ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

'Doar ce e mai bun' in muzeul „Calouste Gulbenkian'' in Lisabona

TIPĂREȘTE

In recentul meu sejur de la sfarsitul lunii iunie in Lisabona, cu ajutorul biletului de avion castigat datorita prietenilor de pe AFA, carora le multumesc din suflet, am hotarat intr-o zi torida cu 35 de grade sa ma refugiez intr-un muzeu de arta, pe care l-as numi ,,ARTA LA SUPERLATIV''. Nu este vorba de un muzeu mare ca Luvru sau Prado, dar acest muzeu, ascuns intr-o gradina englezeasca, e comoara nationala portugheza, cu o colectie de arta privata de talie internationala, extravaganta si unica.

MUZEUL CALOUSTE GULBENKIAN, O COMOARA INTERNATIONALA

Avenida da Berna, 45A, Lisboa 1067

Transport: metrou linia albastra, statia Praca de Espanha sau statia

S. Sebastiao (linie albastra si rosie). ; autobuze 16,726,56,718,742

Tarif: 4 euro

Orar: inchis luni, deschis in celelalte zile de la 10 -la 5.45-gratuit duminica

Internet: museu.gulbenkian.pt

CALOUSTE SARKIS GULBENKIAN (1869-1955) a fost un miliardar armean, mare amator de arta, cu un gust rafinat, care a iubit lucrarile artistice pentru frumusetea si calitatea lor. A fost un om al superlativelor si deviza lui in viata a fost ,,Pentru mine nu exista decat ceea ce e mai bun''.

Averea adunata din exploatarea petrolului i-a permis sa-si indeplineasca pasiunea sa obsesiva: lucrurile frumoase si pretioase.

Magnatul de origine armeana s-a nascut la Scutari in 1869 si a inceput sa colectioneze monezi antice intr-un bazar la varsta de 14 ani, dobandind ulterior o avere uriasa din explorarea petrolului in Estul Mijlociu. A fost poreclit MONSIEUR 5%, deoarece acest procent reprezenta partea sa de profit din cele patru companii petroliere pe care le avea.

A trait in Anglia si Franta, iar in timpul celui de al doilea razboi mondial a participat la tot felul de licitatii de arta in Europa. A fost nevoit sa se refugieze in Portugalia, unde si-a petrecut ultimii 13 ani de viata si a murit in anul 1955.

In 1956 a fost creata FUNDATIA GULBENKIAN, care i-a indeplinit dorinta, operele sale de arta sa fie pastrate pentru posteritate sub acelasi acoperis.

FUNDATIA CALOUSTE GULBENKIAN este cea mai importanta organizatie culturala din Portugalia. Cladirea ei ocupa un loc magnific, la nord de Parcul Edurad al VII -lea si e inconjurata de o gradina superba, unde m-am refugiat dupa ce am coborat din metrou. Aceasta cladire a primit premiul pentru arhitectura Valmar in 1975, fiind clasificata ca Monument National.

La intrarea in parc m-a intampinat statuia marelui colectionar, asezat in fata unui soim urias, el la umbra, eu in cuptorul soarelui.

In curtea imensa se afla si Centrul de Arta Moderna al Fundatiei, deschis in 1983 si dedicat artei moderne si contemporane.

MUZEUL CALOUSTE GULBENKIAN a fost inaugurat in 1969 si are 6000 de piese. El se afla in PARQUE SANTA GERTRUDES si ofera prin pozitia sa un dialog arta-natura permanent cu exteriorul, asa l-am simtit eu in acea zi.

Personal cladirea mi s-a parut la inceput cam austera, dar liniile arhitectonice moderne se integreaza perfect cu parcul.

O MICA COLECTIE DE ARTA DE CINCI STELE

Colectia privata a miliardarului armean este una din cele mai mari din lume si acopera 4000 de ani de istorie, incluzand opere din multe parti ale lumii. Motto-ul lui Calouste a fost ,,only the best'', si acest lucru se reflecta in capodoperele aflate in cele 17 sali.

Calatoria culturala prin micul muzeu m-a purtat din antichitate pana in secolul XX, incepand cu Egiptul si ajungand pana in Japonia, trecand prin Europa, Turcia si Armenia. Magnatul si-a botezat operele de arta cumparate ,,copiii mei''sau ,,femeile mele din harem'' si cred ca avea dreptate.

Exista doua circuite independente pentru vizitatori. Eu am inceput cu primul, cel ce trece prin ARTA ORIENTALA SI CLASICA, impartit in sectiunile: arta egipteana, arta greco-romana, arta mesopotamiana, arta islamica -orientala si arta armeana, arta din Orientul indepartat si lucrari din fildes si manuscrise iluminate (salile 1-7).

Al doilea circuit apartine ARTEI EUROPENE, cu sectiunile de pictura europeana din secolele 15-19, sculptura europeana din secolele 15-19, Arta decorativa (salile 8-15) si in final COLECTIA RENE LALIQUE din salie 16 si 17, care a fost pt mine punctul de satisfactie estetica maxima.

ARTA CLASICA SI ORIENTALA

Itinerariul dedicat artei orientale contine obiecte de valoare inestimabila si as dori sa amintesc doar un pocal de alabastru ,,de 2700 de ani, o colectie uimitoare de monezi antice, o serie de pisici de bronz si o masca de aur si argint. Orientul e reprezentat de covoare persane, tapiserii din sec 16-18, obiecte de ceramica din sec 12-18. Arta chineza si japoneza m-a fermecat prin vase deosebite, figurine si portelanuri delicate si elegante. Am retinut piesele numite ,,Familia verde -portelanuri cu decoratiuni multicolore''apartinand dinastiei Ming. A avut baiatul asta armean bani cu nemiluita sa cumpere atatea capodopere.

