ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 2 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Polovragi si Lainici... doua oaze de liniste

TIPĂREȘTE

Manastirea Polovragi

Cea mai des vizitata Manastire de catre cei care poposesc la Ranca, este Manastirea Polovragi. Bineinteles, intr-una din zile, am coborat si noi aici. Prima data am vizitat pestera – am avut norocul sa prindem deschis. Apoi am poposit la poarta Manastirii. Vazand poarta inchisa, ma gandeam ca poate e o zi in care vizitatorii nu au voie, din diferite motive. Apoi am vazut cativa vizitatori iesind si ne-am hotarat sa intram.

Nu stiam ce e dupa poarta mare de lemn, asa ca in momentul in care am vazut aleea aceea lunga, cu brazi de-o parte si de alta, am tacut brusc, pentru ca asta a fost prima impresie... LINISTE. Am trecut de a doua poarta si am constatat ca in acel moment, noi eram singurii vizitatori. Imediat dupa intrare, pe zidul din dreapta, un panou infatiseaza istoricul Manastirii:

Aici, unde Oltetul iese din munti, dupa ce strabate Cheile salbatice ce despart Muntii Carpati de Muntii Parangului, se intinde larga depresiune a Polovragilor, unde din vechime s-a asezat un sat si o manastire.

Viata omeneasca la Polovragi este atestata din cele mai vechi timpuri. Recentele descoperiri arheologice au scos la iveala marturii ale stramosilor nostri geto-daci, deasupra Pietrei in Poiana lui Pades unde a fost descoperita o fortareata militara datind din secolul II inainte de Hristos, iar la poalele muntelui pe sesul unde este asezata Manastirea a existat o infloritoare asezare civila.

Localitatea Polovragi – cu acest nume a intrat in istorie – poate fi o criptograma dacica nedescifrata inca. In constiinta localnicilor se pastreaza vie legenda ca aici locuiau niste vraci (medici ce imparteau poporului leacuri tamaduitoare), ca si aceia ca Zeul Zamolxis a locuit in Pestera Polovragi dupa infrangerea dacilor de catre romani, plangand mereu soarta poporului sau.

Cele mai noi cercetari stabilesc vechimea Manastirii la anul 1504-1505, in timpul domnitorului Radu cel Mare, ctitori fiind Radu Comisu si Patru Spataru, fiii merelui boier Danciu Zamona care scrie in pisanie “Am ridicat acest Sfant Lacas in cinstea Adormirii Maicii Domnului ca sa fie de pomenire pentru noi si urmasii nostri. ”

La anul 1629 in timpul domnitorului Alexandru Islas, Manastirea intra in posesia jupanului Danciu Pirianu Milescu care era Ban al Olteniei.

In anul 1643 Danciu Pirianu Milescu face o restaurare cu ajutorul domnitorului Matei Basarab, refacandu-i Bisericii zidurile si boltile care erau deteriorate (spune cronicarul). In 1647 Danciu Pirianu a fost trimis de domnitor Capughehaie la Constantinopol, care fie de frica ca nu se mai intoarce in tara, fie din evlavie ca s-a intalnit cu Patriarhul Paisie al Ierusalimului, inchina Manastirea, cu averi cu tot, Sfantului Mormant.

Dupa legenda asezarea Manastirii dateaza din timpuri mai vechi, fiind la inceput o Biserica din lemn si cateva chilii in care se nevoieau anumiti pustnici. Biserica din lemn este atestata si de cronicarul Paul de Alep, sirianul, care-l insotea pe Patriarhul Macarie al Antiohiei in vizita prin tara noastra (1654-1657).

Timp de aproape 50 de ani a fost inchinata Sfantului Mormant din Ierusalim, la anul 1693 fiind rascumparata de domnitorul Constantin Brancoveanu cu trei pungi de galbeni de la Patriarhul Dositei al Ierusalimului. Aceasta este atestata pe larg de inscriptia scrisa deasupra usii de la intrare. Dupa planul domnitorului a fost refacuta Biserica, i s-a inaltat turla, s-a adaugat pridvorul in fata, stil brancovenesc, s-au refacut chiliile, clopotnita, zidul de incinta, s-a pictat Biserica dupa traditia bizantina, in fresca, impodobindu-se cu toate obiectele necesare.

De aici inainte Manastirea Polovragi isi continua viata monahala ca metoh al Manastirii Hurezu sub ingrijirea Arhimandritului Ioan, nu insa fara a intampina greutati.

In tot timpul stapanirii austerice asupra Olteniei, a fost trecuta in randul manastirilor corespunzatoare fortificatiilor defensive. Generalul Steiville a ales-o drept resedinta, adapostind intre zidurile ei un batalion de ostasi (1718-1739).

Mai tarziu, Manastirea a fost pradata de trupe talharesti ale lui Pasvatoclu, 1802,27 Aprilie. Legenda spune ca, calugarii au ascuns odoarele Manastirii in albia Oltetului.

