ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Rezervatia Hagieni

TIPĂREȘTE

De multe ori mi-am dorit sa ajung intr-una dintre cele mai frumoase zone ale Dobrogei, insa niciodata n-am reusit si nu pot spune de ce. Poate pentru ca m-am concentrat mai mult pe nord, ponderea obiectivelor turistice fiind mult mai mare si diversa in acelasi timp. Am ajuns la concluzia ca am gandit prost, ceea ce am descoperit duminica dimineata, fiind de departe cea mai mare aglomeratie de flora si fauna restranse in ceea ce se numeste cu onor Rezervatia de la Hagieni.

Profitand de vremea frumoasa de afara, de caldura unei toamne venita parca prea devreme, am avut doua alternative, ambele respinse initial de sotia mea pentru simplul fapt ca dorea sa si-o petreaca in pat uitandu-se la un film, odihnindu-se dupa o saptamana imposibila si tensionata.

Prima ar fi fost sa facem o ultima baie in mare, temperatura fiind de 25 de grade afara si 20 in apa marii, deci ar fi fost conditii excelente, a doua sa ne suim in masina sa comut pe pilot automat si sa vedem unde ajungem.

In graba am intrunit consiliul de familie, rezultatul votului fiind egal 2 la 2, am cumparat repede voturile copiilor cu doua promisiuni, iar sotia vazandu-se in inferioritate a cedat in favoarea unei plimbari cu masina. Atunci mi-a venit in minte Hagieni, o mai veche dorinta de-a mea.

Nu stiam foarte mult despre aceasta Rezervatie, nu stiam nici macar sa ajung acolo, am citit repejor impresiile de pe AmFostAcolo, am consultat o harta rutiera, mi-am format traseul si-am pornit in explorare.

Drumul ales a fost de fapt un circuit, mi-am propus sa aleg urmatorul traseu: Constanta – Topraisar – Negru Voda – Albesti – Mangalia – Statiunile din Sud – Popasul pescarilor din Olimp – Eforie – Constanta.

Sa detaliez un pic pentru cei care doresc informatii suplimentare; drumul de la Constanta la Negru Voda impecabil, portiunea pana la Topraisar recent asfaltata, ne-au incomodat foarte mult localnicii veniti la cules de nuci, in rest s-a circulat perfect, fara nici un pic de aglomeratie.

Portiunea de la Negru Voda la Albesti DJ 391, este destul de ingusta, drumul prezentand pe diferite portiuni probleme in sensul denivelarilor destul de suparatoare, dar destul de libera, deci anumite portiuni se pot ocoli.

Pentru a ajunge in padurea Hagieni exista doua cai de acces principale:

Prima: din Albesti, din centru se face dreapta catre Hagieni pe un drum destul de prost pe care circula multe carute si tractoare, deci nu este recomandat pentru masinile cu garda joasa;

Noi am ales cel de-al doilea drum, la iesirea din Albesti, pe acelasi drum 391 se mai merge in jur de 6 km pana ce intalnim un drum asfaltat pe dreapta care ne conduce catre Rezervatie. Drumul destul de ingust, daca se intalnesc doua masini una trebuie sa dea inapoi caci bordura este destul de ridicata. Asfaltul cred ca este din timpul regimului comunist, nimeni nu a mai asfaltat, sunt adevarate cratere si pe foarte multe portiuni asfaltul a disparut, ramanand doar pietrele.

Insa usor usor am ajuns la intrarea in Rezervatie (dupa aproximativ 2km), aici am intalnit o intersectie. Am zarit si un indicator care ne indica directia rezervatiei.

Ceea ce m-a frapat din prima a fost existenta drumului asfaltat prin rezervatie, de fapt mai multe si intr-o stare bunicica, adica mi-am permis sa-mi incerc Skodita pe acel drum si n-am avut nici un fel de probleme.

Am gasit un loc unde se putea intoarce masina si unde se putea parca, acolo am lasat-o si noi cu oarece frica sa nu descoperim la intoarcere vreun bau-bau incolacit pe vreun scaun.

Prima impresie a fost de o liniste apasatoare, doar pasarile perturbau aceasta liniste, intr-un deplin acord cu vantul care pieptana varfurile copacilor.

Nici tipenie de om, de fapt inca de la intrare paznicul ne-a confirmat ca suntem singurii care am trecut pe-acolo, ne-a povestit ca prea departe nu ne putem duce pentru ca padurea este foarte deasa, iar acele drumuri asfaltate la un moment dat se infunda intr-un paraias peste care nu se poate trece. Dar ne povesteste el orice dorim sa stim. La intoarcere l-am intrebat unele lucruri care vor apare in review.

