ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vulcana Bai si Manastirea dintr-un lemn

TIPĂREȘTE

Vulcana Bai" si "Biserica dintr-un lemn"

In peregrinarile mele de anul trecut prin Valcea, judet bogat in hoteluri de cura, ajung si la izvoarele sulfuroase si alcaline de la Vulcana-Bai. Bai, bai, baiete, dar ce vazui eu pe-acolo pe langa izvoare, unde "iarba pare de omat si unde flori albastre tremur ude in vazduhul tamaiet"?

De ce pare iarba din jurul izvoarelor "de omat"? Simplu! Pentru ca izvoarele schimba verdele ierbii in alb mai ceva decat un albitor de rufe, ele sunt albicioase din cauza continutului ridicat in saruri de calciu si sulf.

Langa izvor, cocotata pe un deal, inconjurata de o natura mirifica in care disting 4 nuante de verde, o frumoasa cladire, zace parasita si trista. O liniste apasatoare domneste in jur, doar un timid soare palid ca o frunte de poet ce traieste doar din poeziile sale, isi arata de dupa un deal dintii "la propriu", afara sunt doar 9 grade Celsius. Vazuta din fata, cladirea, invelita-n termopane, semana pana la acoperis cu o institutie iar de-acolo-n sus, cu o biserica. E inchisa cu 7 lacate, si nu, nu e noua Baza de tratament a Bailor Vulcana ci un "Centru Ecumenic International si totodata Centru de Perfectionare Ecleziastic" aflat sub tutela fostei Banci Internationale a Religiilor, unde multi dintre noi ne-am depus economiile, mizand pe faptul ca religia dureaza de cateva mii de ani iar bancile clasice, de-abia de cateva secole...

Asadar, incredere totala, o asemenea banca n-are cum sa cada!

Si mai vad in acea "poiana fermecata", loc unde pe vremuri oameni suferinzi isi alinau necazul cu apa de la Baile Vulcana, nu pe Lizuca cu catelusul ei Patrocles ci inca o biserica gen "moscheea din Constanta" construita probabil pentru miliardul de credinciosi musulmani din lume si inca una alta, neterminata, gen sinagoga, pentru evreii din intreaga lume. Ideea era nobila, fara indoila si daca banca nu falimenta repede, cred ca apareau pe-acolo biserici si pentru credinciosi protestanti, mormoni, budisti, baptisti, adventisti, iehovisti, armenieni, penticostali si poate una mai mica din boltari si argila, acoperita cu bucati de catran dar cu o parcare mare pentru caravane si ceva fan proaspat si adapatoare prelungi in jur, pentru rromii din intreaga lumea si numerosii lor cai.

Acolo s-a vrut a fi o "Mecca" a tuturor religiilor, un fel de "Lourdes" autohton, loc vestit prin ale sale grote, unde daca te-ai lua dupa revistele de caricaturi din Franta, pe o parte intri in carucior cu rotile si pe cealalata, iesi gata pregatit pentru maraton.

Baile Pucioasa sunt la 10 Km, baile Govora, Calimanesti, Olanesti, Caciulata, nu sunt departe, investitia bancii religiilor era excelenta!...

Un mic loc sfant gen Vatican intre 5 statiuni balneare pline de "night club"-uri era gata-gata sa apara!

Oare cine a vandut sau concesionat totusi bancii zecile de hectare ale unei statiuni balneare, condamnand-o la uitare? Ce usor se poate schimba destinatia unui asezamant de sanatate!

Dar, sa nu fiu rautacios, sfintele fete bisericesti interne sau internationale, pot fi si ele reumatice sau bolnave de ficat sau ulcer si statiunile din jur si izvoarele alcalin-sulfuroase de langa biserica din Vulcana bai, le-ar putea alina suferintele care nu reusesc a fi alinate prin rugaciuni. Oare aceste fete bisericesti, nu sunt si ele, oameni?

Aici, la Vulcana-Bai, pe vremuri exista o prospera statiune balneara din care n-au mai ramas decat amintirile si cateva izvoare ce-si deapana trista poveste a vietii lor, oricarui calator insetat ce se-opreste pentru o clipa sa-i ceara binecuvantarea.

