GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe țărmul și in apele Mării Moarte, atât de vie si entuziastă
La Marea Moarta, am ajuns spre dupa-amiaza, dupa ce am strabatut o parte a desertului Oasis… Dinainte de a pleca de acasa, imi facusem o multime de idei... oare cum va fi? Ma asteptam sa gasesc o apa clara, cristalina, strapunsa din loc in loc de mici coloane albe si stralucitoare de sare, asa cum vazusem in cateva fotografii postate pe internet…Dar…. planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ intotdeauna, nu-i asa? Plaja Kalia Beach, parte a tarmului Marii Moarte, unde am fost eu, se asemana foarte mult cu imaginea lacurilor sarate de la Ocna Sibiului…Ceea ce am gasit aici, nu era tocmai ca in visurile mele, insa nu pot spune ca nu mi-a placut si nu m-a marcat pozitiv, din contra... Am avut tot timpul senzatia de liniste si de timp oprit. La Marea Moarta orele tac.
Generalitati
Marea Moarta este un loc al superlativelor din mai multe puncte de vedere.
Marea Moarta reprezinta nivelul cel mai scazut al scoartei terestre raportat la nivelul marii. Ea se afla la aproximativ 400 metri sub nivelul marii. Aceste ape mangaiate de razele soarelui peste 330 de zile pe an sunt cele mai sarate si cele mai bogate in minerale de pe tot cuprinsul planetei albastre. Se intinde intre Iordan si Israel. Partea din Marea Moarta pe care am vazut-o eu se afla in desertul Oasis si se invecineaza cu Muntii Moabului. Propriu-zis nu este o mare, deoarece nu se varsa in niciun fel de ocean. Are o lungime de 70 kilometri, iar in cel mai lat punct are 4 km. Concentratia crescuta de sare, face ca in apele ei sa nu supravietuiasca niciun fel de vietate, insa tocmai aceasta salinitate atrage turistii atat pentru bai relaxante, cat si pentru tratarea unor afectiuni, in special respiratorii si dermatologice.
Senzatii si trairi
Ajunsa pe tarmul Marii Moarte, am avut o puternica impresie de deja-vu, parea ca ma aflu in dragul meu Ardeal, pe marginea lacurilor sarate de la Ocna Sibiului…talpile imi calca pamant lutos, ochii privesc o mare cu o culoare nedefinita, inchisa la mal, albastru-laptos la orizont, apoi marea isi schimba culoare devine violacee... Lipseste nisipul, fiind inlocuit cu un fel de noroi fin, extrem de fin, umed si alunecos pe alocuri, uscat si fierbinte in alte locuri... Apa este extrem de calda si atat de sarata, incat nu doar ca pluteam, ci paseam de-a dreptul in aceste ape miraculoase. Am fost curioasa sa o gust, ma intrebam cat de sarata poate fi…Ei bine, gustul sau este amarui, amarui de la o asa mare concentratie de sare... Iar consistenta este oarecum uleioasa. Marea Moarta are o textura densa, culoarea este intunecoasa, nimic din claritatea pe care o vazusem pe internet... Acesta este realitatea pe care am intalnit-o la Kalia Beach. Totul este frumos amenajat, parcarea imensa, pavata, iar aleile care coboara inspre mare sunt marginite de steagurile diferitelor natiuni (m-am straduit, dar nu am zarit steagul Romaniei), garduri vii, inflorite, ori de ghivece mari, cu iz de vechi, pline si ele cu flori. Sus, pana a nu cobori spre tarmul marii sunt cateva magazine mici, ce isi etaleaza marfurile: articole de plaja, cateva produse alimentare ambalate, costume de baie, neglijeuri, ghiduri turistice, carti postale si tot felul de suveniruri inscriptionate cu emblema acestui loc.
Plaja aranjata dragut, cu sezlonguri si umbrelute, colorate in albastru si rosu, care intra in pretul platit la intrare. Malul este impanzit de turisti, cei mai multi fiind rusi. Am intalnit insa si turisti arabi, unele araboaice fac baie imbracate in tricou si fuste lungi, pana la nivel solului. Nimeni nu isi leapada hainele de strada in vazul celorlati, e o regula acolo, ca fiecare sa se dezbrace doar la garderoba. Garderoba este rudimentara, situata pe plaja, fiind in fapt o incapere confectionata din nuiele si acoperita cu cartoane pe unele locuri... Intrarea in apa mi-a dat fiori, am trecut prin stari diferite, e atat de alunecos si malos malul, incat pare noroi si a trebuit sa imi inving un soi de urat ancestral, pentru a patrunde in apa, prin acest noroi lipicios. Atingerea extrem de calda a apei, compenseaza aceasta prima senzatie de respingere, de refuz... E ciudata senzatia avuta atata timp cat piciorul atinge fundul marii, insa imediat dupa mal, adancimea apei creste si nu mai simti nimic solid, totul e fluid si sarat, asa de sarat, incat trebuie sa ai mereu grija sa nu iti intre in ochi vreo picatura de apa, usturimea e aproape de insuportabil. In apa iti recapeti echilibrul, niciun val nu clinteste luciul marii, e liniste, vantul pare si el ca e amortit, orizontul violet se contopeste cu cerul alb, doar sufletul tresalta de bucurie peste pacea din jur.
