ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Evora - oras muzeu, catedrale, palate, cladiri de epoca

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Desi suntem in plina vacanta si cu totii ne gandim la soare, la mare, la... vorba cantecului dar pentru ca am inca foarte proaspete in memorie impresiile despre acest oras istoric si uimitor vreau sa va impartasesc cateva ganduri despre acesta.

Patrimoniu UNESCO situat la cca 140 de km de Lisabona spre granita cu Spania, regiunea Alentejo.

Cum ajungeti?

Excursii organizate din Lisabona la preturi mari cu orar fix si timp limitat, grup/autocar si tot ceea ce inseamna aceasta, asa incat am exclus aceasta varianta, fie chiar si numai pentru libertatea de miscare.

Ce am ales? Autobuz din autogara - se numeste terminal Rodoviano a firmei de transport Rede Expressos. Se afla in imediata vecinatate a statiei de metrou Jardim Zoologico.

Puncte de cumparare a biletelor in cazul in care nu achizitionati bilete dus-intors se afla si in Evora la terminalul cu acelasi nume.

Pret bilet dus-intors este de 40 Eur, pentru seniori si copii 21 eur.

Biletele se pot cumpara si in avans de pe sait www.rede-expresso. pt, fie prin SMS, fie direct de la casele de bilete unde un personal deosebit de amabil va va da toate informatiile. Autogarile atat cea din Lisabona cat si cea din Evora sunt foarte civilizate, au grupuri sanitare curate, bufet, etc.

Autobuzele sunt elegante, curate A/C si au un orar generos, In cursul saptamanii pleaca din jumatate in jumatate de ora de la 6,30 dimineata pana la ora 22,30, iar sambata si duminica sunt la interval de 2 ore. Autobuzele au locurile rezervate., dar daca sunt locuri libere te poti aseza oriunde doresti.

Drumul a pornit promitator, traversand podul 25 aprilie, construit de dictatorul Salazar (deh... fiecare popor cu dictatorul /ii lui, .) construit special pentru a face legatura intre capital si zona Setubal, pod rutier si feroviar.

Bucuria mare a fost cand in lateral dreapta am trecut pe langa statuia del Rei, statuia lui Isus, copie fidela a celei din Rio.

Autostrada a inceput apoi sa se asterna impecabila. Mereu am fost uimita de autostrazile din aceasta tara mica ca suprafata in capatul vestic al continentului, dar cu asezare strategica pe malul oceanului Atlantic. Pe laterale, livezi de maslini precum si podgorii de vita de vie toate bine gospodarite neau anuntat ca ne departam de Lisabona si intram in inima tarii spre granita cu Spania, caci pana acolo nu sunt mai mult de 80 km

Drumul parcurs a fost de 2 ore si 10 minute cu 2 opriri in statiile Montemor Novo si Almada. La intoarcere am plecat exact la ora stabilita pe biletul de calatorie si nu am mai facut nici o oprire. O mare bucurie a fost ca intrarea in Lisabona s-a facut pe podul Vasco da Gama, cel mai lung pod din Europa, 17 km lungime, de o frumusete neasemuita, o constructie remarcabila si impresionanta.

Cand am ajuns in terminalul orasului nou, la cativa zeci de metri de intrarea in adevaratul oras Evora nimic nu anunta frumusetile de neasemuit ce aveam sa le vedem.

Pentru situarea in timp si spatiu in cateva randuri as vrea sa va spun ca bineinteles, istoricii sustin ca orasul a fost intemeiat in perioada patrunderii crestinismului in Portugalia (nimeni nu poate spune exact). Celtii au numit asezarea Ebora, insa romanii au transformat localitatea intr-un oras imperial pe care l-au botezat pompos Ebora Liberalitas Julia. In anul 715 d. H arabii au cucerit localitatea pe care a eliberat-o in 1165 Giraldo Sem Pavor in urma unei incursiuni.

