ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Biserica de lemn Budesti-Joseni - patrimoniu UNESCO

Ilustrație video-muzicală
Fratii Petreus - Hai dor si iar dor
TIPĂREȘTE

In cele 4 zile pe care le-am petrecut in Maramuresul istoric cu ocazia sarbatorilor pascale am vizitat si cateva biserici de lemn si manastiri din zona Sighetului.

Am sa trec numai cu titlul informativ cele 2 manastiri din zona despre care alti useri au mai scris si ar fi nedrept sa repet ceea ce deja s-a spus. documentat.

Este vorba de Manastirea Peri, situata la 2 km in lateral de intrarea in localitatea Sapanta, in Parcul Dendrologic Livada (!!! probabil o intelegere locala, caci in asemenea incinte nu se dau aprobari pentru constructie). Manastirea este remarcabila datorita faptului ca are cea mai mare inaltime dintre bisericile de lemn din Europa. Prima biserica de lemn a fost construita de familia din care se trage descalecatorul neamului, familia Bogdanestilor, la 1391, pe la 1700 a fost pusa la pamant in timpul revoltei antihabsburgice. Este construita din lemn de stejar inegrit. Se lucreaza in continuare la corpurile aditionale, aghiazmatar, staretie, casa de oaspeti insa slujba de tinea in mica biserica de la baza manastirii, constructie in stil bizantin, foarte sobra si modesta. Spatiul mi s-a parut foarte mare, generos, inca nu este in totalitate amenajat iar drumul care duce in soseaua de intrare in Sapanta este foarte bun.

Bineinteles ca ansamblul monahal de la Barsana este sau cel putin asa mi s-a parut mie, cea mai remarcabila constructie noua din cadrul manastirilor Maramuresului istoric. Se afla pe drumul intre Sighetul Marmatiei si Sacel asezat pe un deal de unde o priveliste minunata asupra satelor inconjuratoare mi s-a dezvaluit in fata ochilor. Complexul este nou, amenajat in totalitate, cu o parcare generoasa, intrarea printr-o poarta maramureseana cu turnul cu clopotnita. Are biserica, muzeu, casa maicilor, casa duhovnicului (mica, modesta asa cum ii sta bine unui duhovnic), casa artistului, trapeza, bucatarie, ateliere, casa de oaspeti, aghiasmatar. Slujba in ziua de Paste s-a tinut in spatiul adecvat din curtea interioara unde sute de localnici si turisti, imbracati in straie de sarbatoare venisera sa se bucure de ziua luminoasa a Invierii. Am avut aici un sentiment de bucurie vazand acest lacas de cult nou, deosebit de bine ingrijit, remarcabil din punct de vedere arhitectural, cu obiecte de muzeu foarte diverse si frumos prezentate. Asezamantul transmitea o senzatie de liniste si frumusete pe care rar am intalnit-o in zilele de sarbatoare cu agitatie si dute-vino turistic. Dupa parerea mea fie si numai pentru a vizita ansamblul de la Barsana, drumul spre Maramures trebuie parcurs.

Toata zona din imediata apropiere a Sighetului are cateva biserici de lemn deosebit de interesante, printre care ar trebui enumerata Biserica Cuvioasa Parasheva din Valea Stejarului, ridicata pe la 1650.

Biserica BUDESTI-JOSENI aflata in localitatea care ii poarta numele cu hramul Sf. Nicolae. Nu se fotografiaza, nu se plateste intrarea. Este in Patrimoniu UNESCO. Situata la 30 de km de Sighetul Marmatiei in drumul ce trece prin Ocna Sugatag. Biserica datata la 1643 are picturi murale de la 1762. Hramul bisericii este acelasi de la intemeierea ei. In afara unei sincope intre 1999-2009 cand a fost transferata in sanul bisericii greco-catolice, de la inceputurile ei pana acum este in patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane.

Vatra satului a fost atestata la 1361 printr-o diploma a regului Ludovic cel Mare 1326-1382 al Ungariei si Poloniei, fiu a lui Carol Robet de Anjou. Este ridicata pe o colina deasupra satului, in mijlocul actualului cimitir. Este cea mai complexa biserica de lemn, alaturi de cea din Ieud cu o vechime atat de mare din Maramures. Dimensiunile sunt generoase pentru o biserica de lemn a secolului XVII, avand lungimea de 18 m, latimea de 8 m, si inaltimea turlei de 26 m.

