GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Radiografia litoralului romanesc la sfarsit de sezon
Iata a venit toamna si odata cu ea si sfarsitul sezonului estival.
Am sa va povestesc cateva lucruri despre litoralul romanesc la sfarsit de sezon, atunci cand noi constantenii ne intristam de plecarea turistilor iar hotelierii se ascund dupa tejgheaua unitatilor turistice sa-si numere incasarile. Unii termina mai repede de numarat, altii numara de doua ori J, cert este ca acest sezon, in ciuda crizei mult trambitate in societatea noastra, a fost unul destul de bun, cu multe beneficii financiare pentru patronii de locatii turistice.
Pornit destul de greu afluxul catre litoralul romanesc, abia in ultima saptamana din iulie si primele doua din august, capacitatea locurilor de cazare a fost de aproape 100%, spun aproape, deoarece multe dintre hotelurile care de-a lungul sezoanelor estivale au avut o relatie de bataie de joc la adresa turistilor, anul acesta au suferit de „lipsa de clienti”, desi s-au redus preturile la cazare. Dar au uitat sa-si imbunatateasca imaginea si mai ales serviciile, au uitat sa-si schimbe vocabularul, privirea si dispretul vis/a/vis de nevoile turistului care de foarte multe ori face eforturi financiare pentru a petrece cateva zile pe litoralul romanesc. Aici exemplific doar doua hoteluri Histria si Malibu ambele din Mamaia. Pe cele cu plus nu doresc sa le nominalizez, ele cu siguranta se regasesc in top-ul intocmit pe baza mediei generale a celor mai multumiti turisti.
Sa o luam metodic punctand principalele grade de interes pentru turisti si nu numai:
1. Plajele
Daca despre plajele litoralului am scris un review click aici la inceputul sezonului in care aratam principalele caracteristici ale fiecarei plaja din statiuni, acum la finalul sezonului s-a vazut ca acel top al celor care a votat, in principal s-a adeverit iar plajele cele mai bune au fost votate in urma cu zece zile de un juriu format din jurnalisti romani in acea actiune numita:
Shoot the beach organizata de catre Directia Apelor Romane Litoral.
Desi au intrat in concurs peste 20 de plaje, doar 5 au urcat pe podium, restul fiind doar apreciate prin chestionarele completate de catre turistii care se aflau la acea ora pe plaje.
S-a urmarit curatenia pe plaja, lipsa animalelor de companie, a negustorilor ambulanti, dotarea plajelor cu dusuri si cabine de schimb, dotarea cu beach baruri si serviciu de salvamar, obligatoriu se cerea cort de prim ajutor cu asistenti medicali gata sa intervina oricand, pe plaja trebuia sa existe serviciu pentru agrement nautic si locuri de joaca pentru copii, plajele trebuiau sa fie dotate cu umbrela, sezlonguri intr-un procentaj care sa nu depaseasca 60% din perimetrul plajei, cu acces gratuit la utilitatile plajei pentru turistii cazati la hotelul care are in concesiune acea plaja. Un alt criteriu care a facut departajarea consta in montarea de panouri de avertizare, atat cu semnificatia steagurilor salvamarilor cat mai ales cu informatii legate de plaja, eventual numarul sezlongurilor, pozitionarea acestora. Cosurile de gunoi pe categorii de deseuri a fost un alt criteriu esential.
Cea mai buna plaja a fost aleasa ”Vega beach”, singura plaja blue flags din tara noastra. Pe locul doi al podiumului a urcat ”Casino beach” unde au avut loc transformari majore fata de anul trecut cand aceasta plaja parea a nimanui. De altfel voi atasa si cateva poze pentru exemplificare. Singura obiectie a constat in promenada de beton care duce in mare, s-a observat escaladarea ei de catre copii, lucru c-am periculos avand in vedere starea ei de accentuata degradare.
Pe locul trei in top s-a clasat plaja Belona, lucru de asteptat deoarece aceasta plaja an de an a incercat sa-si perfectioneze serviciile destinate turistilor.
Pe locul 4 s-a clasat plaja din Neptun din zona La Steaguri, a fost foarte apreciata de catre turistii aflati in vacanta in sudul litoralului datorita serviciilor de blue flag, se asteapta ca pentru la anul aceasta plaja sa se califice pentru „plaja cu distinctia blue flag”, lucru excelent avand in vedere ca sudul litoralului a pierdut an de an bataliile cu statiunea Mamaia...
Ultima plaja care a urcat pe podiumul de premiere a fost plaja din Costinesti, contribuind la voturi numarul mare de turisti care in acest an s-a bucurat de aceasta statiune foarte apreciata. Si aici s-au produs multe schimbari, fapt care a condus inevitabil la cresterea numarului de turisti veniti sa-si petreaca vacanta in Costinesti. Anul acesta a fost de departe cel mai bun an din ultimele sezoane, cel putin pentru Costinesti.
Aprecieri au primit plaja din Mangalia, care anul acesta a fost cu totul alta, dintr-o plaja oraseneasca a devenit un punct de atractie nationala cu mii de turisti dornici de distractie.