Am indragit cel mai mult sala 5 cu arta islamica-orientalasi si sala 6 unde am fotografiat un paravan deosebit si o tapiserie japoneza cu o pasare, nu sunt un specialist in arta, dar imi place ce e frumos.

ARTA EUROPEANA m-a atras mai ales datorita pictorilor flamanzi si francezi. Un alt user inaintea mea, a prezentat poze cu aceste tablouri. Eu am retinut numele lui Rembrandt cu celebra pictura ,,Portretul unui batran'', Rubens cu ,,Fuga in Egipt'', Van Dyck cu, Portretul unui om''.

Secolul 18 apartine pictorilor francezi Fragonard, Wateau, Boucher. Desigur nu am ratat pictorii impresionisti francezi, Corot, Manet, Degas, Renoir, si Monet cu un tablou minunat, Baiatul cu Cireasa.

In sala sculpturilor am admirat Statuia Dianei, dezbracata, o celebra lucrare a lui Jean Antoine Houdon, cumparata de domnul nostru cel bogat de la Ermitaj si care a apartinut Caterinei a IIa a Rusiei.

La sfarsitul pelerinajului meu cultural am ajuns in salile finale: ART NOUVEAU de RENE LALIQUE, despre care citisem, dar nu vazusem nimic pana atunci. Am gustat o colectie spectaculoasa cu lucrari superbe ale unui mare maestru... era cat pe ce sa uit si sa ratez cea mai frumoasa sala din expozitie, ascunsa de un perete, chiar la iesirea din galerie.

Rene Lalique a fost prietenul lui Gulbenkian si colectia sa mi-a incantat ochii. Acest creator de bijuterii si vase de sticla devenise in 1900 celebru, fiind cotat ca primul bijutier al lumii si un artist al stilului Art Nouveau.

In vitrine am vazut vase, brose, coliere si tot felul de bijuterii incrustate cu pietre semi-pretioase decorate cu motive caracteristice curentului artistic. Am observat si o scrisoare - extras pe un perete, adresata de magnat insusi fiicei artistului la moartea tatalui sau, aratandu-si admiratia pentru opera lui Lalique. (Locul lui e printre cei mai mari din istoria Artei)

Am ,,savurat'' celebra -Diadema cu orhidee, un pectoral cu sarpe, Libelula, o brosa cu femeie, multi piepteni exotici si mi-as fi dorit macar o agrafa.

Am iesit din muzeu si am observat in curtea sa interioara celebra sculptura a lui Rodin, Burghezii din Calais. Eram foarte obosita si am coborat sa servesc masa in restaurantul self -service muzeului; la subsol exista si o librarie mare cu carti de arta, f scumpe.

Parcul care inconjoara fundatia e la randul lui un muzeu in aer liber, are si o lucrare a lui Henry Moore si alte lucrari ale artistilor portughezi.

Am ajuns la metrou in Piata Spaniei si am plecat spre hotel., facandu-mi planurile pietonale pentru a doua zi cand in Lisabona era in greva generala, si nu mergea nici un mijloc de transport in comun. -

va urma

(Fotografiatul cu blitzul in muzeu e interzis si salile sunt cam intunecate.)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 08.07.13 12:59:43
Validat / Publicat: 08.07.13 14:33:30
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4851 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 LISABONA -Statuia lui Calouste Gulbenkian, marele magnat care a dat numele muzeului, in spate e o statuie cu un soim urias
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.07.13 13:37:00]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireilleAUTOR REVIEW
[08.07.13 14:39:01]
»

@webmaster: multumesc

krondia*
[08.07.13 15:08:11]
»

Felicitări pentru premiu şi modul în care l-ai valorificat. Vacanţe frumoase în continuare!

mireilleAUTOR REVIEW
[08.07.13 15:41:19]
»

@krondia: iti multumesc pentru apreciere... Lisabona era intr-un plan mai indepartat al dorintelor ascunse, dar un bilet de 400 de euro a meritat efortul... de a ajunge in coltul Europei...

traian.leuca †
[08.07.13 15:51:16]
»

După lecturarea acestui review, nu pot să spun decât "all is very well"!

mireilleAUTOR REVIEW
[08.07.13 18:12:01]
»

@traian. leuca: multumesc, nu stiu cati amatori de muzee sunt in aceasta perioada si nu cred ca articolul va fi prea gustat... but who cares? ... mie mi-a placut...

adrianaglogo
[08.07.13 20:50:28]
»

Felicitari si multumiri!

Citind descrierea ta, pot spune ca si eu 'am fost acolo'!

mireilleAUTOR REVIEW
[08.07.13 22:13:34]
»

@adrianaglogo: iti multumesc

Marian Preda CONS. ONORIFIC AFA / PORTUGALIA
[14.09.13 13:01:05]
»

@mireille:

O recenzie abordata cu mult curaj, deoarece valorile inestimabile acestui ,,muzeu al comorilor'', denota sensibilitate efervescenta asupra a ,,doar ce este mai bun'' in arta!

Sigur, te felicit pentru acuratetea detaliilor si a fotografiilor, demne de... a face reclama acestei institutii, care se vrea un forum al elitelor artistice!

Ma bucur ca aceea greva generala, nu te-a impiedicat sa vizitezi frumusetile acestui oras si poate te-a consolat pavajele tipice portugheze cu diverse tematici!

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Marian Preda, mireille, traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee în Lisabona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054147958755493 sec
    ecranul dvs: 1 x 1