GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
CETATEA ALBA IULIA - nu ratati un spectacol grandios - LEGIUNEA XIII GEMINA
Din excursia noastra in Ardeal nu putea sa lipseasca, bineinteles si cetatea ALBA CAROLINA din ALBA IULIA, un loc extraordinar care m-a vrajit iremediabil. Va sfatuiesc pe cei ce nu ati vazut-o inca sa alocati pentru vizitare cel putin o zi intreaga, cetatea fiind imensa si conferind multe informatii pe care veti dori sa le aprofundati,
ALBA CAROLINA are forma de stea cu 7 colturi, avand 7 porti. E locul in care traiau romanii, iar urmele lor se vad si astazi. Castrul roman si marsurile LEGIUNII XIII leaga trecutul de prezent. Totodata, superbele locuri de promenada si pistele pentru biciclisti au luat locul santurilor cu apa, ce asigurau candva apararea cetatii. Portile acesteia, strajuite de soldati in uniforme austro-ungare asigura accesul in cea mai mare cetate din ROMANIA. ALBA IULIA insasi este mai mult decat un oras, este un simbol puternic, sacru, al unitatii romanilor. Este orasul incoronarii, de la Mihai Viteazul la Regele Ferdinand si Regina Maria, unde fiecare si-a lasat amprenta prin monumente impozante si locuri incarcate de istorie. Ca locatie, cetatea se afla la doar 350 km de BUCURESTI, pe DN1.
Cetatea ALBA CAROLINA cea mai impresionanta cetate din tara, inglobeaza intre zidurile sale celelalte fortificatii. Construirea ei este justificata de conjunctura istorica. Dupa asediul Vienei si infrangerea turcilor din anul 1683, treptat, TRANSILVANIA este ocupata de trupele austriece, ultimul principe al TRANSILVANIEI, MIHAI APAFI I, murind in anul IN ANUL 1690.
Cetatea, extinsa pe 70 de hectare, a fost construita in stil VAUBAN, intre anii 1715-1738 dupa planurile arhitectului Giovanni Morando Visconti, din initiativa imparatului Carol VI de HABSBURG, in anul 1714 imparatul aproba constructia Cetatii ''Alba Carolina", care se desfasoara sub comanda feldmaresalului austriac de origine franceza Eugeniu de Savoia. Piatra de temelie este pusa in cadrul unei festivitati fastuoase la 4 noiembrie 1715. Cetatea este un fort de forma stelara cu ziduri groase, cu 7 bastioane si mai multe porti monumentale, realizate in stil baroc, impodobite cu basoreliefuri care infatiseaza figuri si scene mitologice realizate de Johann Konig. (n. a. informatii preluate din cetate).
Am patruns plini de pietate in CETATEA ALBA CAROLINA, fericiti ca am reusit sa ajungem intr-un loc cu o puternica incarcatura istorica si emotionala. Inca de la intrare am ramas puternic impresionati de portile imese, monumentale. LA poarta principala doua domnisoare -ghid foarte dragute, imbracate in costume de epoca va stau la dispozitie pentru a va informa privind traseele pe care le puteti parcurge in vizitarea cetatii si a obiectivelor pe care nu trebuie sa le ratati.
Dati-mi voie sa incep povestirea mea cu lucrul care mi-a placut cel mai mult aici. O idee geniala a autoritatilor, menita sa incante pe deplin turistii ce intra in cetate, a fost aceea a constituirii unei trupe de soldati care sa imite LEGIUNEA XII ROMANA - LEGIUNEA GEMINII, legiune careia i se datoreaza infiintarea cetatii ALBA CAROLINA. Incepand din mai pana in septembrie, in fiecare saptamana, in ziua de vineri la ora 18, in amfiteatrul situat la intrarea principala in cetate se organizeaza un spectacol in care este imitata o lupta dintre daci si romani. Aici, soldati imbracati in armuri romane si in tinuta de razboi a dacilor isi prezinta uniforma, ca apoi sa incante spectatorii cu simularea unei lupte daco-romane! Obiceiurile si tehnicile de lupta ale dacilor si romanilor prind din nou viata prin fenomenul "reenactment". Sincer, acest spectacol unic pe care l-am putut viziona "live" ne-a placut enorm si noua adultilor... deci nu mai e nevoie sa va povestesc de incantarea copiilor! Am vrut sa va impartasesc si dvs din emotiile create de vizionarea acestui spectacol si am incercat sa il filmez insa imi cer scuze pentru calitatea filmarii (la spectacol era multa aglomeratie si am filmat cum am putut mai bine). Poate asa va fac curiosi sa vizionati pe viitor personal spectacolul.Va asigur ca nu veti regreta!