Plaja de la Vama Veche a fost cosmetizata, gunoaiele stranse, sezlongurile si panourile de informare au fost din nou montate, iar aprecierea s-a vazut prin nominalizarea ei ca fiind una dintre cele mai bune plaja de pe litoral.
A fost si un caz cand in timpul evaluarii plajei Saturn, un tractoras se plimba cu o remorca plina cu sticle din plastic de bauturi racoritoare pentru a aproviziona beach barurile de pe plaja. Nu era o problema daca acest lucru nu se facea in apropierea turistilor care se bronzau pe cearsafuri. Din start a fost depunctata pentru acest lucru.
O concluzie generala a celor care au evaluat plajele din statiuni a fost: interesul celor care au plaja in concesiune pentru o perfectionare a calitatii serviciilor.
Intr-adevar fata de anul trecut s-a vazut o imbunatatire a serviciilor, a dotarilor si nu in ultimul rand al respectului fata de turist.
2. Unitatile turistice
Aici este foarte mult de vorbit, voi incerca insa o sinteza sper eu destul de obiectiva.
Unul dintre elementele de baza in alegerea unui hotel este pretul. Foarte multi dintre semenii nostrii inca mai aleg hotelul in finctie de tariful afisat sau negociat. Problema intervine atunci cand pentru un pret destul de mic la un hotel modest de doua sau trei stele, turistul are pretentia de servicii pentru cinci stele. Inca nu putem sa punem in balanta raportul calitate/pret versus asteptarile noastre de la un hotel, am auzit de conceptul all, de minbar free, de anumite servicii pe care ca turisti ni le dorim, dar care nu se regasesc in pretul mic al cazarii.
Am citit foarte multe pareri pe site despre hoteluri in general, foarte putini sunt cei care cantaresc corect serviciile oferite de un hotel in functie de suma platita. Foarte putini!
Chiar si eu uneori mai sunt subiectiv si-mi doresc anumite servicii dar care nu reflecta nici suma platita si nici clasificarea unitatii turistice. Trebuie sa invatam sa schimbam putin din mentalitatea noastra, sa nu credem ca daca suntem turist avem numai drepturi. Avem si foarte multe obligatii.
Am observat foarte mult o imbunatatire a serviciilor pe litoral. In general, pentru ca anumite cazuri particulare vor exista intotdeuna, iar AmFostAcolo este prezent pentru a le semnala. Am descoperit unitati care citesc impresiile turistilor pe acest site, nu stiu daca remediaza problemele dar important este ca stiu de existenta site-ului.
Patronul unui hotel nou construit din Mamaia ne urmareste si incearca sa remedieze din problemele semnalate in general la alte hoteluri, dar care pot apare si la hotelul dumnealui.
Am intalnit si hoteluri din Mamaia dar si din Eforie unde am fost intampinat cu raceala si cu o privire zeflemitoare. M-am bucurat cand am vazut holurile acelor hoteluri goale, poate vor intelege si de ce.
Dar in acelasi timp m-am simtit un turist fericit cand am fost intampinat cu zambet, cand baiatul de la receptie m-a intrebat unde am bagajul si daca doresc sa ma ajute, cand receptionera mi-a adresat un bun venit cu un zambet ospitalier, cand in holurile hotelurilor am zarit curatenie si personal care se ingrijea de acest lucru.
Se schimba multe lucruri pe litoralul nostru, dar treptat treptat, apar scoli de turism, sunt deja multe hoteluri care nu accepta personal care nu a absolvit un asemenea curs sau care nu are o vechime de cativa ani in sistem.
Problema o constituie hotelurile vechi, proiectate la nevoile anilor 80, in stil comunist, multe dintre ele gen vagon care iti creeaza senzatia de camin.
Desi anul acesta a fost un an de criza, acest lucru nu s-a vazut in ultima luna, cand a fost depasit recordul de anul trecut al turistilor aflati pe litoral. Majoritatea unitatilor de cazare n-au mai avut camere libere si s-a vazut clar in acest an ca mentalitatea incepe sa se schimbe, turistii incep sa aleaga hotelurile care ofera serviciile pe care le doresc, chiar daca pentru acest lucru platesc mai mult. Asa mi se pare si normal sa fie, iar pentru o vacanta trebuie sa te informezi inainte, sa stii ce asteptari poti avea pentru suma pe care o platesti. Mai sunt multi dintre cei care aleg in functie de pretul mic, in general printre acestia sunt cei mai multi nemultumiti.
Cu siguranta se vor schimba si serviciile si atitudinea hotelierilor fata de turisti, insa si noi trebuie sa schimbam putin din aerul nostru de turist caruia i se cuvine totul, avem si obligatii pe care trebuie sa le intelegem. Asta pentru a avea o vacanta reusita.
Preturile la cazare in acest an au ramas pe acelasi palier de anul trecut, chiar daca unele hoteluri de top au marit pretul afisat la inceputul sezonului. Multi au facut o comparatie cu litoralul bulgaresc, intr-adevar sunt multe hoteluri la bulgari mai scumpe decat hotelurile noastre, depinde acum de la caz la caz de la hotel la hotel. Daca in plin sezon o camera la un hotel de 3 stele in Mamaia costa in jur de 45-50 de euro, la acelasi hotel de 3 stele din Nisipuri se platea in jur de 70-80 euro. Diferenta se adauga pentru masa celui venit in Mamaia care nu beneficiaza decat de mic dejun. Deci preturi simtitor egale. Au fost pareri care au laudat turismul bulgaresc, dar care l-au si incriminat.