In evul mediu in perioada dinstiei Aviz, 1385-1580, Evora a fost al doilea oras dupa Lisabona, inaintea chiar a Coimbrei ca dezvoltare economica, financiara, culturala.

In 1551 regele -cardinal Henrique a infiintat colegiul Sf. Spirit care a devenit apoi universitatea Evora, dupa ce in 1559 a primit aprobarea papala.

In secolul acela magnific XVI-lea cand marii navigatori portughezi au descoperit Madeira si Insulele Capului Verde, Evora a inceput sa infloreasca, construindu-si puternice fortificatii. Apoi prin sec. alXVIII-lea cand ordinul iezuit a fost interzis si membrii sai alungati, Evora a inceput sa decada. In timpul dinastiei Regelui Filip al Spaniei, locuitorii Evorei s-au numarat printre cei mai mari luptatori pentru independenta nationala.

Dupa anii 1970, cand multi turisti occidentali au venit sa viziteze orasul si au descoperit aici o lume uitata insa uimitoare prin tot ceea ce oferea, cladiri monumentale, piatete, biserici, strazi autentice, apeducte, a inceput sa infloreasca. A fost redeschisa in 1973 si universitatea care acum este un centru de invatamant foarte cautat.

De la terminalul Rodoviano la cativa zeci de metri tracand pe langa Convento dos Remedios am intrat prin Porta de Alconchel, ne-am oprit o clipa sa ne tragem respiratia pentru ca intrasem intr-o alta lume. Asteptam parca sa treaca caleasca regala cu alaiul aferent si pe stradutele stramte sa vad saltimbanci inveselind atmosfera. Daca nu ar fi fost cateva masini razlet parcate puteam jura ca suntem cu cateva sute de ani in urma.

Mergand pe straduta stramta cu cladiri vechi ne-am indreptat spre Praca do Girardo, piateta principala a orasului. In timpul Inchizitiei a fost loc de executie publica dar acum era plina de cafenele, restaurante, magazine, centrul de informare turistica, de unde am cumparat cu 0,5 Eur harta orasului. In aceasta piateta regele Duarte a construit Palatul Esthaus, cladire remarcabila. Un impact puternic l-a avut asupra mea fantana Henriquina monument national din 1910. A fost construita in 1571, in stil renascentist, avand 8 jeturi de apa care reprezinta cele 8 strazi care isi dau aici intalnire.

Pe latura de nord a piatetei se afla o biserica deosebit de frumoasa San Antonio, construita de Manuel Pires, sec. XVI. O scurta vizita in interior mi-a bucurat ochiul si sufletul.

Mergand spre apeductul roman, o adevarata minunatie chiar si a zilelor noastre te uimeste maiestria cu care a fost construit. A fost porunca regelui Joao III ca pentru alimentarea cu apa a orasului sa fie infaptuita aceasta constructie intre 1531-1537. Are 9 km lungime si a fost proiectat in asa fel incat o parte a apeductului are printre arcadele lui incluse cladiri, magazine, case. A fost proiectat de acelas arhitec militar Francesco de Arruda care a construit si Turnul Belem. Poetul de curte al timpului, Luis de Camoes al carui mormand se afla in Manastirea Jeronimos din Lisabona a cantat in versurile sale faptele marilor navigatori precum Vasco da Gama si totodata i-a inchinat si arhitectului mai sus pomenit un poem numit Os Lusiadas.

Coborand spre sud pe rua de republica in fata ni s-a infatisat Biserica Sao Francisco, construita intre 1475-1550, pe baza unei biserici gotice din sec. XII. Este construita in stil gotic si manuelin cu decoratiuni interioare in stil gotic si baroc de mare valoare. Nu este permisa fotografierea. Alaturi am sesizat un grup de turisti nordici care asteptau langa capela. Am intrat si noi si nu am regretat. Daca nu am fi facut-o am fi ratat capela dos ossos cunoscuta in intreaga lume pentru ca peretii sai interiori sunt decorati cu cranii si oase omenesti. La intrarea in capela este urmatoarea inscriptie infricosatoare ca si capela in sine: " noi oase care suntem aici le asteptam pe ale voastre". no comment...