Din punct de vedere arheologic Biserica este zidita in stil bizantin, are forma trilobata cu abside laterale. Pictura in fresca este foarte importanta atat in ceea ce priveste iconografia cat si executia tehnica, fiind executata de primii elevi iesiti din scoala brancoveneasca de la Hurezu intre anii 1698-1705.

In nordul incintei se afla o portita de lemn pe care se poate intra in curtea Bisericii Bolnitei, ctitorie a Episcopului Clement si Ecumenului Lavrentie, 1732-1738. Pictorii din scoala brancoveneasca, Ioan si Gheorghe, sunt semnati la Proscomidie.

Prin purtarea de grija a Arhiepiscopiei Craiovei in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Doctor Nestor Vornicescu, Manastirea este bine intretinuta, imbracata in haina de sarbatoare, intr-un cadru natural ce-i ridica si mai mult prestigiul.

Astfel, Manastirea Polovragi constituie un loc privilegiat pentru cautatorii de istorie, cultura, liniste sufleteasca si meditatie religioasa.

Initial nu am stat sa citesc. Am facut doar o poza, iar cand am ajuns inapoi la Ranca, am citit. Mi s-a parut interesant, asa ca am vrut neaparat sa introduc cuvintele in review-ul meu.

Dupa intrarea in curte, pe stanga, un locusor cu “de toate”. Iconite, vederi, carti de rugaciuni, cruciulite, tamaie, mir etc. In acel moment nu era nimeni acolo, asa ca ne-am continuat plimbarea. Am trecut de alta portita si o alta curte, mai larga se intindea inaintea noastra. Aici am aprins cateva lumanari si puteam lua “Aghiasma Mica” – Apa Sfintita, dar nu aveam in ce sa o punem, asa ca am renuntat.

Langa Biserica Bolnita “Sf. Nicolae”, in partea dreapta este Altarul de Vara, iar in spate, curtile unde vizitatorii nu au acces. Mi s-a parut ca totul este asezat in ordine si curatenie, toate lucrurile la locul lor, nimic lasat aiurea. Chiar si faptul ca se lucreaza la restaurarea Manastirii, nu a stricat linistea din jur si placerea noastra de a fi acolo.

Dupa ce ne-am plimbat o vreme, ne-am intors spre iesire. Aici, o maicuta tanara indemna un cersetor batran spre o incapere unde i se promisese o masa, probabil demult ravnita de bietul om. M-a miscat blandetea din vocea maicutei: ”Du-te Gheorghita si mananca! ”

Aceeasi maicuta a asteptat rabdatoare sa alegem cateva lucrusoare. Cand am intrebat cat e o carte de rugaciuni, ne-a raspuns “3 lei”. Am crezut ca nu am inteles bine. Doar 3 lei? Bineinteles ca nu am stat pe ganduri si am cumparat-o imediat, impreuna cu mir si alte cateva suveniruri.

La iesire, am mai aruncat pret de cateva minute, cate o privire imprejurimilor. As mai fi stat acolo o vesnicie, cred...

Manastirea Lainici

In drumul nostru spre Ranca, chiar inainte sa ajungem in Bumbesti Jiu, unde urma sa viram stanga, spre Novaci, tot pe partea stanga a drumului, o Manastire isi face aparitia. Parcarea e generoasa, iar gardul colorat te indeamna la un popas. Pentru ca noi hne grabeam sa ajungem la Ranca pe zi, nestiind cu urma sa fie drumul, am amanat vizita noastra pana la intoarcere, dupa zilele petrecute la Valea Mariei.

Zis si facut... in drumul nostru, acum spre casa, am oprit la Manastire.

La intrare, un panou expune foarte clar cele cateva reguli adresate vizitatorilor. Printre acestea, imbracamintea decenta obligatorie si interzicerea fotografierii in interiorul Manastirii (am presupus ca in curte este voie sa fotografiezi, asa ca am luat totusi aparatul foto cu mine), sunt doar doua din aceste reguli.

Am intrat si am constatat ca aici se lucreaza de zor la restaurarea Manastirii. Peisajul la fel de curat si de linistit ca si la Polovragi... dar aici au fost mult mai multi vizitatori. Poate din cauza pozitionarii Manastirii la marginea unui drum national circulat.

