ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 28.11.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Cetatea Alba Carolina - by night

TIPĂREȘTE

Câteva cuvinte despre mine, ca să înțelegeți mai bine acest review :
Pentru cei ce încă nu știu, sunt născut în Orașul Marii Uniri, sau în "Cealaltă Capitală", cum ne place s-o mai numim și mai apoi am crescut mult și bine într-un sat la 12 km. de obiectivul acestei scrieri. După o dezvoltare armonioasă ( :))) și o desăvârșire a caracterului pe timpul liceului, la Cluj Napoca, în 1991 m-am întors pe plaiurile natale și am făcut parte din prima promoție (ever) de studenți din Alba Iulia. Astfel, am fost student acolo, într-un oraș fără viață studențească înaintea noastră, dar încet-încet, am reușit să aducem multă distracție în oraș, noi studenții, devenind în scurt timp... cele mai bune partide pentru fetele din oraș, așa că... Cetatea văzută "by night" era pe vremea aia ceva must, aproape-n fiecare seară, deoarece era cel mai fain loc de promenadă pentru tinerii... visători, așa cum eram noi atunci. Dar, cu toate că după renovare, am văzut de câteva zeci de ori cetatea pe timp de zi, o revedere pe timpul nopții cu locul drag mie în tinerețe, s-a tot lăsat așteptată, și abia vineri seara - 12.02.2016, am reușit să o văd așa cum mi-am dorit... "by night"
.

Astfel, pe la 18.40, am parcat mașina pe strada Mihai Viteazul (coordonate GPS : N46.068417 X E23.577432) și am plecat pentru a străbate cetatea pe traseul porților (aveam de gând să ating 6 din cele 7 porți, deoarece poarta a VII-a este situată pe latura nordică și nu este situată la îndemâna celor ce urmează traseul porților - am văzut-o totuși altădată..., iar dacă pentru cineva prezintă interes, putem dezvolta prin ecouri subiectul și pot posta și câteva foto de acolo).

Am ajuns la Prima Poartă, singura situată "jos în oraș" (adică în vatra veche a orașului), toate celelalte fiind situate "în cetate", adică în partea nouă a orașului, pe deal, într-o poziție strategică, de unde se poate observa cu ușurință până hăt-departe...

Aceasta este situată în partea estică a cetății și are formă unui ac de triumf cu trei intrări (P01). În partea superioară este amplasată stema Imperiului Habsburgic, încadrată de statuile zeilor Marte și Venus. Pe fiecare parte a porții există câte 2 basoreliefuri reprezentând diverse scene mitologice.

După ce am privit pentru prima dată poarta renovată, în luminile arhitecturale bine amplasate, am urcat dealul în cetate (P29), pe drumul bătut cu piatră cubică și străjuit de ziduri clădite din cărămidă arsă.

La baza Porții a II-a am găsit deja forfotă... câteva fete își făceau selfiuri cu statuile de pe poartă, câțiva bicicliști au ieșit din șanțurile cetății într-un concurs care-pe-care...

Am așteptat câteva clipe pentru ca toată lumea să iasă din cadru, timp în care am admirat această frumoasă poartă formată din 3 deschideri libere și astfel, am prins pentru voi fotografia ce reprezintă poarta în toată splendoarea ei (P02), astfel că, sunt convins că și vouă o să vă placă modul în care este pusă în valoare pe timpul nopții de lumina reflectoarelor.

Lângă poartă, există un panou informativ, de unde vă citez : Monumentul reprezintă a doua poartă de acces în cetate, situată în partea superioară a barbacanei. A fost construită între anii 1717 - 1736 în timpul stăpânirii Transilvaniei de Imperiul Habsburgic, coordonator de lucrări fiind ing. arh. Konrad von Wiess. Monumentul a fost parțial dărâmat la sfârșitul secolului trecut pentru reducerea pantei de urcare în cetate. Edificiul prezintă o poartă simplă, formată din patru pilaștrii decorați cu atlanți și ghiulele. Pilaștrii interiori au fost dărâmați.

Mi-am continuat plimbarea spre Obeliscul Horea, Cloșca şi Crișan, de unde am privit pentru prima dată piesa de rezistență a cetății - Poarta a II - a (P03) și am aruncat o privire și spre vatra veche a orașului (P28), invidiindu-i pe locuitorii acestui oraș pentru calmul cu care-și trăiesc viața...

După câteva momente petrecute în fața obeliscului, am aruncat câteva priviri spre vechile șanțuri de apărare a cetății, excelent puse în valoare azi, după reabilitare și am trecut podul mobil, din lemn spre Poarta a III - a.

