ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Universitatea din Coimbra - un punct turistic major in cultura portugheza si europeana!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Fosta capitala a natiunii portugheze in Evul Mediu (1131 - 1255), Coimbra este un oras istoric ce ,,jongleaza'' cu secolele.

Situat în centrul Portugaliei, la 120 km sud de Porto si la 195 km nord de Lisabona, se ajunge pe autostrada principală a tarii, A1.

Cu o grilă urbana densa, Coimbra este renumit pentru monumentele sale, biserici, biblioteci, muzee, parcuri, viata de noapte, facilitatile sale de asistenţă medicală şi centrele comerciale, dar, mai presus de toate, pentru viaţa ei culturală intensă, centrată pe Universitatea din Coimbra, una dintre cele mai vechi institutii academice din Europa.

Considerat al treilea oras ca marime al Portugaliei, caracterul vibrant al urbei isi trage energia si seva vigoranta de la traditiile acestor institutii superioare.

Evident ca la tot pasul, gasesti grupuri de studenti ce se plimba imbracati in pelerine traditionale negre si involburate, vesminte impuse de doctrina corpului didactic.

Aflata pe colina cea mai inalta, universitatea incununeaza totalitatea valorilor materiale, ce inoculeaza cunostiinte variate din diferite domenii.

Divizat de raul Mondego, din esplanada universitatii, se observa un oras provincial, cu aer popular, strabatut de strazi vechi si inguste, in care pietonii nu au grija deplasarii autovehiculelor, multe dintre ele fiind cu sens unic.

In limitrofele orasului vechi, se afla cartiere cu locuinte moderne, in care urbanismul urbei acorda mare importanta vestigiilor, dar in acelasi timp, nu se impotriveste progresului actual.

Urcusul spre ,,colina studentilor '' l-am parcurs cu ajutorul autocarului, deoarece mersul pe jos este o adevarata provocare cutezatoare.

Am pastrat si am fost cutezator ca un ,,ciresar'', traseul de... coborare a treptelor care iti rup spinarea in panta, pe strada Quebra Costas (Coaste Rupte - vezi foto!), prin care se ajunge trecand prin poarta veche maura, Arco de Almedina.

Mai exista varianta clasica a urcusului, pe panta mai domoala din Couraca de Lisboa, un traseu mai lung facut pe un drum pietruit in mod traditional cu pavele in alb - negru, simbol al Portugaliei conceput si realizat pentru prima oara, in acest oras.

Asa ca, ce-i drept, am urmat calea cea mai la indemana si dupa parcarea autocarului, calauziti de un ghid local, am scurtat drumul prin Gradina Botanica, aflata in paralel cu apeductul San Sebastian.

Am fost ,,intampinati'' de facultatea de Stiinte Umaniste, ridicata in anul 1975, o cladire relativ noua si de Departamentul de chimie si fizica.

De fapt, Universitatea din Coimbra cuprinde opt facultati si am remarcat acest fapt datorita stalpilor de iluminat din parcari, care aveau deasupra o sigla personalizata alocata pentru fiecare institutie.

Toate aceste cladiri, construite cu elemente diferite a anumitor perioade, domina campusul universitar, iar modernizarea din anul 1943, o perioada grea pentru Europa acelor vremuri, au adus substantiale imbunatatiri in ceea ce priveste consolidarea, si atat...

Universitatea din Coimbra (Universidade de Coimbra)

Avand o infatisare de fortareata, a fost infiintata in luna octombrie a anului 1537 dupa ce Universitatea din Lisabona, fondata in 1290, a fost fortata sa se mute la Coimbra.

Ca atare, institutiile academice ale Coimbrei au devenit inghesuite, iar traditiile adanc inradacinate cu o disciplina machiavelica isi adopta o ierarhie organizatorica bine stabilita.

Palat regal timp de patru secole, cunoscut sub numele de Paco da Alcacova, de-a lungul istoriei portugheze, intre secolele XII - XV, cu exceptia regelui Petru I, toti ceilalti monarhi, s-au nascut aici!

Caminele studentesti au fost infiintate prin decret imperial in vremurile medievale si au continuat sa progreseze, urmand valorile spirituale ale vietii in comunitate.

Constructiile din inima universitatii, formeaza litera U, avand o deschidere vizuala spre podul reginei Isabel, de pe raul Mondego.

Potrivit explicatiilor ghidului local, edificiul si-a inceput existenta ca un fort maur in secolul al X-lea, simbolizand puterea araba din Peninsula Iberica.

In anul 1130, primul rege al Portugaliei, Afonso Henriques, a hotarat sa mute capitala aici de la Guimaraes, iar aceasta fortareata a devenit astfel palat regal, denumindu-se Paco de Real.

