ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
LUNA
JUN-2012
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pasteis de Belem, secrete manastiresti si delicii culinare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Fado, azulejos, pasteia de Belem, embleme portugheze pentru toate gusturile turistice dar mai ales minunata Lisboa merita vazute si gustate.

Pasteis de Belem - Rua Belem 84-92, deschis zilnic de luni-sambata de la ora 9,00-23,00 , cofetarie, patiserie

Localizare: intre Muzeul Prezidential al Republicii, Manastirea Jeronimos si Piata si parcul Imperiului, in concluzie in una dintre zonele cele mai vizitate ale Lisabonei, pe malul raului Tejo (Tagus), in apropierea Turnului Belem.

Daca ajungeti in Lisabona si ii veti spune unui portughez cuvintele magice "pasteia de Belem" sau oriunde in lume veti intalni un portughez caruia ii veti pronunta aceleasi magice cuvinte "pasteia de nata" (caci asa sunt cunoscute in gastronomia mondiala mai ales in tarile care au facut candva parte dintre coloniile marelui imperiu portughez) veti fi rasplatiti cu o prietenie neconditionata si de neuitat din partea acestuia. De ce? Pentru ca pe langa fado, azulejos, magicul pasteia de Belem/nata, inseamna mandria de a fi portughez, inseamna un "secret manastiresc" nedivulgat de peste 200 de ani a artei culinare a celui mai vestic fost-imperiu al Europei, Portugalia.

Primele pasteias au fost create de calugarii si calugaritele catolice de la inceputul secolului al XVIII-lea. Portughezii iubeau cresterea gainilor si productia de oua era bogata. Albusurile le foloseau pentru a scrobi lenjeria, dar galbenusurile oualelor trebuiau si ele folosite. Atunci au inceput sa faca in bucataria Manastirii Jeronimos micile cupe umplute cu crema de ou si vanilie, pudrate cu scortisoara si zahar praf. Ei bine dar ce mai puneau sau cum combinau continutul, acolo era secretul...

In urma revolutiei de la 1820 toate manastirile au fost evacuate iar calugarii au trebuit sa le paraseasca.

In imediata apropiere a Manastirii Jeronimos din Belem exista la vremea acea o mica fabricuta pentru rafinarea zaharului care detinea si un mic magazin. Calugarii nu s-au descurajat si in asteptarea reprimirii lor in manastirea din imediata apropiere au inceput sa fabrice produse de patiserie -in speta pasteia de Belem pe care le vindeau in acest magazin care a capatat rapid numele de Pasteias de Belem. In perioada aceea ne mai spune istoricul monumentele apropiate, precum Turnul din Belem au inceput sa fie vizitate si fiindca zona e mai departe de renumitul cartier Alfama, inima vie a vechiului oras, oamenii veneau cu barcile pe malul raului Tejo pana in fata monumentului si intrau bineinteles si in cofetaria-patiserie renumita deja.

Dupa 1837 produsele de patiserie fabricate aici au inceput sa fie mai delicate, mai rafinate, urmand secretul retetei initiale a patiserilor manastirii. Se pare ca secretul micilor prajiturele cu crema de vanilie si scortisoara scoase calde la vanzare pana seara tarziu nu a fost divulgat nici pana in zilele noastre. Secretul a fost transmis la 5 cofetari care au vegheat cu strictete ca acesta sa nu fie transmis decat selectiv din tata in fiu. Brevetul producerii a fost obtinut de Antiqa Confeiteira de Belem Lda. Reteta initiala a suferit ceva modificari in pastelerias (patiserii) si padarias (brutarii). E vorba de o cupa mica care contine o crema de ou cu vanilie si scortisoara - coapta timp de 5-6 minute. "Reteta magica" consta in cantitatatile combinate, arome si aspect, caci cele mai bine coapte dau un aer mai "vechi", mai select, autentic. Secretul producerii micilor cupe care confera o deosebita placere papilelor gustative este pastrat cu sfintenie sub egida Oficina do Segredo a statului lusitan.

Le veti gasi nu numai aici, ci in toate patiseriile si brutariile Lisabonei, in supermarketuri si frumos ambalate chiar si in restaurantul aeroportului. Sigur, gustul difera.

