ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cheile Dobrogei - ale noastre?

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Am sa va povestesc depre un loc nemaipomenit din Dobrogea, care pe mine ma impresioneaza ori de cate ori ajung sa petrec cateva ore intr-o deplina liniste de epurare sufleteasca.

Este vorba despre Cheile Dobrogei, aflata in Rezervatia Cheia, un loc nestiut de foarte multa lume, dar foarte valoros insusi prin vechime, unde s-au conservat formatiuni calcaroase care strajuiesc soseaua si „Valea Miresei”, paraul care o insoteste. (Parau cunoscut si sub numele Casimcea).

Cum se ajunge la Chei? Daca punctul de plecare este din Constanta, iesim din localitate pe E60/DN2A, pana in localitatea Mihail Kogalniceanu, unde parasim drumul principal, indreptandu-ne catre Targusor pe DJ222. Exista un indicator, dar atentie sa nu-l ratati. Urmam drumul aproximativ 15 km pana ajungem centrul localitatii Tagusor, unde intalnim un indicator dreapta pentru Cheile Dobrogei. De aici mai avem in jur de 7-8 km pana pana la Chei, pe un drum relativ ingust, unde au loc foarte multe accidente de circulatie. Dupa 3 km intalnim un indicator pentru manastirea Casian, daca dorim sa ajungem acolo, daca nu ne continuam drumul pana la splendidele formatiuni calcaroase care alcatuiesc Cheile Dobrogei.

Este un loc cautat de foarte multi constanteni care doresc sa petreaca o zi in natura salbatica din zona, dar si de foarte multi alpinisti amatori, care invata escaladarea pe micii versanti abrupti din zona. Prima data cand fiica-mea a escaladat un astfel de perete inalt, a fost in urma cu 4 ani, cand nu avea decat 8 ani, dar foarte multa dorinta si mai ales mult curaj. Mai mult decat mine. Eu si Mi, priveam incordati cum se catara sau isi da drumul pe coarda, emotiile ne-au fost oarecum estompate de un bun prieten care o urmarea indeaproape si ii tinea strans siguranta. Oricum s-a descurcat de minune, ar mai fi vrut si aceasta dorinta i-a ramas mult timp, pana cand am aflat ca autoritatile locale au interzis alpinismul, in urma unui accident mortal petrecut in zona. Sunt convins, neoficial se continua escaladarea piscurilor din zona, dar pe riscul financiar al fiecaruia. Amenzile sunt foarte mari.

Dar sa va mai povestesc despte Cheile Dobrogei, o adevarata minune a naturii care incanta an de an majoritatea celor care se gasesc in trecere prin zona, sau care vin sa-si petreaca un weekend in natura.

In acest ansamblu calcaros, se gasesc 14 pesteri de diferite marimi, cea mai cunoscuta si cea mai mare dintre ele fiind de departe Pestera Liliecilor cunoscuta si sub numele de „Gura Dobrogei”. Aici traieste una dintre cele mai mari colonii de lilieci inofensivi, denumiti Myotis mistacinus sau liliacul cu mustati. Tot in aceasta pestera continua sa fie descoperite urme din vase ceramice sau unelte, pastrate in conditii foarte bune.

O alta pestera cercetata de speologi este si Pestera Adam, unde au fost de asemenea gasite unelte din aceeasi perioada ca si in cazul pesterii Liliecilor.

Un alt obiectiv pe cat de interesant, pe atat de spiritual este manastirea Sf. Ioan Casian, amplasata in imediata apropiere a formatiunii muntoase, pe drumul ce leaga Targusor de comuna Cheia. Ridicata relativ recent, in anul 2003, se bucura de un interes viu al comunitatii dogrogene, aici avand loc periodic pelerinaje la pestera Sf. Casian si la Crucea Sf. Casian, amplasata langa izvorul Sfantului. In pestera este amplasat un mic altar, unde ajung sa se inchine cei sositi in pelerinaj.

In zona din jurul Cheilor, descoperim o padure deasa, unde doar paraul perturba adierea frunzelor si a ierbii. Se pot face plimbari prin padure, exista poteci nemarcate, dar care sunt strabatute an de an de cei care au mai trecut pe aici, se poate face turul Cheilor de la inaltimea celor aproape 70 de metrii al celui mai inalt pisc, se pot admira muntii Macin, sau chiar litoralul, in zile senine cu vizibilitate maxima.