Banii nostri depusi la acea banca, aici sunt, pe acest deal, nu-i mai cautati, "aici sunt banii Dumneavoastra! ", aici unde s-a dorit a fi un loc de pelerinaj international in nobilul scop de a reuni sub acelasi curs de schimb valutar toate religiile lumii! Un mic "Spatiu Schengen" religios. Poate ca daca demarau cursurile de perfectionare si seminariile teologice in salile dotate cu lap-topuri si internet, cei responsabili cu managementul international al bancii ar fi convins enoriasii sa umple cutiile milei din Vulcana-Bai, si banca ar fi avut astfel bani pentru deponentii ce si-au cerut banii inapoi.

Si totusi, de la Revolutie incoace, in orasul meu, chiar si in lipsa BIR au aparut vreo 5 biserici, unele gigantice, dar inca nici un spital nou, asadar constat ca afacerile cu cel Nevazut si Atotputernic, merg inca bine, aduc numai beneficii firmelor de constructii iar afacerile cu microbi si virusi Nevazuti, stagneaza...

Cativa zeci de kilometri mai incolo insa, iata ceva inaltator care imi umple inima de bucurie si imi spala gustul salciu lasat de imaginea anterioara si ma uimeste prin volumul de munca depus in slujba unui crez puternic de un singur om curajos, ce iubea deopotriva si apa si aerul, si pilotii si marinarii, o biserica modesta construita dintr-un singur copac gigant, ba in apropiere vad c-a mai ramas si un bustean de rezerva, in caz ca s-o-ntampla cumva sa ia ploaia cea furioasa sau vantul naravas niscaiva tigle de lemn.

E vorba de "Manastirea dintr-un lemn".

Asadar se poate construi un lacas sfant si "din nimic".

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 18.07.10 21:29:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5285 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 un izvor uitat al unei statiuni balneare disparute
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5500 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

petru
[18.07.10 21:44:30]
»

Ţi am acordat punctaj maxim pentru că ai reuşit să descrii f. frumos o fostă staţiune, un faliment bancar şi nu numai, o zonă turistică ce pare foarte interesantă.

Am în schimb o întrebare care mă roade de foarte multă vreme - De ce trebuie să le spunem noi Români la ţigani rromi iar restul europei NU (gitanes, gypsi etc), eu nu am decât un răspuns PENTRU A APĂREA CONFUZII şi ca urmare tot români suferă.

dorgoAUTOR REVIEW
[18.07.10 22:15:24]
»

@ petru

Eu zau ca nu stiu, poate stie dl. Madalin Voicu, e mai mereu prezent la "talk-show"uri la TV...

Eu inca nu sunt pregatit sa le spun in fata, tiganilor, ca sunt "tigani", cuvant care pt mine are conotatie peiorativa, asa ca le spun dupa cum le este numele... "Gabor" sau "Pamela", etc

La noi s-a intamplat ceva interesant... in cartierul tiganesc al orasului meu, unde traiesc 1500 tigani, venea masina Politiei aproape in fiecare zi... de cand acolo au aparut 2 biserici, Politia intra mai rar...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster77
[19.07.10 08:14:25]
»

mutat la "Manastiri Oltenia & Muntenia"

ascent
[19.07.10 10:56:19]
»

Mi-ar fi placut sa ne dai mai multe amanunte despre Manastirea dintr-un lemn. Noi vrem sa ajungem in Polovragi vara aceasta si ne-am propus sa vizitam si Manastirea dintr-un lemn.

dorgoAUTOR REVIEW
[21.07.10 19:21:31]
»

La manastirea dntr-un lemn am ajuns pe un cer inchis, nu prea mi-au iesit pozele iar la Polovraci ma duc si eu anul asta intr-un week end de august.

Am sa mai caut cate ceva info despre manastire, dar ceea ce te impresioneaza acolo e mai ales simplitatea ei... nu se poate sa nu-ti mearga la inima aceasta mica bijuterie din lemn...

corinne
[22.07.10 11:43:16]
»

Vulcana Bai se afla in judetul Dambovita! Nu cumva este o confuzie?

Mie mi se pare ciudat alaturarea Centrului Ecumenic din judetul Dmabovita de Manastirea dintr-un lemn care se afla in judetul Valcea. Ele nu pot fi vizitate in aceeasi zi, deoarece cred ca le despart vro 200 km.

