ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 10.08.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

UK - Un vis devenit realitate

TIPĂREȘTE

Londra - partea I

Anul 2012 a fost pentru noi anul vacantelor in strainatate, Italia in martie, Ungaria in aprilie dar nici prin cap nu-mi trecea ca voi avea ocazia sa vad Londra.

Oportunitatea de a vizita Marea Britanie s-a ivit atunci cand sotul meu s-a hotarat sa plece acolo pentru trei luni in interes de serviciu. Insa preturile biletelor de avion au fost in crestere incepind din luna iunie si nu am crezut ca voi reusi sa gasesc ceva la preturi acceptabile.

Dar norocul a fost de partea mea si pe la jumatatea lunii iulie am prins cateva zile de preturi ok la una din liniile aeriene low cost si n-am mai stat pe ganduri. Mi-am luat bilet iute ca sa nu aiba timp sa se scumpeasca (868 lei dus intors, cu bagaj de cala) si uite asa perioada 09-18.08.2012 a fost dedicata in intregime Angliei.

Am plecat din Iasi pe 8 august, si dupa un drum de 7 ore cu microbuzul pana la Bucuresti, inca 6 ore de stat in aeroport si alte 3 de zbor am pus piciorul pe pamant englezesc.

Am aterizat pe Luton la ora 7 dimineata, formalitatile de intrare in tara nu mi-au luat prea mult timp asa ca la ora 9 eram deja in Londra multumita unui prieten care a venit si m-a luat de la aeroport.

Aeroportul Luton este la aproximativ o ora de Londra cu masina, dar stiu ca exista si alte modalitati de transfer, intrucat le-am studiat. Cele mai mai folosite sunt NationalExpress,Green Line si Easybus.

Dupa cateva ore de odihna ne-am hotarat sa plecam la o scurta tura de oras. Inarmati cu cardurile Oyster pentru metrou, o harta si o sticla de apa am pornit intr-o plimbare prin oras.

Si cum vremea a fost foarte buna am hotarat sa nu intram in nici un muzeu asa ca am luat-o la picior prin Trafalgar Square, Green Park, pe langa palatul Buckingham, Westminster Abbey, House of Parlament si Big Ben, pe malul Thamisei si London Eye.

In cinci ore am strabatut tot centrul orasului, ne-am odihnit pe o banca de pe malul Thamisei si ne-am racorit cu o inghetata englezeasca.

A doua zi am inceput-o in forta cu o plimbare pe malul Thamisei la un moment foarte potrivit, si anume cand Tower Bridge tocmai cobora dupa ce trecuse un vapor, si am urmarit imensele inele olimpice cum se aseaza la locul lor. Spectaculoasa imagine, la care ne-am nimerit intamplator dar pe care n-am reusit s-o mai vedem in alta zi.

Dupa acest moment am traversat Tower Bridge si urmatoarele 4 ore le-am petrecut in Tower of London unde am avut un ghid minunat.

Un om care dupa 33 de ani petrecuti in armata britanica a trecut in ordinul Beefeater-ilor si acum explica cu mare maiestrie si umor istoria Angliei si toate cele intamplate in Turnul Londrei.

Acest minunat edificiu este plin de istorie, sangeroasa si cruda in unele momente, dar pe care ghidul nostru a reusit sa o expuna intr-un mod atractiv mai ales ca vizitatorii erau de toate varstele si din toata lumea. Si chiar daca a facut unele glume in English style nimeni nu a parut ofensat, nici americanii, nici australienii si nici francezii (chiar daca i-a intepat binisor cu poantele lui).

Constructia acestui castel a inceput in 1066, insa White Tower, simbolul acestui loc a fost construit in 1078. Castelul desi a fost construit ca si resedinta regala a fost folosit si ca inchisoare, aici fiind incarcerate multe personalitati cazute in dizgratie, care in cele din urma si-au pierdut capul pe Tower Hill. Trebuie amintite Arhiepiscopul de Cantenbury, Thomas Becket, Anne Boleyn care este inmormantata de altfel in capela din turn.

De-a lungul existentei sale Turnul a gazduit rand pe rand Monetaria, Observatorul astronomic, Gradina Zoologica Regala, iar in prezent este casa bijuteriilor coroanei si a mai multor muzee. In cele 4 ore am vizitat toate turnurile, am ramas impresionati de bijuteriile coroanei, am admirat armurile regilor Angliei si nu numai expuse in White Tower, am urcat pe ziduri.