Credeti-ma prefer sa las banii in tara mea decat sa-i arunc in strainatate si cred ca in scurt timp asa voi face pentru ca serviciile usor usor se schimba si eu am incredere in acest lucru.
3. Restaurante
Despre restaurante si implicit mancare s-a scris foarte mult. Parerea unanima conduce catre o slaba performanta pentru acest criteriu, majoritatea fiind mai degraba nemultumiti atat de calitatea meselor cat mai ales de cantitate.
Restaurantele marilor hoteluri care in acest an au asigurat servicii de mic dejun sau demipensiune au avut de munca, insa cele mai multe au avut o slaba activitate din cauza turistilor care au preferat sa serveasca la autoservirile aparute „peste noapte’, acolo unde pretul este bun de multe ori in detrimentul calitatii. Autoservirile au fost marile castigatoare ale acestei veri, preturi mici si diverse preparate, stai cateva minute la coada si servesti produse proaspete, calde si mai ales le vezi. Este marele avantaj fata de restaurante, unde astepti foarte mult, preparatele sunt vechi datorita slabei consumatii, preturi mari aberante la nota de plata, plus o servire care de cale mai multe ori lasa de dorit. S-a mai observat o modalitate mai ieftina care anii trecuti parea uitata. Aici ma refer la drumurile catre supermarketuri unde turistii cumpara mancare pe care si-o prepara singuri. Supermarketurile au fost pline ochi cu turisti, eu pesonal ma invarteam de doua ori pana sa ochest un loc liber in parcarea lor.
Fata de anul trecut cand au fost mai multe unitati de turism care ofereau servicii all inclusive, in acest an doar doua locatii de pe litoral au mai oferit acest serviciu. Aceasta s-a datorat in primul rand risipei care se facea la mancare si la bauturi, cam ceea ce se intampla acum cu turistii romani care umple farfurii pe care nu le termina niciodata.
Apoi s-a constatat ca turistul prefera sa nu fie legat de un singur restaurant, prefera sa iasa la o terasa sau la un restaurant care ofera si altceva.
Serviciile de la restaurante s-au imbunatatit, cel putin la cele cu pretentii, acolo nu se accepta ospatari care nu au un curs specific, multi dintre ei fiind angajati prin concurs.
La terasele mai micute apar probleme unde ospatarii in general sunt tineri fara experienta, angajati pe timpul sezonului estiva, foarte multi n-au notiuni elementare de bun simt si cand te intalnesti cu un astfel de exemplar iti piere si cheful de servit.
Din fericire acest lucru nu este general si nu mai este caracteristic litoralului nostru. Dar mai trebuie lucrat atat la servicii cat mai ales la prepararea hranei care de multe ori este la limita prospetimii.
4. Distractie
Una dintre principalele atractii ale litoralului in ultimii doi ani a fost Grand Prix-ul Formulei 1 pe apa, eveniment care a adus foarte multi turisti pe litoral. Din pacate in acest an Primaria nu a mai fost in stare sa sustina financiar acest eveniment, nici un ajutor nu a venit din partea autoritatilor guvernamentale.
Spectacolele de la Cazinoul din Mamaia au fost si ele sistate, daca in anii trecuti urcau pe scena piatetei formatii din tara si strainatate, trupe de dansatori, teatre, acum au avut loc doar cateva evenimente in special sustinute de unitatile de cultura locale.
Ce a mai ramas? Numeroasele localuri de fite unde intrarea este 50 de lei si masa 800-1200 lei, unde intalnim tineri de bani gata cu porsche si bmw la intrare si bodyguard care sa le pazeasca masina decapotabila, discoteci de nivel 2 unde preturile sunt mai accesibile dar unde isi fac aparitia tot felul de „baieti buni” de statiune.
Teatrul din Mamaia in anii trecuti se bucura de o foarte mare apreciere, in fiecare seara aveau loc reprezentatii, unele chiar doua intr-o seara, acum numarul spectacolelor a scazut, daca mai sunt doua pe saptamana si asta in perioada de varf a sezonului. Anii trecuti umblau pe plaja vanzatorii de bilete la concertele de pe litoral, anul acesta ati vazut vreunul?
Pana si gradinile de vara de pe litoral unde aveau loc filme saptamanale s-au inchis, turistii se mai bucurau de filme noi. A fost odata.
Sunt terenuri de minigolf, tenis de camp, baschet si fotbal, cu nocturna si tribune, exista piscine unde te poti duce chiar daca nu esti client al hotelului, exista aquamagic turistii sunt fascinati de acest loc deosebit de pe litoral, desi scump cu foarte multe controverse totusi a reusit sa adune un important numar de turisti dornici de senzatii tari.