Am vizitat apoi in trecere palatul cu gradina publica a regelui Manuel I, astazi o ruina. Este locul in care se spune ca in 1497 Vasco da Gama a primit aici porunca de a pleca spre orient.

Am trecut pe langa Biserica Misericordia care din pacate era inchisa si am ajuns in fata unei minunatii Catedrala din Evora, unul dintre cele mai importante monumente gotice ale Portugaliei. Intrarea costa 2,5 Eur, alaturi se afla si muzeul catedralei - 3,5 Eur dar si muzeul orasului, care din pacate era inchis.

Pentru pensionari, copii si grupuri sunt reduceri la pretul biletelor.

Catedrala este construita in cel mai inalt punct al orasului,

Este o constructie din piatra masiva Prima cladire a fost construita intre 1184-1204 si apoi extinsa intre 1280-1340 in stil gotic. Catedralei i-au fost facute adaugiri in stil gotic in secolul al XIV-lea si apoi instil manuelin, capela Esporao in secolul al XVI-lea. Paraclisul a fost adaugat in stil baroc in prima jumatate a secolului al XVIII-lea.

Se spune ca steagurile flotei lui Vasco da Gama au fost binecuvantate inaceasta catedrala in 1497 inainte de plecarea in marea aventura a cuceririi orientului.

O personalitate deosebita a fost cardinalul - rege Henrique 1512-1580, fratele regelui Joan III, sub a carei directa coordonare s-a organizat ceea ce avea sa devina universitatea orasului. In sec. XVI-XVII catedrala a adapostit si scoala de muzica care a dat Portugaliei nume de mari compozitori precum Manuel Mendez, Duarte Lobo si Filipe de Magalhaes.

Catedrala are 2 turnuri masive, patrate care o strajuiesc si care se incheie intr-o forma conica. Portalul si fereastra centrala sunt din perioada gotica. Figurile celor 12 apostoli sculptate pe portalul central aduc aminte de lucrarile de la Notre Dame si de la catedrala din Chartres. Au fost executate de sculptori renumiti ai timpului Pero si Telo Garcia.

Interiorul are o nava cu 2 parti laterale. Altarul este din marmura roz, neagra si alba si a fost conceput de arh. german Friederich Ludwig care a creat si palatul manastire de la Mafra. Decorul sculptural al altarului principal a fost executat de italianul Antonio Bellini.

Pe unul dintre coridoare se afla statuia arh. Gavril care anunta minunata veste (buna vestire) si o statuie mai ciudata a Maicii Domnului insarcinata. Se pare ca intentia a fost de umanizare a nasterii pruncului Isus, punandu-se accentul pe ideea de fertilitate.

In capela din dreapta se afla mormintele unor oameni de stat apropiati ai regelui Manuel I.

Mi-a atras atentia de asemenea corul executat in stil manuelin. sculpturile sunt din lemn de stejar si au fost executate in 1562 la Anvers. Aici sunt foarte multe reliefuri sculptate infatisand personaje mitologice, scene din viata de la curtea regala, scene de vanatoare.

O impresie deosebita mi-a lasat o fresca reprezentand botezul lui Isus, executat in azulejos (ceramica draga portughezilor)

Orga executata de Hector Lobo dateaza din 1544 si este printre putinele inca functionale, o adevarata bijuterie. in stil renascentist.

Muzeul din care cu parere de rau nu am putut "fura" nici o poza nu are foarte multe exponate insa sunt cateva deosebit de frumoase printre care un triptic sculptat in fildes din sec. XIII-lea al Madonei cu Pruncul care deshizandu-se ofera imagini din viata fecioarei Maria. Mai am remarcat o piesa extraordinara un relicvar cu pietre pretioase, safire, rubine, diamante si smaralde si de asemenea o colectie de odajdii din sec. XVII-XVIII. Este si o bucata de lumn despre care se spune ca face parte din crucea purtata de Isus.

