GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Niciodata sa nu spui ca ai vazut tot intr-un anumit loc. De ani de zile am tot strabatut zona Bran. Invitatia unor prieteni de a petrece inca un weekend la Simon, nu-mi dadea speranta ca mai pot descoperi ceva nou in zona. Intrevedeam un weekend clasic, cu gratare, mici si bere, si la final cateva kg in plus.
Si totusi...
Gazda unde am stat ne-a trimis pe Cheile Zarnestilor sau Prapastiile Zarnestilor, asa se numesc. De fapt este un defileu, de vreo 3 km, cu incepere din localitatea Zarnesti. Peretii abrupti, au inaltimi de peste 200 m si sunt ideali pentru cei pasionati de alpinism, catarare, etc... (consum adrenalina). Tot aici se afla cea mai lunga creasta de calcar, peste 15 km. Toate aceste mici detalii le-am aflat stand de vorba cu cei care asistau niste tineri aflati intr-o tabara de alpinism. La intrarea in chei, se poate merge cu masina doar pana la un punct, unde drumul se bifurca iar spre stanga duce in satul Magura (acolo unde s-a filmat emisiunea "Serviti va rog" la PRO TV). De la punctul respectiv, drumul este blocat de o bariera iar accesul in cheile propriu - zise se face doar la pas.
Dupa ce ne-am bucurat de linistea deplina si peisajul absolut senzational, nu am ratat ocazia de a urca si la Magura. Mai ales ca imaginile vazute in emisiunea Tv erau foarte atragatoare. Drumul pana in localitate urca prin munte, prin padure, nu este asfaltat dar este f bun. Si dupa ceea ce am gasit in zona, sunt sigura ca foarte curand va fi asfaltat si va intrece multe sosele din tara.
Nu pot descrie in cuvinte cum arata aceasta localitate, inconjurata pe de o parte de Muntii Piatra Craiului (ale caror creste erau pline de zapada) pe de alta parte de Muntii Bucegi. (si ei tot cu varfurile pline de zapada). De la intrare se vede toata Valea Branului. Foarte foarte foarte curat. Nu am vazut nici o hartiuta, nici o sticluta. Incredibil, anexez foto pentru confirmare.
Revenind la pensiune, gazda noastra ne-a facuit programul si pentru a doua zi si ne-a trimis pe Cheile Rasnoavei.
Doamne rusine mie. Trecusem pe langa drumul ce intra in chei de zeci de ori, dar niciodata nu am intrat. Accesul se face din DN73A Predeal - Rasnov. Se pot strabate cu masina, contra unei sume modice de 5 lei. Pentru persoane suma este de 2 lei/persoana. Taxa de ecologizare zic ei. si probabil ca asa este, pentru ca desi erau destul de multe corturi si masini, era curat. Foarte interesant... se poate face bungee jumping. Nu stiu cat era tariful ca mi-a stat ficatul cand am vazut cum se aruncau in gol de acolo. Si inca ceva pentru consum de adrenalina. Tiroliana, cu care m-am dat ca prea nu incercasem nimic din ce era interesant, iar pretul este pe masura 10 lei / pers.
Sa va zic si despre ursarie. Este un loc in Simon, numai de localnici stiut, se numeste La ursarie. Accesul pana acolo se face pe un drum forestier, destul de accidentat, de preferat transport de la localnici. La ursarie este de fapt o mica rezervatie de ursi, unde li se aduc saci cu mancare de catre padurari, pentru a nu mai fi atrasi sa coboare in localitate. Exista ca un foisor nu prea inalt unde poti sta si admira "privelistea" Dupa ce le este aruncata mancarea, padurarul bate intr-o talanga, este semnalul de poftiti la masa. Nu trece mult si oaspetii apar. iar tu stai acolo, cu gheata pe spinare, vazand cum 7 monstrii savureaza linistiti ospatul.
Este deosebit de interesant.
Trimis de zangela69 in 03.05.10 20:43:15
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zangela69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
sectiune redenumit in "Zarnesti si imprejurimi", poate mai apar si alte review-uri din zona.
Frumoase cuvinte, despre o zona prea putin cunoscuta. Totusi, La ursarie cred ca mi-ar fi fost frica sa merg
Multumesc pentru prapastii si ursarie! Le-am inscris pe vara.
Nu sant poze dela ursarie?
Am adaugat tarifele de bungee dela Cheile Rasnoavei.
Unde s-au pescuit pestii? Arata tare gustosi. : -))
Ai si votul meu.
zangela69, am atasat aceasta melodie insa putem schimba la cerere!
Foarte frumos, am auzit si eu de ele, dar nu am ajuns inca.
haiduc
pestii i-am pescuit de la Hypermarketul Real, poze cu ursi nu am reusit ca mi se descarcasera acumulatorii pe drum si m-am zgariat pe ochi de ciuda.
webmaster13
multumesc pentru melodie, o voi asculta acasa, acum sunt la serviciu si nu am boxe.
Excelenta prezentare. Peisajul e tulburator si merita. Un vot mare si de la mine.