Sunt sexy-cluburile din statiuni, deghizate in saloane de masaj, plimbarile cu vaporase de croaziera pe mare si pe lacuri, exista telegondola unde s-a stat la coada in fiecare zi, centrele de inchiriat biciclete, hidrobiciclete, sky-jeturile, plimbarile cu elicopterul sau cu avionul de la Tuzla, croazierele cu yahturi din portul Tomis sau portul Mangalia, terasele cu muzica si interpreti populari, satele de vacanta cu mititei si placinta cu branza, cu jocuri electronice si masinute. Centrul de echitatie Mangalia, autocarele etajate care fac turul statiunilor si multe altele care nu-mi vin acum in minte. Fata de litoralul bulgaresc eu cred ca stam mai bine in ceea ce priveste modalitatea de relaxare in statiuni. Dar este parerea mea, repet.
Cunoscand bine litoralul nostru de multe ori am fost mahnit pentru campania anti-litoral care se face in presa noastra. Posturile de televiziune in frunte cu PROTV nu rateaza nici o ocazie sa aduca denigrari litoralului. Ba au aparut algele, ba hotelierii au scumpit tarifele, ba cineva s-a inbolnaviut, ba nu stiu ce restaurant a vandut mancare stricata, ba salvamarii nu-si vad de treburi, ba nu sunt destule asistente pe plaje, ba si ba. Apoi urmatoarea stire: „romanii pleaca la bulgari si turci”, „salvamarii bulgari pe post de gigolo”, „Turcia ofera servicii ultra all la preturi reduse”, „romanii prefera Grecia si Turcia” etc...
Personal consider ca se face o puternica reclama anti romaneasca si in loc sa fim convinsi sa ne lasam banii in tara noi suntem incurajati sa-i dam la vecini. Singurul post care tine cu turismul romanesc este TVR, care prin reportajele sale incurajeaza dezvoltarea litoralului si implicit favorizeaza premisele pentru un sejur reusit.
Sa speram ca vom avea parte de hoteluri noi cu servicii all inclusive, personal calificat in noua statiune care se va naste in urmatorii ani: TERRA.
Acestea fiind povestite, va doresc ca de fiecare data, vacante frumoase oriunde va veti afla dar sa nu uitam sa aruncam si o privire asupra frumusetilor din tara noastra care poate merita mai multa apreciere din partea noastra.
Fara puncte pentru acest review, multumesc.
Trimis de pepsi70ro in 30.08.10 21:31:29
37 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
37 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am rugamintea la un webmaster sa "infiinteze" si posibilitatea de a da forward la acest review catre Ministerul Turismului si catre cei cu Apele Romane, pt ca au aici o gramada de informatii utile si necesare .
PS - bine ca a intrat si Costinesti-ul in top.
Felicitari!
Excelent punctata partea cu televiziunile care denigreaza litoralul romanesc in fiecare an.
Deasemenea, sunt in asentimentul tau cand spui ca romanul cauta preturi la cazare foarte mici , iar apoi incepe sa critice minusurile, uitand ca un hotel/pensiune/vila de o stea sau doua nu are cum sa ofere servicii de patru sau cinci stele.
Si o mica completare daca imi permiti: daca vreti sa avem plaje si statiuni curate, incercati sa nu mai aruncati gunoaiele peste tot , nu mai aruncati chistoace de tigari, seminte, stuleti de porumb, etc. pe nisip si in apa (chiar daca nr. cosurilor de gunoi este foarte mic); doar in felul acesta putem sa avem curatenia din strainatate dupa care tanjim, dar nu facem nimic in acest sens.
Credeti-ma prefer sa las banii in tara mea decat sa-i arunc in strainatate si cred ca in scurt timp asa voi face pentru ca serviciile usor usor se schimba si eu am incredere in acest lucru
Personal consider ca se face o puternica reclama anti romaneasca si in loc sa fim convinsi sa ne lasam banii in tara noi suntem incurajati sa-i dam la vecini
eu nu prefer sa las banii in tara mea, nici in alta tara. adica nu am niciun fel de preferinta. ii las insa cu siguranta acolo unde ma simt bine cu adevarat. nu e vina mea ca locul asta de cele mai multe ori nu este Romania.
nu o sa stau sa imi irosesc timpul si banii munciti un an intreg doar din pur patriotism sau in speranta ca peste cativa ani va fi mai bine. cu alte cuvinte, eu sunt turist, nu investitor!
referitor la impresiile negative despre litoralul nostru, cel putin in cele pe care le-am citit eu userii se plangeau de lipsa unui lucru care nu costa nimic, desi este nepretuit: bunul simt!
de aici pleaca toate, de la bunul simt. atat al celor care ofera cat si al celor care cer oferta de turism. simplu.
oricum un review foarte bine scris, o adevarat pledoarie de avocat bine pregatit. felicitari!
Conform dorintei autorului vom retrage punctele atribuite de program.
@pepsi70ro
Te felicit din tot sufletul pentru acestă analiză a litoralului.
Văd că ai găsit un Ferrari şi în faţă la Rex. Aştia-ţi fac în ciudă.
