ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Lacul Amara

TIPĂREȘTE

Sunt sigur ca tineti minte replica lui Dem Radulescu in unul din filemele din seria Brigada Diverse: Un rodaj bun e ca o cura la Amara.

Asa era vazut in anii 70-80 Lacul Amara, un lac miraculos, cu puteri curative uriase, la care atat protipendada, cat si proletarul de rand venea la reparat dupa un an de munca asidua si nu neaparat pentru distractie, ci pentru relaxare si tratarea afectiunilor suparatoare al caror disconfort se agrava in timpul anului.

M-au amuzat mult destainuirile cunostintelor mai in varsta din Fetesti despre cum carau cu trenul cei care apucau sa ajunga intr-un an la Amara celor de acasa namol in borcane de muraturi sau apa din lac in damigenele cu care erau dotati special la plecarea "la statiune". Increderea oamenilor in calitatile curative ale bailor de namol si ale celor din apa lacului Amara era deplina, iar dupa o cura in apropierea lacului se declarau sanatosi tun, fie ca efectul era unul miraculos, fie ca apropierea de acest lac avea un efect placebo asupra lor. Poate numai faptul ca se odihneau cel putin o saptamana dupa munca grea le genera o stare de confort atat de mare, incat uitau de toate necazurile si toate junghiurile, dar cine poate sti?

Cert este ca Lacul Amara este un lac format intr-o vale lina de campie de niste izvoare a caror curgere a fost oprita in mod natural de acumularea de aluviuni. Astfel s-a format o balta de campie care se deosebeste de celelalte prin faptul ca apa are o concentratie mare de oxid de magneziu, sodiu si oxid de calciu, iar vegetatia formeaza un biosistem aparte, combinatia aceasta ducand la depunerea permanenta pe fundul lacului a namolului sapropelic cu propriatati unice in tara

Afectiunile asupra carora s-a observat o ameliorare a efectelor si dezvoltarii prin curele de balneoterapie experimentate si impamantenite de-a lungul timpului cu ajutorul calitatilor lacului Amara sunt ale aparatului locomotor, neurologice, periferice, ginecologice, dermatologice, respiratorii, digestive si renale.

Pe langa calitatile balneare necontestate ale apei si namolului sapropelic al Lacului Amara, acesta se pliaza destul de bine si pe necesitatile de agrement ale tinerilor din apropiere, cele trei plaje principale fiind un punct de atractie pe timp de vara atat ale celor din Amara si Slobozia, cat si celor din Buzau, Urziceni si Tandarei.

Avand forma literei S, o suprafata destul de mare, de circa 4 km lungime, latime intre 200 si 800 de metri si o adancime maxima intre 3 si 4 metri, lacul este foarte confortabil pentru inot. Mie imi place foarte mult sa fac curse lungi de inot lejer in rarele mele iesiri la plajele sale, in special cand apa nu este prea tulbure, iar vegetatia nu este inca bine dezvoltata, mai exact prin iunie.

In mintea mea apele acestor lacuri mi-au ramas bine intiparite in minte deoarece aici am invatat sa inot la varsta de 7-8 ani, cand am sarit de pu un ponton cu colacul, iar cand am atins apa l-am pierdut, fiind nevoit sa ajung la mal prin fortele proprii. M-a ajutat mult si salinitatea apei, dar gustul oribil al acesteia mi-l mai amintesc destul de limpede si acum.

De cativa ani lacul Amara ofera satisfactie, ce-i drept doar sportiva, si pescarilor amatori de pierdere de vreme pe malul unei balti. Fauna lacului, pana nu de mult constand doar in pasarile de balta statornice si cele cateva lebede ce mai vin din cand in cand (probabil pentru tratarea de afectiuni) pe suprafata lacului, s-a imbogatit atat datorita inundatiilor si masivelor revarsari ale Raului Ialomita din 1975, cat si scaderii semnificative a salinitatii lacului, cu cateva specii de pesti de balta.

