ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Plajele litoralului românesc 2016 (prima parte)

TIPĂREȘTE

A trecut ceva timp de când n-am mai scris nimic despre plajele litoralului nostru, voi face o scurtă radiografie a lor, dar nu înainte de a povesti câteva lucruri despre cele 33 de hectare noi de plajă, pentru acei dintre voi care încă nu cunosc actuala configurare a plajelor de pe litoral.

Cum s-a ajuns la mărirea plajelor?

În timp, plajele din stațiunea Mamaia au pierdut lupta cu marea, nisipul acestora fiind înghițit constant câte 5-6 metri pe an de către mare. Dacă în urmă cu 30 de ani, pierdeam aproape 2 metri, numeroasele construcții hidrografice au condus la o accelerare a inundării plajelor. Doar dacă facem referire la construirea digurilor de larg a porturilor Constanța, Midia sau a barei Sulina care împiedică aluviunile să mai ajungă la mal, fenomen denumit „retragerea plajelor” sau la Canalul Bâstroe care nu mai permite miilor de metri cubi de nisip să se reverse în mare sau creșterea oceanelor și a mărilor prin topirea ghețarilor, ne dăm seama că fenomenul este îngrijorător pentru litoralul românesc, în special pentru baia Mamaia. Dacă adăugăm și gazhidrații (formațiuni de gheață formate la adâncimi foarte mari, ei pot ajunge la suprafața unde se transformă în gaz existând un risc major de explozii ceea ce favorizează apariția valurilor tip tsunami) descoperiți în urmă cu ceva ani în Marea Neagră, putem afirma că prioritatea numărul 1 a litoralului românesc este consolidarea țărmului prin construcția de diguri și al plajelor.

Pe vremea răposatului, când eroziunea țărmului era mai mică, au fost montate în diferite locuri din Mamaia, tubulaturi care trăgeau nisip din lacul Siutghiol, mărind astfel suprafața plajelor. Părea o soluție destul de simplă, iar rezultatele s-au văzut imediat. Doar că în timp, procesul de eroziune a continuat cu o viteză accelerată și în câțiva ani tot ceea ce s-a extras din lac a dispărut, culminând anul trecut cu porțiuni de plajă care nu aveau mai mult de câțiva metri lățime.

Proiect

În cele din urmă s-au accesat 170 de milioane de euro printr-un Program Operațional de Mediu dezvoltat de Ministerul Mediului în parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea iar constructorul olandez, cel care a realizat și celebra insulă palmier din Dubai și-a asumat responsabilitatea ducerii proiectului la capăt, până la începerea sezonului estival din acest an. Ceea ce a și reușit!

Pe scurt proiectul aprobat și de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale a cuprins lărgirea a cinci sectoare de plajă: Eforie Nord (zona de nord), Constanța (Modern, Tataia și Tomis) și Mamaia (partea de sud) și mărirea plajelor în medie cu 100 de metri, ceea ce a condus la un câștig de 33 de hectare noi de plajă prin aducerea a 3,5 milioane metri cubi de nisip din largul mării, de la o adâncime de 25 de metri din zonă unde nu există floră sau faună și unde nisipul are aceleași caracteristici ca cel de pe plajă. Este foarte important de precizat faptul că lucrările au presupus și acțiuni asupra mediului marin, olandezii asigurând beneficiarii că Marea Neagră va avea o culoare mai clară, curată și mai „albă” pe anumite sectoare. Garanția este de 50 de ani de la data în exploatare.

Pe lângă nisipul adus la țărm, au fost construite 17 diguri de suprafață și 7 diguri scufundate, fiind necesar aproximativ 1 milion tone de piatră. Unele dintre aceste diguri au o lungime considerabilă, putând fi amenajate mici marine cu ambarcațiuni de agrement.

Proiectul va continua din toamna acestui an, în vizor fiind alți 24 km de plajă, segmentați pe 11 loturi, practic din Eforie Sud și până în Vama Veche cu mărirea plajelor, construcția de noi diguri și soluții tehnice pentru protejarea mediului marin.

Specialiștii au calculat un număr suplimentar de 40 de mii de noi turiști pe sectoare de plajă date în folosință, care se vor putea bucura în mod liber de toate avantajele acestora, fără a mai fi condiționați de închirierea unui șezlong sau a unei umbrele. Pentru că pe noile sectoare de plajă apărute, proprietarii care le-au concesionat nu pot închiria șezlonguri sau umbrele până când nu are loc intabularea terenului.