Resedinta regala a fost locuita in mod regulat pana la sfarsitul secolulului al XV-lea, cand a fost abandonata, iar tot acest ansamblu rezidential si-a schimbat sensul cultural, devenind cea mai mare universitate din Portugalia.  

Pasind emotionat si nostalgic in curtea principala din piata Praca da Porta Ferrea, esti primit cu generozitate de un grup restrans de studenti, dornici sa te imortalizeze cu aceast impozant edificiu.

Pentru 10 euro, ti se ofera o fotografie de grup sau personalizata, transpusa intr-un pliant cu anumite referiri istorice ale universitatii si un CD cu fotografii in ritmul muzicii fado de Coimbra.

Daca nu ai parte de un ghid care sa te insoteasca, aici te afli in fata unor bifurcatii de alei si rationamentul turistic depinde doar de... fler.

In partea stanga, fata-n fata cu impozanta statuie a regelui Joao al III-lea, se afla biblioteca Joanina, cel mai marcant punct turistic al academiei.

Biblioteca Joanina - vezi fotografii... ,,furate''

Ridicata pe locul fostei inchisori regale, la inceputul secolului al XVII-lea, este exemplul cel mai elocvent in estetica armoniilor baroce, ce depaseste cu usurinta toate starile afective.

Trei sali inalte comunicante ofera, in mod discutabil, decorul de cea mai luxoasa biblioteca din lume, gratie picturilor in perspectiva, ale tavanelor si rafturilor pentru carti, sculptate si pictate intr-un mod, de parca spatiul ar fi limitat.

Coloanele conice din lemn, sunt sculptate si sustin rafturi pe care stau aproximativ 30.000 de volume si 5.000 de manuscrise, la etajele superioare putandu-se ajunge cu ajutorul scarilor.

Impreuna cu biblioteca noua, conform spuselor ghidului, au ajuns la circa 2 milioane de volume , iar cel mai vechi manuscris dateaza din secolul al XIII-lea. De fapt, sunt doua biblii scrise in ebraica.

Accesul in aceasta biblioteca este permis functionarilor, profesorilor sau studentilor care doresc sa studieze si au de scris o lucrare de diploma sau de licenta, acestora din urma, nefiindu-le alocate volumele originale!

Exista mese de studiu, cu cate un clopotel in mijloc pentru a chema functionarul, care pe timpul noptii sunt acoperite cu un invelis protector, deoarece in acest interval le este facilitata patrunderea lilieciilor, care devoreaza moliile, cariile sau alte insecte daunatoare cartilor!

Pe mijlocul tavanele (executate dintr-un lemn exotic special!) din cele trei incaperi, se gaseste cate un personaj feminin ce simbolizeaza universitatea, biblioteca si enciclopedia - toate inconjurate de heruvimi.

Acestea sunt vizate din cele patru colturi, de figuri personificate ce reprezinta cele patru continente (atat se cunosteau in vremurile acelea!), simbolizand faptul ca in aceste incaperi se adaposteste toata cultura mapamondului.

Opera artistica este continuata de cele patru calitati, pe care trebuie sa le dobandeasca omul, reprezentandu-se prin alte figuri de stil: norocul (care are doua fete!), faima (atribuindu-se doua urechi mari, posibil pentru reputatie!), onoare si virtute.

Picturile alegorice ale ultimei si celei mai somptuoase sali il cinstesc pe Dom Joao al V-lea, din a carei avere a fondat biblioteca.

Un tablou al suveranului se afla pe fundalul peretelui (intors privelistii catre oras), avand rama incrustata cu ornamente din aur adus din Brazilia, o perioada extrem de bogata a tarii din acea perioada.

Pe tavanul dedicat enciclopediei, gasim cele patru domenii in care portughezii erau invincibili, si anume: teologia, astronomia, natura si arta - toate intruchipate simbolic.

Cameră mare (Sala dos Capelos) - vezi foto

Aceasta a fost camera de întâlnire pentru ceremoniile grandioase de la curte, infiintata pe 13 octombrie 1537, iar in anul 1544 a fost repartizata si acum adaptata în scopuri universitare.

Sala dos Capelos, care in vremurile apuse era destinata regelui, este o sala vasta si impunatoare, cu un plafon superb pictat de Jacinto da Costa si detine o galerie cu portrete regale destul de sobre, intepenite in anumite momente ale istoriei medievale.

Supliciul studentilor se afla in aceasta sala destinata examinarii private!

Am asistat la acest ritual traditional, in care unul dintre candidati era supus unei probe de verificare a cunostiintelor, fiind examinat de trei profesori si de decanul facultatii!

Consolarea si sprijinul studentului, consta doar in asistenta a unui numar mic de invitati, alesi dintre colegii sai.

Bineinteles ca, aceasta incapere este inchisa publicului cand au loc anumite ceremonii sau examinari universitare, situatie care s-a corelat si cu vizita noastra.