Altarul este acoperit cu o semicalota, naos cu bolta semiclindrica suprainaltata si pronaos cu grinzi masive de lemn care sustin turnul clopotnitei.

Acoperisul este din sindrila cu streasina dubla. Turnul clopotnitei are un foisor cu 3 arcade pe fiecare latura.

In interior se afla o parte din zalele lui Pintea haiducul Maramuresului, care se spune ca si-a lasat in grija bisericii camasa de zale si coiful dupa lupta din 1717 impotriva tatarilor cotropitori. Despre Grigore Pintea din Magoaja 1670-1703, capitan de oaste si renumit haiduc aparator de libertate si dreptate pentru cei sarmani s-au scris carti, s-au facut filme. De altfel, in ziua cand am vizitat noi biserica, custodele astepta cu emotie vizita lui Florin Piersic care promisese ca va trece sa revada o parte din zaua haiducului pe care l-a interpretat in filmul Pintea Haiducul.

Pictura interioara a bisericii este executata in culori deschise, scenele fiind separate prin dungi de culoare. Aceasta si o parte din icoane sunt de la 1762 executate de Alexandru Ponehalschi, un mare pictor, dupa nume polonez, care a executat lucrari in bisericile de lemn din zona Maramuresului istoric pe la anii 1750. A fost pictor muralist dar a executat si icoane in bisericile de la Calinesti, Serbi, Ieud-deal, Berbesti, Desesti. Dar cea mai importanta pare a fi o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul din Manastirea Barsana, lucrata in 1751.

Icoanele pictate pe panouri sunt amplasate pe tampa apoi urmeaza cei 12 apostoli pe arcade si pe centru Isus pe tron avandu-i pe laterale pe sf. Ioan Botezatorul si Fecioara Maria. Mai sunt cateva picturi ale acestui pictor, lucrate in aceasi tenta bizantina aflate in naos si pronaos.

Pictura absidei altarului este mai recenta si a fost executata pe la 1812, cu orientare baroca de catre pictorul Ianos Opris. In biserica mai sunt icoane pe lemn vechi de mare valoare, pe sticla din secolul al XVII-lea, stergare autentice lucrate remarcabil la razboi si cu acul.

Usa bisericii este autentica si este o lucratura exceptionala

Iconostasul este de asemenea o lucrare deosebit de frumoasa, al doilea rand de usi imparatesti are ornament floral cu chipurile celor 4 evanghelisti si dateaza tot din sec. XVII-lea. La loc de cinste se afla expusa in fata altarului o cruce descoperita in 1998 de un profesor, localnic din Budesti, se spune in timpul Postului Pastelui. Lemnul in care a fost gasita crucea a fost adus din zona invecinata numita Magura Brebului. Lemnul nu a putut fi taiat nici macar cu drujba sau securea. Biserica in ansamblul ei este deosebit de frumoasa.

La 6 km distanta in munte se afla schitul Budesti cu hramul sf. Imparati Constantin si Elena, reiinfintat in 1994, pe locul unei vetre monahale din sec. XV-XVI., constructie noua. Drumul parcurs din sosea nu este bun, este accidentat, putin spus, insa peisajul suficient de salbatic care te inconjoara face prin frumusetea lui sa iti treaca supararea prafului care pudreaza abundent masina.

Din pacate Biserica de lemn din IEUD, constructie din sec. XVII-lea intrata in patrimoniul UNESCO era inchisa. Drumul care duce la ea traverseaza un podet si se afla chiar in vatra satului. Insistenta noastra telefonica de a ruga custodele sa ne deschida nu a avut rezultat. Pentru a ne trece supararea am vizitat noua constructie de la Ieud, Biserica de lemn avand hramul Sfintii Trei Ierarhi. Este situata pe un deal de unde o frumoasa panorama a zonei inconjuratoare spre Ieud, la 2 km distanta ne-a bucurat privirea. Constructia a inceput in 2003 pe vatra unei vechi biserici de lemn si are si o casa monahala.

