GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De câte ori am fost în Buşteni şi pot spune că de ceva vreme merg în fiecare an, am considerat Buşteniul doar o staţiune banală de munte, unde te duci, ba să iei o gură de aer curat, ba să faci nişte trasee montane, ba să practici sporturile de iarnă. Toată acestă percepţie am avut-o până anul acesta când în căutare de noi trasee turistice am avut plăcerea să constat că Buşteniul este plin de obiective turistice istorice. Mergând de atâta timp în Buşteni unele dintre ele îmi erau cunoscute, dar niciodată nu ştiam ce istorie au în spate şi evident erau pentru mine mai mult ca un decor, fără să-mi spună ceva anume. Am adunat câteva informaţii şi iată ce am “descoperit”:
Cel mai mare şi valoros monument al staţiunii, unic în ţară, este Crucea Eroilor Neamului căzuţi pe câmpurile de luptă de pe Valea Prahovei pentru întregirea neamului în primul război mondial, construit între anii 1926 – 1928, sub înaltul patronat al Majestăţii Sale Regina Maria şi amplasată pe Şaua Muntelui Caraiman, la cota 2291 m. Construcţia se constituie din nervuri de fier masiv îmbinate într-o reţea armonioasă, aşezată pe un soclu din beton armat în formă de trunchi de piramidă, iar în interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial dinamul generator de energie electrică care alimenta cele 300 de becuri a 500 W fiecare. În anul 2005 Crucea a fost racordată la reţeaua de energie electrică a oraşului. Dimensiunile monumentului sunt impresionante (cea mai înaltă cruce din Europa) având înălţimea de 48 m şi lăţimea de 14 m. Noaptea când este senin şi becurile sunt aprinse, privitorului i se oferă o imagine feerică şi dumnezeiască, prin apariţia unei cruci imense încojurată de numeroase stele de pe bolta cerească.
Din păcate nu am reuşit să urc până la Cruce dar sper că în viitorul apropiat să o fac.
În anul 1911 a fost cladit Castelul Cantacuzino, şi o serie de grote, cascade şi fântâni arteziene, toate situate în parcul al carui proprietar a fost Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino ziz “Nababu” din cauza averii sale impresionante. Legenda spune că ar fi putut pava întreaga curte aferentă castelului cu monedele sale de aur. Castelul, din punct de vedere arhitectural, figureaza în topul primelor castele din Romania. Până anul acesta a funcţionat ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne. După finisarea noului sediu al sanatoriului, castelul a fost repus în circuitul turistic (20 lei intrarea).
Cu toate că nu este deschis în totalitate, o vizită acolo te duce în atmosfera începutului de secol. În interiorul muzeului veţi descoperi şi un interesant bar numit “Barul Nababu”.
Monumentul " Ultima Grenada” situat chiar în faţa gării CFR Buşteni vis a vis de Biserica Domnească, a fost ridicat în anul 1928 prin grija patronului fabricii de hârtie Otto Schiel. Statuia a fost dedicată eroului "Caporal Vasile Muşat”, căzut în primul razboi mondial. Este opera sculptorului I. Dumitru Bârlad şi reprezintă pe caporal aruncând grenada în tabăra duşmană cu mâna dreaptă ce-i mai rămăsese teafără. Caporalul Muşat s-a născut în anul 1890 în comuna Domneşti -Argeş. A făcut parte din batalionul 1 al regimentului 2 grăniceri, care avea sarcina păzirii graniţei în sectorul muntelui Susai de la Predeal şi Valea Prahovei. A luptat în jurul Braşovului şi în defileul Oltului la Câineni. A fost rănit în lupte de mai multe ori, dar, stăpânit de un nobil sentiment patriotic, a refuzat să plece în spatele frontului. Transferat la o unitate în Munţii Vrancei, a fost rănit la braţul stâng. Internat la spitalul militar din Iaşi, i s-a amputat braţul. Cu toate acestea, a refuzat să fie reformat, continuând să participe la batalii şi să arunce grenade cu braţul sănătos. A murit eroic în luptele de la Oituz. Statuia măsoară 1,5 m, la care se adaugă soclu de 2 m, soclu pe care este montată o placă de bronz pe care scrie: „Eroilor din Comuna Buşteni căzuţi în războiul 1916 – 1918”. La inaugurarea monumentului în 9 septembrie 1928, a luat parte, însăşi Majestatea Sa Regina Maria însoţită de întreaga suită regală.
Să recunoaştem ca am trecut de foarte multe ori pe lângă această statuie şi nu ştiam ce reprezintă.
Biserica Domnească, zidita din piatra de carieră, este o copie redusă a Mânăstirii Horezu, prin arhitectura, dotările interioare şi vechimea sa, intră în rândul monumentelor remarcabile ale staţiunii. Este o biserică ortodoxă construită în anul 1889. Ctitorie a Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, pictaţi în mărime naturală în pronaos. În formă de cruce cu două turle de forme diferite, a fost ridicată de constructori italieni conduşi de Pietro Dreossi. Mobilierul este din stejar masiv, iar catapeteasma, considerată a fi cea mai frumoasă din Romania, a fost lucrată la Viena. Icoanele originale păstrate, sunt pictate de Gheorghe Tătărascu sau ucenicii săi. Pictura originală din altar are acelaşi autor ca şi la Mânăstirea Sinaia - Agnes Exner. Este situată pe Bulevardul Libertăţii nr. 2, aproximativ în centrul oraşului pe DN1, în partea stângă a drumului pe direcţia de la Bucureşti spre Braşov, vis a vis de gara CFR.