Dupa amfiteatrul de care v-am povestit puteti viziona momumentala CATEDRALA CATOLICA, aflata pe partea dreapta dupa intrarea in cetate. Constructia acesteia a inceput in sec XI-lea In dreptul portalului de vest a fost descoperita fundatia unei biserici din sec X. Catedrala este considerat monument istoric si detine doua recorduri :cea mai veche si cea mai lunga (-83 metri lungime si 62 m inaltime), fiind depasita in lungime doar de Biserica Neagra din Brasov care nu e o catedrala. Distrusa de invazia tatara din1242, a fost reconstruita intre anii 1246-1291. In interiorul catedralei puteti vedea imediat pe parte dreapta, monumentele funerare ale lui Ioan de Hunedoara, guvernator al Ungariei, al fiului acestuia, Ladislau de Hunedoara, precum şi sarcofagele familiei Zapolya, Izabella şi Ioan Sigismund, primul Principe al Transilvaniei.
Pe partea stanga a drumului de acces in cetate, la aprox 10 m de intrare se afla un mic muzeu cu vestigii romane, Insasi intrarea in muzeu e strajuita de doua statui ale vrednicilor romani in armura.
Mai departe am ales sa parcurgem TRASEUL CELOR 3 FORTIFICATII unde am putut vizita:
ZIDUL MONETARIEI:Acesta este amplasat la intrarea pe traseul celor 3 fortificatii. In aceasta locatie a functionat incepand cu prima jumatate a secolului XVII-lea pana in 1885 Monetaria de la ALBA IULIA unde au fost batute monezi de aur, argint si cupru, precum si cei 400 de galbeni folositi pentru tradarea lui HOREA, CLOSCA SI CRISAN, conducatorii rascoalei de la 1784-1785. Au mai fost pastrate pana in zilele noastre poarta monetariei si zidul de nord, pivnitele monetariei aflandu-se sub pamant.
POARTA DE SUD A CASTRULUI ROMAN LEGIUNEA XIII-A GEMINI a fost fondatoarea castrului roman, construit in anul 106 in scop militar, economic si administrativ. Fortificatia, amplasata la intersectia principalelor cai de comunicatie ce asigurau legatura cu ULPIA TRAIANA SERMISEGETUSA si cu orasele provinciei, se afla in mijlocul sistemului defensiv al DACIEI. Castrul a fost conceput intr-o forma patrulatera cu laturile egale avand o suprafata interioara de 37 ha. In castru se putea patrunde prin patru porti duble, cate una pentru fiecare latura. In zilele noastre se poate vizita doar poarta de sud PORTA PRINCIPALIS DEXTRA, aceasta fiind singura conservata pana in prezent., avand un sistem descripeti cu roata pentru ridicare. Cetatea era inconjurata pe vremuri cu un sant lat, plin cu apa sortit impiedicarii intrarii in castru a dusmanilor. La nevoie poarta era lasata peste acest sant. LA vizitarea acestei porti veti gasi de straja "soldati" imbracati in uniformele secolului XVIII, purtand arme de epoca, acest lucru fiind menit intregirii atmosferei antice a cetatii. Langa poarta puteti admira si 4 tunuri pastrate intacte pana in prezent. Pentru a incata turistii, GARDA MILITARA a TRASEULUI CELOR 3 FORTIFICATII (soldati imbracati in uniforma austriaca din sec XVIII) in fiecare sambata, in cadrul unui ceremonial de schimbare a garzii prezinta onorul autoritatilor orasului si turistilor. In cinstea drapelului municipiului ALBA IULIA se executa trei salvE de tun -un spectacol desavarsit care merita sa nu fie ratat.
TERASA PORTII A TREIA este un alt punct de acces pe traseul celor 3 fortificatii. Elementele sclupturale ale portii invoca cele patru virtuti:CUMPATARE, ABUNDENTA, INTELEPCIUNEA SI FORTA. Aici mai puteti admira grupul statutar al imparatului austriac CAROL al VI-lea si celula unde a fost intemnitat HOREA, conducatorul rascoalei taranesti din 1784-1785.
