GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Câteva dintre bisericile şi catedralele londoneze
Aceasta este a doua parte a impresiilor mele londoneze, care au început aici.
Anglia în general şi Londra parcă mai mult ca orice alt oraş din regat este o adevărată "colecţie" de biserici şi catedrale: anglicane, romano-catolice, protestante, reformate, chiar şi ortodoxe!
O să încerc să vă prezint doar câteva - unele pe lângă care doar am trecut în peregrinările mele prin marele oraş, altele în care chiar am intrat şi am încercat să le admir o mică parte din frumuseţe şi din spiritualitate. Să începem cu...
---
St. Margaret (Wikipedia, Sait oficial)
Sfinţită în 1523, clădirea ce se poate astăzi vedea peste drum de parlament este de fapt a treia pe acel amplasament. Este biserica parohială a celor din camera comunelor (House of commons), camera inferioară a parlamentului englez.
Este de confesiune anglicană, la fel cu majoritatea celor din Westminster.
În interior sunt îngropaţi sir Walter Raleygh, poetul John Milton şi amiralul Robert Blake. Tot aici a fost oficiată căsătoria lui sir Winston Churchill.
Are un foarte frumos ceas solar, cu cadrane pe cele 3 feţe pe care poate pica direct lumina solară pa turnul său.
Nici în aceasta nu am intrat, ajungănd acolo din păcate ori când era închisă, ori duminica (zi în care la ei nu se permite accesul turiştilor în biserici).
---
Westminster abbey (Sait oficial)
Asta a fost marea mea ratare din întreg sejurul. Mi-am dorit enorm s-o vizitez, să intru şi eu în aula sfântă unde sunt 'unşi' suveranii britanici, dar... N-a fost să fie! Sincer, e singurul loc unde am întâlnit practica asta stupidă: fără turişti în zilele cu slujbă!!! Măcar de m-aş fi gândit atunci să intru pe saitul lor dinainte...
Şi citisem atâtea despre ea... Având denumirea completă Collegiate Church of St Peter at Westminster, este o 'Royal Peculiar' - adică o biserică ce nu se supune decât monarhului, nu şi vreunei feţe bisericeşti (episcop).
Începând cu anul 1066, aici sunt încoronaţi monarhii englezi şi britanici. Din 1308, suveranii sunt aşezaţi în momentul încoronării pe tronul regelui Edward.
Aici s-au oficiat şi un număr de 16 căsătorii regale, ultima fiind mult mediatizata nuntă a prinţului William cu Kate Middleton.
În ceea ce priveşte numele celor ce au fost aici înmormântaţi, lista e prea lungă pentru a o copia aici.
Păcat... Încă mai regret faptul că n-am putut intra...
---
St. Martin (Sait oficial)
De fapt, St. Martin in the fields; este o biserică anglicană veche a Londrei, situată în imediata vecinătate a Trafalgar Square, exact peste drum de National Gallery. Prima menţiune documentară a sa e din secolul XIII, însă ea datează de mult mai mult timp, conform dovezilor arheologice. Clădirea pe care o vedem astăzi este construită abia în sec. XVIII (deşi cea dinaintea ei supravieţuise marelui incendiu al Londrei din 1666) şi la vremea ei era considerată foarte... urâtă!
Aici au loc acum concerte de muzică, la unele accesul este gratuit, la altele se plăteşte, sumele colectate intrând în visteria bisericii în scopul ajutorării celor fără adăpost. Nu e vorba doar despre muzică bisericească, ci se ţin adevărate concerte de muzică simfonică dar şi de jazz (la cafeneaua ce ţine de ei, situată într-o criptă alăturată, recent descoperită.
Era cât pe-aci să intru şi eu la un astfel de concert (preţul era rezonabil, vreo 8 Ł parcă), dar din cauza orei înaintate am zis pas...
Nici măcar în ea n-am apucat să intru, deşi cred că i-am dat ocol de cel puţin vreo 4 ori.
Dar o recomand altora, la rândul meu, aşa cum şi mie mi-a fost călduros recomandată.
----
St. Paul's cathedral (Sait oficial)
Ei, aici pot spune în sfârşit că am fost! Adică, am reuşit să şi intru, să admir splendida catedrală, una dintre emblemele Londrei. Am fost fascinat de ea încă de când Disney a creat Mary Poppins, filmul cu Julie Andrews. Cei mai de demult poate şi-l amintesc. Poate îşi amintesc şi de scena când ea le cântă copiilor despre bătrâna de pe treptele catedralei, ce-şi câştigă traiul vânzând seminţe pentru porumbei, cu 2p. punga...
Actuala clădire a catedralei datează din sec. XVII şi a fost proiectată de către sir Christfer Wren. Dar se spune că înaintea ei au mai fost vreo 4, începând cu anul 604 d. C. Până în 1962, a fost cea mai înaltă clădire din Londra, cu cei 111 m ai domului său.