Ce ne poţi spune despre clădirea de lângă REX, aia de-i ia faţa ( vederea la mare ) Majestic-ului. Pe vremuri auzeam că vor fi apartamente de vânzare, pentru cei din Dorobanţii-Bucureştiului. Au regândit-o ca hotel ? Că, ar cam fi interesantă pentru la anu'.
Sigur va fi un hotel de 5 stele, deocamdata nu are nici un indiciu referitor la nume
”Am descoperit unitati care citesc impresiile turistilor pe acest site, nu stiu daca remediaza problemele dar important este ca stiu de existenta site-ului.
Foarte bine ca citesc impresiile turistilor dar cred ca cel mai important ar fi sa si tina cont de ele si sa rezolve cat mai repede problemele semnalate.
In rest, este o analiza foarte pertinenta pentru care te felicit din inima.
Cred ca aici se potriveste acest videoclip .
http://www.youtube.com/watch?v=diJ9iRWj9C4
Ok, sa urmarim paralela intre ani propusa de @Nicu.
@pepsi, daca doresti altceva schimbam imediat.
Foarte bine documentat esti pepsi70ro. In timpul liber mai binei i-ai face "blondei de la turism" un raport, sincer si real, caci nu se stie ce primeste pe birou de la oamenii ei.
Crezi ca de la acest clasament, se porneste in cursa anul viitor?
@Diaura, din cate am inteles cel putin 3 din cele 5 plaje premiate vor fi propuse si evaluate de catre cei de la blue flags. Sa vedem la anul...
Foarte buna analiza ta, pepsi70ro! Si eu sunt de aceeasi parere, se denigreaza litoralul romanesc cu buna stiinta! Ma bucur insa sa aud ca sunt schimbari in bine si sa speram ca vor fi si in continuare. Frumos review, felicitari!
Frumos bilant al litoralului romanesc la sfarsit de sezon; asa este el, cu bune si cu rele, sa speram ca la anul il vom gasi mai curat, mai frumos, sa ne faca sa ne fie dor mereu sa-i simtim racoarea valurilor si sa ne mangaie parul briza...
Ramas-bun, litoral 2010, sa te gasim sanatosi in 2011!
Cred ca e cel mai complet si logic structurat review de pe site!
Cred ca 400 de PMA e mult prea putin, pentru o asfel de munca de documentare si de editare..
Esti sigur intr-o viata anterioara nu ai fost explorator?
Terra o fac nemtii pepsi (daca o vor face) si asa cum bulgarii nu prea au acces la hotelurile de pe litoralul lor asa vom fi si noi, biletele se vor vinde afara, cu charter cu tot, etc, etc.. iar noi vom ramane cu restul.. si cu Bulgaria, turcia, grecia. Parerea mea. Sau poate vin bulgarii la noi???
Excelent review.
Vara asta am avut ocazia sa sa vizitez toate statiunile de pe litoralul romanesc si pot sa afirm ca tot ce ai scris in acest review este adevarat.
Litoralul romanesc se schimba in fiecare an si zic eu se schimba in bine. Poate nu atat de mult cit ne-am vrea dar se schimba.
Daca primul criteriu in alegerea unei destinatii de vacanta pe litoralul romanesc ar fi impresiile de pe amfostacolo si abia al doilea criteriu ar fi pretul atunci sunt sigur ca locatiile cu servicii bune vor fi tot timpul ocupate iar cele cu servicii proaste vor fi tot timpul goale.
Ar fi mai putini turisti nemultumiti iar impresia despre litoralul romanesc ar fi alta.
Felicitari pentru review.
Remarcabil acest review de bilanţ! Dincolo de bineintenţionatul tău patriotism local care dă bile albe, am consemnat şi simţul responsabilităţii, obiectivitatea şi imparţialitatea care mai dă şi bile negre.
Într-un cuvânt sau două, un review echilibrat ce ne îndeamnă să cântărim avantajele şi dezavantajele unui sejur pe litoralul românesc, care presupun că nu lipsesc nici locaţiilor similare din străinătate.
Felicitări!
@pepsi70ro, excelenta aceasta analiza, a litoralului autohton, felicitari.
”Se schimba multe lucruri pe litoralul nostru, dar treptat treptat, apar scoli de turism, sunt deja multe hoteluri care nu accepta personal care nu a absolvit un asemenea curs sau care nu are o vechime de cativa ani in sistem
asta este un lucru foarte bun, cu un personal bine instruit si amabil, toata lumea are de castigat (si noi clientii, datorita faptului ca nu ne mai facem nervi si avem intradevar un concediu, dar si hotelierii pentru ca or sa aiba clienti multumiti, gata sa revina din nou la ei si cu alta ocazie)
excelent scris! felicitari! ar fi cazul sa ajungi consilier macar la ministerul turismului... bravo, bravo.
apropos de Terra, un articol de azi.
Foarte bine informat, foarte obiectiv ( ca de obicei !!!) !
Ce bun ministru al turismului ai putea fi !
Va multumesc tuturor pentru aprecieri, tin foarte mult la litoralul romanesc, nu stiu daca se intampla acest lucru pentru ca sunt constantean, sau pentru ca-mi iubesc tara sau pur si simplu pe mare traiesc jumatate de viata, important este sa schimbam ceva si cu totii vom ajunge la concluzia ca nu este de ajuns ca numai hotelierii sa schimbe cate ceva, si noi avem obligatia sa schimbam de la mentalitate pana la bunul simt pe care multi il lasa incatusat in cei 7 ani de-acasa uitati de mult.