In 1994 intr-un laborator gastronomic din Milano s-a incercat o reproducere a renumitelor pasteias incluzand in crema si fulgi de cartofi, avand ca rezultat o asemanare izbitoare la aspect si gust. Insa minunea nu a durat mult si testele nu au fost finalizate, asa incat experimentul a esuat. In 2006 produsul a fost desemnat sa reprezinte Portugalia in Uniunea Europeana Cafe Europa in vederea aniversarii zilei Europei.

Dar in afara renumitelor pasteias exista o gama foarte variata de alte produse de patiserie de cea mai buna calitate si un aspect deosebit.

In incinta cofetariei este o forfota continua. Intrarea se face chiar din strada iar cladirea nu iti inspira nimic deosebit daca nu ai vedea furnicarul de oameni care se aseaza inca din usa patiseriei la coada spre a cumpara produse. Totul este un spectacol al lumii, diverse natii, nordici, europeni de la apus si rasarit, asiatici care se uita, pozeaza, exclama, comenteaza si totul culmineaza cu o comanda fie la pachet fie la masa.

Intrand inauntru insa veti remarca cateva sali cu mese aranjate pentru a fi la dispozitia oaspetilor. Ospatarii misuna continu cu dexteritate aducand prompt la masa comenzile. Incinta este un adevarat labirint de sali frumos decorate cu azulejos, tablouri de epoca, obiecte de calitate si patinate de scurgerea timpului. Este o desfatare a gustului intr-o intoarcere in timp cu o culoare locala inconfundabila care imi va aminti de un taram foarte indepartat dar fabulos. si drag inimii mele.

va doresc tuturor calatorii frumoase

ps. il rog pe web daca vrea sa introduca Nelly Correia cu Se em casa ficares -un fado mai putin elaborat, insa autentic. multumesc


[fb]
---
Trimis de amero in 21.07.13 23:12:59
Validat / Publicat: 22.07.13 00:02:53
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4598 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Pasteis de Belem" / in incinta cofetariei, salile iti amintesc de un alt brand al Portugaliei - azulejos (ceramica), aceasta cu motive florale si pasari in culoare albastra, specific de inspiratie maura
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.07.13 23:53:49]
»

Articolul a fost selectat ca MicGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireille
[22.07.13 07:03:32]
»

..... . simt ,,miros de Lisabona''... se presupune ca maurii au introdus in Portugalia dulciurile pe baza de oua in timpul celor 500 de ani de ocupatie... dar calugaritele le-au glorificat. da ele sunt minunate si irezistibile, putin cam dulci dupa gustul meu, ceea ce nu m-a impiedicat sa le cumpar zilnic de la un supermarket cu un euro pe zi, 4 tarte apetisante...

In 1837 intrun efort de subzistenta clerul manastirii a pus la vanzare in magazin aceste ,,pasteis de nata''... dupa inchiderea manastirii, patisierul a vandut reteta unui om de afaceri portughez Domingos Rafael Alvers si ea continua pana azi... parca si aceste tarte au miros de nostalgie lusitana, ce crezi? ...

gettutza
[22.07.13 08:21:55]
»

@amero: Am auzit de patiseria cu pricina, citisem despre ea în ghidul despre Lisabona, dar nu am mers acolo. Am mancat pasteia de nata din diferite locuri, unele aveau crema mai dulce, altele mai multă, altele foitajul mai uscat, dar toate aveau același aspect și mărime.

Chiar dacă sunt o mare amatoare de dulciuri, nu pot spune că micuțele prăjiuri m-au impresionat prea tare, sau poate am avut eu așteptări prea mari.