Cam aceste lucruri ar fi de povestit succint despre mărirea plajelor, important este faptul că o zonă semnificativă a litoralului românesc se bucură de mai mult nisip fin, de o mare mai curată și frumoasă, de mai multă curățenie.

Însă Litoralul Românesc nu înseamnă doar plajele noi refăcute, ci întreg țărmul de la Sulina și până la Vama Veche, aproximativ 245 de km (5% din țărmul Mării Negre), având sectoare diferite din punct de vedere costier, golfuri, băi, limanuri, etc. Vom încerca să pornim de la nord către sud, ținând cont de investițiile din zonă, mare parte dintre ele particulare și de noile reguli de acces în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Sulina

Acolo de unde răsare soarele, cel mai estic punct din România, plaja Sulina este amplasată la aproape 3 km de oraș iar accesul se face pe un drum pietruit, pe jos, cu bicicleta, căruța sau un (maxi) taxi. Considerată de mulți una dintre cele mai frumoase și sălbatice plajă din România, ea își păstrează caracteristica de plajă protejată, aici dezvoltându-se „volbura de nisip” una dintre plantele pe cale de dispariție.

Plaja Sulina are o lățime de aproape 40-50 de metri, se bucură de cel mai fin nisip de pe întreg litoralul românesc, există și numeroase scoici aproape de apă, marea este limpede, caldă și lipsită de alge, iar intrarea în ea se face lin, deci pentru copii nu există nici un pericol de a ajunge la apă mare aproape de țărm.

Există două beach-baruri unde vă puteți răcori și tot acolo puteți închiria șezlonguri cu umbrelă. Anul trecut două șezlonguri și o umbrelă se puteau achiziționa cu 20 de lei pe zi.

Este bine să știți că plaja din Sulina a fost și încă mai este protagonista unui scandal care a adus României la Consiliul European, declanșarea procedurii de infringement, prin aprobarea unor avize ilegale de construcție aproape de plajă, într-o zonă protejată. Nu cunosc ce s-a mai întâmplat, dar probabil, pe net, se găsesc destule informații despre acest lucru.

Sfântul Gheorghe

Plaja Sfântul Gheorghe are aproape aceleași proprietăți ca plaja din Sulina, același nisip fin și intrare lină în apă. Din comună se poate ajunge la plajă pe jos (aproximativ 2,5 km) sau cu un trenuleț tras de un tractor.

Nu sunt construcții pe plajă iar pentru iubitorii de cort, există un camping în apropiere unde se pot caza fără probleme. Pe plaja Sf. Gheorghe se poate face baie atât în mare cât și în Dunăre, însă majoritatea preferă marea. Răsăritul este superb, majoritatea localnicilor invită turiștii pe plajă dis de dimineață la ședințe foto cu pelicanii sau numeroșii cai lăsați să zburde liber în zonă.

De amintit că atât pentru plaja Sulina cât și pentru cea din Sfântul Gheorghe, accesul se face doar pe apă, cu vaporașe sau șalupe din Tulcea sau Murighiol, cu rezervare prealabilă. Dacă ar fi să vorbim și despre cazare, Delta Dunării nu este o destinație inaccesibilă, dimpotrivă, prețurile pornesc de la 50 de lei de persoană la particulari și ajung la 300 pe noapte, la resorturi cu pretenții. Important este să vizitați Delta și plajele minunate de acolo, în opinia mea, cu cel mai fin nisip de pe întreg litoralul românesc.

Vadu

Poate cea mai apropiată de sufletul meu, aici ajungând ori de câte ori vreau să evadez din cotidianul zilnic pentru un weekend în liniște, doar cu cei dragi și marea. Accesul nu este ușor, dimpotrivă, este din ce în ce mai greu, sunt trei drumuri care pornesc din localitatea Vadu pe lângă fosta fabrică de metale rare (IMR) de unde se exploata uraniul din nisipul aflat aici care ajung în diferite locuri, pe plaja Vadu. Primul drum, de aproximativ 7 km ajunge pe cel mai populat sector de plajă din Vadu, al doilea ajunge la o binecunoscută cherhana (aproximativ 12 km), iar ultimul intră în Grindul Chituc din Rezervația Biosferei Delta Dunării, după ce treci de jandarmi care te întreabă de permisul de acces în valoare de 5 lei pe zi sau 15 lei pe săptămână. (Permisul se poate achiziționa de la Primăria Corbu, din Tulcea sau online accesând acest site.) Din acest ultim drum derivă mai multe posibilități de a ajunge pe plajă, însă doar pe jos, deoarece din acest an accesul auto este interzis de la intrarea în Rezervație. În prezent primăria Corbu amenajează mai multe locuri de parcare și de campare, iar deplasarea până la plajă se va face pe nisip.