Holul acestei incaperi duce spre doua balcoane, dintr-unul ai oportunitatea unei privelisti panoramice departe peste oras si dincolo de acesta, iar alta cuprinde esplanada din curtea interioara a universitatii.

Carcera (Carcere)

Universitatea are propriul sistem de functionare in justitie, cu proprii legiutori si cu organe abilitate care detin controlul ordinii publice in mentinerea suprimarii infractiunilor! (vezi foto)

Aici politia comunitara nu are autoritate, decat atunci cand se savarsesc fapte deosebit de grave!

Incaperile mici si intunecoase serveau drept loc de detentie studentilor care copiau, care chiuleau de la orele de curs sau celor care ieseau noaptea la distractie!

Ei bine, asta da facultate!...

Capela Sfântul Mihail (Capela de Sao Miguel) - vezi foto

Se intra prin Gerais (Scoala de drept), iar constructia capelei dateaza din secolul al XV-lea, din ordinul domnitorului Petru I, pentru a înlocui originalul unui templu pre-romanic. Acesta a fost momentul in care caracteristicile cele mai izbitoare arhitecturale au fost adăugate, unde se-ntalnesc stilurile renascentiste cu cel baroc, cum ar fi portalul si ferestrele sale mari, cu tavan boltit ornamentat migalos cu picturi delicate. Interiorul este placat partial cu un splendid azulejos, iar altarul principal are pe fundal, o grafica magnifica executata de manieristul Bernardo Coelho.

Cu toate acestea, locul de cinste ii revine orgii amplasate in partea dreapta a intrarii acestei foste capele regale. Pictata si decorata intr-un stil cu mari influente chinezesti, a fost construita in anul 1733.

Alaturi se afla micul ,,tesouro'' (odoare bisericesti) care expune vesminte pretioase, platouri, icoane si picturi.

De asemenea, am ramas impresionat de calitatea tapiteriei, de pe bancile enoriasilor-studenti, o piele prelucrata foarte rezistenta si groasa, dar totodata la suprafata pufoasa si lucioasa.

Turnul cu ceas (Torre) - vezi foto

Ridicat intre anii 1728 si 1733 pentru a înlocui vechiul turn construit de renumitul Joao de Ruao în anul 1561, cel actual a fost proiectat de Antonio Canevari, care in acea perioada era designer-ul regal al lui Dom Joan al V-lea.

Acesta este cel mai important turn universitar din toata Europa, un exemplu rar de eleganta in stil arhitectural baroc, conceput pentru scopuri civile.

Simplitatea sa clasica este sporită de cele patru frontoane, elemente de forma triunghiulara, ce sunt situate deasupra ferestrelor din clopotnită.

Aceste clopote se afla in legatura cu anumite intervale de timp, ce reglementeaza evenimentele rituale zilnice ale universitatii, inclusiv cele de la inceput de luna mai, cand se sarbatoreste Queima das Fitas, atunci cand studentii isi ard in mod simbolic robele si panglicele studentesti ale facultatii respective, in vederea unui an de studiu terminat!

--

Universitatea din Coimbra se afirma ca fiind o referinta indiscutabila in cultura portugheza si cea europeana, in masura in care ofera tot ce este mai bun in cunostiintele artei, de cunoastere si cultura aprofundata, stiinta si tehnica, ajungand una dintre cele mai principale destinatii turistice din Portugalia, care in fiecare an aduce profit turismului local, cu cei peste 200 000 de vizitatori.

Pretul pentru o astfel de compilatie istorica este modic, doar 5 euro/persoana, avand in vedere ca esti martor al unei academii in care de aici au plecat multi invatati care au cucerit continente!

Toate cele bune! Pe curand!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 29.03.13 17:32:27
Validat / Publicat: 30.03.13 12:10:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Lisabona, Tomar, Evora, Cascais, Estoril, Cabo de Roca, Sintra, Fatima, Alcobaca, Batalha, Obidos, Setubal
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4704 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 In prima sala a bibliotecii Joanina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2025 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[30.03.13 12:07:55]
»

Articolul - valoros ca informație - nu respectă cerințe minime ale Regulamentului (delimitarea textelor refolosite din alte surse; nemenționarea surselor respective; contribuția "împrumutată" o depășește masiv pe cea proprie etc)

În conversația privată purtată cu autorul, acesta a indicat ca sursă a informațiilor materialele primite de la ghid (unele îm egleză, traduse ulterior de el, altele în limba română). Chiar în probabilitatea în care ghida a fost cea care a "împrumutat" din alte surse (autorul necunoscând provenineța - din spusele sale), responsabilitatea (și delimitarea fragmentelor împrumutate) revine totuși autorului.

Articolul este publicat fără PMA standard - se poate vota doar simbolic.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[30.03.13 12:38:42]
»

Se poate macar o toaletare a textului? , ... si o melodie de consolare?

