ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 3.....18

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Doua pesteri ,,plangacioase'': Polovragi si Pestera muierii

Ilustrație video-muzicală
Delerium - Angelicus
TIPĂREȘTE

PESTERA POLOVRAGI

Am fost cazat in Ranca (la aprox. 30 de km. de aceste ,,nestemate'' nationale) si ar fi fost o intietate sa ratez oportunitatea de a vizita pesterile gorjene!

Dupa un drum serpuind, dar foarte bun -de curand a fost amenajat si asfaltat -am oprit la Manastirea Polovragi. De vizitat si acest lacas ingaduit de Dumnezeu si loc de pelerinaj crestinesc, care strajuieste urcarea pe Cheile Oltetului.

Dupa 500-600 de metri de urcus, cu un peisaj montan intr-o continua transformare, cu stanci sculptate de vreme, alaturi de tot felul de grote, spectacolul naturii se impleteste cu multe legende ale locului.

Drumul este forestier, paralel cu raul Oltet, ce desparte Muntele Capatanii de Muntele Parang, pe o lungime de 3 km. Se poate ajunge si cu masina, dar datorita drumului ingust nu ai unde sa o parchezi.

Pe partea dreapta, se deschide o poarta impresionanta care te indeamna sa o explorezi. La intrare te intampina inginer speolog Felicia Bonta, ghidul pesterii, care cu mandrie se declara o "moldoveanca din Basarabia".

Programul pesterii Polovragi este de la 10:30-18:00, exceptand ziua de luni cand este inchis. Intrarea pentru adulti este de 5 RoN, iar pentru un copil 2,5 RoN.

Mai exista o taxa de 10 RoN pentru fotografiat si 20 RoN de filmat (nu stiu daca fac vreun rau acestei deosebite ghide, dar vazandu-ma cu aparat foto si cu camera de filmat nu mi-a perceput nimic!)

Aflu ca in constiinta localnicilor, se pastreza o credinta conform careia, liderul spiritual al geto-dacilor Zalmoxes, ar fi locuit in aceasta pestera, si tot aici, vracii prelucrau o planta rara, numita POLOVRAGA, intrebuintata in popor, ca remediu impotriva anumitor boli. Este posibil ca denumirea localitatii sa aiba originie dacica, cuprinzand in sine ,,o criptograma" nedescifrata inca. O alta legenda spune ca ,,stropii ce se preling si picura si azi" sunt lacrimile Zeului care deplange soarta poporului dac-si cred eu, si din zilele noastre!

Este o pestera ,,calda" (10 grade Celsius) si cu o umiditate medie de cca 90%, care "plange" cu apa bogata in carbonat de calciu, bioxid de siliciu sau oxid de fier.

Cei 800 de metri de galerie vizitabila (din cei 10 km cartografiati de speologi-cealalta iesire din pestera se pare ca se afla tocmai in Transilvania) reprezinta o emotie de exceptie, datorita diferitelor forme de stalactite si stalagmite, ce intruchipeaza denumiri precum: Bolta insangerata, Sala divina, Camera Alba, Sala Piticilor, Cuptorul Dacic, Delfinul Gripat, Regele si Regina, Sectroul Ogivelor, Moartea (o pictura realizata prin tehnica cu negru de fum de un anumit calugar, care alternand cu temperatura pesterii, simti anumiti fiori), Iconita, Bazinele Mari, Sala Draperiilor etc... etc.

Este o adevarata cronologie istorica prezentata maiestuos de aceasta minunata ghida, care se incheie cu Izvorul Sperantelor, din spatele caruia "ne priveste" Maica Domnului.

Nu pot sa inchei fara sa spun si cateva cuvinte despre liliecii care stau aninati de tavanul pesterii, cu capul in jos (doar traim in tara lui Dracula, nu?).

Se pare ca am nimerit in perioada de ,,maternitate", deoarece erau insensibili si le-am respectat aceasta perioada.

In speranta ca am reusit sa va starnesc curiozitatea, va astept sa va "dezleg" si alte amanunte.

PESTERA MUIERII

Pestera Muierii sau Pestera Muierilor, se afla in comuna Baia de Fier, la aproximativ 5 km de Pestera Polovragi si se ajunge destul de usor, datorita drumului de curand terminat.

Pestera a fost formata in Masivul Parang, de catre raul Galben si are urmatorul program de vizitare-estival: 09:00-18:00 si se intra la ore fixe (pauza 13:00-14:00), iar luni este inchis. Tariful este de 10 RoN pentru adulti si de 5 RoN pentru copil+taxa de fotografiat 10 RoN si de filmat 20 de RoN. La fel ca in pestera Polovragi, nu aam avut nici o restrictie in acest sens, chiar daca nu am platit aceasta taxa.