Din pacate, aceasta zona a dobandit o notorietate deosebita in ceea ce priveste aglomeratia de picnic, unde linistea si frumusetea sunt alterate de muzica lui Florin Salam sau Adi Minune. In urma gratarelor raman munti de gunoaie, pet-uri aruncate pretutindeni, pana si toaletele sunt confundate cu potecile care inconjoara piscurile calcaroase. Nu avem respect pentru mediul inconjurator, pentru frumusetile pe care le distrugem in fiecare moment, nu suntem in stare sa pastram, sa conservam ceea ce natura ne-a oferit cu multa dragoste. Mi-ar place ca aceste randuri sa fie citite de catre cei care arunca mizeria oriunde, pentru ca din pacate, acest fenomen este aproape general in Romania, „petrecaretii” prefera sa lase gunoiul acolo, luand in brate expresia „nu sunt tomberoane”, decat sa le stranga, sa le puna in portbagaj si apoi sa le arunce la un tomberon intalnit.

Din aceasta cauza suntem priviti asa cum suntem, gasim raspunsuri la orice in loc sa cautam solutii simple, dar foarte utile care sa fie in avantajul nostru. Aici, la Chei, an de an s-au organizat activitati de curatare si igienizare a zonei, au fost cateva asociatii, care pe baza de voluntariat au curatat ceea ce altii uitau sa faca. Imi pare sincer rau ca nu le mai stiu numele, promit sa revin printr-un ecou cu numele asociatiilor, sa le multumesc pentru ceea ce fac. Pentru ca primavara este aproape, gratarele incep sa apara si odata cu ele mizeria si indolenta.

Nu vreau sa-mi fie punctate aceste impresii, mai ales nu suport ideea sa scriu ceva pe spinarea lipsei de bun simt a romanilor, dar acest lucru exista si din pacate face parte din viata noastra.

Cheile Dobrogei sunt minunate, este un loc unde admiri istoria asa cum si-a pus amprenta pe natura, daca ajungeti acolo, va recomand din suflet, incercati doar sa va plimbati, sa inspirati aerul curat plin de romantismul zonei, gasiti-va pacea spirituala de la manastire si nu uitati, mai ales NU UITATI ca pasiti pe o rezervatie naturala, una dintre cele mai vechi si speciale din tara.

Pentru ca sunt Cheile noastre si trebuie sa ne mandrim cu ele!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 19.03.10 14:16:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7066 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fetele lui tata la Cheile Dobrogei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6802 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[19.03.10 14:34:29]
»

Retrase pma std la cererea autorului.

Am atasat o melodie sugestiva, in ton cu randurile tale, dar daca nu-ti place schimbam imediat.

cc_iordachescu
[19.03.10 15:04:56]
»

Multe locuri frumoase ascunde Dobrogea! In Cheile Dobrogei am fost prima data prin 2003 - 2004 si nu se prea vedeau urmele turistilor "civilizati", ulterior au inceput sa apara.

Dar am speranta ca vom invata la un moment dat sa ne pastram si ocroti frumusetile tarii noastre! Si poate nu va fi prea tarziu!

Ai toata admiratia si votul nostru!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
piti
[19.03.10 19:09:32]
»

Bravo domnule! Nu avem pretentia ca le stiu eu pe toate dar la chei (nu de yala sau broasca) ziceam ca ma pricep un pic. In Cheil Dobrogei insa nu am fost si cu prima vizita in zona o sa le calc, asta e sigur.

De pestera Adam am auzit. Despre conditii de vizitare stii ceva, grad de dificultate, amenajari pentru vizitare...

Esti tare, te asociam cu marea, destinatii axotice, azi si cu romantismul (ultima postare) dar cu muntii, chei si pesteri nu. Points!

ancamariagadea*
[19.03.10 19:17:07]
»

In zilele noastre, intr-adevar, in week-end-uri, cand este frumos afara, poalele calcarelor sunt impanzite de oameni veniti cu gratarele in brate. Ha-ha-ha...si ce mai sfaraie carnea pe gratar in ritm de manele...Nu e rasul meu, e un ras nervos...Nu am nimic impotriva gratarelor (impotriva manelelor DA), dar nu vreti sa va imaginati ce ramane in urma Nu stiu cum se face ca ajung prin locuri din astea deosebite toti "Doreii" (singular Dorel, plural "Dorei"... din reclama de la Unirea)

Am fost si eu acolo, am scris si un review despre acest loc minunat. Dar, pe cat de mare mi-a fost incantarea ca ma aflu acolo, pe atat de mare dezamagirea vazand ce se intampla si ce se lasa in urma la poale

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
piti
[19.03.10 19:36:40]
»

@ancamariagadea

Ai dreptate, am fost saptamana trecuta la o actiune de curatare a zonei de iesire din Timisoara spre Resita pe DN nu stiu cat E 70 parca (nu are importanta). M-am intors atat de scarbit de ce am adunat de acolo,

incat mi-am zis ca ma asez si scriu un review cu toate marlaniile astea cu care noi asa zisii civilizati insultam natura. Speram asa sa ma linistesc, sa refulez toata indignarea ce s-a acumulat in mine. Munti de pet-uri, camioane de ambalaje de te miri ce dulciuri, anvelope, pahare de unica folosinta etc.