Ceea ce mi-a placut foarte mult a fost faptul ca prezentarea ghidului a fost foarte activa, nu a fost o poveste plictisitoare ci a interactionat cu tot publicul iar copiii erau intotdeauna chemati in fata lui pentru a auzi si intelege mai bine. Un amanunt pe care nu-l stiam este ca si acum Beefeaters locuiesc tot in Tower of London impreuna cu familiile lor exact cum a fost randuit de initiatorul ordinului. Pe langa ei in turn mai locuiesc un doctor si un preot iar apartamentele destinate lor nu pot fi vizitate, insa pentru a se distinge de restul zonelor au usile de acces vopsite in albastru.

Cei interesati de o lectie de istorie si nu numai nu trebuie sa rateze Tower of London.

Taxa de intrare: 20,90 GBP/pers (19+10%donatie).

Dupa ce am iesit din Tower of London am facut o pauza in apropiere si am incercat atat de celebrul fish&chips de la un fast food aflat pe langa turn. Nimic deosebit si am mai dat si 17 GBP pentru amandoi, dar foamea era prea mare pentru a mai cauta altceva.

Dupa ce am mai prins putere ne-am continuat preriplul pe strazile Londrei si pasii ne-au condus catre Monument. Aceasta coloana a fost ridicata in memoria Marelui Incendiu din 1666. Nu am avut putere sa urcam si sa coboram cele 311 trepte, dar ne-am multumit sa-i facem cateva poze si sa admiram curajosii care coborau.

St Paul’s Cathedral, urmatorul obiectiv pe lista l-am admirat in timpul slujbei de dupa amiaza, intrucat am ajuns dupa orele de vizitare. Faptul ca am stat la slujba a fost interesant si ne-a scutit si de plata a 16 GBP, taxa de intrare. Slujba a fost scurta, 40 minute si am avut ocazia sa ascultam niste glasuri minunate.

Pe acest loc au fost construite de-a lungul timpului 5 catedrale, actuala fiind ridicata dupa ce predecesoarea sa a ars in timpul Marelui Incendiu din 1666. Ca si evenimente importante ce au avut loc aici se pot aminti celebrarea a 80 de ani de viata a reginei Elisabeth II dar si nunta lui Charles, Prince of Wales cu Lady D.

Singurul inconvenient al faptului ca nu am ajuns in timpul programului de vizita este acela ca nu am reusit sa urcam in Dom unde se pot vizita cateva galerii: The Whispering Gallery, The Stone Gallery, The Golden Gallery (la care se ajunge urcand 528 de trepte dar de unde ti se infatiseaza o minunata vedere asupra Thamisei si nu numai).

La subsolul catedralei sunt amplasate un restaurant, toalete si gift shop-ul.

Urmatoarea oprire si ultima din aceasta zi a fost London Eye la care am ajuns dupa ce am trecut Millenium Bridge si am mers pret de 20 de minute pe malul Thamisei. Am stat la coada la bilete mai bine de jumatate de ora dar am surprins de sus un superb apus de soare. Vederea asupra Parlamentului si Big Ben-ului este magnifica.

Pret 18,9 GBP/pers.

A treia zi nu a inceput prea bine deoarece am plecat de acasa cam tarziu si aveam in plan o vizita la Madame Tussauds, insa cand am ajuns acolo era o coada de nedescris si am abandonat repede ideea pentru ca ar fi insemnat sa stam acolo mai mult de 5 ore iar noi mai vroiam sa mai vedem si altceva.

Ne-am reorganizat repede si am zis ca avem timp sa vedem schimbarea garzii la palatul Buckingham, care are loc in fiecare zi la ora 11:30. Dupa o fuga nebuna pana la metrou si prin Green Park, ajunsi la fata locului am constatat ca nu era nici o ceremonie in ziua respectiva intrucat in piata din fata palatului se desfasura una din probele olimpice.

Putini dezamagiti si deja obositi de atata alergatura fara rost am zis ca ar fi bine sa o luam mai incet si ne-am dedicat restul zilei pentru Kew Gardens. O alegere foarte inspirata intrucat vremea a fost superba, in gradina nu era deloc aglomerat si am reusit sa ne relaxam si sa ne bucuram de o zi minunata.

