ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2011
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.05.11
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
OCT-2009
DURATA: 12 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

De la Fez la Marrakech prin desert si Muntii Atlas!

Ilustrație video-muzicală
"Bolero" - Soprano Sax player
TIPĂREȘTE

Am decis sa plec in Maroc la propunerea unei prietene care alege locuri mai putin populare ca destinatii de vacanta.

Am zburat de la Bucuresti la Milano si de acolo la Fez. Am ajuns in jur de ora 14.00 pe o temperatura de peste 40 de grade C. Ne-am urcat intr-un fel de autobuz care ne-a dus pana la intrarea in oras de unde am luat un taxi pentru a ajunge la hotel.

Prima impresie a fost ca este un loc uitat de timp, de civilizatie... pentru ca am luat contact pentru prima data cu partea veche a orasului. Cand am ajuns la hotel (vezi review aici), situat in nouveau ville, ne-am revenit putin.

Am lasat bagajele si am pornit spre Medina... unde am ajuns cu asa numitul petit taxi, in care incap max 3 persoane contra sumei de 2 EUR. Va intrebati poate de ce am mers din taxi in taxi si nu am pornit-o pe jos sa exploram orasul. Raspunsul este pentru ca habar nu aveam incotro s-o apucam, era o aglomeratie si o agitatie care ne-a speriat, era ceva nou ce nu intalnisem prin orasele europene. Nu aveam nici harta, decat ghidul LP care nu ne-a fost de mare ajutor.

Ajunsi in Medina, am luat un pranz traditional marocan: tajin, frigarui de berbecut, couscous... totul cu mult sofran. Nu pot sa zic ca mi-a placut ceva din toate astea, dar prietenii mei au fost incantati. Cu toate astea am ajuns intr-una din zile si la Mc D... unde aveau Mc chestii specifice :)

In zilele urmatoare am vizitat asa numitele tanneries (vopsitorii de piei) de la o fabrica de genti la care am ajuns printr-un ghid local pe care l-am luat din medina pentru 400 de dirhami (35 EUR). Acest ghid ne-a dus prin toate locurile "de vazut" din medina. Trebuie mentionat ca daca mergi de unul singur o sa te abordeze o mie de "ghizi" binevoitori care se vor oferi sa iti arate medina si pana la urma o sa cedezi.

Pentru urmatoarele 4 zile am cumparat dinainte o excursie in desert cu plecare din Fez si sosire in Marrakech (250 EUR/pers incluse cazarea in cele 3 nopti, mesele de dimineata si seara, excursia in desert, benzina, ghidul).

Am plecat dimineata pe la 10.00 cand a venit sa ne ia Ali, ghidul nostru marocan care avea sa ne insoteasca pe parcursul urmatoarelor zile. A venit cu o super masina cu aer conditionat si tot drumul ne-a pus melodii ale lui Ali Farka Toure (la review-ul despre hotelul din Fez am pus una dintre ele). Minunat... am trecut printr-o padure cu maimute pe care le-am hranit cu banane pentru ca spre seara sa ajungem la margine desertului, la riadul in care aveam sa innoptam. Acolo ni s-a servit cina... iar niste mancaruri marocane de care eu personal nu m-am atins. Prietenii mei au fost, din nou, incantati.

Urmatoarea zi aveam sa plecam in desert si sa dormim acolo pentru o noapte, asa ca pe la ora 16.00 au venit sa ne astepte 4 camile si doi berberi care sa ne duca in inima desertului. Ne-am suit, cu teama, pe bietele camile si am pornit la drum. Pe alte doua camile au mers cu noi, in acelasi timp, doi turisti francezi.

Era extrem de cald dar ne-am facut turbane si ne-am imbracat in in. Ni s-a spus sa nu ne luam si alte haine la noi pentru ca noaptea temperatura scade doar cu cateva grade. Aveam sa constatam ca nu e chiar asa.

Am mers pe camile in jur de doua ore, am facut si o mica oprire sa-i vedem pe cei care se plimbau cu ATV-urile pe dune si sa se mai odihneasca si camilele. Ajunsi la cortul ce avea sa ne gazduiasca peste noapte, cei doi berberi, proprietari ai camilelor si prieteni cu ghidul nostru Ali (care n-a mers cu noi), s-au apucat sa ne pregateasca cina pe o butelie de voiaj. Ne-au intins o masa plianta in mijlocul desertului, au pus bucatele pe ea si ne-au asezat pe toti 6 in jurul ei. Am discutat de toate, despre cum s-au nascut si au crescut in desert, cum au invatat limbi straine si cum n-au parasit niciodata zona din imprejurul desertului.

Trebuie sa marturisesc ca vorbeau o engleza perfecta, ba chiar stiau si italiana si germana si spaniola (pe langa franceza care e limba oficiala in Maroc). Tineti minte: oameni care n-au facut o zi de scoala in viata lor!!!

Pana sa luam masa, am fost sa vedem apusul de soare de pe o duna vecina iar mai apoi, dupa masa, am fost sa admiram rasaritul lunii de pe o alta duna vecina. A fost superb...