Zilele s-au scurs, amaraciunea mi-a trecut mi-am si spus ca nu am ce cauta pe site cu chestii mizere, desi turismul facut responsabil e ceva aproape necunoscut la noi. Odata o sa va povestesc cum e in Norvegia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
mario 110
[19.03.10 19:55:11]
»

nu aveti cumva o harta cu pesterile din Cheile Dobrogei?

piti
[19.03.10 20:10:06]
»

@mario 110

Asteapta sa ajung acasa si dau un semn . Am o carte cu cele mai importante pesteri din Romania si hartile lor .

pepsi70roAUTOR REVIEW
[19.03.10 20:10:37]
»

@piti, despre pestera La Adam se cunosc foarte putine lucruri, ea continua sa fie exploatata si an de an, se gasesc noi specii paleontologice.

Accesul se face voluntar, nu este nimic amenajat, va trebuie echipament adecvat si lanterne cat mai bune.

Din Targusor urmati drumul pietruit catre Gura Dobrogei, aveti grije ca semnalul la telefon il veti pierde, dar va puteti lua dupa indicatoare fara probleme. Chiar daca sunt vechi, ele sunt foarte sugestive.

piti
[19.03.10 20:29:01]
»

Multumesc , promt ca de obicei . Ce ne vom face fara tine cand pleci pe mare . Chiar asa , mai pleci pe mare ?

pepsi70roAUTOR REVIEW
[19.03.10 20:31:48]
»

Surprize surprize...

cc_iordachescu
[19.03.10 20:32:47]
»

mario_110: carstul dobrogean este relativ recent intrat pe "harta exploratorilor in carst" din Romania, asa ca nu vei gasi prea multe. Inca sunt in stadiul in care isi protejeaja cuceririle cartografice (configuratia galeriilor) si stiintifice. "Neamenajarea" ajuta la pastrarea lor cat mai intacte pana la a fi clasificate oficial. Dar pot sa iti spun ca multe din ele sunt mai mult niste grote, nu le compara cu ceea ce avem in Apuseni sau Oltenia montana. Carstul este mult mai vechi, formele vizitabile, adica mai de suprafata s-au alterat (a se vedea cat de largi sunt cheile, care initial au fost o serie de pesteri a caror tavan s-a prabusit formand ceea ce vedem noi astazi), acviferul actulal este apreciat a fi impresionant, dar la adancimi foarte mari. Sunt ipoteze care sustin ca inclusiv Dunarea ar avea un brat subteran prin aceasta zona, fapt confirmat de anomaliile din debite.

Asa ca, mai ai putintica rabdare cu ele (pesterile) !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
piti
[19.03.10 21:47:42]
»

@mario 110

Am gasit harta Pesterii Liliecilor din Cheile Dobrogei . Maine ma ocup , o scanez si o postez .

biancuta
[19.03.10 22:06:45]
»

Am citit cu placere descrierea ta despre Cheile Dobrogei precum si despre Pestera Liliecilor. Nu pot sa nu admir pozele foarte reusite si mai ales pe fetita ta, micuta alpinista...

Recunosc ca eu vad alpinismul un sport pe cat de provocator, pe atat de periculos. Mi se pare fascinant sa te lupti cu muntii, sa urci pe pereti in corzi, mai ales la muntii cu dificultate ridicata. Cand vad filme despre escaladari ale muntilor inalti, inzapeziti, cu diverse intamplari, intotdeauna imi pun intrebarea: Cum pot oamenii acestia sa faca asa ceva? Dar stiu ca un astfel de sport devine ''o boala'', asa cum poate este si marea pentru tine. Pentru toate acestea, ti-am dat al 7-lea vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mario 110
[19.03.10 22:56:37]
»

va multumesc.

astept cu nerabdare.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.03.10 00:56:50]
»

@ cc_iordachescu > "carstul dobrogean este relativ recent intrat [...], acviferul actual este apreciat a fi impresionant..." ... ce-mi place tonul asta didactic!

ai foarte multe de spus, de adaugat, cam peste tot in acest sait. ce te retine?

cc_iordachescu
[20.03.10 01:17:46]
»

Dragos: am doua retineri majore:

1. nu este un site geografic ci de impresii turistice; ca sunt si persoane care vor sa stie mai mult din ceea ce deja au cunoscut (vazut) si pot sa le raspund o fac, daca si stiu;

2. timpul chiar nu imi permite, desi chiar imi place foarte mult comunitatea din care facem parte.