Gradina botanica regala este foarte bine organizata, toate zonele de pe glob sunt bine reprezentate, astfel avem o mica gradina japoneza, o sera pentru zona temperata, o gradina cu azalee si una cu magnolii care in perioada aceasta nu reprezinta atractii in Kew, o gradina de trandafiri, o casa a palmierilor si o sera cu plante alpine. Insa de departe preferata mea a fost sera cu nuferi.

O constructie interesanta este tree top walkway, adica un fel de pasarela construita din metal ridicata la nivelul coroanei copacilor si pe care te poti plimba la inaltime. Tot pe ea ai din loc in loc placute informative care prezinta informatii despre copaci si nu numai.

In gradini se mai pot vizita si o casuta a reginei Charlotte si Palatul Kew iar pentru servirea mesei sunt amenajate cateva restaurant foarte cochete.

Taxa de intrare: 16 GBP/adult.

In a patra zi petrecuta in Londra n-am mai vizitat nimic intrucat urma sa plecam catre York si am avut de pus la punct unele detalii.

Catre York am plecat din St Pancras International Station care are legatura directa cu statia de metrou King’s Cross.

Gara este una din cele mai mari din Londra, este organizata pe doua nivele. La primul nivel gasim resturante, magazine, dar si platforma de unde pleaca trenurile Eurostar. De la al doilea nivel pleaca trenurile nationale, de aici am luat si noi trenul catre York (East Midlands trains).

Gara dispune si de un hotel, St Pancras Renaissance Hotel (face parte acum din lantul hotelier Marriott) ce a fost inaugurat in 1873 si care este de departe o minunata opera de arhitectura.

Tips-uri pentru a face o vizita in Londra cat mai ieftina posibil: pentru deplasarea cu metroul folositi cardurile Oyster, care se pot cumpara din orice statie de metrou si care se pot incarca cu cat doreste fiecare. Din cate am inteles cardurile acestea nu expira si pot fi folosite de oricine, ele nefiind nominale.

Pentru a vizita cat mai ieftin cautati ofertele 2 for 1 adica se pot vizita obiective turistice de catre 2 adulti la pret de unul. Noi asa am facut la absolut toate obiectivele si am redus costul la jumatate.

Cum se face: cumparati 2 bilete de tren dus intors care sa demonstreze ca circulati catre Londra si retur in perioada in care doriti sa vizitati obiectivele si listati vouchere pentru obiectivele dorite de pe daysoutguide.co.uk/2for1-london Noi am cumparat cele mai ieftine bilete de tren am dat in total 10 GBP si am economisit 46 GBP, asta dupa ce am scazut pretul biletelor.

Ne-am gandit si la London Pass dar ca sa fie convenabil trebuie sa vizitezi cat mai multe obiective si toate in fuga asa ca am optat pentru varianta prezentata mai sus.

Luati harti cu Londra din statiile de metro sunt gratis.

Daca nu sunteti pasionati de religie si cripte puteti admira catedralele in timpul slujbelor, nu costa nimic, te odihnesti si vezi si ceva diferit.

Cumparati bilete pentru bus-urile ce fac legatura dintre Luton si Londra cat mai din timp posibil si online pentru a beneficia de preturi cat mai mici.

Cazare-am avut norocul sa nu cheltuim bani pentru cazare intrucat avem cativa prieteni care locuiesc in Londra de ani buni si care au fost suficient de draguti sa ne suporte 5 nopti in casa lor.

Va urma: impresii din York si Londra partea aIIa.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elena_iasi in 03.09.12 23:36:06
Validat / Publicat: 04.09.12 07:08:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 11950 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elena_iasi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Subsemnata in Trafalgar Square.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[05.09.12 11:43:51]
»

Felicitari si ma bucur pentru tine.

Cum ai reusit sa fotografiezi armurile? Ai avut voie sa fotografiezi in interiorul muzeului sau... a fost fara voia lor?

Dragoș_MD
[05.09.12 12:24:19]
»

@Diaura: la Tower of London nu sunt restricții de fotografiere.

Singurele locuri unde nu e voie cu niciun chip să faci poze/filme sunt biserica St. John și la expoziția cu bijuteriile coroanei.

elena_iasiAUTOR REVIEW
[05.09.12 12:49:55]
»

@Diaura: nu am vazut restrictii in ceea ce priveste fotografiile decat la bijuteriile coroanei si in capela. De altfel in capela si telefoanele trebuie inchise.