Dupa ce am iesit din apa paream ca facusem baie in vata , ori in zahar, intreg corpul mi-a devenit in cateva clipe alb, insa imediat am mers spre dus, ma strangea pielea de la concentratia salina. Dusurile sunt cu apa calda. Dupa dus si uscare, pielea a ramas catifelata, fina la atingere, asemenea petalelor unei flori.
Cei dornici se pot relaxa nu doar pe malul si in apele acestei mari, ci si la barul de pe faleza, considerat a fi barul aflat la cea mai joasa altitudine de pe pamant. Aici insa preturile nu sunt prea mici, un suc la cutie de 330 ml, de ex. m-a costat 5,5 dolari.
Am savurat la maxim fiecare ora petrecuta pe tarmul si in apele Marii Moarte, mai ales ca aflasem dinainte, ca din punctul de vedere al specialistilor, in mai putin de 20 de ani, aceasta mare legendara, despre care se spune ca a fost pravalita din cer spre a-i pedepsi pe locuitorii cetatilor Sodoma si Gomora, va disparea de pe suprafata pamantului, asemenea celor doua localitati care se pare ca isi traiesc vesnicia pe fundul Marii Moarte….
Trimis de sunflower in 10.08.13 15:03:36
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@sunflower:
Ma bucur pentru tine ca ai avut parte de aceasta experienta si apreciez ca ai specificat ca apa nu este doar sarata ci si uleioasa.
Am facut si eu o baie in Marea Moarta, dar pe celalalt mal, cel iordanian. Citisem peste tot ca este f. sarata si ca plutesti intr-unn dulce extaz, dar am fost surprinsa sa o simt atat de uleioasa.
Eu am avut ghinionul sa simt apa si in ochii nu doar in gura. Este cumplit; mai mult de zece minute imi venea sa urlu de durere, de sa ma auda si mama de acasa. Simpaticul nostru ghid, m-a " asigurat " ca am facut cea mai buna curatare a ochilor, de care eu m-as fi lipsit bucuroasa. Dar asta e; a trecut durerea si au ramas amintirile.
Sper ca ti-ai facut rezeve de namal cosmetic si de creme pe baza de namol.
@webmaster, va rog sa atasati urmatoarea piesa:
http://www.youtube.com/watch?v=I-W5ND6wj_A
Multumesc!
rezolvat -w26
@diaura, de multe ori evenimentele neplacute la un moment dat, devin in timp amintiri ce ne fac sa suradem...
Ma pregateam sa-ti acord superbonus dar am avut senzatia ca am mai citit aceste texte undeva; am cautat si am constatat ca mari pasaje din acest rw sint preluate de la utilizatorul framboise de pe un alt site de turism.
Dau numai doua exemple:
1. Marea Moarta este un loc al superlativelor din mai multe puncte de vedere... Marea Moarta reprezinta nivelul cel mai scazut al scoartei terestre raportat la nivelul marii. Ea se afla la aproximativ 400 metri sub nivelul marii. Aceste ape mangaiate de razele soarelui peste 330 de zile pe an sunt cele mai sarate si cele mai bogate in minerale de pe tot cuprinsul planetei albastre. Se intinde intre Iordan si Israel. Partea din Marea Moarta pe care am vazut-o eu se afla in desertul Oasis si se invecineaza cu Muntii Moabului. Propriu-zis nu este o mare, deoarece nu se varsa in niciun fel de ocean. Are o lungime de 70 kilometri, iar in cel mai lat punct are 4 km. Concentratia crescuta de sare, face ca in apele ei sa nu supravietuiasca niciun fel de vietate, insa tocmai aceasta salinitate atrage turistii atat pentru bai relaxante, cat si pentru tratarea unor afectiuni, in special respiratorii si dermatologice.
2. Apa este extrem de calda si atat de sarata, incat nu doar ca pluteam, ci paseam de-a dreptul in aceste ape miraculoase. Am fost curioasa sa o gust, ma intrebam cat de sarata poate fi…Ei bine, gustul sau este amarui, amarui de la o asa mare concentratie de sare... Iar consistenta este oarecum uleioasa. Marea Moarta are o textura densa, culoarea este intunecoasa, nimic din claritatea pe care o vazusem pe internet... Acesta este realitatea pe care am intalnit-o la Kalia Beach.
Intrucit de regula scrii bine, de ce ai avut nevoie sa preiei texte de la alti autori?