Mai mult mi-au plăcut gogosile lor umplute și niste prăjiturele, nu stiu cum le spune, seamănă la aspect foarte tare cu turta dulce, dar textura interioară este ca de bezea, numai că nu este doar albuș cu zahăr mai au ceva în compoziție, sunt delicioase, se topesc în gură. Eu mi-am luat din aeroport o pungă și până a decolat avionul le-am păpat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[22.07.13 09:18:39]
»

@mireille: intradevar cam dulci dar... de gustibus, oricum stiu sa-si vanda marfa si sa castige din orice.

la manastirea Horezu maicutele noastre fac un serbet si o dulceata din fructe de padure irezistibile, de ce nu suntem oare in stare sa le patentam?

ameroAUTOR REVIEW
[22.07.13 09:22:59]
»

@gettutza: multumesc ptr. ecou, cladirea nu impresioneaza la exterior prin nimic dar anul acesta avand timp si fiind in apropierea Manastirii Jeronimos mi-am zis sa nu ratez. da, au o patiserie foarte diversificata si de buna calitate, in zona Rossio am dat peste doua patiserii super, am sa atasez pozele, cu un dever extraordinar si produse... dar vreau sa uit caci a sarit acul cantarului la intoarcerea din Lisabona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian Preda CONS. ONORIFIC AFA / PORTUGALIA
[22.07.13 11:33:43]
»

@amero;

Intr-adevar cel mai important desert portughez a fost inventat in anul 1837 de catre maicutele unei manastiri. Pasteis de nata reprezinta mici tarte din foietaj subtire si crocante, umplute cu crema de vanilie si date apoi la cuptor, pana cand crusta de vanilie capata pete negre. Se servesc traditional alaturi de praf de scortisoara.

Asa cum foarte elocvent ai relatat, renumita pentru aceasta delicatesa este Unica fabrica dos Pasteis de Belem, in imediata apropiere a Manastirii Jeronimo, pastelarie careia maicutele au vandut patentul retetei.

Pe langa aceste apetisante prajiturele (pret 1 euro /bucata), va veti putea desfata cu argolas de limao (tarta cu lamaie), palitos de Sintra, bolacha, folhados, petit-four de coco, bolo de amor - toate la pachet cu o carioca de cafe.

Iti multumesc ca mi-ai adus aminte de Lisabona, dar m-ai facut sa nu mai imi pot deschide gura!... E plina de apa!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[22.07.13 12:14:38]
»

@Marian Preda: multumesc ptr. ecou si pentru ca stiu ca ai fost si tu acolo si ti-a placut mult te rog frumos sa nu mai pregeti si sa ne impartasesti impresiile tale. le astept cu mult interes ca si pe cele ale gettutzei si mireille.

makuy*
[24.07.13 00:11:39]
»

Daca ajungeti in Lisabona[...]

Voi ajunge. Mulțumesc pentru acest review. Peste o lună, o să revin cu impresii

ameroAUTOR REVIEW
[24.07.13 08:34:12]
»

@makuy: ma bucur ca vei merge si astept cu interes, despre Lisboa si Portugalia se pot scrie romane -fluviu, pana si trotuarele respira istorie si frumusete.

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / PORTUGALIA
[26.07.13 11:57:56]
»

@amero: Aoleu ce mi-ati facut De trei zile am renuntat (si ma chinui, credeti-ma) sa-mi mai cumpar inghetata si cupele mele preferate de ciocolate cu frisca, si acum vad prajiturelele astea si-mi vine apa-n gura!! Eu nu le-am incercat inca, nici macar in Lisabona, in 2001... Seamana un pic cu "flan"-urile de aici. Si In Spania calugaritele sunt vestite pentru dulciurile si deserturile pe care le pregatesc. Si le si patenteaza cu mandrie. fara exceptie.

Mi s-a facut dor de Portugalia, asa, instantaneu.

Va imbratisez cu drag si va multumesc pentru mini-excursia culinara!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[26.07.13 17:02:56]
»

@alinaro: multumesc draga Alina, ti-am promis ca vin si eu mai aproape de tine intr-o zi si atunci lasam silueta la o parte si trecem la flan-urile spaniole.,

cu drag

webmaster26
[09.03.16 08:38:54]
»

Mutat în rubrica "Cartierul Belem, LISABONA" (nou-creată pe sait)

webmaster26
[28.03.17 18:06:11]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în Lisabona?, LISABONA [oraş]" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero, gettutza, makuy*, Marian Preda, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în #Lisabona? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057938814163208 sec
    ecranul dvs: 1 x 1