Plaja la Vadu are o lățime între 10 si 40 de metri, în funcție de vegetația existentă, nisipul este fin dar acoperit de foarte multe scoici, intrarea în mare este lină, apa este curată și mergi destul de mult pentru a ajunge la o adâncime mai mare. Plaja încă este sălbatică, este drept că aceste măsuri de acces restricționat îi aduc un beneficiu maxim, în toamna anului trecut descopeream o mulțime de gunoaie ale turiștilor care doreau liniște și curățenie dar nu-și luau gunoaiele după ei.

Seara te domină țânțarii, dacă decideți să ajungeți la Vadu este obligatoriu să aveți în bagaj mai multe spray-uri contra țânțarilor. Magazine nu există pe o rază de 20 de km, deci trebuie să aveți la voi tot ceea ce vă este necesar.

Corbu

Plaja Corbu a fost inclusă într-un top al celor mai frumoase plaje din lume datorită peisajului sălbatic și al apei curate, câștigând un bine-meritat loc 4, înaintea altor plaje din Brazilia, Spania sau Porto Rico. Este una dintre ultimele plaje virgine din România, o adevărată infuzie de natură, arie protejată de Biosfera Delta Dunării, un loc unde te bucuri de frumos, de liniște și de mult soare.

Cum se intră în Corbu dinspre Năvodari, pe partea dreaptă întâlnim un indicator către plaja Corbu pe care îl urmăm, o șosea îngustă care ne conduce exact la plajă. Coborâm o pantă destul de abruptă și parcăm în spatele unui restaurant. Din acest an, plaja Corbu are același regim ca și plaja din Vadu, parcarea și camparea la mai puțin de 100 de metri fiind interzise. Accesul pietonal se face pe bază de permis, v-am explicat puțin mai sus cum îl puteți procura.

Plaja este lată, dar este plină de scoici, cu cochilii de melci marini care ajung la țărm după fiecare furtună, nisipul este fin în părțile mai depărtate de mal, marea este curată, alge n-am prea văzut. Există câteva promontorii către plaja Vadu, acele zone sunt ceva mai sălbatice și ferite de priviri indiscrete, este raiul nudiștilor și al celor care caută liniște și intimitate.

Năvodari

De Năvodari ne leagă Tabăra Internațională pentru Copii, una dintre cele mai apreciate în fostul bloc comunist, ajunsă în prezent ruină și câmp de luptă pentru interesele afaceriștilor locali.

Plaja este lată, în jur de 50-60 de metri, nisipul fin este amestecat cu scoici, intrarea în mare este lină, chiar foarte lină, fundul apei este nisipos iar apa este curată și în general nu există curenți datorită poziționării digului de sud al Portului Midia în imediata vecinătate a plajei.

Plaja este amenajată cu beach-baruri, centre de închiriat șezlonguri, umbrele, ambarcațiuni de agrement, există mai multe puncte salvamar iar anul trecut am văzut și un cort medical.

De la ieșirea din Mamaia și până la intrarea în Năvodari, adică pe un sector de vreo 6 km. există mai multe sectoare de plajă, multe dintre ele tematice, destinate unui anumit gen de turiști, în special celor care preferă sporturile extreme. Dar există și plaje destinate familiilor cu copii, ceva mai “cuminți” în oferte de aventuri. Toate plajele sunt amenajate cu șezlonguri și umbrele din stuf, există beach-baruri, puncte salvamar și foarte multe ambarcațiuni pentru închiriat. În general cei care aleg aceste plaje, sunt cei care sunt cazați la vilele dintre Mamaia Nord și Năvodari, răsărite ca ciupercile după ploaie. În anul 2000 nu exista nici o construcție aici, erau doar boscheți care la fiecare ploaie serioasă inundau șoseaua care leagă Mamaia de Năvodari.

Kiteboardingul (zmeul pe apă cu placa) este doar unul dintre sporturile cele mai răspândite în această zonă a litoralului, există o școală atât pentru a învăța cum să folosești zmeul, important este să îți dorești și să-ți achiziționezi echipamentul în valoare de aproximativ 4000 de lei. Însă când este vânt și marea este agitată, este un întreg spectacol să-I urmărești pe acești temerari cum se înalță deasupra apei.