@florinsta:
”Intrucit de regula scrii bine, de ce ai avut nevoie sa preiei texte de la alti autori?
Pentru ca este unul si acelasi autor. (autoare)
@webmaster: Scuze! Nu imi inchipuiam ca este posibil si firesc asa.
Cred ca e necesar sa adaug aici cateva cuvinte, nu ca sa scuz, pentru ca chiar simt ca nu am de ce, ci pentru a aduce cateva lamuriri necesare.
A fost o perioada in care am scris destul de mult pe Afa, imi placea nu doar cum este conceput siteul, ci mai ales calitatea informatiilor pe care le puteam gasi aici, ori de cate ori aveam nevoie de idei turistice si legaturile subtile, de amicitie legate intre userii acestui site.
Apoi, da, am luat o pauza de pe Afa... cum necum... incurcate sunt caile Domnului si am mai scris pe cateva siteuri turistice, pentru ca microbul acesta al comunicarii turistice il am intrat adanc in sange. Drog de drag .
Insa ori de cate ori aveam de pregatit un sejur, cautam sprijin informational, tot aici, pe Afa. Asa ca, am decis sa ma reintorc. Ceea ce am preluat de pe celalat site, am imbunatatit aici, am observat ingaduinta webilor si a adminului, am simtit o cvasiacceptate, pentru ca suntem oameni si plecam si revenim... asa e in viata, asa e in dragoste, asa e pe siteurile turistice.
La multumesc celor care m-au sustinut.
Nu am sa ma opresc aici, am tolba plina de vesti-povesti turistice.
Si da, scriind aceste cuvinte acum, ma simt ca un fel de... fiica ratacitoare!
@florinsta: v-am trimis mp, nu imi plac polemicile, la fel cum nu pot lasa un ecou fara ecou...
Și eu era să fac o curățare temeinică a ochilor, nărilor, urechilor etc. Mi-au spus cei cu care eram: stai numai pe spate, sau „în picioare” (gen „țăruș”), nu încerca să înoți, că apa îți ridică picioarele și te basculează cu capul în mare. E, dar reflexul de a porni înot era mai puternic. După cîte o repriză de stat vertical și minunat cît de sus mă ridica apa, la rivalitate cu cei mai buni portari de polo, uitam de avertisment și dădeam să plec înot. De cum luam poziția pe burtă, simțeam cum apa îmi scoate la propriu picioarele la suprafață și îmi împinge pieptul și capul în jos. Cu mari eforturi reușeam să evit contactul feței cu apa și să mă întorc pe spate. Bineînțeles că data următoare pățeam la fel.
La ieșire am amînat să fac duș, să văd cum e cînd se usucă atîta amar de sare pe tine. Te simți de parcă ți-a rămas pielea mică: stratul uscat de sare te strînge.
Mi s-a spus că Marea Moartă scade cu 1 m pe an. Acu ar trebui să o găsesc, dacă m-aș duce în vizită, cu 13 m mai jos decît în 2000. Probabil cei care amenajează plajele fug an de an după noua linie a țărmului.
@abancor: Exact aceeasi experienta am urmarit-o si eu la iesirea din apa, am vrut sa simt senzatia data pe piele de catre sarea uscata, strange pana la usturime... dar moliciunea si finetea pe care o capeti dupa dus, sunt extraordinare.
Am fost la aceeasi Mare Moarta, dar eu am facut baie, cert, in ape cu 12 m mai putin adanci! Dar tot la fel de sarate! Apa in ochi nu am luat, imi placea senzatia de plutire, daca aveam o carte as fi si putut citi, ca si cum as fi fost intinsa pe pat sau pe un fotoliu.
Aviz amatorilor! Vă puteți lua cartea în apă! Am simulat și eu gestul cititului, și părea perfect posibil: stăteam pe spate, cu capul nițel ridicat și mîinile deasupra apei la o distanță sigură, încît să nu se ude eventuala carte, care de fapt era singurul element lipsă din toată construcția.
Am încercat și poziția „într-un cot”, pe lateral, în ideea de a vedea dacă e posibil să joci table sau o belotă, un tabinet, ceva în 2. Nu mai știu dacă am reușit să îmi mențin echilibrul în poziția respectivă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Pustiul Iudeii si manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul — scris în 15.10.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2023 Locurile sfinte de langa Marea Galileei — scris în 21.08.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 O experiență frumoasă — scris în 23.01.20 de Sabina Nina din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Dec.2019 De Crăciun în Israel — scris în 02.01.20 de CristiCrs din CRîMPOIA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 „Și a fost întuneric, și a fost lumină. Și a fost ziua a patra” — scris în 26.01.20 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Nu tot Israelul este religie – Rezervația naturală En Gedi — scris în 01.10.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 „Și a fost întuneric, și a fost lumină. Și a fost ziua a treia” — scris în 15.08.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