In satul apropiat CALINESTI exista de asemnea o biserica de lemn din secolul XVII. Un indicator modest ne-a ajutat sa o depistam. Din pacate si aceasta era inchisa. In fata ei, doua maramuresence ceva mai in varsta stateau de vorba. Una dintre ele ne-a invitat sa-i trecem pragul casei. O casa modesta din lemn cu stergare autentice, lavita si perne de pe vremea bunicii mobilau incaperea. Ne-a indemnat sa servim din putinul pe care il avea pe masa, cateva oua si o prajitura. Ramasese singura, sotul ii murise si mai avea un nepot care trecea rar pe la ea. Nu s-a plans de nimic, nici de saracie, nici de boala sau varsta cu toate ca se deplasa greu, ci numai de singuratate. A fost pentru mine momentul emotionant al acelei zile. Ce pot spune, decat ca m-am gandit cati batrini sunt singuri, uitati de lume si de viata in catunele noastre stramosesti, ramasi acolo parca marturie ca vesnicia intradevar s-a nascut la sat.

in BOGDAN VODA, biserica veche de peste 500 de ani statea trista si uitata, inchisa si umilita de surata ei mai noua, constructie majestuoasa, cu pictura interioara temerara, violenta, coplesitoare si opulenta, constrastand puternic cu zona istorica a Maramuresului. Biserica de lemn construita la 1718 are hramul Sf. Nicolae. Initial a existat o bisericuta din lemn din sec. XIV-ea, a fost distrusa, construita o alta in 1717 distrusa si aceasta de foc. Un an mai tarziu locuitorii din Cuhea, astazi localitatea Bogdan Voda au ridicat biserica actuala din lemn, acoperita cu sindrila.

Vizitarea bisericilor de lemn din zona Maramuresului mi-a prilejuit marea bucurie de a ma afla parca in miezul unor secole trecute dar neuitate. Din pacate nu acelasi lucru pot spune despre cei care ar trebui sa se ocupe de supravegherea si promovarea acestor obiective istorice si culturale, adevarate comori ale neamului pe care nu reusim sa le valorificam la deplina lor valoare.

va doresc tuturor vacante frumoase

il rog pe web daca poate introduce un cantec maramuresan si ii multumesc anticipat.


[fb]
---
Trimis de amero in 24.05.14 18:46:40
Validat / Publicat: 24.05.14 20:14:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în OCNA ȘUGATAG.

VIZUALIZĂRI: 3014 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Peri/Sapanta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.05.14 19:15:52]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală sugerată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu) - am ales o melodie a fraților Petreuș, simbol al muzicii populare din zonă. Aceasta poate fi schimbată la cerere.

ameroAUTOR REVIEW
[24.05.14 19:24:28]
»

multumesc, e ok.

webmaster
[25.05.14 09:12:06]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MCM
[25.05.14 12:11:18]
»

Mă bucur atât de mult că am avut ocazia să ajung şi eu în frumoasa zonă a Maramureşului ("vinovată" fiind tot famiglia Speedy, desigur). Într-adevăr, bisericile sunt minunate. Dintre toate, cel mai mult, mi-a plăcut Peri-Săpânţa, poate pentru liniştea care o înconjura, sau poate datorită localizării ei. Tot nu-mi vine să cred că în acele zile ne-am plimbat într-un areal mic, aflându-ne practic, la câţiva km unii de alţi, draga noastră Amero.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[25.05.14 14:12:06]
»

@MCM: multumesc ptr. vizita, pe mine ansamblul monahal de la Barsana m-a impresionat in mod deosebit. si mie imi pare rau ca nu am stiut ca sunteti in zona, nu va lasam fara experienta plimbarii cu caruta prin Valea Izei, macar sa am si eu colegi de "suferinta si emotii distractive"... da, Maramuresul este special si pentru mine. nu am amintit de cimitirul vesel de la Sapanta, caci s-a scris mult si chiar maitre l-a "atacat" in stilul binecunoscut, nu era cazul sa repet, cu toate ca sincer, acum nu m-au mai amuzat atat de mult textele naiv iscusite de pe crucile mormintelor. data viitoare sigur ne vom intalni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[20.10.22 21:30:30]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserica de lemn Budești [Budești]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Schituri şi biserici maramureşene]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica de lemn Budești [Budești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070533990859985 sec
    ecranul dvs: 1 x 1