Sunt foarte multe sectoare de plajă în această zonă, multe dintre ele au înțelegeri cu vilele din zonă în sensul acordării unor reduceri pentru șezlonguri sau umbrele pentru cei cazați în vilele respective, nu uitați să întrebați despre aceste lucruri dacă vă doriți o cazare în Mamaia Nord-Năvodari.

Trebuie amintit faptul că din acest an vă puteți plimba pe o promenadă iluminată, nou construită între Năvodari și Mamaia Nord, cu pistă pentru bicicletă, fântâni arteziene, numeroase băncuțe și locuri de unde puteți admira marea.

Cam atât pentru acest prim episod, n-aș vrea să vă plictisesc prea mult dacă nu sunteți interesat de litoralul românesc, însă voi încerca să vă stresez în zilele următoare cu celelalte sectoare de plajă care dau frumusețe litoralului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 24.05.16 17:47:23
Validat / Publicat: 24.05.16 18:46:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 4651 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Răsărit la Vadu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70150 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.05.16 18:54:51]
»

Articolul (cu urmările sale) a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.05.16 19:27:36]
»

@pepsi70ro - Mi-a plăcut acest articol, este bine elaborat și totodată util pentru mine (și cred că pentru mulți) deoarece tot fac planuri pentru un sejur de 3-4 zile în Delta Dunării în această vară, iar printre cele câteva destinații la care ne gândim se numără Sulina și Sfântul Gheorghe. Nu am mai fost niciodată acolo, așa că informațiile despre plajele din zonă sunt binevenite.

În ceea ce privește lucrările de mărire a plajelor, acestea sunt un lucru excelent pentru acele zone în care turiștii se călcau efectiv în picioare pe câțiva metri pătrați de nisip. E foarte bine și că proiectul va continua, pentru că marea noastră e frumoasă și merită vizitată anual de fiecare dintre noi (cu puțină atenție în pregătirea sejurului se pot evita multe dintre problemele referitoare la cazare, semnalate pe bună dreptate aici pe site).

Am citit și am votat cu plăcere și aștept cu maxim interes alt episod sau episoade!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[24.05.16 20:01:30]
»

@pepsi70ro - Dacă tot m-ai dus pe plajele românești (că tot e rece și plouă la București), am venit și cu SB-ul! La pachet cu F. Util-ul!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[24.05.16 20:27:30]
»

@Crazy_Mouse - Orice informație este binevenită. Știu că sunt foarte mulți care s-au întrebat cum arată plajele mărite. În următorul și ultimul episod voi posta fotografii din avion realizate săptămâna trecută. Mulțumesc!

tata123 🔱
[24.05.16 20:35:16]
»

@pepsi70ro - Bună inițiativa de a scrie un articol dedicat plajelor românești, cu informații de actualitate din partea cuiva care cunoaște situația de la fața locului.

Acum citesc prima dată despre aleea de promenadă Mamaia-Năvodari - cred că orice îmbunătățire adusă infrastructurii turistice din zona litoralului românesc este binevenită, cu condiția existenței utilității ei și respectarea mediului înconjurător. Iar acțiunea de refacere a plajelor e fantastică... te uiți la fotografii comparative (înainte/după) și nu îți vine să crezi.

Sper ca totul să meargă bine...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[31.05.16 22:12:37]
»

Cel mai sensibil articol citit in ultima vreme. Dincolo de informatiile pretioase pe care le oferi tuturor, din articolul tau razbate si iubirea pentru mare.

Din clasa a 8-a nu cred ca am mai ratat vreo vara un sejur la mare. Ba in foarte multi ani si de cite doua ori. Ceea ce am aflat nou (pe linga multe altele) e ca exista plaja Tataia. Unde se afla asta? Chiar sint curioasa.

Anul asta, pe linga alte excursii programate atit in tara cit si stainatate, nu pot sa nu admir si marea noastra. Citisem undeva ca vrei sa te apuci sa scrii mai multe articole in care sa promovezi orasul si judetul tau si ca ti-ai dori ca si altii sa scrie desre orasele lor. Gresesc?

Chiar daca nu am inceput cu orasul si judetul meu (am scris mai de mult despre unele locuri de interes), am de gind sa promovez vizitarea intregii Romanii! E bine asa?

Dan&Ema
[05.06.16 23:02:09]
»

Zuperbonus!

Si vara asta vom ajunge la Mamaia, cea mai frumoasa statiune romaneasca de pe litoral

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Dan&Ema, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPlajele de pe litoralul romanesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058046817779541 sec
    ecranul dvs: 1 x 1