Trebuie remarcata si multitudinea de pensiuni şi mici hoteluri ridicate aici in ultimii ani si care au preluat o parte din turistii care optau pana acum pentru cazarile alternative. Si spun asta gandindu-ma la numarul mare de corturi care-si faceau simtita prezenta aici incepand cu mijlocul lunii aprilie, culminand cu lunile de vara, cand nu mai gaseai petec de iarba neocupat de ele - dar acum nu am vazut nici unul. Totusi am fost impresionat sa constat ca spatiul de "Campare Venus" nu a disparut inca pe altarul noilor constructii, ci chiar avea casutele destul de ingrijite, iar unele dintre ele aveau oaspeti.

Galagia incepea sa-si faca simtita prezenta, semn ca ne apropiam de strandul Venus, iar dupa cum ne-am asteptat acesta era plin, cu greu ai mai fi gasit vreun loc inauntru sau in parcare. Sub influenta ultimelor instantanee din statiune am renuntat sa intram aici, multumindu-ne sa-l observam de la departare, in felul acesta spiritul meu mai critic, ramanand fara activitate.

Inainte de a ne urca in masina pentru a ne indrepta spre Felix, ne gandeam cum ar arata oare aceste locuri daca ar fi administrate, sa zicem de nemti...


[fb]
---
Trimis de danoradea in 19.05.10 12:35:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE FELIX / '1 MAI'.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2979 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Baile 1 Mai - intrarea in rezervatia naturala Paraul Peta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5000 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

corinne
[19.05.10 12:47:44]
»

Utile informatii despre statiune , mai ales ca doresc la vara sa ajung in zona. Un vot de la mine...

presario
[19.05.10 13:07:48]
»

Baile 1 Mai au cam ramas putin in urma fata de Baile Felix, desi pensiuni, vile private, terase, etc au aparut foarte multe in ambele locuri.

Merge si un vot.

danoradeaAUTOR REVIEW
[19.05.10 16:27:58]
»

Multumesc pentru aprecieri si voturi, sper ca nu ti-am taiat din dorinta de a veni aici @corinne , statiunea este oricum foarte frumoasa si merita vazuta, chiar daca mai are minusuri din cand in cand.

Si neaparat sa includeti daca ajungeti aici si o vizita la aven prin padure, merita pe deplin.

Web daca se poate as atasa urmatoarea melodie: http://www.trilulilu.ro/Nexxus/ee112dcdaa4fba

valimi
[19.05.10 19:40:20]
»

Probabil de la aceea vine si numele Paraului Peta, de la PET-uri.

danoradeaAUTOR REVIEW
[19.05.10 20:07:07]
»

E trist ce a ajuns singurul curs de apa din Europa cu apa termala - cu temperaturi de 28-34 de grade, apa care inconjura candva cetatea Oradea, motiv pentru care a fost foarte greu cucerita. Nu cunosc cu exactitate etimologia paraului Peta, dar pot sa va spun ca apele paraului adapostesc 2 specii rare de o mare valoare: nufarul termal cel atat de bine cunoscut de toata lumea, planta de origine tropicala din perioada tertiara, dar si o specie de melc, mai putin cunoscuta. Si nu in ultimul rand sa nu uitam de un peste endemic denumit "rosioara lui Racovita".

Paraul a fost "amenajat" in ultimii ani, la un moment dat se discuta chiar intubarea lui, ceea ce ar fi insemnat probabil inceputul sfarsitului acestuia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterXY*
[19.05.10 20:11:04]
»

Pana sa aflam cum ar arata colturi din Romania administrate de nemti, sa ascultam minunata coloana sonora 100% romaneasca!

Multumim danoradea pentru acest rasfat!

pepsi70ro
[19.05.10 20:13:55]
»

Un vot si din partea mea. Imi pare rau ca n-am ajuns inca in zona, mai astept pana cand cineva cu mult suflet se va ocupa serios de statiune.

Alina Morar
[19.05.10 20:17:45]
»

Cand eram mica, tot timpul mergeam cu parintii mei la 1Mai, mai des ca si la Felix, asa frumos era...

O pensiune pe care v-o recomand aici este Pensiunea 1 Mai, care este exact in parcarea strandului. click aici

Aici am petrecut 2 revelioane si a fost foarte bine si frumos. Pensiunea este nou construita, adica mai bine zis de vreo 4-5 ani, utilata cu mobilier foarte modern, are piscina cu apa termala, la vremea aceea nu era apa in ea, sunt 10 camere cred, noi o inchiriam toata si nu era la super pret, jos la parter fiind living foarte frumos si bine utilat, loc de luat masa si bucatarie. A fost frumos, dar ne-am plictisit sa ne petrecem revelionul tot in acelasi loc. Chiar si tanarul patron este de nota 10. V-o recomand din toata inima.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianag*
[19.05.10 20:56:28]
»

Frumos scris review-ul. Mai exact, acum 8 ani a fost am fost si eu printre studenti de la Protectia mediului care au curatat zona. E ciudat ca, mergem pe Nil unde exista acelasi nufar, si ii recunoastem valoarea si pe de-asupra e si contra cost, iar la noi exista prin voia sorti si a naturii, si unii nici nu stim de el, de valoarea care ar putea sa o aduca turismului local pe langa, cum bine ai spus celelalte specii unice. Locuitorii zonei, isi duceau pe vremea aceea, vacile la scaldat in lac.

Nu am mai fost de cand am ecologizat zona, dar nici nu cred ca vreau dupa ce am citit.

Un vot si de la mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danoradeaAUTOR REVIEW
[19.05.10 21:47:43]
»

Ma bucur ca in mijlocul AFA am gasit o persoana care a participat la ecologizarea rezervatiei, sper ca rezervatia sa plece de la muzeu pentru a i se putea reda in sfarsit valoarea, la fel cum s-a procedat si in Felix.

danoradeaAUTOR REVIEW
[20.05.10 23:15:15]
»

web, o sa te rog sa verifici si la mine punctajul pozelor de la acest review. Multumesc

webmasterXY*
[20.05.10 23:49:23]
»

Din păcate, tu ai mai mult de 3 (impresii cu) seturi de poze încărcate la această destinaţie. Conform cu regulamentul, (reexplicat de catre Admin click aici), astea nu mai sunt punctabile.

Regret...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianag*, Alina Morar, corinne, danoradea, presario, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile '1 Mai':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.28946900367737 sec
    ecranul dvs: 1 x 1