Această poartă (P04), este cea mai mare și mai impunătoare dintre cele 7 porți ale cetății despre care vă relatez în această scriere, remarcându-se prin masivitatea și bogația decorului care o împodobește pe ambele părți. Poarta are forma unui dublu arc de triumf, având două treceri pietonale și una suficient de mare pentru a putea trece carele/căruțele. Deasupra acesteia se afla statuia călare a lui Carol al VI-lea, împăratul austriac în timpul căruia a fost ridicata cetatea. În soclul statuii împăratului austriac, se afla amenajata celula unde se spune că a fost închis Horea.

Pe panoul informativ situat lângă această poartă am citit și vă spun și vouă că : Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, construită între 1715 - 1738, în stil baroc, a fost dedicată împăratului Carol al VI-lea (1685-1740) și prințului Eugeniu de Savoia (1663-1736), comandantul armatei imperiale, pentru a glorifica victoriile împotriva turcilor. Poarta cu trei intrări semicirculare, despărțite de 4 pilaștri dublii în stil doric, are forma de arc de triumf susținând un postament în formă de trunchi de piramidă, terminat cu statuia ecvestră a Împăratului... Fațada exterioară a porții este decorată cu 2 basoreliefuri reprezentând plecarea la luptă și întoarcerea glorioasă a prințului Eugeniu de Savoia. Fațada interioară este ornată cu 4 statui reprezentând cele 4 virtuți de la stânga la dreapta : Abundența, Înțelepciunea, Cumpătarea și Forța...

Am continuat pe vechiul drum roman Via Principalis (P05) - drumul roman care intra prin poarta de sud a castrului, trecea spre poarta de nord prin fața clădirii comandantului Legiunii a XIII Gemina, am admirat situl arheologic descoperit cu prilejul renovării și amenajat în așa fel încât să poată fi văzut de toți vizitatorii cetății (P06). De asemenea, m-am oprit câteva clipe ca să admir (a cât-a oara... ?) basorelieful ce recrează o luptă între daci și romani (P08)

Am aruncat o privire spre actuala Facultate de Drept (pe vremea mea sediul fostului Liceu Industrial 4 - unde învățau cu preponderență fete și pe unde mai dădeam și noi câte-o tură... la o poveste... (vezi P07).

Trecând pe lângă Piața Cetății, pe care am lăsat-o în dreapta mea, am continuat pe str. Mihai Eminescu (P09), am lăsat pe stânga Clădirea Ierihon, am mers mai apoi spre muzeu, Sala Unirii, ansamblul Catedralei Reîntregirii și cel al Catedralei Romano-Catolice, lăsându-le să-și ducă nemurirea grupurile statuare pomenite de colegii care au mai scris despre această locație, pe lângă care trebuie să recunosc că am trecut destul de repede...

După Cladrea Ierihon, pe partea stângă a sensului meu de deplasare, este amplasată satuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, în spatele căreia, se înalţă Palatul Princiar, care pentru o perioadă a servit şi drept reşedinţă a lui Mihai Viteazul.

Dar, mie Palatul Princiar îmi aminteşte faptul că într-una din clădirile d ela parter cu acces direct în stradă era prin 1991-1992 prima discotecă studenţească, de vineri până duminică, loc în care eram mai mereu prezent, pentru că nu erau aşa multe locuri de distracţie pe vremea aia. Îmi amintesc şi acum că mergeam...."la coada calului" :)) La discotecă :)

Ajuns lângă Muzeul Unirii (P10), l-am admirat scăldat în lumina artificială (mie mi se pare că arată foarte bine) și am aflat că până la preconizata renovare (din câte am înțeles este de actualitate începerea acestor lucrări), acolo există o expoziție de... reptile :((No'tre' să recunosc că asta nu mi-a plăcut. În Muzeul Unirii o expo cu iguane mi se pare de-a dreptul nepotrivit... cred că se găseau alte spații pentru o astfel de expoziție nu un astfel de muzeu - tezaur național!

Am aruncat o privire și spre Sala Unirii (P11), prilej adânc de reflexie pentru orice român și mi-am continuat acest (aproape) pelerinaj.

Am observat șirul căruțelor-chioșcuri ce vând de toate pentru toți (P12), care din păcate erau cam toate închise (deh ora înaintată și faptul că-i extra-sezon), am aruncat câteva priviri pe dreapta ansamblului Catedralei Reîntregirii (P13) și am constatat că în catedrală se săvârșea slujba de seară. După ce am aruncat o privire Catedralei Romano - Catolice (P15) - închisă la acea oră (am vizitat-o altădată și poate am să v-o prezint și vouă, într-o altă scriere), am zărit Poarta a IV-a.