Atat de mult verde nu am vazut decat la munte, insa eram langa malul marii iar aceasta explozie de culoare a avut darul sa-mi bucure sufletul si mai ales sa-mi incarce bateriile.

Padurea Hagieni este renumita atat pentru flora deosebita cat mai ales pentru exponatele unicat de fauna care convietuiesc aici.

In ceea ce priveste flora, am fost surprins sa constat ca nu am pe unde intra in padure, practic vegetatia este atat de bogata incat iti este imposibil sa te strecori printre ea, aici amintesc in primul rand padurile de diferite esente, de la arbusti pana la padurea de conifere, luminisuri cu vegetatie de talie mica, foarte multe plante agatatoare, liante care se incolaceau in jurul copacilor, stepe pietroase si foarte plante care cresteau pe un sol calcaros, de fapt pe niste rape din calcar.

Lacul care a existat odata acum mai exista doar in amintirea celor care au vizitat aceste locuri cu foarte multi ani inainte, acum este mai mult o balta murdara, de care n-ai curajul sa te apropii prea mult.

Fauna este foarte variata, este una dintre foarte putine rezervatii de la noi din tara care adaposteste foarte multe specii de reptile, multe dintre ele care traiesc doar aici. Amintesc despre testoasa de uscat dobrogeana care din pacate an de an este din ce in ce mai rara, nu datorita ecosistemului care este perfect pentru ea, ci mai degraba a oamenilor care le prind, le chinuie si le omoara. Paznicul mi-a povestit ca a intalnit foarte multe astfel de testoase chinuite carora nu le mai putea face nimic din pacate.

Speciile de serpi sunt foarte variate, de la vipera cu corn dobrogeana pana la sarpele rau, de la sarpele de apa pana la sarpele lui Escalup, dar si numeroase specii de soparle si gusteri.

Am zarit in padure doua tarcuri pentru animalele salbatice, dar si doua pasari galben cu maro, foarte frumoase, nici eu, dar nici paznicul n-am aflat cum se numeau.

In cele din urma am ajuns in valea aceea unde nu s-a spus ca ar fi fost lacul, ni s-a recomandat sa nu incercam sa trecem dincolo, formatiunile calcaroase si soarele de afara ar favoriza iesirea viperelor din ascunzatori, cum eram cu fetele dupa mine am renuntat, desi tare mi-ar fi placut sa vad un sarpe incolacit pe o creanga sau stand pe o piatra. Macar pentru Daisy care adulmeca tot ce-i iesea in cale.

Ne-am luat la revedere de la Hagieni, nu inainte de a ne lua la revedere de la paznic care ne rugase frumos atunci cand am ajuns sa nu facem mizerie in rezervatie, sa strangem dupa noi si sa depozitam gunoiul in tomberonul urias de la intrare. Si-a cerut scuze vazand ca am venit doar sa ne plimbam, ne-a povestit ca vin foarte multi care fac gratate si distrug ecosistemul, omoara animalele si distrug flora. I-am povestit ca voi scrie pe un site despre Hagieni si m-a rugat frumos si aici citez: sa le spuneti oamenilor ca au nevoie de natura si de aer curat iar acestea vor dispare daca Hagieniul va fi acoperit de gunoaie

Mi-am tinut promisiunea si am scris.

Mai exista un drum pe care se poate ajunge in Rezervatie, pe latura de est a padurii, dinspre Limanu catre localitatea Hagieni.

Avem locuri minunate in Dobrogea, natura a fost generoasa si ne-a oferit foarte multe frumuseti, multe dintre ele unice in tara noastra. Avem obligatia de a respecta natura, pentru ca daca o respectam respectam viata viata noastra si mai ales a copiilor care cresc alaturi de noi, pentru ca nu-i asa, ce este mai frumos decat un zambet de copil care alearga in natura, in aer curat in deplina libertate.

Iubiti natura pentru a respecta viata!

Vacante frumoase oriunde va veti afla!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 20.09.10 15:39:58
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8747 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Prin padure cu ochii dupa broaste testoase si serpi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5100 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

magdalena
[20.09.10 15:53:24]
»

Cam asa e peste tot, unul vrea, unul cedeaza, uite ca m-as urca in masina sa ma duc si eu acolo, dar cum imi conving jumatatea sa cedeze??? Ce tactica ai folosit? ...

Despre aceasta rezervatie nu stiam absolut nimic, spre rusinea mea, dar uite cum imi imbogatesc eu cultura cu ajutorul colegilor mei!

Iubiti natura pentru a respecta viata!