Eu inca mai cred si sper, sunt convins ne vom schimba cu totii! Multumesc din nou!
nu stiu daca este cineva care sa nu aiba amintiri legate de litoralul romanesc, dar stiu ca te felicit pentru realitatea scrisa.
foarte frumos videoclipul, in care nu vezi prea multe schimbari in afara vegetatiei mult mai mari din 2010.
cat priveste litoralul nostru, eu nu mai am incredere in schimbarea calitatii serviciilor in scurt timp.
nu cred ca serviciile din cazare si (mai ales) din alimentatie se vor schimba la standarde cel putin normale, pentru ca acum nivelul este sub cel al marii.
noi preferam sa mergem in tara doar in zone montane/statiuni balneo. la mare never.
cat ii priveste pe bulgari, incepe sa le creasca salariul mediu (!).
daca facem si comparatia dintre un sejur in Romania si unul in Bulgaria fata de salariul mediu, la care adaugam diferenta dintre calitatea serviciilor, ajungem la concluzia ca tot in Bulgaria este mai rentabil.
asa ca ori scad preturile si creste calitatea serviciilor pe litoralul romanesc (ceea ce nu cred), ori creste atat de mult salariul mediu de la noi (ceea ce iar nu cred), incat sa nu mai tinem cont de diferenta calitatii serviciilor.
p.s.: nu sunt pesimist, doar realist.
@pepsi70ro, noi ne schimbam, chiar daca putin mai lent, dar ei nu se vor schimba.
sau altfel spus, noi ne schimbam mai repede decat ar trebui sa se schimbe ei.
Speranta moare ultima, eu sunt convins ca vom ajunge sa fim cautati la fel ca in anii 80 cand litoralul era plin de nemti.
Ai citit atatea reviewuri pe site cu probleme in Bulgaria, vad ca acolo nu ai ripostat cu asa tarie cand a fost vorba de servicii sau mancare proasta.
Povestesti intr-un alt ecou de munte, "doar el mai ofera o alternativa pentru tara noastra". Nu te contrazic, dar cati munti fiecare cu zeci si sute de cabane vile hoteluri avem in tara? Marea este doar una, limitata pe doua judete.
Dar nu aici este problema, uf, deja sunt obosit sa caut justificari pentru lucruri evidente, totul tine de om, noi trebuie sa ne schimbam si cand spun noi ma refer la mine la tine la el la ea si la toti hotelierii din Romania.
Obligatii avem cu totii asa cum ar fi necesar sa avem si bun simt pentru a salva turismul.
Chiar am obosit, scuze ca am rabufnit putin...
intradevar, speranta moare ultima.
cat priveste Bulgaria, citesc selectiv, asa cum fac si cu Romania.
despre Bulgaria nu am comentat niciodata mancarea proasta, pentru ca tine de gustul si modul de alimentatie al fiecaruia, dar am comentat serviciile bulgaresti acolo unde am fost sau unde cunosc.
acelasi lucru l-am facut si pentru Romania. am comentat doar calitatea serviciilor, nu calitatea mancarii.
poate s-a schimbat ceva pe litoralul nostru in ultimii ani de cand nu am mai fost pe acolo, ceea ce m-ar mira.
si ma refer la serviciile la care au acces oamenii obisnuiti, nu cei care se cazeaza sau beneficiaza de servicii de lux in Mamaia, hotel Europa din Eforie Nord sau din alta parte.
eu sunt satul sa vad nepriceperea si sila ospatarilor cand comanzi sau iti servesc ceva.
poate si din acest motiv prefer sistemul all inclusiv, din afara tarii (ca la noi nu exista sau este asimilat cu pensiunea completa) unde nu prea ai de-a face cu nepriceperea ospatarilor.
cat priveste ecourile despre zona montana, am spus si repet ca aici au inceput sa functioneze pensiuni si restaurante in care gasesti calitate in servicii, respectiv cazare si masa la preturi rezonabile.
la munte gasesti in diferite regiuni ale tarii pensiuni rezonabile.
si la mare (la noi in tara) sunt pensiuni frumoase, cu preturi atractive, dar ce faci cand te lovesti iar de nepriceperea ospatarilor? de manelele care urla din toate difuzoarele, de aceia cu lantul la gat ca cel de fantana, de cojile de seminte scuipate pe plaja si mucurile de tigara ingropate in nisip sau cioburile in care risti sa te tai la tot pasul?
nu ma deranjeaza personajele de care am spus mai sus, ii accept ca pe orice alt om de orice culoare de pe planeta noastra, dar ma deranjeaza comportamentul lor.
probabil ca din motive de mai sus litoralul nostru a degenerat, lumea incepe sa plece in afara tarii, iar cei indreptatiti nu fac nimic.
sunt foarte curios ce va iesi din relatia cu TUI.