Diaura*
[05.09.12 13:27:58]
»

Va multumesc.

La cat costa biletul... e bine ca poti pleca si cu astfel de amintiri.

elena_iasiAUTOR REVIEW
[05.09.12 13:33:12]
»

@Diaura: noi am reusit sa economisim bani de intrare cu voucherele 2 in 1. Nu am alergat de la un obiectiv la altul si am acordat timp suficient fiecarui obiectiv.

Diaura*
[05.09.12 13:39:29]
»

@elena_iasi:

Am retinut ce ai spus despre aceste vauchere; nu stiam pana acum.

Visez si eu la " o Anglie " si de aceea mi-a placut mult ce si cum ai scris.

Dragoș_MD
[05.09.12 13:40:34]
»

@Diaura: eu am luat un card London Pass și am redus astfel costurile la mai puțin de 50% față de suma tuturor obiectivelor la care l-am folosit (făcând un calcul la final).

Nici io nu am alergat (prea mult) pe la obiective, da' nici cu timpul liber nu am stat prea bine.

PS citește articolele colegului TraianS și mai sunt încă vreo 4-5 pe-aici care descriu cu lux de amănunte ce și cum să faci ca să vezi cât mai multe în Londra și cât mai ieftin.

elena_iasiAUTOR REVIEW
[05.09.12 15:53:13]
»

Cine ia in calcul o vizita la Madame Toussauds e bine sa stie ca nu se poate intra cu London Pass dar cu aceste vouchere da. A fost unul din motivele pt care am renuntat. Din pacate si la muzeu a trebuit sa renuntam din cauza cozilor imense.

Pt ca London Pass-ul sa fie profitabil trebuie sa vizitezi mult si arentie si aici aveti o limita pe zi. La cel pt 3 zile ai voie maxim 80 lire/zi parca.

Oricum fiecare alege in functie de cat poate duce.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[05.09.12 15:56:34]
»

@elena_iasi: ești sigură? e prima oară când ad că e limitat... (sincer, nu cred să fi depășit în vreuna din cele 2 zile cât l-am avut activ acea sumă, dar nici nu pot să jur).

Oricum, dacă e o informație ce se poate confirma oficial, e foarte importantă!

PS norocul meu că nu-mi plac figurile de ceară!

elena_iasiAUTOR REVIEW
[05.09.12 16:09:37]
»

@Dragos: sunt sigura ca am intors site-ul londonpass.com pe toate partile. Sunt in schimb multe altele Tower of London, St Paul's, Westminster, Windsor Castle, London Zoo, multe croaziere si tururi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cecip
[26.04.13 10:42:20]
»

Buna. Foarte interesanta relatarea ta despre Londra. In august voi vizita si eu acest oras, timp de doua saptamani, cu sotul si baietelul de 5 ani deci vom alege multe activitati specifice vastei lui (Zoo, See World, London Eye, Legoland, muzee). Legat de ofertele 2for1 am o intrebare. Noi chiar avem de gand sa vizitam si orasul Cambridge si sa facem si o scurta plimbare pana la mare deci vom circula cu trenul doua zile in acea perioada. De ofertele 2for1 putem beneficia si inainte de a calatorii cu trenul daca ne luam bilete cu cateva zile inainte de calatorie? Sau ce valabilitate au? Multumesc anticipat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elena_iasiAUTOR REVIEW
[26.04.13 23:11:15]
»

@cecip: Buna,

uite un link pentru aceste vouchere si modul lor de utiizare impreuna cu biletele de la National Railways daysoutguide.co.uk/faq.aspx#80.

Biletele de tren trebuie sa poarte semnul National Railways, apoi data cand vrei sa folosesti voucherul trebuie sa fie cuprinsa in perioada de valabilitate a biletelor, nu conteaza statiile.

Noi am luat biletele cele mai ieftine din Waterloo Train Station pana la urmatoarea statie care era tot in Londra (dus vineri si intors duminica) si am putut folosi voucherele de vineri pana duminica.

Noi nu am calatorit efectiv cu trenul dar am cumparat biletele pentru a beneficia de oferte.

Si nu uitati sa listati voucherele, intrucat ele sunt retinute la casa de bilete pentru reduceri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cecip, Diaura*, elena_iasi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Londra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060528993606567 sec
    ecranul dvs: 1 x 1