După cum am putut citi pe unul din panourile informative, drumul spre această poartă trece peste zona sacră a castrului roman, respectiv peste ruinele Templului lui Mithras și Sanctuarul Zeiței Nemesis, descoperite la o adâncime de 1,5 metri cu ocazia lucrărilor de reabilitare a cetății, la ora asta artefactele găsite acolo regăsindu-se azi în colecția Muzeului Unirii (printre iguane :().

Poarta a IV-a (P14), este situată la mijlocul zidului care leagă bastionul Sfintei Trinitati de bastionul Sfântul Mihail, fiind singura decorată de pe latura vestică, în stil baroc. Poarta este prevazută cu o singură intrare semicirculară încadrată de pilaștri, de o parte iar de cealaltă parte se găsesc doua camere de gardă așezate simetric, în valul de pământ, iar deasupra porții se afla o clădire ce adăpostea corpul de garda.

Am străbătut poarta (P16) și am ieșit pe podul din lemn reconstruit la momentul renovării cetății, am ajuns în Parcul Unirii și mi-am continuat drumul spre Poarta a V-a. În trecere, am intrat în zona de servicii (a se citi... locul unde putem scăpa de griji... presante... în timpul unei vizite), am urcat în locul de joacă al kinderilor și m-am întors la traseul porților.

Poarta a V-a (P21-22), a fost amplasată pe colțul din sud-vest al ravelinului Sfântul Mihail, demolat parțial în 1921, cu ocazia lucrărilor de construcție al Catedralei Ortodoxe. Poarta este una din intrările secundare a cetății de tip Vauban - Alba Carolina, arhitectura acesteia este una simplă, din cărămidă arsă și piatră, fără elemente sculpturale. În fața porții se găsește un pod care face legătura între ravelinul Sfântul Mihail și cea de-a treia linie de apărare a cetății numită contragarda.

Pe un drum pietruit cu piatră cubică (P23) se ajunge la Poarta a VI - a (P25), care este amplasată pe cea de-a treia linie de apărare, contragarda. Aceasta are dimensiuni reduse, fiind compusa doar din doi piloni laterali lipsiți de elemente decorative. La exterior, cu ajutorul unui pod de lemn (P24), comunică cu o piațetă. Această poartă mai este cunoscută și sub denumirea de Poarta Regelui, deoarece pe aici au intrat regele Ferdinand și regina Maria, în anul 1922, cu ocazia încoronării.

După ce am aruncat o privire orașului nou... respectivi părții de oraș ce se numește "Cetate" (P27), m-am întors în interiorul cetății și pe drumul de întoarcere am descoperit în șanțuri și un punct de informare turistică (P26), am reușit să arunc o privire de ansamblu celor 2 lăcașuri de cult : ortodox și romano-catolic (P20). Mai apoi, am făcut o poză de ansamblu și numai cu Catedrala Reîntregirii (P19) și m-am îndreptat agale spre poarta a III-a (P17).

În Piața Cetății am aruncat o altă privire părții din spate a Sălii Unirii foarte fain luminată în lumini multicolore, am făcut câțiva pași spre Monumentul Custozza, am revenit pe Via Principalis și am refăcut drumul în sens invers până la locul unde lăsasem mașina.

Hmmm... a fost o plimbare tare faină, la ceas de seară și a fost o... rememorare a vremilor de mult apuse ( :))), într-o cetate tare mândră, de care io' sunt tare mândru.

Am constatat astfel că cetatea este bine pusă în valoare și pe timpul nopții, de luminile gândite de proiectanții renovării ei, inspirați și din acest punct de vedere.

Astfel, Cetatea Alba Carolina poate reprezenta un loc de promenadă chiar și după apusul soarelui, la pas cu persoana iubită, de ce nu...

În concluzie, AmFostAcolo, am să mai merg de câte ori voi avea posibilitatea și v-o recomand și vouă, fără rezerve!


[fb]
---
Trimis de bogumil in 15.02.16 22:02:06
Validat / Publicat: 15.02.16 23:08:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 3197 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogumil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Alba Carolina - by night - Poarta I-a.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81400 PMA (din 69 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.02.16 22:52:45]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

zlatna
[16.02.16 08:16:29]
»

Până la urmă ai scris si tu articolul despre Capitala Noastra. Felicitări, este un articol foarte bun în care se vede că ai pus suflet. Noaptea in cetate nu am fost niciodată.

După terminarea liceului şi până când am intrat la facultate era o parte a cetaţii pe care o uram, era locul în care cred că ai fost şi tu, CMJ-ul, aici ne chemau pentru recrutarea în armata.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bogumilAUTOR REVIEW
[16.02.16 09:17:06]
»

@webmaster

Mulţumesc!

