ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cimitirul vesel Sapanta si nu numai

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Sapanta este o comuna celebra deja in toata lumea, aflata la cativa km de Sighetul Marmatiei. Se poate ajunge aici fie venind dinspre Baia Mare, prin Baia Sprie si Sighet, fie venind dinspre Satu Mare, prin Negresti Oas si Certeze.

Comuna este cunoscuta in special datorita cimitirului vesel din Sapanta, opera artistului maramuresean Stan Ioan Patras.

Cimitirul in varianta “vesela” dateaza de la mijlocul anilor 1930 si este celebru datorita crucilor de lemn multicolore, sculptate in stil maramuresean, fiind un adevarat muzeu in aer liber.

Dupa ce crucile sunt sculptate, sunt vopsite in fundal cu culoarea principala - albastru – asa numitul “albastru de Sapanta”. Scenele pictate pe cruce sunt in culori foarte vii. Fiecare pictura de pe cruce reprezinta ori portretul celui decedat, ori o scena definitorie din viata acestuia. Adica daca cel decedat a fost tractorist – atunci va fi reprezentat pe cruce impreuna cu tractorul sau, daca a fost doctor veterinar va fi reprezentat in cabinetul sau impreuna cu vreun animal, etc.

De pe aceste cruci din cimitirul vesel Sapanta veti recunoaste imediat “ocupatiile” fiecarui decedat – jandarm, profesor, invatatoare, cosas, chelner, tesatoare de covoare, bucatareasa, politist, padurar, femei calcate de “motor” (de masina), ceferisti, functionar la banca, sau pur si simplu vaduve, etc – vezi pozele atasate.

De asemenea, fiecare cruce are inscriptionata o scurta poezie, cu cateva rime si sintetizeaza in cateva versuri toata viata celui pe care il reprezinta. Toate poeziile sunt scrise la persoana I, contin numele decedatului si sunt adresate direct, sincer, chiar umoristic, celui ce citeste inscriptia de pe crucea de lemn.

De exemplu – versurile de pe crucea unui anume Pop Grigore – muncitor in cariera (vezi pozele)

“In lume cat am trait Pop Grigore m-am numit.

Va uitati bine la mine ce-am patit no patit nime

La cariera am lucrat o stinca a explodat

Trupu mi la sfarimat si viata mi-a luat

Mai Ilea nevasta me mai chemat prea repede

Dar la casa noastra-n sat doua fete am lasat

Fara mama fara tata

Dumnezeu bine le vada

Ca viata o lasai la 36 de ani. ”

Din pacate, toate crucile sunt expuse intemperiilor vremii si se degradeaza in timp. In prima faza picturile se decoloreaza si se usuca, iar mai apoi crucea de lemn putrezeste incet, incet la baza. Chestia asta se poate vedea foarte usor la crucile mai vechi din cimitir.

In total sunt peste 800 de cruci in cimitir

Tot in cimitir este si biserica – acum in restaurare, clopotele bisericii sunt jos langa biserica si se pot admira.

Taxa de intrarea la cimitirul vesel este de 3 lei pt adulti, se pot cumpara diverse suveniruri traditionale din apropiere.

La mica distanta de cimitiril vesel este casa memoriala a artistului Stan Ioan Patras – “fondatorul” - daca putem spune asa – cimitirului. Si aceasta se poate vizita, taxa de intrare este parca tot 3 lei.

In curtea casei este si un bust al lui Stan Ioan Patras, iar in casa sunt diverse obiecte personale ale acestuia – icoane, tablouri, diplome, etc, precum si obiecte sculptate si pictate de catre acesta in timpul vietii. Printre cele mai interesante – “panoplia” cu Nicolae Ceausescu si Comitetul Executiv al CC, tablourile cu cantaretii de muzica populara (Irina Loghin, Maria Ciobanu, Angela Buciu, etc), precum si alte diverse scene umoristice (de ex. cea cu “omu care-si pandeste femeia pupindusa cu altu drag”, sau cea cu “un om care nu are grija de copii numa cu tuica la gura” – vezi pozele).

Daca tot ati ajuns la Sapanta, dupa Cimitirul Vesel si Casa mamoriala, mai trebuie sa vizitati si Manastirea Sapanta Peri, aflata in apropiere de centrul comunei, pe un drum lateral.

Biserica manastirii este construita in stil tipic maramuresean, pe un soclu de piatra, iar restul este din lemn masiv de stejar, cioplit si imbinat cu meiestrie. Este inalta de aprox 78 m, a fost sfintita in 2003, dar nu este gata nici pana in prezent, slujbele tinandu-se in partea de subsol a manastirii.

Alte multe detalii gasiti click aici si click aici


[fb]
---
Trimis de presario in 08.04.10 09:56:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5607 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cimitirul vesel Sapanta - crucea vaduvei tinere Stan Irina.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2400 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

presarioAUTOR REVIEW
[24.04.10 08:55:18]
»

webmaster te rog sa atasezi melodia asta, daca este posibil.

Multumesc.

http://www.trilulilu.ro/popicarul69/434ab97d308685

webmaster13
[24.04.10 14:43:46]
»

am atasat melodia propusa!

mario 110
[11.05.10 08:40:53]
»

Pop Grigore din review nu este acelasi cu Pop Grigore din foto P02? Cel din review este (a fost) muncitor la cariera si cel din foto P02 tractorist.

presarioAUTOR REVIEW
[11.05.10 09:10:42]
»

Pop Gheorghe de la cariera - cel din rewiew - este cel din poza P19. Pop Gheorghe din poza P02 este intradevar tractorist.

De fapt, pe foarte multi barbati din cimitir ii cheama Pop, sau chiar Pop Gheorghe.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
domidoc, mario 110, presario
Alte impresii din această RUBRICĂCimitirul Vesel din Săpânța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064709901809692 sec
    ecranul dvs: 1 x 1