Vulcana Bai intr-adevar este la 10 km de Pucioasa si are si o manastire care poate fi vizitata: manastirea Bunea si care nu este construita dintr-un singur lemn.

ascent
[23.07.10 14:45:49]
»

@corinne - ai dreptate. Si mie mi s-a parut ciudata apropierea Manastirii dintr-un lemn (din judetul Valcea) de Vulcana Bai (din judetul Dambovita). Probabil @dorgo a vrut sa se refere la Manastirea Bunea, care este intr-adevar foarte aproape de Vulcana Bai.

Pacat ca ecoul tau nu este punctabil. Eu te-as fi votat pentru precizarea facuta.

ascent
[23.07.10 15:12:05]
»

@webmaster - multumesc pentru promptitudine. Imi pare bine ca s-a rezolvat "problema" cu punctarea ecoului @corinnei.

Admin
[25.07.10 20:53:31]
»

@dorgo: ai ramas, vad, dator cu o precizare: intr-adevar Manastirea Bunea apare in povestirea ta? In cazul unui raspuns afirmativ, facem noi modificarile ce se impun in textul recomandarilor.

dorgoAUTOR REVIEW
[31.08.10 16:58:10]
»

@Corinne,

Dana, prietena mea conduce extraordinar, noi cand pornim la drum, ca si-n acea zi, facem cam 700 km pe zi si vedem maximum posibil... noi am fost acolo la Manastirea dintr-un lemn, in 2009, iar pe site-ul AFA, am intrat in 17 iunie 2010, deci nu stiam ca trebuie sa iei atatea amanunte... Manastirea dintr-un lemn am fotografiat-o, am aflat cate ceva despre ea din ce era scris imprejur, nu exista colo nimeni sa-ti spuna ceva, nici un ghid.

In fiecare week end facem intre 700-1000 km, deoarece acum scriu ghidul balnear la celor 120 de statiuni si localitati balneare ale tarii, in fiecare loc nu stau mai mult de 1-1,30 ora... am atins deja 100 localitati mai am 20, din judetele Timis, Arad si partial Bihor.

Va fi a 4-a carte de balneologie.

A doua catre, "Salinoterapiea la domiciliu", scrisa in 2005, a avut un real succes, ea se trimite gratuit on-line oricui, acceseaza calin_dorgo@hotmail. com, si-o vei primi.

Daca pana atunci nu exista nici o salina sau cabina salina de suprafata, sau jacuzzi salin, acum in tara si-un Ungaria sunt 110!

Pt inventie eu si 2 colaboratori, am primit 3 medalii de aur la un targ de inventica la Budapesta, au aparut si multi bani dar si multa invidie din partea colegilor mei medici. Tipic romanesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[31.08.10 17:22:54]
»

@ascent

Raspunsuri

N-am fost si nici nu stiu unde este manastirea Bunea,

de ce apar atat de multe review-uri in august? , e pentru ca in august mi-am luat ceva mai multe zile libere sau "dupa-mese" libere, am calatorit mult, caci in iulie-august e lumina cea mai buna pt fotografii si oamenii sunt in apa de la strand. Cand fotografieizi piscinea goale, fara apa si oameni, poza nu apare bine. M-am sculat dimineata la 4-5 ca sa ajung spre exemplu la Tasnad (Bihor) sau la Strandul termal, Cozia, Calimanesti, etc, (Valcea), sau la... Lacul Sarat (Ialomita), la ora 12-15 cand aveam lumina deasupra capului, nu ascunsa dupa vreun deal.

In fiecare week end treceam prin 5-10 statiuni, dar ma mai opream si pe la manastiri.

Unele notite le am din cartea ce-am scris-o in 2002-2003, "Transilvania un El-Dorado balnear?", iar unele din eseuri cu tematici diverse le am ante-scrise, deoarece cateva (putine ca acolo e un filtru calitativ puternic) le-am trimis la 3 reviste din Franta si Belgia; referatele trebuia deci doar sa le "slefuiesc" un pic si sa le pun pe AFA.

Din 1995, de cand am infiintat "Clubul francofonilor" in TgMures. am scris 211 referete laudative despre tara noastra, si am facut peste 8000 de fotografii despre Romania, asadar, mai puteam scrie pe AFA inca un an intreg fara probleme.