Casa memorială “Cezar Petrescu” construită în stil românesc, este situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 1 şi găzduieşte biblioteca personală a scriitorului şi publicistului Cezar Petrescu, conţinând 10.304 volume din care 3/4 în limba franceză şi o expoziţie de sculpturi şi tablouri. Cezar Petrescu (1892 – 1961) a locuit în acestă vilă din 1937, până la moartea sa în 1961, cea mai mare parte din opera sa fiind scrisă aici. Dintre operele prozatorului putem aminti Întunecare, Apostol, Romanul lui Eminescu, Fram Ursul Polar. Cezar Petrescu a scris şi multă literatură pentru copii, iar multe din lucrările scriitorului au fost traduse în 22 de limbi.
Programul muzeului este zilnic de la ora 09:00 la ora 17:00.
Casa Romano-Franceză este în centrul oraşului, viz a vis de Primăria Buşteni. Scopul acestei instituţii, inaugurată la 1 Septembrie 1996, este de a răspândi cultura şi civilizaţia românească în Valea Prahovei. Hotarârea infiinţării Casei Romano-Franceze a fost luată în 1994 când s-a hotărât înfrăţirea oraşului Buşteni cu localitatea Moissy-Cramayel din Franţa (situata la 35 km sud-est de Paris) şi a fost realizată din fonduri româneşti şi franceze în egală măsură.
Casa de Cultură şi Biblioteca Orăşenească situată pe Bulevardul Libertăţii are peste 27.300 de volume. În trecut aici a existat Şcoala Germană, construită în 1889 la iniţiativa Familiei Regale. La ora actuală, reprezintă locul unor diverse manifestări culturale, adapostind biblioteca orăşenească şi un centru UNESCO.
În perioada când noi am fost acolo (18 – 21 august 2010) se organiza “Săptămâna culturală la Buşteni” unde diverşi artişti îşi expuneau obiectele de artă artizanală şi nu numai.
Centrul Civic s-a construit între 1887 -1889 în centrul staţiunii, pe Bulevardul Libertăţii. Acest ansamblu de clădiri a cărui vechime depăşeşte 120 ani, s-a păstrat şi azi şi conţine: pe partea stângă Biserica Domnească, Şcoala Primară (care a ars în anul 1987 şi a fost reconstruită păstrându-se în lini mari faţada iniţială) şi Hotelul Buşteni (care adăposteşte Primăria Oraşului); iar pe partea dreaptă vile de locuit printre care şi Casa Romano-Franceză.
Mânăstirea Caraiman - construcţia ei incepe în anul 1996, construită în cartierul Palanca, retrasă de gălăgia şi freamătul oraşului, este o mânăstire de călugări în care se fac slujbe care te încarcă de har şi linişte sufletească. Se ajunge în 45 minute din centrul oraşului, luând-o în sus, pe străduţa care duce la telecabină.
Când paşii vă poartă prin staţiune încercaţi să vedeţi aceste monumente istorice sau de arhitectură, privindu-le de data aceasta cu alţi ochi.
Şi la încheiere o întrebare: ştiaţi că staţiunea Buşteni este denumită şi “Poarta Bucegilor”.
Vacanţe plăcute tuturor!
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Horia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
. Cea mai mare parte a informatiilor este preluata de aici
Horia, te rugam sa retii ca utilizarea informatiilor din alte surse, fara specificarea si delimitarea acestora fata de restul textului contravine regulamentului si este sanctionata. Pe de alta parte, ponderea acestor informatii nu trebuie sa depaseasca informatiile personale, asa cum se intampla in acest caz.
Review invalidat Punctele standard sunt retrase.
Vom analiza situatia pentru a vedea daca se impun masuri administrative suplimentare.
webmaster20 cand am hotarat sa postez acest review stiam regulamentul, dar am hotarat totusi sa-l postez pentru informarea membrilor acestui site. Am considerat ca au de castigat mai mult gasindu-l aici, compact si cu comentarii, dacat pe net.
Sunt de acord cu orice masuri administrative suplimentare, deoarece am incalcat regulamentul.
Gandeste-te la o solutie, macar pozele sa fie postate.
Totusi, nu sunt asa de nou, cum spui tu, pe site.
O zi buna.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Ce se mai poate face in Busteni, statiunea ursilor? — scris în 07.09.24 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Peisaje extraordinare, oraș în paragina, scump și neîngrijit — scris în 02.07.24 de Calatorvechi din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2021 Mini-Circuit pe Valea Prahovei — Poarta Bucegilor — scris în 16.08.21 de Mihnea-Alexandru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 In Bușteni după 22 ani — scris în 10.08.21 de djcioko din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Telecabina Busteni-Babele? — scris în 08.08.21 de leonasch din BUZăU - RECOMANDĂ
- May.2021 Bușteni. Și-atât! — scris în 14.10.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Nesimtirea si aroganta angajatilor de la Telecabina Busteni — scris în 06.10.20 de doru78 din TULCEA