bineinteles ca nu se compara experienta turistica din Romania cu cea din alte tari, dar in tara mi s-a intamplat sa refuz o mancare pe motiv de miros neplacut sau alte motive (la 4 stele), pe cand in afara tarii nu am avut aceasta experienta neplacuta.
si aici ma refer si compar categorii de restaurante apropiate.
incerc sa fac ceva acolo unde vad un dram de bunavointa, dar m-am saturat sa incerc sa salvez turismul romanesc atat timp cat cine trebuie sa o faca il duce si mai mult la fund.
imi cer scuze daca am sarit un pic peste topic, dar sunt revoltat ca nu imi (mai) face placere sa fac turism in anumite zone din tara mea si sunt nevoit sa merg in alta parte.
din acest motiv am hotarat ca incepand cu anul viitor sa facem concediile numai in zona montana din tara noastra, pana (ne) epuizam si poate pana atunci voi prinde drag de marea noastra.
scuze pentru cele scrise poate cu prea mult naduf, dar m-am descarcat.
p. s. : in urma cu cativa ani am mers de doua ori la aceeasi pensiune din Eforie Nord. Nu se afla in prima linie si trebuia sa merg cu masina pana la plaja pentru ca aveam copilul mic.
in fata pensiunii erau doua restaurante, care functionau intr-o singura cladire. totul era separat, atat in cladire cat si curtea.
in cele doua afaceri erau doi frati care impartisera o mostenire.
la restaurantul din stanga vedeai cel mult doua mese ocupate in timpul pranzului si serii, iar la cel din dreapta erau oameni care asteptau afara pe strada sa se elibereze o masa. capacitatea era cam la fel.
majoritatea celor care veneau la restaurantul din dreapta erau straini.
noi vedeam aceste imagini zilnic, de la balconul pensiunii.
o data am incercat si noi in stanga, pentru ca era multa lume in dreapta, si am regretat. serviciile erau cu mult prea jos fata de vecini.
deci potential exista, dar nu vreau sa fac experimente pe pielea si buzunarul meu.
nu vreau sa fie cineva de acord cu cele ce am scris in acest ecou, fiecare are propria viziune asupra turismului romanesc si in afara tarii, dar imi doresc ca fiecare sa analizeze si sa isi faca vacantele acolo unde crede ca se simte cel mai bine.
va multumesc si nu ma criticati prea aspru.
Opiniile privind litoralul românesc au fost şi vor fi în continuare împărţite, este şi normal să fie aşa. Eu prefer, însă, să văd jumătatea plină a paharului şi mă bucur când observ chiar şi numai câte o mică schimbare în bine.
Din fericire, acum există AFA şi vorba bună circulă repede astfel încât vara aceasta am mers la sigur în Costineşti. Este adevărat că era doar sfârşit de iunie dar plaja şi marea erau curate, am mâncat foarte bine şi la preţuri mici şi peste tot am fost bine trataţi.
Am fost o zi şi până pe litoralul bulgăresc, mi-a plăcut dar tot la noi m-am simţit mai bine. Nefiind adepta AI cam greu să mă convingă pentru o vacanţă. Totul ţine până la urmă de subiectivitatea fiecăruia dar, câtă vreme există hoteluri, pensiuni şi restaurante cu servicii bune şi la noi, despre care s-a scris şi aici pe site, eu cred că există şansa ca lucrurile să se schimbe, trebuie doar să încurajăm aceşti proprietari care pun suflet şi muncă în ceea ce fac.
Foarte bună retrospectiva, acum am înţeles rostul acestui sondaj. Să sperăm că citeşte cine trebuie.
Poate ar fi util un review despre o paralela intre litoralul nostru si cel bulgaresc. NU spun ca ne comparam cu ei, dar suntem pe drumul cel bun si asa cum la ei exista o multime de hoteluri care isi bat joc de clienti, tot asa exista si pe litoralul nostru multe hoteluri unde te simti respectat ca turist.
De la an la an serviciile se imbunatatesc continuu, mentalitatea patronilor incepe sa se schimbe, realizeaza ca daca nu ofera respect pentru banii turistilor nu vor avea profit. Mai este mult de munca, dar suntem pe drumul bun.
De cand n-ai mai fost pe litoral? Anul trecut am fost la un restaurant unde am promis ca nu voi mai calca niciodata. Anul acesta am intrat din nou acolo atras de multimea de flori de la intrare. M-am simtit ca un rege atat servirea cat si preparatele mi s-au parut excelente, de aceea am lasat si un bacsis gras. Dar la o masa alaturata erau trei tipi care tipau la ospatari, vorbeau urat cu ei, ii jigneau. Deci? Degeaba lucreaza personalul la imbunatatirea serviciilor daca noi, turistii nu ne schimbam si nu ne aducem aminte de bun simt.
Cate cazuri in Bulgaria ai citit despre, mancare stricata, toxinfectii alimentare, servicii proaste, manelisti care deranjeaza turistii sau despre cei care isi umplu farfuriile la refuz si jumatate din preparate le arunca, despre cei care pleaca cu mancare din restaurant .
Ce poti spune despre rezervarile anulate despre schimburile de hotel sau camere, despre furturile de masini, despre copii bolnavi din cauza piscinelor sau mancarii. Se intampla in Bulgaria si aproape jumatate din impresiile de pe AFA sunt negative la adresa lor.