Spre exemplu, pe 26 septembrie a. c. , voi tine cu fiica-mea (medic si ea) o conferinta despre cele 10 puncte ale integrarii tarii in U. E. , cu pps, DVD si film, la Bressuie, la mediateca Bocapole, in fata a 250 de francezi veniti din toate localitatile din jur, (urmat de masa rotunda) exact intr-un moment cand Sarkozi de trimite rromii la pachet. Va trebui sa facem fata tirului incrucisat de la capitoulul "integrare minoritati" Apoi o a doua la Fontenay le Compte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
corinne
[31.08.10 22:25:02]
»

Imi pare rau daca remarca mea v-a suparat!

Va inteleg ca faceti sute de km in aceeasi zi, dar impresiile dumneavoastra despre Centrul Ecumenic si Vulcana Bai din judetul Dambovita (de care n-ati amintit) le-ati alaturat Manastirii dintr-un lemn din judetul Valcea. Probabil faptul ca vizitati foarte multe obiective turistice intr- o singura zi a dus la incurcatura creata.

Felicitari pentru multiplele impresii pe care le-ati scris pana acum pe AFA si mai ales pentru cartile editate!

Deoarece va intereseaza statiunile balneo din tara, cu ape minerale si sulfuroase, va invit la Pucioasa si astept cu nerabdare sa citesc despre impresiile pe care o sa le scrieti despre orasul in care locuiesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[10.09.10 16:42:20]
»

@ corinne,

eu nu ma supar "jamais".

La Pucioasa am fost in aceeasi zi, dimineata erau 4 grade Celsius pe indicatorul din centru, mi-a placut vana din lemn, curatenia orasului si faptul ca la Hotel Ceres, era fulll in extrasezon (asa ceva mai rar), la Baza de tratament era multa lume, venita cu bilete de pensionari si sindicat, asistenti si asistente care organizau bine seriile, oameni amabili. N-aveam de gand sa merg la Vulcana-Bai, dar un indicator, la intoarcere, m-a incitat.

Maine fac ultima tura (sambata+duminica = 12 statiuni din jud. Bihor si Arad), caci sezonul bailor s-a sfarsit. Apoi m-apuc de scris cartea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
igvoicu
[10.11.10 12:21:01]
»

Eu nu vreau sa judec un medic. In general nu imi "bag lingura in ciorba altuia".

Dar aceasta este o comunitate turistica...

Chiar consideri ca a aloca 1,30h pt o statiune ca Pucioasa este suficient. Ce poti sa vezi? Ai auzit de un muzeu al aeromodelismului? Ai vazut crucea de pe deal de la iesire inspre Sinaia? Stii de conducta de apa care vine prin deal in Pucioasa de la izvoarele de la Vulcana?

Si atunci? Aceste impresii le consider ca... o fuga in scop medical...

Pacat...

Ar fi bine sa stim ceea ce scriem altfel, timp pierdut pentru nimic...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterXY*
[10.11.10 14:09:21]
»

@igvoicu

Chiar consideri ca a aloca 1,30h pt o statiune ca Pucioasa este suficient[?]...

Ar fi bine sa stim ceea ce scriem[,] altfel, timp pierdut pentru nimic...

In primul rand, aici e vorba despre alte locuri decat Pucioasa (chiar si judetul este altul!); in al doilea, daca tot cunosti acea localitate, de ce nu scrii (si) tu despre ea, ca sa aduci un plus de informatii utile?! In al treilea, dorgo nici macar nu a scris (inca) un articol despre Pucioasa...

igvoicu
[10.11.10 14:33:42]
»

Articolul se numeste "Vulcana Bai... ".

De ce nu scriu? Pentru ca nu mi se pare firesc sa scriu decat pareri turistice. Subliniez turistice.

Ce as putea sa scriu? La pensiuni in zona nu ma pot duce dar localitatea o cunosc suficient de bine.

Da, am o casa in aceasta localitate, deci nu pot sa scriu o parere turistica, pentru ca a urmari o evolutie/involutie a unui obiectiv/statiune, a privi cu ochi critic, nu este turism.

Mea culpa, dar discutam despre turism.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, corinne, dorgo, igvoicu, petru
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirile 'Dintr-un Lemn' și Surpatele [Frâncești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074835062026978 sec
    ecranul dvs: 1 x 1