Am crezut ca raspund unei intrebari dedicata carstului unei persoane pasionata de subiect, de aceea am si fost asa de tehnic. Daca e cazul sa pun si legenda, poate o sa mi se spuna si am s-o fac.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.03.10 08:24:10]
»

1. turismul merge impreuna cu geografia... ca tusea si junghiul! nu se poate sa vorbesti exclusiv despre unul singur dintre aceste domenii. iar ecourile cu detalii mai "tehnice" sunt extrem de binevenite pentru intreaga familie AFA; chiar daca unii ar spune ca pe ei nu-i intereseaza, tot le ramane ceva in memorie. (exact ca si la scoala)!

2. daca este o legenda, uite, eu te rog, in masura timpului de care dispui, sa vii aici sa ne-o impartasesti. ma duc sa fac ultimul foc in soba, imi chem prietenii sa stea in jurul ei si te asteptam cu povestea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
krondia*
[20.03.10 20:17:42]
»

Fara o harta buna sau daca nu cunosti foarte bine zona nu prea ai sanse sa gasesti pesterile din Cheile Dobrogei. Eu am incercat, dar fara succes. Singura pestera pe care am gasit-o in Dobrogea este cea de la Limanu, despre care am scris un review si care zace in uitare desi este de o valoare inestimabila. Despre Pestera La Adam gasisem aceste informatii click aici dar tot nu m-am descurcat la fata locului. Destul de prost erau semnalizate obiectivele in 2008 cand am fost eu.

Cheile Dobrogei sunt frumoase dar totusi nu la fel de spectaculoase ca cele de la munte... de pilda Cheile Rasnoavei, Cheile Bicazului, Cheile Gradistei... Eu imi laud frumusetile locale dar tot iti dau un vot

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
mario 110
[20.03.10 20:56:09]
»

nu-i nimic; mai am atitea locuri frumoase de vizitat in tara noastra... cine stie, poate peste citiva ani.

biancuta
[20.03.10 23:04:44]
»

Intr-adevar, sunt foarte multe locuri frumoase de vizitat, iar pentru cei ce au ocazia le sugerez sa nu rateze o plimbare si prin Cheile Turzii. Cheile Turzii sunt printre cele mai spectaculoase locuri din tara noastra si cu siguranta vezi ramane cu o satisfactie imensa ca le-ati vizitat.

piti
[20.03.10 23:29:01]
»

@krondia

citez din cartea "PESTERI DIN ROMANIA", T. ORGHIDAN, ST. NEGREA, GH. RACOVITA, C. LASCU

"Situata cam la egala distanta intre Tirgusor si satul Gura Dobrogei, pesterapoate fi abordata din ambele directii (pestera Liliecilor). Calea de acces cea mai utilizata este drumul care conduce din gara Tirgusor spre nord-est, in lungul Vaii Visterna (Vistorna), afluent drept al Vaii Casimcea, pana la izvorul numit Cismeaua Gura Dobrogei (Seremet) din dealul drept al vaii. Distanta de la gara la izvor este de 3, 8 km.

Pornind de la izvor (astazi cismea) se urca pe cararea ce inconjoara un impresionant " abris sous roches " pana la intrarea principala a pesterii, sapata la inaltimea de 45 m deasupra talvegului vaii.

Pestera este sapata in banda de calcare jurasice ce strabate centrul Dobrogei in directia vest- est".

In speranta ca poate te ajuta cu ceva, explorari placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mario 110
[21.03.10 07:40:46]
»

@biancuta; multumesc frumos. o idee excelenta.

biancuta
[21.03.10 08:32:17]
»

Cu placere, mario.

krondia*
[21.03.10 18:34:21]
»

Multumesc frumos, piti.

contafa
[06.05.12 22:37:14]
»

si mie mi-au placut Cheile Dobrogei; sunt niste chei largi, ca sa zic asa, dar e foarte placut; nu poate constitui o destinatie in sine, totusi, dupa parerea mea; am observat ca e "muntele" constantenilor; repet, e foarte placut!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[06.05.12 23:40:58]
»

@contafa:

Ma bucur daca ti-au placut. Marti am fost acolo si aratau mai frumoase ca oricand.

lapidarium
[12.12.14 18:41:18]
»

Cheile Dobrogei nu sunt pe valea Casimcei ci pe un afluent al acesteia (Valea Seaca) iar cele doua pesteri: Liliecilor si La Adam pe V. Visternei alt afluent al Casimcei. Casimcea este unul din cele mai importante rauri (nu parau!) ale Dobrogei (desi este destul de mic).

Sursa - Bazinul morfohidrografic Casimcea - Laura Comanescu

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cc_iordachescu, contafa, krondia*, lapidarium, piti
Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077956199645996 sec
    ecranul dvs: 1 x 1