GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castelul Cantacuzino: Ce surpriza frumoasa!
Neprogramat
Castelul Cantacuzino nu facea parte din planul nostru in aceasta vacanta de august a anului 2015. Nu il vizitasem niciodata, e drept, dar nu era pe lista noastra cel putin de data aceasta. Nu ca nu ar fi putut fi interesant, dar pur si simplu sejurul aceasta fusese setat cu baza in satul Pestera, la Casa Tabacaru vezi impresii, o zi in Rasnov vezi impresii, una poate in Bucegi vezi impresii si / sau una in Piatra Craiului vezi impresii si mult relas.
Asa cum am povestit in articolul dedicat excursiei in Bucegi, intr-una din zile vazand coada la telecabina din Busteni a trebuit sa adaptam planul zilei din mers. Dupa ce ne-am invartit in jurul cozii (!) la telecabina, adica dupa ce am urmat-o cu pasul si privirea pe 3 din cele 4 laturi ale perimetrului cladirii statiei de telecabina, Ema a propus: Cantacuzino! Ne-am uitat unul la altul, ne-am uitat la copii, ne-am uitat din nou unul la altul si acesta a fost felul de a aproba propunerea inedita: Castelul Cantacuzino.
Cu ani in urma
Prima data cand am fost curios ce se gaseste dupa poarta castelului era prin anul 1982. Eram copil sau poate mai mult cand am petrecut o vacanta in Zamora si asta facea sa trec aproape zilnic pe jos (pe vremea aceea nu prea se circula cu masina) pe drumul ce duce de la Busteni, peste linia de cale ferata, pe langa Castelul Cantacuzino, spre Zamora. Mamaia mea, Dumnezeu sa o odihneasca! , care ma insotea, monarhista convinsa imi povestea despre regii Romaniei, asa in soapta, cum se vorbea despre asemenea subiecte in acei ani negri si tristi. Si mi-a spus ca acela este Castelul Cantacuzino, chiar daca de fapt oficial nu mai purta acest nume si ca, comunistii au pus mana pe el si il folosesc pentru ei, batjocorind Casa Regala insusi cu simpla prezenta lor in castel. Si ce mare dreptatea avea mamaia, mi s-a confirmat acum in 2015.
Cu si mai multi ani in urma sau inceputurile castelului
Castelul Cantacuzino a fost ridicat in anul 1911 in stil neoromanesc la poalele muntilor Bucegi si Baiului, oferind o priveliste de vis castelanilor si oaspetilor sai. Cantacuzinul care a cerut construirea castelului este „”Nababul””, cum mai este numit printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru la Romaniei in anii 1899-1900,1904-1907.
Pana la castel. Curtile
Dupa ce treci de poarta castelului si achiti la ghereta situata pe stanga aleii de acces taxa de intrare (20 lei bilet intreg, nu mai retin toate preturile reduse si gratuitatile), iti indrepti pasii in mod implicit pe aleea care duce spre castel, prin curtea exterioara a acestuia.
Poarta masiva de acces pe domeniul castelului, construita din fier, poarta monograma „Nababului”, care se mai regaseste in cateva alte locuri de pe domeniul vizitabil.
Castelul domina perspectiva pe dreapta, iar in stanga sa se afla un parculet cu fantani si cascade. Am citit pe net dupa vizitarea castelului ca exista si o grota situata la baza dealului din fata castelului.
Vizitarea castelului se face la ore stabilite (din ora in ora), grupurile fiind insotite de ghid (a). Cum mai aveam cateva minute pana la ora comunicata de incepere a vizitei, am trecut de partea cealalta a portii de unde incepea turul de vizitare si am intrat in curtea interioara a castelului. Dupa ce fusesem impresionati de curtea exterioara, acum am cazut in admiratie aruncandu-ne privirea in curtea interioara, pe care aveam sa o strabatem la terminarea vizitarii castelului si care conduce spre bisericuta din lemn. In curtea interioara se afla o terasa unde se pot servi racoritoare, inghetata; iar in cea exterioara pe o zona inaltata plana situata chiar in fata castelului exista chiar si un restaurant „regal” unde se pot servi delicatese la preturi „regale”. Ne-am asezat si noi sa rasfoim cartea de meniuri, dar dupa o scurta lectura ne-am ridicat discret si am coborit pe gazonul din curte unde era amenajat un loc de joaca pentru copii.
Castelul. Vizitarea castelului
In tunelul de acces dintre curtea exterioara si cea interioara, locul de unde incepe vizitarea, pe un perete este reprezentat arborele genealogic al ramurii muntene a familiei Cantacuzino.
Incet-incet s-a strans un grup de vizitatori de circa 20 persoane, iar la ora stabilita a aparut si ghida, o tanara domnisoara draguta si eleganta, care avea sa ne conduca prin salile castelului si sa ne ofere un ghidaj profesionist de apreciat.
Nu as fi in stare sa va prezint cu succes in detaliu cele expuse de ghida, asa ca ma voi rezuma la cateva informatii si imagini cu care am ramas dupa aceasta vizita.
Sala de primire gazduieste o colectie de heraldica unica în România in care se gasesc blazoanele familiilor inrudite cu familia Cantacuzino si o friza de picturi votive cu o parte din membrii remarcabilei familii Cantacuzino.
La interior se remarca vitraliile, feroneria originala turnata in bronz si bogat ornamentata, balustradele, semineele din piatra alba impodobite cu mozaic, arhitectura si pictura plafonului cu grinzi, dar in anumite sali si distrugerea provocata de comunisti care au acoperit valoroasa pictura originala cu zugraveala.
In castel mai vizitam Salonul Principal si Salonul de Onoare, Vestibulul, Logia si scarile de marmura, respectiv din lemn.
La momentul prezentei noastre era vizitabil un singur etaj al castelului, celalalt gazduind provizoroiu expozitia Salvador Dali, pentru vizitarea careia se puteau cumpara separat bilete (tot de la ghereata de la intrare).
Iesirea se face printr-un magazin de amintiri si suveniruri, in care am fost surprins ca nu am putut cumpara o brosura informativa despre castel.
Impresii finale
Castelul Cantacuzino este o constructie de o mare valoare arhitectonica, istorica, documentara și artistica. Am ramas cu ochii plini de admiratie, dar mai ales cu un sentiment deosebit de placut datorita celor vazute, auzite, vizitate. Un mare BRAVO celor care au castigat spre administrare acest domeniu si felicitari pentru faptul ca l-au redat spre vizitare publicului si nu oricum, ci amenajat, ingrijit si mai ales cu un tur bine organizat insotit de un serviciu de ghidare competent.
Va recomand sa vizitati Castelul Cantacuzino!
Trimis de Dan&Ema in 01.09.15 18:13:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.41408700 N, 25.54254800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Arata foarte frumos, auzisem lucruri bune despre locul asta, acum sigur o sa ne oprim si noi sa il vizitam.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 Castelul Cantacuzino - Bușteni — scris în 20.11.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 'Al 3-lea cel mai frumos castel din Romania' - meritat — scris în 03.08.17 de mariusii din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2016 De la 'ma duc sa vad scara' la Moving Van Gogh — scris în 26.07.16 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Castelul Cantacuzino — partea a II-a: Arta — scris în 25.04.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Castelul Cantacuzino — partea I: Istoria — scris în 25.04.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Castelul Cantacuzino - Busteni — scris în 28.01.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Povestea Cantacuzinilor şi a splendidelor lor palate — scris în 02.12.15 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