TABARA MILITARA este amenajata sub forma unei terase -restaurant ce confera un loc de relaxare si regresie (imaginara) in timp. Pe aceasta terasa turistii sunt intampinati de catre hangii si hangite, toti imbracati in vestimentatia specifica sec XVIII. Pe aceasta terasa sunt amplasate doua corturi imense, albe, sub care se afla mobilier din lemn masiv. Acolo va puteti aseza pentru a servi masa ce va va fi pusa la dispozitie de hangite tinere. Vesela in care va va fi servita masa e din lut ars, purtand emblema Traseului Celor Trei Fortificatii. Noi ne-am putut racori aici cu bere rece (dar se poate comanda si sucuri, vin) si potoli foamea cu carnati preparati pe loc la un ceaun asezat pe pirostrii exact ca pe vremuri. Si in timp ce am servit masa ne-am incantat privirea cu o carut cu coviltir alb, amplasata pentru decor, pe terasa, caruta asemanatoare celor vazute in filmele de epoca. Pot sa va spun ca a fost o experienta unica. Tot amplasamentul terasei era de asa natura contruit incat te facea sa crezi ca te-ai teleportat in timp si spatiul vremurilor secolului XVIII. Superb! Langa terasa puteti admira caii de rasa folositi la parada militara deoarece grajdurile sunt situate imediat in apropierea taberei militare. Cavaleria traseului este compusa din cai frizieni recunoscut pentru tinuta aristocratica si docilitate. Aceasta participa zilnic la ceremonialul de schimbare a garzii.
De la tabara militara urcand pe un sir de scari inguste ajungeti pe partea superioara a cetatii de unde mai apoi, coborand pe tunel cu scari din piatra ajungeti la vestita TEMNITA. Acesta este situata pe flancul de sud-est al bastionului Eugeniu de Savoia si a beneficiat de lucrari de consolidare in scopul vizitarii in siguranta. Ea a fost folosita de catre autoritatile austriece pentru a-i intemnita pe cei ce au incalcat legea pana la stabilirea sentintei. Tot aici erau adusi si cei care erau supusi torturii in timpul interiogatoriului, In sala principala a temnitei se afla o masa imensa, (cu un mecanism de intindere excesiva a membrelor pana la ruperea acestora) pe care erau legati cei supusi torturii. Langa masa se afla un scaun din lemn masiv care, pe spatar si pe suprafata de asezare are tepi din fier, Nici nu vreau sa imi imaginez ce modalitate groaznica de tortura poate fi aceasta! In laterala din dreapta a salii de tortura se afla o colivie de fier (asemanatoare celor in care sunt tinute in captivitate pasarile dar de dimensiuni, bineinteles, mai mari) in care erau tinuti captivii de la care se asteptau a se obtine marturisiri. Poate ca acestea nu intarziau de obicei sa fie obtinute intr-un timp relativ scurt deoarece prizonierii tinuti in colivie erau obligati sa asiste la torturile efectuate pe scaun si masa., De groaza creata in eventualitatea ajungerii in celelate locuri de tortura, bietii oameni de obicei spuneau tot ce doreau sa afle autoritarile.
Mai departe pe PLATFORMA DE ARTILERIE, situata intre bastioanele EUGENIU DE SAVOIA si SFANTUL STEFAN, puteti admira trei tunuri de epoca folosite in trecut pentru a apara santurile si zidurile cetatii. Aici, folosind tehniica sec XVIII-lea artileristii executa salve de tun in fiecare sambata la ora 12.10.
CAPONIERA are forma unei galerii acoperite care strabate zidul dintre bastioanele EUGENIU DE SAVOIA si SF STEFAN. in perioada in care cetatea bastionara avea un rol militar, acest element defensiv proteja deplasare soldatilor care traversau santul spre ravelinul SF FRANCISC DE PAOLA. In timpurile nostre aici se afla camerele de garda ale corpului de artilerie si o galerie expozitionala cu imagini din timpul restaurarii portilor.
RAVELINUL SF FRANCISC DE PAOLA este un element defensiv al cetatii pe locul caruia au fost descoperite locuinte romane prezervate in situ. In acest loc este amenajat un esafod ce reproduce scena supliciului liderilor rascoalei taranesti HOREA CLOSCA SI CRISAN. In partea dreapt a esafodului gasiti panouri cu pagini in care sunt evocate momente ale rascoalei -acest loc reprezinta o adevarata lectie de istorie penru copii si nu numai.
TUNELUL ANTIMINA este de reprezentat de galerii boltite ce se intind pe lungimea laturilor ravelinului SF FRANCISC DE PAOLA, masurand 200m. In perioada in care fortificatia bastionara de tip VAUBAN avea rol militar, tunelul antimina, datorita grosimii zidurilor si rezistentei materialelor facea ineficienta explozia minelor asediatorilor.