Ghidul cu ochi mari si verzi, foarte amabil (pentru doritori, pot oferi numarul lui de contact, in caz ca nu este prin "apropiere"), iti explica in amanunt detaliile modelate de vreme, in calcarele mezozoice.

De fapt, am avut 2 ghizi, l-am omis pe catelul-ghid, care mergea in fata grupului de turisti si se oprea contemplativ in fata tuturor atractiilor pesterii (cred ca stia scurtaturile acestui labirint de incaperi mai bine decat ghidul oficial). Istoria acestei pesteri este bogata, care in vremuri stravechi, adapostea copii si "muierile" in timpul razboaielor.

Se pare ca a fost descoperita in 1934 si electrificata in 1958-fiind prima pestera electrificata din Romania-reprezinta un veritabil punct de atractie turistica in ansamblul obiectivelor din Nordul Gorjului de Est.

Lungimea pesterii este de 3600 de metri, dispusa in mai multe niveluri, dar vizitabil sunt 940 de metri, atat cat este luminat, si are o retea de diverticule, cotloane, greu accesibile. Este o pestera nerecomandata celor claustrofobi (dupa parerea mea) si se merge in mai multe randuri in ,,mersul piticului", norocul nostru este ca nu te intorci, pestera avand o iesire. Adevaratele atractii ale pesterii sunt Domul Mic, Turcul, Sala Altarului, Amvonul, Candelabrele Mari, Valul Muierii, Dantela de Piatra, Cascadele Impietrite, Sala cu Guano (excremente ale liliecilor, cel mai bun ingrasamant), Poarta, Mos Craciun si alte formatiuni calcaroase, sculptate de natura. Se pare ca la nivelul de jos al rezervatiei speologice, s-a descoperit un craniu de femeie, vechi de 30000 de ani, dupa ultimele analize ale speologilor americani. Pestera este in renovare, am avut privilegiul sa fim unicii vizitatori ai acelei zile. Inca se lucreaza la electrificare in Sala Musteriana si in Galeria Ursilor, unde administratorii pesterii ne vor prezenta in viitorul apropiat (banuiesc eu!) tot felul de vitrine, cu un adevarat cimitir de resturi scheletice de ursi de caverna, lei, hiene, vulpi, lupi, capre salbatice si alte vietati ale pesterii. Ma simt obligat sa va informez ca ar fi bine sa va parcati masina la iesirea din pestera, pentru ca altfel veti parcurge pe jos, peste 1 km pana la intrarea in pestera (acolo, de fapt, unde mi-am lasat si eu masina).

Cu sentimentul de incredere ca v-am integrat in lumea fascinanta a pesterilor gorjene, va urez Vacante Frumoase!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 04.06.11 15:53:46
Validat / Publicat: 04.06.11 19:45:50
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 25990 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Grota pe drumul Cheile Oltetului,spre Pestera Polovragi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Admin
[05.06.11 07:46:44]
»

Articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

webmaster13
[05.06.11 11:37:53]
»

melodia atasata este propunerea muzicala, se poate insa schimba!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[05.06.11 15:33:58]
»

Multumesc web 13 pentru muzica ambientala, ,,ecunemica''! ; acum ma gandesc si-mi imaginez... , ca daca, pe aceasta melodie

- ca muzica... de fond- administratorii acestor pesteri ar prelua acesta minunata ,,expresie de sunete'', ar dobandi prin acustica ei mai multe ,,frunze turistice''. Ar fi minunat un concert clasic intr-una din pesteri!

Dar, este doar o idee!...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[05.06.11 15:52:35]
»

Multumesc tare mult pentru aprecieri, dar n-am facut decat sa fiu foarte atent la explicatiile ghizilor!

P. S.

Am uitat sa scriu o fraza ,,celebra'' a ghidului din Pestera Muierilor... ,,Sunt un ,,guru'', un ,,PESTE'' al acestor ,,muieri''... Bineinteles, in gluma!...

dpavel
[14.06.11 11:37:26]
»

Pentru elevi si studenti este tarif redus?

Multumesc.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[14.06.11 19:17:07]
»

DA, PAVEL! Exista taris redus, ... dar in grup organizat! Altfel se plateste: -Pestera Muierii 5 Ron, de copil;

-Pestera Polovragi 2,5 Ron.

Pentru organizarea si realizarea acestui proiect in grup, i-ti pot oferii numarul de telefon al administratorilor acestor minunate pesteri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dpavel, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Polovragi [GJ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071992158889771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1