Cam atat despre Lacul Amara, il gasiti la 7 km de Slobozia, pe DN-ul spre Buzau, vine sa va salute pana aproape de sosea, nu aveti cum sa nu il vedeti.

Eu in curand intentionez sa ma mut mai aproape de el, sa imi intemeiez o gospodarie in orasul caruia i-a dat nume, sper ca vremurile sa nu faca viata sinonima cu gustul apelor sale...


[fb]
---
Trimis de valimi in 13.11.10 15:40:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 17940 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Lacul Amara - in dreptul plajei de la Lebada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6850 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

magdalena
[13.11.10 16:40:11]
»

Cred ca Amara este unul dintre primele lacuri de care am auzit eu, statiunea mai este? ...

valimiAUTOR REVIEW
[13.11.10 17:15:06]
»

Statiunea este si promite ca va mai fi, au inceput deja din toamna aceasta lucrari foarte intense de reabilitare a parcurilor si infrastructurii.

lica baesu
[13.11.10 19:23:02]
»

Amara era statiunea preferata a parintilor mei cred ca in urma cu vreo 20 de ani, mergeau in fiecare an.

Admin
[15.11.10 08:24:20]
»

pozele nu prea par din ianuarie (luna declarata a sejurului); sigur nu e o greseala (perioada sa fi ramas nesetata) ?

valimiAUTOR REVIEW
[15.11.10 09:07:38]
»

Fotografiile sunt facute in octombrie 2010, in timpul unor plimbari.

Cat despre de o data a sejurului, nu poate fi vorba despre una certa pentru ca pe malul Lacului Amara trec zproape zilnic, de trei ani incoace.

Admin
[15.11.10 09:33:37]
»

totusi, avand in vedere ca la fotografii se afiseaza (automat) data declarata ptr reveiw, ar fi bine sa-ti alegi o data mai in concordanta cu imaginile incarcate - o descriere de genul "[JAN-2010] Lacul Amara - Ratele salbatice sunt la ele acasa" e cam ciudata.

valimiAUTOR REVIEW
[15.11.10 16:24:29]
»

Da, asta nu am observat, asa este, octombrie sa fie.

webmaster20*
[15.11.10 16:29:47]
»

asa este, octombrie sa fie

modificat data in consecinta

Alina Morar
[22.11.10 18:27:59]
»

Aici am oprit o data, la o cafea pe o terasa. Nu mai stiu... era o cupola... o fantana arteziana, parca... langa era ceva hotel, multa verdeata, iar la plecare (veneam de la Vulcanii Noroiosi si ne indreptam spre mare, in 2007) am intrat intr-un strand, tin minte ca erau sezlonguri, nisip... Asa e? Bine tin minte? Iar in apa se cobora pe scari.

valimiAUTOR REVIEW
[22.11.10 18:34:53]
»

Te aflai la Complex Ialomita, ai fost la terasa Garden Park, langa Hotel Ialomita, apoi ai fost la Plaja Splendid.

sandu.53
[22.11.10 18:49:21]
»

@vallimi, lacul Amara inseamna mult pentru mine si ma bucur ca ai facut aceasta prezentare atat de frumoasa... de aici sunt bunicii mei si in apropierea lacului aveau ce va pamanturi, aici a copilarit mama mea (mai spre Slobozia Veche), aici in anii de scoala am venit eu in vacanta in verile calduroase si alegeam unde sa mergem sa ne racorim in raul Ialomita sau la lacul Amara unde apa sarata ne tinea la suprafata (oare mai e asa?), tot aici am facut practica in studentie la complexul balnear si tineri fiind, am tras la vasle pe lac in aplauzele pensionarelor CAP-iste aflate la "tratament cu namol" direct pe... piele, si alte si alte amintiri... asa ca m-a incantat review-ul tau si am devenit melancolic uitandu-ma la poze... acum am inteles ca lumea "buna" a Sloboziei (si nu numai) si-a cladit vile, case in zona lacului... te felicit pentru review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, magdalena, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Amara şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082454919815063 sec
    ecranul dvs: 1 x 1