In interiorul cetatii puteti gasi cazare la HOTEL MEDIEVAL, un hotel situat in cladirea-monument istoric, veche de 300 de ani, ce pastreaza elementele arhitecturale ale sec XVII. Aici personalul poarta costume de epoca iar la intrare pe post de majordom veti gasi tot un soldat imbracat in costum militar austriac ce va va da onorul la sosire si plecare. Hotelul are 28 de camere cu mobilier de epoca si vedere spre traseul celor 3 fortificatii. De la ferestrele camerelor hotelului poate fi urmarit ceremonialul executiei salvelor de tun. Hotelul pune la dispozitia oaspetilor doua sali de restaurant si un salon. Hotel Medieval are si o terasa de pe care puteti servi masa admirand privelistea ce dezvaluie privirii orasul ALBA IULIA vazut de sus.
Atmosfera antica este desavarsita in acest hotel, dar vreti sa aflati si preturile la cazare? ... Camera dubla o puteti obtine la pretul de 80-100 euro pe noapte iar un apartament la 150 euro pe noapte.
BASTIONUL SASILOR
Pentru intarirea sigurantei cetatii medievale ALBA IULIA, principele Transilvaniei GABRIEL Bethlen (1613-1629)a decis construirea a patru bastioane. Planul final s-a concretizat in construirea a doar doua bastioane :BETHLEN, situat pe latura de sud-vest a cetatii si BASTIONUL SASILOR situat pe latura de sud-est. Din pacate in prezent poate fi vizitat doar cel din urma, unde, in acele timpuri erau gazduite camerele de garda ale garnizoanei cetatii. In sec XVII -BASTIONUL SASILOR a primit" functia" de "cavalier batran"fiind asimilat de catre autoritatile militare austriece in noul sistem defensiv bastionar de tip VAUBAN. In interior bstionul cuprinde patru sali.
SALA ARMELOR aflata in coltul de sud-vest a servit pe rand drept camera de garda apoi brutarie. In prezent a fost restaurata redandu-i -se aspectul de camera de garda.
SALA VESTIGIILOR ROMANE numita asa deoarece unul din peretii acesteia apartinea castrului roman peste care s-au suprapus cu timpul zidurile cetatii medievale.
SALA CAVALERILOR TEMPLIERI, fosta camera de garda centrala a bastionului, actual sediu al Comanderiei "Iancu de Hunedoara"din Alba Iulia. Dupa restaurare, camera a fost decorata cu elemente de mobilier, arme, steaguri si simboluri ale cavalerilor templieri,
SALA CAPITULARA, fosta camera de garda, este situata pe flancul de sud-est a bastionului unde se ajunge parcurgand un tunel de legatura ce masoara 25m. Acesta are o iesire de siguranta spre santul cetatii. De asemenea aceasta sala fost decorata dupa restaurare cu insemnele Cavalerilor Templieri. (n.a,informatii preluate din cetate)
Sper ca nu v-am plicitisit si ca v-am starnit curiozitatea in asa masura incat sa va doriti sa vizitati cetatea, voi care nu o cunoasteti inca. Iar noi cei care am vizitat-o deja vom ramane vesnic fascinati de ea si sigur ne vom dori sa o revedem. !
Trimis de danadana* in 23.10.14 18:30:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danadana*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.06876000 N, 23.57142300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
D-le webmaster rog sa atasati acest link, multumesc!
https://www.youtube.com/watch?v=GIyqIgYc4OY
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Alba Iulia" (deja existentă pe sait)
Foarte bun şi complet review. Felicitări pentru ideea cu filmuleţul!
@Michi: MULTUMESC din nou, d. na Michi. Filmuletul l-am facut din nefericire din bucatele. Facusem poze toata ziua prin cetate nestiind de acest spectacol de care ne-am bucurat ca niste copii. Cand sa filmez show-ul bateria era pe terminate, si aparatul se tot inchidea. M-am rugat sa ma tina bateria pana la sfarsit si... cineva acolo sus m-a auzit. Am reusit sa prind momentul cand "dacii si romanii" simulau ca se reped catre spectatori creindu-ne impresia ca suntem in mijlocul luptei. Mî s-a parut un show extraordinar si am vrut sa se bucure de el si colegii AFA, dar imi cer din nou scuze pt pauzele din filmare.