Daca vreti sa vedeti cu adevarat ceva spectaculos, vizitati satul Pestera.
Satul Pestera se afla la cca 7km de Castelul Bran, in plina Rezervatia Piatra Craiului. Pestera este satul vecin cu Magura, sat care apare mereu la Pro TV in acea emisiune cu vedetele venite sa munceasca la o pensiune. Satul Pestera este strajuit pe de o parte de masivul muntos Piatra Craiului, iar pe de alta parte de Bucegi.
Nu va indemn sa mergeti la o anumita pensiune din Pestera, va indemn doar sa vizitati Pestera, ca sa va simtiti cu adevarat la munte... realmente are un peisaj pe care nici in Elvetia nu-l vedeti!
Satul Pestera este o mica Austrie sau Elvetie. Am vizitat si pestera liliecilor din acest sat, unde chiar traieste o mica colonie de lilieci-vampiri. Putini stiu insa legenda de care se leaga aceasta asezare. Pe la 1700 insusi Tarul Petru al Rusiei a venit la Pestera sa cumpere niste pamanturi insotit de catre frumoasa printesa Ludmila Berejnova, cu care Tarul avea o relatie amoroasa discreta. A poposit si la Castelul Bran unde ar fi negociat cu un conte transilvanean cumpararea mai multor pamanturi din Pestera.
Contele si Tarul aveau relatii de prietenie foarte stranse si datorita telului lor comun in lupta cu turcii. Insa in ciuda prietenei lor acestia nu s-au inteles asupra pretului pamanturilor. Orbit de frumusetea meleagurilor cat si de dorinta Printesei Ludmila de a avea un mic castel la Pestera, Tarul a facut cale intoarsa in Rusia cu intentia de a mai lua niste galbeni si a se inapoia cu acestia pentru a cumpara pamanturile si a incepe constructia viitorului sau castel. Pe printesa Ludmila insa a lasat-o in grija Contelui pentru a nu atrage suspiciuni legate de relatia lor tainica la portile Imperiului rus. Ramasa doar cu Contele, intre acesta si Ludmila s-a legat o relatie amoroasa. Constientizand ca este o relatie imposibila, in lungile lor plimbari ecvestre, Contelui i-a incoltit ideea sa o omoare pe Printesa Ludmila. Acest lucru s-a intamplat chiar la poalele Pietrei Craiului, in satul Pestera.
Am fost si eu acolo, e foarte frumos, iar Cheile sunt ametitoare!
Am fost si eu acolo, si pe cheile Rasnoavei, chiar unde drumul catre chei se bifurca din drumul national se afla un centru de echitatie si o herghelie deosebite detinute de un pasionat al cailor.
De asemenea mai este un traseu frumos spre Predelut, drum cu pasul sau cu masina daca are suspensii si nu e asa de joasa. De la Predelut, unde sunt pensiuni dar mult mai putine decat in Bran, cu mult teren in jurul lor, privelistea asupra Zarnestiului e colosala!
Casa Elian imi vine acum in minte, am stat 5 zile acolo in 2006. Mancare ca la mama acasa, conditii de cazare decente, camere unele ca de hotel, altele cu paturi suprapuse ca in taberele pionieresti, dar totul foarte curat, utilitati (baie sau dus, apa calda, calorifere, Nu televizor) prosoapele de-acasa.
Am fost la un training atunci, casa Elian dispune si de sala de intalniri cu facilitatile respective. Ca locuri de cazare, vreo 50 cred, in total. Parea destinata unor adunari religioase, dar cine sunt eu sa -mi dau cu presupusul?!
Mi-a placut review-ul, l-am citit mai tarziu, dar l-am supervotat.
De mult s-a cam stins orice ecou la acest articol, asa ca nu stiu daca ma mai aude cineva... Totusi incerc.
Mi-au atras atentia detaliile despre "Ursarie", dar mai am niste intrebari:
- Se poate vizita oricand, de oricine? Sau trebuie sa te recomande vreun localnic?
- Exista o oferta turistica sau depinzi de bunavointa padurarului?
- Cu ursii la masa cum poti pleca de acolo? Banuiesc ca ar trebui sa ii astepti sa termine... sau?
ai inca un vot de la mine, nu incetezi sa ne uimesti cu descriierile tale foarte bine conturate si pline de amanunte!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cheile / Prăpăstiile Zărneștiului» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Prăpăstiile Zărneștilor și Golul Alpin — scris în 20.08.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Prapastiile Zarnestilor o gura de Rai — scris în 11.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Prăpăstiile Zărneștilor – pe urmele lui Mărgelatu' — scris în 14.09.16 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Un mic dejun… prapastios — scris în 03.09.15 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Prapastiile Zarnestiului — scris în 13.08.15 de Faannnyyyy din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Prapastiile/Cheile Zarnestilor — scris în 04.08.13 de nadiaandreea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Prapastiile Zarnestilor, miscare si aer curat — scris în 08.01.11 de urjanclaudiu din BRAşOV - RECOMANDĂ