@zlatna

Da, şi eu am fost la "încorporare" acolo, în clădirea CMJ-ului, cea care se vede în P05, exact în dreapta maşinii bizonului Vezi, despre asta chiar uitasem...

Ufff... câte amintiri am de acolo

@all

Mulţumesc pentru vizită şi apreciere.

mishu
[16.02.16 10:11:40]
»

minunat articol l-am citit pe nerasuflate iar pozele deosebite. Felicitari

Mitica49
[16.02.16 18:31:11]
»

@bogumil - Cetatea Alba Carolina este minunată, ziua sau noaptea sau în orice anotimp. Am vizitat-o de 2 ori și constat că, la fiecare review citit despre cetatea inimii românilor, mai am câte ceva de văzut. Ca atare cu ocazia primei treceri prin zonă ne vom abate încă o dată pe acolo. Felicitări! Frumos și cu suflet scris (doar ești de-acolo, nu?)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bogumilAUTOR REVIEW
[16.02.16 21:12:19]
»

@mishu

Dacă-ţi spun că pozele sunt făcute cu un smartphone, mă crezi? Adică cu asta! Unele cu şi altele fără bliţ... Oricum, nu cu un aparat profi şi nu de un fotograf profi... Dar, sunt mulţumit de cum au ieşit. Mă bucur că ţi-au plăcut şi ţie/mă bucur că v-au plăcut şi vouă (asta judecând după faptul că sunt destul de apreciate/votate).

@Mitica49

Mulţumesc pentru cuvintele frumoase, mă bucur că scrierea mea te-a făcut să-ţi fie dor de această minunăţie şi să-ţi doreşti să o revezi.

@all

Vă mulţumesc încă o dată pentru vizită şi vă promit că voi mări cadența postărilor. Am aşa multe restanţe... şi locuri faine de împărtăşit cu voi...

La bună... (re) citire!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
teona
[17.02.16 00:52:54]
»

Faina relatare, se cunoaste ca esti de-al casei si ca ai pus suflet. Si noaptea este la fel de frumoasa ca si la lumina zilei. Sper sa ma reintorc cat mai curand si sa surprind si eu asa imagini. Oricum de abia astept sa revin si de ce nu, sa o vad si... by night.

ioana74
[17.02.16 16:46:38]
»

Fain articol!!! Minunata Cetate avem, asa e, iar plimbarea la ceas de seara e ceva deosebit. Daca nu sunt indiscreta, care e numele satului in care ai crescut mult si bine? . Si eu " am crescut mult si bine " la 18 km de Alba Iulia...

bogumilAUTOR REVIEW
[17.02.16 18:07:17]
»

@teona

Mulţam fain de vizită şi politeţuri

@ioana74

Sunt trăit bine în cel mai fain sat din lume (cum altfel) Ighiu!

Şi pentru că eu sunt din 73, iar tu din 74, se pare că suntem şi de-un leat şi poate am crescut prin vecini...

ioana74
[17.02.16 20:47:38]
»

@bogumil - cam de un leat da, dar eu am copilarit in directia opusa, la Pianu de Jos... sat fain, cu multi sasi! E, frumoasa zona oricum, si una si alta! Fain Ighiu, sa nu mai pomenesc ce vin se face pe acolo... oioioi

Dan&Ema
[21.02.16 07:45:04]
»

Fain articolul. I-am promis Albei Carolinei ca trec anul asta pe la ea pe indelete dupa ce m-a provocat anul trecut, intr-o seara. Am acum inca un ghid cu mine, iar pozele sunt superbe

bogumilAUTOR REVIEW
[02.04.16 06:27:27]
»

poarta a VII-a este situată pe latura nordică și nu este situată la îndemâna celor ce urmează traseul porților - am văzut-o totuși altădată..., iar dacă pentru cineva prezintă interes, putem dezvolta prin ecouri subiectul și pot posta și câteva foto de acolo

Asta ziceam în corpul review-ului.

Și iată că aseară, pe o temperatură de 20 grade, în întâi aprilie, am reușit să ajung (iar) la poarta a VII-a, de data asta... "by night".

Iar, fotografia acestei a VII-a porți, o puteți vedea aici.

Din păcate, ea nefiind poziționată pe rutele obișnuite ale turiștilor, era cufundată în beznă. Pentru foto, am luminat-o eu cu farurile

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, Dan&Ema, ioana74, mishu, Mitica49, teona, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093996047973633 sec
    ecranul dvs: 1 x 1