Avem hoteluri si vile deosebite pe litoral, servicii de calitate, doar trebuie sa privim cu incredere, sa incercam sa ne lasam banii in tara noastra si sa nu mai ascultam reportaje rauvoitoare la televiziuni cu interese straine.
Excelent review!
Excelente sunt si ecourile in care colegii si-au expus punctul lor de vedere!
Treba cu chelnerii si pe mine ma supara ingrozitor,in general habar nu au de tehnica servirii,considera ca fusta scurta rezolva totul,chiar si foamea ,nu doar setea!
pepsi70ro ai pus punctul pe I... iti apreciez "curajul" de a propune o comparatie intre litoralul romanesc si cel bulgaresc si de a spune adevarul, adica si rele si bune despre cele doua destinatii turistice asa cum rezulta din review-urile publicate pe site. Poate se gaseste cineva care sa fie obiectiv, sa aiba destul de multa experienta directa legata de acest subiect. Poate nu ar folosi la nimic dar macar ar genera o dezbatere mai ampla, fara prea multa patima si cu bun simt. Inca o data felicitari pentru review. Sincer este unul din cele mai bune scrise pe site.
Multumesc, abia maine urmeaza comparatia cu litoralul bulgaresc, daca acum am scapat ieftin, maine vor arunca cu pietre dupa mine, dar in final cred ca va fi toata lumea satisfacuta.
Felicitari pentru acest review la fix ,,marcat''
Pentru care abia acum votul 27 ti l-am dat.
Eu cred ca dragostea pentru litoralul romanesc
Este si pentru simplu fapt c-ai simt ,,patriotesc''
Pentru ca iubesti cu toata fiinta ta
Nisipul, soarele si marea involburata
(Dar si nevasta bineinteles chiar ziua toata)
Zicea aici chiar cineva ca esti explorator, se poate
Eu zic un narator extraordinar de bun in tot si toate
(De impresii de foarte super buna calitate)
Glumesc un pic, dar este adevarul cel mai pur
Acest review de fata este fara de cusur.
Pe mine sincer, m-ai lasat putin perplexa
Iar pentru Dona blonda cred c-ar fi o tema cam complexa
Sincer, @pepsi, radiografia asta superb-a ta
Pe masa la blondina-n cabinet bine i-ar mai sta
Iara cu tine-un bun consilier prin preajma danseia
Cu siguranta turismul din Romania ar cam progresa!
Stima noastra si mandria
Felicitari, Ovidiu, inca o data si jos palaria!
esti tare Dana, multumesc, m-ai facut sa zambesc de dimineata, abia astazi urmeaza cireasa de pe tort sau pietrele din capul meu...)
departe de mine gandul de a intra pe pe contrasens cu unul dintre cei mai apreciati useri de pe AFA, dar nu m-am putut abtine sa nu pun o poza despre care jur ca e facuta de mine personal, in august 2008 pe plaja Navodari, chiar in dreptul campingului.
@pepsi70.ro
TREBUIE sa crezi ca nu vreau sa iti demontez pledoaria despre litoralul romanesc, ci doar sa-mi intelegi frustrarea fata de meltenii care cred ca pot face orice, oricum, oriunde, oricat! ganduri bune!!
Strigam in van!
Cineva spunea, ca oricat ne-am stradui noi pentru litoral, in veci nu se va compara cu cel din Grecia, Franta, Spania, Italia, Turcia, Cipru. La noi trei luni pe an se poate merge la mare, pe cand in Cipru, de exemplu din 12 luni, 10 se face plaja! Noi ar trebui sa cunoastem realitatea si sa investim in munte. Muntii nostri, aur poarta... si putini sunt cei care se pot lauda cu o asa comoara.
Pe litoral ar trebui daramat tot ce e hotel vechi si lasat celor care vor sa faca turism, nu sa se imbogateasca peste noapte, fara sa investeasca un leut macar. Dar noi nu ne vindem tara...
In acest weekend, de fapt doar vineri a avut loc in Complexul Expozitional "Targul de turism Litoral -Delta Dunarii 2011".
Cel mai bun restaurant de pe litoral a fost desemnat "Popasul pescarilor" din Olimp si "Chevalet" din Mamaia; cel mai bun centru SPA a fost desemnat Cocor, din Neptun - Olimp
Felicitari!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 O parte din plajele litoralului nostru! — scris în 07.06.22 de M'Liviu din R�MNICU V�LCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cochilia [Tuzla] cu bune și rele — scris în 19.08.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Bune și (ne)bune, frumoase sau nebuloase – plajele de pe Litoralul românesc — scris în 01.05.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 [Plaja MYSTERYUM /Mamaia] Plaja cu preț decent / servire exemplară — scris în 29.07.19 de Monix din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Plaja Tuzla, un diamant neșlefuit — scris în 05.05.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Plaja trei papuci — scris în 20.08.16 de Leontina. din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Scurte vizite pe plajele de la Marea Neagră: Plaja Argos din Mamaia și Plaja Tiki Beach din Eforie — scris în 09.08.16 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