Intorsi de pe duna de unde am vazut luna, era timpul sa ne si culcam. Ne pregatisera niste paturi pliante in interiorul corturilor insa nu ne-am incumetat sa dormim acolo si i-am rugat sa ne scoata paturile afara, sa dormim in aer liber. Zis si facut. Nu va puteti imagina linistea si senzatia de siguranta chiar daca eram, la propriu, in mijlocul pustietatii.

Dupa cateva ore de somn in aer liber la maxim 10 grade C (ne-au dat niste paturi sa ne invelim) ne-a trezit soarele... care a fost, de data asta, ca o binecuvantare.

Ni s-a pregatit micul dejun (paine, unt, dulceata/miere, cafea) iar in jur de ora 10.00 am pornit inapoi spre riad unde ne astepta Ali pentru a ne continua excursia spre muntii Atlas.

Cateva ore de mers cu masina mai tarziu, am trecut pe langa orasul Quarzazate, locul in care s-au filmat Gladiatorul, Mumia si alte filme ambientate in locuri pustii. Am vrut sa si vizitam platourile de filmare, dar erau inchise, asa ce ne-am continuat excursia spre asa numita Dades Gorges (cheile raului Dades) unde am ajuns pe seara. Tot drumul am putut vedea numeroase kasbah-uri (un soi de fortarete) construite de berberi cu mult timp in urma, in scopuri de aparare.

Am fost cazati la un fel de pensiune, a unor prieteni ai lui Ali care ne-au pregatit cina si ne-au invitat sa cantam la chitara si sa ne relaxam impreuna la un ceai de menta. A doua zi dimineata, dupa micul dejun am plecat spre Marrakech strabatand muntii Atlas si ajungand, in jur de ora 17.00 la destinatie. Ne-am luat la revedere de la Ali multumindu-i pentru amabilitate si pentru ca ne-a facut sa ne bucuram de fiecare minut pe care l-am petrecut pe drum.

Marrakech-ul este diferit de Fez, mult mai modern si mai plin de turisti. Are si el Medina lui, extrem de aglomerata... are si el vopsitoriile lui, unde mirosul este insuportabil, are chiar si niste muzee care merita vazute, are si multe hammam-uri (un fel de spa marocan), are cluburi si baruri, vile luxoase si magazine.

Pentru prima data in Maroc, am vazut si un supermarket, care era lipit de hotelul la care am stat unde puteai gasi si lucruri cu care eraii familiarizat (cum ar fi niste inghetata :)).

Undeva in spatele hotelului era vestita Jardin Majorelle, gradina botanica a Marrakech-ului, o oaza de verdeata in mijlocul orasului care era plina ochi de turisti. Aici se gaseste si monumentul funerar al lui Yves Saint Laurent cat si o expozitie de arta a sa.

Peste tot pe strada erau vanzatori ambulanti de fructe (nuca de cocos, ananas, banane) iar in Medina erau in jur de 30 de tarabe care vindeau suc proaspat de portocale. Totul extrem de ieftin... mai putin de 1 EUR pe un fresh de 250 ml.

In genreal totul este ieftin in Maroc, trebuie sa stii insa unde sa cauti si sa fii bun negociator.


[fb]
---
Trimis de LadyA in 29.05.11 11:51:33
Validat / Publicat: 29.05.11 13:22:02
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4365 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LadyA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fez - Medina vazuta de sus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [29.05.11 14:04:33] »

Iata propunerea muzicala pentru aceste impresii, se poate schimba!

ARA [29.05.11 16:22:53] »

Mi-a placut, Marocul e "altceva". Cortul era intr-adevar cam sumbru.

LadyA [29.05.11 23:49:21] »

@webmaster

Multumesc pentru fondul muzical care este foarte dragut si va rog, puneti un spatiu in titlu intre de si la Multumesc!

webmaster [30.05.11 08:21:30] »

rezolvat mica problema din titlu

roth [30.05.11 21:52:00] »

Superb, uite cu asa povesti imi alin si eu dorul de a merge in Maroc.

E pe lista din 2009 cand cautam ceva pt revelion si intrind pe blogul unui mare plimbaret, poate cel mai plimbaret roman, si discutand cu el am ajuns la concluzia ca Marocul trebuie vazut.

La fel descria si el, cu mult respect la adresa celor care nu au scoala dar stiu mai multe ca unii dintre noi, despre oameni, dune, soare si luna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
verbep [26.11.14 21:31:26] »

Buna, LadyA!

Nu stiu daca mai am vreo sansa sa imi raspunzi, dar macar incerc... As vrea sa te intreb daca mai ai cumva o adresa de mail a acestui domn Ali. Vom pleca in decembrie in Maroc si nu sunt incantata de ce oferte am primit pe mail, astfel incat speram sa organizez ceva pe cont propriu, doar ca am nevoie de colaborari cu oameni si servicii in care sa am incredere.

Multumesc anticipat,

Veronica

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, LadyA, roth, verbep
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maroc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050223827362061 sec
    ecranul dvs: 1 x 1