Loc de veci pentru ducele de Wellington, sir Churchill şi amiralul Nelson, dar şi al ceremoniei prin care şi-au unit destinul prinţul Charles cu lady Diana şi a altor celebrări somptuoase (jubileul de aur sau slujbe de mulţumire la încheierea fiecăruia dintre cele 2 războaie etc.) Tot aici s-au strâns oamenii de toate confesiunile în dimineaţa zilei de 9 septembrie 2001 când turnurile gemene din New York au fost ţinta atacului terorist, ca să îşi fie alături unii altora, în faţa Domnului. Se spune că devenise neîncăpătoare, cu toate acestea, nu au fost incidente. Anul acesta se va ţine o slujbă de comemorare a 10 ani de la tragicul eveniment.
În afara vizitării interiorului şi a admirării diverselor capele, pietre funerare şi memoriale, statui şi monumente, a admirării cu gâtul răsucit a picturii monocrome ce împodobeşte suprafaţa interioară a domului (care e construit într-o frumoasă manieră 'trompe l'oeil', fiind de fapt compus din trei "învelişuri" distincte), turistul curios (dar şi cu condiţie fizică bună) poate urca până sus pe acesta. Eu am reuşit doar să ajung la primul nivel (din trei), acela unde acustica perfectă a cupolei creează o aşa numită "galerie a şoaptelor" - fiind suficient să apropii buzele de perete şi să spui ceva în şoaptă pentru ca sunetul să poată fi auzit de jur-împrejurul cupolei! Şi chiar funcţionează, un ghid a făcut demonstraţia aceasta pentru cei din grupul său, când eram şi eu acolo.
Ghidul multimedia cu touch-screen este şi acesta un gadget inovativ, deosebit de util pe tot parcursul vizitei. (e oferit gratuit, în preţul biletului de intrare). Eu am folosit pentru acces aici London Pass-ul.
---
Southwark cathedral (Wikipediai, Sait oficial)
Sau The Cathedral and Collegiate Church of St Saviour and St Mary Overie, a fost prima catedrală pe care mi-au căzut ochii când am ieşit pentru prima oară în oraş. Am aflat din panourile de prezentare şi povestea lui Mary Overie, şi povestea milenară a bisericii... Totuşi, nu sunt dovezi care să susţină pretenţia autorităţilor bisericii cum că aici ar fi existat o mânăstire prin anul 606 - cea mai veche dovadă documentară a existenţei pe acest loc a unui lăcaş de cult datează doar din 1086.
Foarte frumoasă; am intrat şi, când mă pregăteam să fac şi eu ceva poze, vad la intrare un afiş prin care se roagă turiştii să contribuie cu ceva Ł la cutia milei, în cazul că vor astfel de amintiri. Şi cum mie nu mi-e deloc milă de ei, am rămas doar cu pozele de la exterior.
E totuşi interesant de spus că aici îşi serbează anual festivitatea de absolvire două colegii vestite engleze.
---
St. George cathedral (Southwark) (Sait oficial)
Una dintre cele mai recente catedrale ale capitalei engleze, datând doar din 1848. O frumuseţe de biserică romano-catolică, aflată în imediata apropiere a Muzeului Imperial de Război. De fapt, cu ocazia vizitei mele la acesta din urmă am şi zărit-o, fără a-i acorda altă atenţie suplimentară
---
Şi altele... care, la fel cu asta de mai sus, s-au aflat la un moment sau altul în calea obiectivului camerei fotografice şi le-am înregistrat doar ca amintiri, fără să am timpul necesar studierii lor mai cu amănuntul.
Trimis de Dragoș_MD in 14.07.11 00:50:57
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Sincer, e singurul loc unde am întâlnit practica asta stupidă: fără turişti în zilele cu slujbă!!! Măcar de m-aş fi gândit atunci să intru pe saitul lor dinainte...
Cand am fost in Anglia, dupa cum imi facusem eu planurile, urma sa ajung prin York intr-o Duminica. Aveam jumatate de zi programata pentru York si unul dintre principalele obiective pe care vroiam sa le vad era catedrala. Ma uitasem pe pagina lor si ziceau ca Duminica, este inchisa turistilor si este deschisa doar pentru slujbe.
Ma gandeam ca-mi trag o fata de englezoi care merge la slujba de Duminica si doar nu mi-or putea refuza intrarea. Pana la urma nu am ajuns in York, dar stiu ca mi-am batut mult capul cu intrarea la catedrala intr-o zi de Duminica.
Ce s-a intamplat la Westminster Abbey? Nu i-ai fi putut pacali ca esti venit sa asisti la slujba?
Intr-un fel pe astia de la Westminster ii inteleg, este foarte putin loc inauntru si nu ar face fata atat turistilor cat si enoriasilor.