In apropierea catedralei se afla Fantana de la Largo das Portas de Moura. Uluitor este ca aceasta fantana se afla printre cele mai vechi fantani renascentiste datand din 1556 aflate in afara Italiei. Ca o trimitere directa la faptul ca a fost conceputa in secolul celor mai mari cuceriri ale navigatorilor lumii, fantana are forma unui glob inconjurat de apa.

Am trecut pe langa palatul Vasco da Gama unde se spune ca a locuit acesta intre 1519-1524 atunci cand a fost numit Conte de Vidigueira si Vicerege al Indiei. Are cateva picturi murale in stil renascentist.

In apropiere se afla Palatul Contilor Basto - construit in stil maur, resedinta a regilor din dinastia Alfonsine, cladire construita cu un amestec de stil gotic, manuelin, renascentist.

Ruinele romane sunt foarte bine conservate si vizualizate de la distanta.

In aceeasi zona se afla Palatul Ducilor Cadaval o minunatie cu o fatada impresionanta, construit in sec. XVII-lea. A fost un vechi castel care in urma unui puternic incendiu din1384 a fost partial afectat. A fost reconstruit apoi si extins. Guvernatorul Evorei si-a avut aici resedinta dar a fost si ocazional resedinta regala. Este o imbinare de stil maur si manuelin, fiind remarcat datorita turnului numit Turnul celor cinci scuturi.

Este inca locuit de a XI-a ducesa de Cadaval, dona Diana Alvarez Perreira de Melo, sotia printului Charles Philippe de Orleans- duce de Anjou. Biletul de vizitare costa 2,5 Eur. Este interzis folosirea flash. -ului.

Am gasit aici, in racoarea palatului-muzeu o colectie remarcabila de manuscrise, carti de mare valoare, chiar si o caleasca regala, portrele ale vechilor familii regale, tablorui reprezentand scene religioase, colectie de arme, mobilier de sec. XVI.

Alaturi de muzeu se afla biserica dos Loios unde nu am putut intra deoarece era slujba.

La plecare ne-am despartit cu greu de orasul muzeu indreptandu-ne spre autobuzul care avea sa ne aduca in tumultul Lisabonei.

va doresc tuturor vacante frumoase

ps. il rog pe web: Ana Moura -Mapa do Coracao si multumesc anticipat


[fb]
---
Trimis de amero in 02.08.13 14:42:30
Validat / Publicat: 02.08.13 15:45:31

VIZUALIZĂRI: 3607 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 trecem in drum spre Evora pe langa statuia lui Isus, copie a statuii din Rio,
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[02.08.13 15:48:51]
»

Am ataşat la review clipul solicitat. Vizionare plăcută!

ameroAUTOR REVIEW
[02.08.13 16:43:53]
»

@webmaster15: multumesc

le_maitre
[02.08.13 22:09:32]
»

Cu drag, un superbonus binemeritat! Sărut mâna!

ameroAUTOR REVIEW
[02.08.13 22:41:16]
»

@le_maitre: multumesc mi-a placut mult oraselul cu iz de ev mediu e "altceva"

Admin
[02.08.13 23:27:26]
»

Articolul a fost evident selectat drept MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație

Swan1
[03.08.13 23:37:45]
»

Multumesc, admirabila prezentare. Felicitari! Relatarea dvs. mi-a incalzit sufletul, mi-a trezit amintiri. N-am fost in Evora, dar acum imi doresc din suflet sa revin pe meleagurile portugheze! Multa sanatate si calatorii minunate!

ameroAUTOR REVIEW
[04.08.13 00:40:36]
»

@Admin: multumesc

ameroAUTOR REVIEW
[04.08.13 00:43:50]
»

@Swan1: va multumesc, apreciez ca mai prezinta un minim interes si aceasta destinatie in plin sezon estival

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, le_maitre, Swan1
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Evora:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.2932660579681 sec
    ecranul dvs: 1 x 1