Ceea ce mi-a ramas profund in minte de la aceasta Manastire este povestea icoanei Maicii Domnului “Grabnic-Ascultatoare”: se spunea ca un monarh pe nume Nil, ingrijitor la sala de mese la Manastirea Dohiariu pe Muntele Athos, obisnuis sa-si faca munca avand in mana o faclie care scotea mult fum. Odata acesta aude o voce care-i spune “Monarhule, nu mai afuma icoana mea. ” Crezand ca cineva glumeste, omul isi continua munca in acelasi mod. Imediat. aceeasi voce il mustra, iar monarhul orbeste. Dupa lacrimi si rugaminti, acestuia ii revine vederea, iar ulterior parintii au incadrat icoana intr-un iconostas si au zidit un paraclis in cinstea ei. Se spune ca icoana face minuni si transforma lacrimile aduse inainte, in bucurii. Exista mai multe copii ale icoanei in Bulgaria, Grecia, Rusia si Georgia, iar cea de la Lainici este ultima si a fost pictata in 2006.

Inainte de plecare, dupa ce ne-am luat si de aici caldura si linistea sufleteasca si am aprins si aici lumanari, am poposit putin in in libraria Manastirii. Am gasit aici multe lucruri frumoase si interesante, dar am constatat cu surprindere ca preturile pornesc de la 2 lei in sus, spre deosebire de Polovragi, unde un saculet cu tamaie era 50 de bani. In fine... ideea e ca am gasit ce doream. Ceva ce nu se valorifica cu bani.

Daca ar fi sa ma intorc in aceste locuri, nu as ezita nici o clipa si as revizita Manastirile. Adevarul e ca nu se poate exprima in cuvinte ceea ce simti cand ajungi acolo. E ceva unic!


[fb]
---
Trimis de deliutza27 in 01.11.10 14:47:50

VIZUALIZĂRI: 3832 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Polovragi - pe drumul catre Manastire de la pestera Polovragi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5800 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

catalinalupu
[01.11.10 15:10:09]
»

Multumesc deliutza27 pentru ca ai ales sa-ti impartasesti cu noi impresiile tale, pline de sensibilitate.

biancuta
[01.11.10 15:17:13]
»

Foarte frumos povestit, @deliutza27! Pentru sensibilitatea randurilor ai aprecierea mea! Felicitari pentru prezentare!

valimi
[01.11.10 18:17:31]
»

Te felicit pentru review si imi exprim din nou regretul ca am trecut pe acolo si ne-a fost imposibil sa colindam peste tot, astfel am omis multe dintre locurile interesante.

magdalena
[01.11.10 18:20:07]
»

Manastirea Lainici este chiar pe DN67? Intreb pentru ca eu privesc lucrurile dinspre Bucuresti si daca zici ca e aproape de Novaci... Cum suntem inca in Ranca, am putea sa ajungem si aici.

Foarte frumoase descrierile!

deliutza27AUTOR REVIEW
[01.11.10 18:52:26]
»

@magdalena - da, manastirea este chiar pe DN67. Imediat dupa Bumbesti Jiu, care e situat la fix 40 km de Novaci. Eu zic ca merita sa faci o vizita, mai ales pentru ca esti din Bucuresti si mai greu vei ajunge aici alta data. Intr-adevar, sunt vreo 60 km. Drumul e bun. Chiar mai bun decat cel de la Novaci spre Tg Jiu. Si daca mai aveti si noroc de vreme buna, eu zic ca va fi o vizita pe care o veti tine minte.

@catalinalupu, biancuta si valimi - daca v-a placut povestirea mea, inseamna ca ati simtit si voi linistea aceea pe care numai in astfel de locuri o intalnesti. Sunt putine manastirile pe care le-am vizitat, si pot sa spun cu regret ca in ultima vreme chiar le-am neglijat. A fost ca un fel de mangaiere care-mi va tine multa vreme caldura in suflet. Multumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.11.10 21:07:53]
»

@deliutza27

Cu acest review mi-ai rascolit amintirile din luna mai, cand si noi am poposit pe acele meleaguri, gratie premiului de la Valea Mariei click aici. Intr-adevar, deosebite sunt ambele manastiri, desi una e de maici si cealalta de calugari, fiecare are farmecul ei.

La Polovragi m-a impresionat aleea aceea luuunga pana la intrarea in manastire, iar cealalta, desi e asezata la sosea, totusi, sincer, m-a impresionat parca mai mult prin somptuozitatea ei.

@magdalena

Iti recomad sa le vizitezi pe amandoua daca esti la Ranca. Manastirea Lainici m-a impresionat mai mult, poate si datorita faptului ca de-acolo mi-am luat ca amintire o icoana cu Maica Domnului ,,Grabnic Ascultatoare'', de care sincer nu auzisem pana acum click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
corinne
[02.11.10 12:44:31]
»

Ma bucur ca in excursia ta de la Ranca ai reusit sa vizitezi si cele doua manastiri...

Amandoua sunt deosebite prin asezarea lor, intr-un cadru natural absolut slendid, mai ales toamna cand culorile padurii si a muntilor sunt impresionante!

Admin
[31.07.11 11:39:40]
»

Mutat la rubrica "Manastirea Polovragi [jud.Gorj]" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, catalinalupu, corinne, dananecula, deliutza27, magdalena, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Polovragi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064058780670166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1