Frumoasa si adevarata concluzie!

mariana.olaru
[20.09.10 17:30:09]
»

Ei, uite încă un punct adăugat pe lista de aşteptare de la anu', când ne-am propus să vedem şi o parte din Dobrogea. Mulţumesc frumos de sugestie!

presario
[20.09.10 17:32:11]
»

pepsi - deci tu esti si "lup" de mare si "hoinar" de uscat?

ninaa
[20.09.10 18:44:28]
»

Pepsi, cum intru pe AFA caut sa vad ce-ai mai scris si de data aceasta ne-ai incantat cu o lectura placuta. La mai multe si pct max.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[20.09.10 20:12:20]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri.

@presario, sunt mai mult "lup" decat "hoinar"

@mariana. olaru, la anul cand te hotarasti iti pot furniza mai multe informatii daca te intereseaza, inclusiv o harta.

@ninaa, nu stiu cat de placuta a fost lectura, dar stiu cu siguranta ca este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut in Dobrogea

@magdalena, cea mai buna tactica care la mine merge intotdeuna este santajul, la copii este mai usor, ei au dorinte mai multe, cu nevasta-mea merge mai greu, dar imi atrag copii de partea mea si apoi n-am probleme.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[20.09.10 20:53:42]
»

sper sa placa melodia atasata!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[20.09.10 21:42:21]
»

Intotdeuna gasesti cele mai bune partituri, superba melodia, multumesc foarte mult webm13.

Alina Morar
[20.09.10 21:43:42]
»

Ce noroc ati avut de vreme! La Cluj a fost o vreme de... N-am putut merge nicaieri, doar la mall.

Imi place cum ai scris, dar cand ai pomenit de vipere... sunt cosmarul meu.

cc_iordachescu
[20.09.10 22:02:07]
»

Mă bucur că ai reuşit să ajungi la Hagieni şi sper că ţi-a plăcut la fel cum ne-a plăcut şi nouă!

Este o pădure unică în România care trebuie protejată de "atacurile" negândite ale omului!

Felicitări şi votul nostru!

biancuta
[20.09.10 23:35:17]
»

Foarte frumos povestit! Inca un loc superb din tara noastra care trebuie vizitat! Felicitari pentru aceste impresii si cu intarziere si cu scuzele de rigoare, te felicit si pentru ca ai depasit pragul de 1.000.000 pma!

mirelutza
[21.09.10 08:47:36]
»

habar nu aveam de asa padure in dobrogea... ; multumesc de informatie pepsi;

pepsi70roAUTOR REVIEW
[21.09.10 11:07:28]
»

@Alina Morar, viperele sunt tare cuminti daca nu le provoci, poti sta linistita;

@cc iordachescu, am citit impresiile tale si o mare parte din aceasta mica excursie ti se datoreaza si tie;

@biancuta, depasirea pragului de 1 mil. vi se datoreaza in primul rand voua, va multumesc

@mirelutza, avem multe paduri frumoase in Dobrogea, dar numai o singura Rezervatie de acest gen.

Multumesc tuturor.

stancuflorina
[21.09.10 13:17:07]
»

Mi-a placut cum ai relatat despre Hagieni, am fost si noi dar primavara cand iarba nu este atat de mare, vezi pe unde calci, am o frica teribila de serpi dat eu n-am vazut nici unul. Tu ai vazut?

pepsi70roAUTOR REVIEW
[21.09.10 13:40:55]
»

@stancuflorina, am spus ca n-am vazut nici un sarpe, mi-ar fi placut sa vad macar unul din acela rau, dar din pacate au fost lipsa la apel

sandu.53
[21.09.10 19:40:55]
»

frumos review, bun "rau", ce sa zic esti maestru... si melodia-"Imagine", ce inspirat aleasa dar era mai bine cu John Lennon in varianta clasica originala. Bravo!

@daniel*
[21.09.10 20:13:40]
»

Domnule pepsi reviurile dvs sunt absolut incantatoare, frumos si modul in care s-a votat in consiliul de familie))))

pepsi70roAUTOR REVIEW
[21.09.10 20:23:50]
»

@daniel, iti multumesc pentru aprecieri, sincer mi-ar fi placut sa apreciez si eu cele postate de tine dar pana acum... nu prea am ce.

Hai pune-te pe scris si lasa consiliul de familie pe seama capilor de familie

Dan&EmaPHONE
[01.06.20 19:48:12]
»

La drum!

webmasterX
[06.12.20 18:58:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Rezervația Naturală Pădurea Hagieni» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Hoinar prin Dobrogea]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
@daniel*, Alina Morar, biancuta, Dan&Ema, magdalena, mirelutza, sandu.53, stancuflorina
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Pădurea Hagieni:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064917802810669 sec
    ecranul dvs: 1 x 1