GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Episodul anterior il gasiti aici
Ploua?
Mda….
La naiba, nu s-a oprit?
No...
Ce facem?
Ce sa facem…doar nu am venit pana aici degeaba…si taras si tot mergem.
……... cam asa a decurs dialogul intre mine si sotia mea, dimineata…ploaia a curs toata noaptea, tacanind pe tabla acoperisului. Sorbind din cafeaua aburinda servita de gazdele noastre, faceam planuri, cu privirea aruncata hat departe, pe geam, catre soseaua unde din cand in cand mai trecea cate o masina.
Ne luam ramas bun de la gazdele noastre si iesim cu masina pe drumul catre Campeni. La vreo doi kilometri, indicatorul ne arata directia catre pestera. Un nene ce statea acolo... asa... ca din intamplare, ne intreaba daca vrem sa urcam…”da” zic eu foarte hotarat…”cu masina asta? ”…adica …cu a mea…. ”da”…pai daca nu aveti dacie sau gip nu puteti. Sa mori tu!!!... i-am raspuns plin de draci…binenteles in gand. Si am plecat. Spre norocul nostru ploaia se oprise si doar o pacla stravezie mai staruia desupra noastra. Drumul s-a dovedit, in ciuda previziunilor “binevoitorului”, bun. Nu era asfaltat…... :)) …. dar se putea merge, chiar daca ar fi plouat. Multa piatra marunta ….rosie…caramizie…. asa era si pamantul, tot caramiziu. Intreband un bun prieten cu studii in geologie am aflat ca…”solul seamana cu lateritele (care in mod normal sunt soluri subsahariene, tropicale, formate pe baza oxidarii foarte puternice a fierului din sol (hematite”). Am filmat tot drumul pentru ca inaintand doar cu viteza maxim a 2-a si fiind nevoit sa dau din maini mai ceva ca un dirijor, nu prea aveam timp sa admir peisajele. Incerc sa-mi maginez superbitatea peisajelor…vara…
Ajunsi la capatul drumului, parchez si intru in vorba cu un om care s-a dovedit a fi…ghidul. Nu am fost mirati sa aflam ca eram primii turisti ajunsi acolo in acea zi. Am luat pieptis cararea ce ducea spre intrarea in pestera... cam 10 minute de mers usor, panta fiind mai mult decat acceptabila. Sus ne astepta un lacat imens ce trona pe poarta de intrare. Inainte de a ne dezmetici, suntem ajunsi de ghidul nostru care, parc apasand un buton invizibil, incepe sa ne descrie zona cu lux de amanunte.
Aveam impresia ca intram intr-o lume pierduta in timp... doar scarile de metal dandu-ne siguranta ca ne aflam totusi in secolul 21. in avenul imens ce se casca inaintea noastra, zapada era stapana…. frigul incepea sa puna stapanire pe trupusoarele noastre. Ascultam indicatiile ghiduli cu gurile cascade, privind plini de uimire la ceea ce pamantul acesta extraordinar ascunde in maruntaiele sale.
(Un amanunt interesant... voind sa vada cum variaza temperatura in pestera, s-a organizat pe gheata din sala principala, …o nunta. Da, o nunta cu 120 de invitati, cu muzicanti…cu tot tacamul. Dupa ce a luat sfarsit evenimantul, diferenta de temperatura intre ora de incepere si cea de final era de…. un grad. Fara cuvinte.)
Totul in jur era incremenit…formatiunile de gheata sub forme care mai de care mai ciudate dadeau impresia unor cavaleri inghetati de vraja ce invaluia pestera si pe noi odata cu ea. Am avut privilegiul de a fi singuri in acest adevarat templu de gheata pret de aproape o jumate de ora. Iesind la suprafata simteam regretul ca nu locuim mai aproape sa putem reveni oricand cu un minim efort. Mi-au placut placutele ce te invitau sa nu lasi gunoaie…. stil original…. degeaba…romanul nu se dezminte.
Inchei aici …. parca cu parere de rau…. dar n-am incotro. As fi putut sa va insir aici tot felul de date stiintifico-fantastice despre ghetar, insa sunt lucruri pe care le puteti gasi foarte usor ..cu Google.
P. S. Ghidul ne-a povestit ca intr-un an, a venit un grup de turisti care... afland ca nu puteau intra pana in gura pesterii cu masina... au intors si au plecat... si erau romani.
Numai bine!
Trimis de gregorio in 06.12.10 19:17:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gregorio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.48959500 N, 22.80961500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari @Gregorio! Am promis ca astept review-ul despre ghetar iar acum mai astept si pozele. Cat a costat intarea? Ati avut noroc ca ghidul a insotit doar 2 persoane, in unele locuri (Pestera Muierilor, de ex.) nu se intra decat in grup format din cel putin 4 persoane si numai la ora fixa. Interesanta treaba cu nunta, inedita chiar, am auzit de concerte tinute in pesteri dar despre un asemenea eveniment chiar n-am auzit. Mirii cred ca au ce povesti nepotilor. Oare cum or fi pregatit masa, caci dansul cred ca i-a incalzit suficient? Astept pozele cu interes.
De concerte in pestera am mai auzit (in Pestera Romanesti) din Banat, dar de nunta in pestera, doar in Italia, in insula Capri, la Grotta Azzura!
Faine poze, felicitari!
Nu mai tin minte cat a costat intrarea insa nu a fost un pret exagerat in comparatie cu ce am vazut acolo. Iar daca m-a mintit ghidul... mint si eu.
Absolut bestial, as fi urcat si fara masina sa vad asa ceva! Totusi, cum or fi dansat nuntasii aia pe gheata, mai ales doamnele cu tocuri cui? Apropo de pamantul caramiziu, e posibil ca in nustiuceera sa fi avut clima desertica? Felicitari pt review.
eu am urcat iarna trecuta cu prietena, fara masina, am lasat-o la manastirea aia din sat in parcare. iarna e f inselator cu masina. pot sa spun ca am urcat 3 ore jum cu tot cu opriri pe la casele oamenilor... caci apa, berile le lasasem in masina (crezand ca in maxm o ora ajungem sus ))). o sa postez poze si un view frumos despre experienta asta, si cum ne am intors ca se facuse noapte si multe altele... Va recomand sa urcati pe jos e fascinant peisajul si e dovada de barbatie nu? decat cu masina
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Peștera Scărișoara" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Ghețar — scris în 21.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Gheața adâncurilor - Scărișoara — scris în 09.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Un loc răcoros în plină vară — scris în 12.11.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Peștera Ghețarul de la Scărișoara, cu cele 270 de trepte metalice care coboara in aven — scris în 04.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Tara Motilor, Muntii Apuseni — Pestera Scarisoara & Manastirea Izbuc — scris în 28.09.18 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Ghetarul de la Scarisora — scris în 31.07.17 de doinapaula din GALATI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 O decepție fără margini... !!! — scris în 29.07.17 de Lucian Marcu din LAVAL - nu recomandă