Marian PredaAUTOR REVIEW
[30.03.13 12:47:09]
»

@Admin:

Ce se-ntampla cu bonificatia fotografiilor, deoarece acolo chiar ca nu am plagiat pe nimeni!

webmaster26
[30.03.13 12:52:48]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[30.03.13 13:06:22]
»

@webmaster26:

Multumesc! , dar as dori varianta... „barbateasca”, al lui Alberto Ribeiro, deoarece in aceasta urbe este consacrata muzica fado... masculina!

Unii spun că stilul fado de Coimbra, isi are originea din melodiile importate de către studentii brazilieni, care, începând din anul 1860, au venit sa studieze la faimoasa universitate, altii afirma că această formă de cântec a fost adus aici de studentii din Lisabona, care au facut ca aceast gen sa sune diferit, fiind cantat numai de barbati.

In mod discutabil, originile par mult mai timpurii, alunecand spre Evul Mediu, atunci cand la nuntile printilor si printeselor, regii aduceau trubaduri si menestreli, adunati de pe alte meleaguri, de cavalerii din acele timpuri.

Nu trebuie neaparat sa intelegi limba portugheza pentru a fi invaluit de sentimente profunde, inspirate din aceasta muzica cu versuri tangaitoare de dragoste si tristete, care a ajuns o consecinta complexa in cultura populara a acestei urbe.

Am avut sansa de a vizita un club de muzica fado, aflat foarte aproape de Arco Da Almedina, pe strada Quebra Costas (Coaste Rupte), unde in fiecare seara de la ora 20:00 concerteaza o formatie de artisti locali, pe muzica lui Alberto Ribeiro si Adriano Correia de Oliveira. Intrarea te costa 10 euro, dar cred ca se face programare, deoarece spatiul este limitat!

Asociatia Academica a Universitatii din Coimbra, detine o sectiune de fado, unde se preda studentilor acest gen de muzica sentimentala, promovand-o prin diferite proiecte si evenimente.

Toate cele bune!


Done-WM26

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Admin
[30.03.13 13:12:45]
»

@Marian Preda: punctarea pozelor este o operaţiune care se realizează 100% automat, de program, cf următoarelor reguli:

- doar primele 20 de poze dintr-un set se punctează

- doar primele 5 seturi de poze sunt considerate punctabile

- bonusul se acordă oricărei fotografii "punctate" și care are un text explicativ "consistent".

Echipa de moderare poate interveni, manual, peste "deciziile" luate de program (acordând punctele unui anumit set, de exemplu, dacă se consideră justificat, chiar dacă s-a depășit pragul menționat mai sus), însă nu-mi pare cazul aici. Setul de faţă este punctabil (fiind abia al doilea din destinaţia "DIVERSE / PORTUGALIA"), iar primele 20 de fotografii au puncte (respectiv bonus, acolo unde programul a detectat depăşirea pragului de "X" caractere din explicația foto - nu mai știu cât e valoarea lui X...)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[30.03.13 15:41:58]
»

@Marian Preda:

Chiar nu inteleg de ce unu' din membri a punctat cu minus acest ecou!

Poate mi se ofera o explicatie?!

gettutza
[30.03.13 15:50:45]
»

@Marian Preda: M-ai pus pe gânduri. Anul acesta ajung și eu în Portugalia, dar, dat fiind timpul scurt pe care îl voi petrece acolo, nu vreau să mă deplasez prea departe de Lisabona, decât prin imprejurimi (Sintra, Estoril-Cascais). Acum mă gândesc cum să dau o fugă să văd și Coimbra!?

Pozele sunt supebe. Cam cât era amenda aia ???

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[30.03.13 20:10:03]
»

@gettutza:

Nu stiu cat timp ai alocat pentru acest sejur, dar in mod cert iti spun ca, pentru tot ce ofera Sintra, iti trebuie cel putin o zi si jumatate!

Statiunile de pe coasta Atlanticului, Cascais si Estoril, se pot vizita intr-o singura zi, avand la dispozitie ca mijloace de transport, atat trenul, cat si autobuzele cu un orar precis.

Pentru Lisabona, cred ca doua zile sunt suficiente ca sa poti ,,imbratisa '' toate punctele majore de turism!

Iti pot oferi mai multe detalii, inclusiv harti si pliante turistice, doar... contacteaza-ma!

Amenda era in jur de 1000 de euro sau faceai o vizita in carcera campusului!

Legislatia portugheza este foarte stricta in astfel de cazuri , dar am riscat din dorinta ca acest material sa fie unul elocvent, cu ,,dovezi'' inedite, pe care le gasesti doar la... doamna Wikipedia !

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
gettutza, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Coimbra:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044811010360718 sec
    ecranul dvs: 1 x 1