Un review bine detaliat despre un frumos obiectiv turistic, pe care anul acesta l-am vizitat pentru a doua oară.
Felicitări!
@traian. leuca: Multumesc mult. Un compliment din partea dvs cantareste greu.
Mutat în rubrica "Cetatea Alba Carolina, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait).
Frumoasa descriere facuta cetatii din orasul meu, cu o mica mentiune : in poza 11 nu e un bastion, e una din laturile Hotelului Medieval Ma bucur ca vizita in Alba Iulia a fost una deosebita iar talentul dvs. de narator a fost pe masura! Toate cele bune!
@ioana74 - Multumesc pentru apreciere si completare! Alba Carolina mi-a ramas in adancul suflatului si sigur o s-o mai vizitez cel putin odata! In ceea ce priveste cladirea din poza 11. conform prezentarii unui ghid din cetate acolo a fost un bastion. Daca intre timp unei parti din aceata cladire i s-a gasit o alta utilitate... stii cum e In Romania trebuie sa facem sa fie totul cat mai comercial! Oricum te invidiez ca ai privilegiul sa locuiesti in Alba Iulia si sa revezi cetatea ori de cate ori vrei! E atat de frumoasa, poate chiar unica, incat eu daca as vizita-o de 100 de ori nu m-as plictisi. E atat de vasta, deosebita, incat poate si la a 100-a vizita toat as mai gasi un detaliu pe care poate nu l-am observat initial! Iubesc aceasta cetate din tot sufletul! E magnifica!
@danadana -
Spendid review si votat !
Ma scuzati ca am o mica lamurire.
-In review :
” " in fiecare saptamana, in ziua de vineri la ora 18, in amfiteatrul situat la intrarea principala in cetate se organizeaza un spectacol in care este imitata o lupta dintre daci si romani "
- In siteul cetatii scrie :
”11 SEP (Vineri)
SPECTACOLE ȘI DEMONSTRAȚII MILITARE: LEGIUNEA A XIII-A GEMINA ȘI LUPII APOULONULUI
7:00 PM
La ce ora e spectacol?
@haiduc - articolul e scris anul trecut; anul acesta cred că au schimbat ora. Cel mai bine e să iei datele de contact de pe saitul oficial și să-i întrebi direct. Oricum, aș da întâietate datelor de pe saitul lor.
@haiduc - Daca ati observat, reviw-ul meu a fost scris anul trecut, atunci cand a fost stabilit un alt orar petru demonstratii. In cursul diminetii avea loc un fel de ceremonial pentu schimbarea garzii dar spectacolele aveau loc seara, cand cetatea era mai mult vizitata. Daca doriti precizarea exacta a orarului, pot intreba pe un membru al Legiunii gemina care mi -e amic si va voi da detalii in privat! Multumesc mult pt aprecieri!!! Oricum daca nu ati ajuns inca acolo eu va sfatuiesc din suflet sa reusiti sa vizitati cetatea. E ceva de neegalat, sunt sigura ca o s-o iubiti vesnic la fel cum o iubesc eu!!!
@danadana -
Ma scuzati de intarziere la raspuns!
Mea culpa, am fost asa concentrat in citirea review-lui ca nu m-am uitat imprejur si nu am fost atent la data sejurului.
In vara 2013 am facut circuit de doua saptamani in Romania si am avut plan de vizitat cetatea la pranz ca nepotii sa vada schimbare garzi.
Am noptat in Novaci cu planul ca a doua zi sa trecem Transalpina si sa ajungem in timp la cetate.
Dar la pensiune m-am imprietenit cu proprietarul si dimineata ne-au rasfatat cu un mic dejun copios si am plecat la drum dupa 9.30.
Am ajuns pe centura Aba Iulia dupa 13.45 si termometrul arata 36 de grade. Cu asa o caldura nu am oprit si am continuat la Turda.
Desigur ca o sa vizitam si cetatea dar numai pe seara, caldura mare avem la noi 9 luni pe an.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 2000 de ani și trei fortificații — scris în 02.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Alba Iulia, traseul șanțurilor cetății — scris în 30.10.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Traseul celor Trei Fortificații - 2 secole de istorie condensate în câteva sute de metri — scris în 23.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 La ceas de seară prin Cetatea Alba-Carolina — scris în 19.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Cetatea care nu a fost cucerita niciodata, Alba Carolina — scris în 19.03.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Din nou la Alba Carolina — scris în 05.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De vis, merita vizitata si re-re-revizitata — scris în 14.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