La St. Paul, e aceeasi treaba pentru Duminici. E inchis pentru sightseeing.
Din cartea lui Rick Steves, am inteles totusi ca poti intra chiar si Duminica la Westminster daca vii la Choral Evensongs, care de obicei sunt pe la 17:45 Duminica. De asemenea se poate intra liber la concertele de orga.
M-am uitat acuma pe pagina Westminster Abbey si intr-adevar Duminica, 10 Iulie la 17:45 a fost un recital de orga.
E interesant de citit si articolul asta (click aici), de pe pagina lui Rick Steves:
Wearing a red robe and a warm smile, Eddie works as a verger at London's Westminster Abbey. As a church official, he keeps order in this sacred space. Today his responsibility is to sort out believers (who get in free to pray), tourists (who pay the $25 entrance fee), and those who fold their hands and reverently say, "I'd like a few moments with the Unknown Soldier, please, " in order to avoid paying $25.
I tell him I'm working on a Rick Steves guidebook, and he says, "I'd like a word with that Rick Steves. He implies in his guidebook you can pop in to worship or pay respects to the Unknown Soldier in order to get a free visit to the abbey. "
"Well, I am Rick Steves, " I tell him, and we sort it out. I'm really charmed by Eddie, and together we agree on a new tactic: Rather than promote free entry for visitors who claim to be worshippers, I'll encourage tourists to experience the church the way it was designed to be experienced. I'll list the daily schedule of worship services for those who'd like to get in without paying $25. (For example, there is a musical evensong service — a glorious experience — six days a week when everyone is welcome for free.)
In ce zile ai fost la Westminster Abbey si la St. Paul? Poti detalia putin ce s-a intamplat cand ai vrut sa intri la Westminster? Nu sunt sanse sa treci drept enorias?
La St. Paul's am fost sâmbăta, că ştiam deja lecţie de o sptămână mai 'nainte, de la Westminster abbey. Apoi am vrut să merg ŞI la Westminster (am luat un autobuz double decker care face legătura între ele direct), dar am rămas doar cu excursia cu autobuzul cu etaj, că la Westminster sâmbăta aia (?) se închidea ceva mai devreme decât în restul zilelor (nu cu mult, doar cu cât am întârziat io + epsilon...)
Şi practic nu ai cui să-i ceri voie, că acolo se închid uşile şi nu mai ai acces de niciun fel. Probabil trebuie să fii la ora când se începe. Şi să nu cari aparate foto, sticle cu apă, hărţi, GPS, alea-alea... O biblie (varianta lor) ar putea să ajute... Poate au şi legitimaţii de enoriaşi...
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
Un nou super review despre Londra, marca @Dragos.
L-am savurat cu placere, l-am listat si l-am pus la dosar pentru documentare
A propos, Dragos: mersi mult pentru pontul cu Premier Inn. Mi-a fost super de folos informatia ta despre acest lant hotelier. Se pare ca au preturi foarte bune pentru Londra. Ma rog, hotelurile Premier Inn din buricul centrului au preturi mai mari, dar oricum nu exorbitante fata de altele la acelasi numar de stele.
Mulţumesc, dar, sincer, eu nu prea sunt mulţumit de el... Am lăsat prea mult timp să treacă până l-am scris şi amintirile s-au cam estompat. Mai am unul despre muzee, să văd ce mai reuşesc să îmi amintesc. Noroc cu pozele!
Mie sincer îmi place mai mult ce şi cum scrie colegul Traian, decât ce scot io din tastatură...
Şiii... cu plăcere!
Orice review este bine venit si fiecare membru-scriitor al site-ului AFA are stilul propriu si farmecul sau aparte.
Intr-adevar si review-urile lui Traian sunt excelente, impresiile-s povestite cu mult lux de amanunte si bine structurate.
Oricum, felicitari pentru amandoi! Sunteti niste ,,grei'' ai site-ului, care-si aloca destul timp pentru a ne da noua informatii pretioase ! Multumim mult!
Pe bune, daca s-ar pune cap la cap o multime de review-uri de pe AFA, pe anumite destinatii, s-ar face niste ghiduri turistice mama, mama...
Mutat în rubrica "Biserici şi catedrale londoneze, LONDRA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Bijuterii ale arhitecturii gotice in Londra — scris în 11.06.18 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- May.2016 Westminster Abbey – a doua jumătate de istorie a Marii Britanii — scris în 05.12.16 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 The Temple Church, biserica Ordinului Cavalerilor Templieri — scris în 06.11.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Westminster Abbey Londra — scris în 12.06.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Southwark Cathedral, Londra — scris în 20.01.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2008 Westminster Abbey - frumos, grandios, unic — scris în 31.07.10 de mariana din TIMIşOARA - RECOMANDĂ