ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 2 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Parcuri, grădini, castele, monumente - celebre sau mai puţin

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

A şasea parte a impresiilor despre ceea ce am văzut la Londra, începute aici.

Saituri de referinţă:

- royalparks.gov.uk

- en.wikipedia.org/wiki/Roy ... Parks_of_London

- en.wikipedia.org/wiki/Hyde_Park,_London

- en.wikipedia.org/wiki/Kensington_Gardens

- hrp.org.uk/kensingtonPalace

- en.wikipedia.org/wiki/Kensington_Palace

- en.wikipedia.org/wiki/Pet ... sington_Gardens

- Peter Pan (cartea)

- en.wikipedia.org/wiki/Peter_Pan

- en.wikipedia.org/wiki/Albert_Memorial

- royal.gov.uk/TheRoyalResi ... ghamPalace.aspx


Ce-ar fi Londra fără parcuri, grădini, monumente şi palate? Cine ştie?!

Oricum, cred că sunt puţini cei care aud pentru prima dată de grădinile englezeşti, de Regent Park (de lângă reşedinţa lui Sherlock Holmes), Kensington Gardens (aia unde trăieşte şi-n ziua de azi faimosul Peter Pan, copilul care nu a mai vrut să crească), Hyde Park (unde poţi să mergi să perorezi orice discurs vrei, că nu te arestează nimeni) etc.

Voi încerca în acest articol să spun câte ceva despre fiecare, dacă nu neapărat prin cuvinte, măcar prin imagini originale, culese special pentru voi (dar şi pentru bătrâneţile mele), de la faţa locului.

Aşa... în Regent n-am fost, am văzut doar intrarea în parc dinspre Baker street. Oricum, acolo trebuie musai să meargă toţi cei ce doresc să vadă Grădina Zoologică din Londra cu noul sector pentru pinguini, deschis chiar când eram eu în zonă...

Dar până să ajung acolo, eu îmi începusem periplul prin grădini londoneze în Hyde Park. Am pornit de la Marble Arch, apoi am mers pe latura sa de nord, până am ajuns la strada ce-l desparte de Kensington Gardens. (am şi trecut atunci acolo, dar acum încerc să spun povestea grupată pe obiective, nu pe zile).

Pe latura de sud sunt înşirate terenuri de sport (tenis, fotbal, fotbal american, ş. a.), în interiorul parcului este un lac (The Serpentine) pe malul căruia au pus şi un restaurant "de fiţe" (The Lido), au construit şi o fântână în memoria Prinţesei Diana, iar în colţul de nord-est este locul de ţinut discursuri: Speakers Corner.

De jur împrejurul parcului este şi o pistă specială pentru călărie, sunt chiar şi cai de închiriat, dacă nu aveţi unul acasă. Sunt şi piste de ciclism (şi câteva staţii de închiriere Barclays).

Pe teritoriul parcului sunt şi locuri unde se ţin spectacole în aer liber, sunt şezlonguri de închiriat, e şi un debarcader de unde se pot închiria bărci şi hidrobiciclete... Lumea vine aici cu câinii să-i plimbe (şi respectă şi regulile de civilizaţie ale activităţii ăsteia, inclusiv "reciclarea" deşeurilor), cu prietenii să se simtă bine, fie la un picnic, fie la un meci de ce-o fi, fie pur şi simplu stând pe o bancă sau direct pe iarbă.

Nu departe este magazinul Harrod's; da' (şi) pe ăsta l-am scăpat...

Tot în două zile diferite am fost şi prin Kensington Gardens. Frate geamăn al lui Hyde Park (din care de altfel a fost "retezat"). Fost până nu demult doar parcul Palatului Kensington, a devenit ulterior grădină publică, împărţind 'gloria' de cel mai la modă parc cu vecinul său.

Am mers prin el odată pe partea nordică, pe la Grădinile italiene (create la îndemnul reginei Victoria), foarte aproape de statuia lui Peter Pan (fără să ajung şi până la ea însă, nereuşind să mă orientez). Am remarcat deosebita grijă cu care e întreţinut tot parcul, dar în special aceste grădini, precum şi grădina daneză şi peluza de lângă palatul Kensington şi sera adiacentă.

Am mai apucat să trec (în altă zi) şi pe la acest palat (mi-ar fi plăcut sa-l pot vizita, dar am ajuns cam prea târziu - oricum, momentan este doar o expoziţie temporară (Enchanted Palace), până la terminarea marii renovări în care este înconjurat). A fost reşedinţa prinţesei Diana până la moartea sa, iar în curând va deveni reşedinţa lui Kate şi a prinţului William.

Mi-a plăcut şi locul de joacă pentru copii închinat memoriei prinţesei Diana, din apropiere, dar şi lacul central (Round Pond), plin de păsări acvatice (mai ales raţe şi lebede). dar şi loc pentru testare a navomodelelor.

Continuând scurtul periplu pe latura de sud, am ajuns şi la Albert Memorial, ridicat în memoria soţului său, prinţul consort Albert de Saxa-Coburg Gotha, de către văduva sa, regina Victoria. Monumentul, în stil gotic renascentist, îl înfăţişează pe rege aşezat pe un tron, înconjurat de două grupuri statuare - unul care reprezintă 4 continente (cele locuite, Europa, Africa, Asia şi America) iar celălalt grup reprezintă 4 meserii (cele mai utile, în opinia creatorilor - comerţul, agricultura, ingineria şi manufactura).

Exact peste drum se află Albert Hall, faimoasa sală de concerte.

O altă grădină vestită este şi St. James's Park, din faţa palatului Buckigham. Aici am "pierdut" cred aproape juma' de zi, mai întâi cam o oră dându-i ocol admirând cu încântarea unui copil o paradă militară cu fanfară, apoi restul străbătându-i aproape toate aleile şi admirând atât păsăretul acvatic ce se dezvoltă deranjat doar de veveriţe şi ceva mai puţin de porumbei, cât şi minunatele aranjamente florale. Panorama spre nord vest, asupra palatului Buckingham e superbă, la fel aproape cu cea spre direcţia opusă, care vede the London Eye.

Ceva mai la sud şi spre răsărit faţă de cele deja descrise, se întinde pe pantele unui deal molcom şi Greenwich Royal Park.

Aici putem admira de la distanţă Observatorul regal, cu bila timpului de pe acoperiş, care marchează,prin cădere, ora 13:00 în fiecare zi (cu ridicarea, în semn de pregătire, până la jumătatea suportului la 12:55 şi până sus la 12:58).

Mai se pot admira aici stejarul reginei (se spune că însuţi Ana de Boleyn se adăpostea la umbra lui, mort pe la începutul secolului XX, dacă am reţinut bine, şi menţinut încă mulţi ani în picioare de o puternică vână de iederă. Acum,, lângă trunchiul bătrân, prăbuşit, se înalţă un stejar tânăr, plantat de unul dintre membrii casei regale (din păcate, am uitat să fac o poză panoului descriptiv, ca să îmi pot menţine memoria proaspătă).

Tot în acest parc putem observa o mulţime de castani multiseculari, unii cu o coroană mai ciudată din cauză că în al II-lea război au fost "tunşi" pentru a permite bateriilor AA amplasate aici o vizibilitate cât mai bună.

O altă rămăşiţă din vremi apuse este şi grădina cu cerbi din partea de sud-est a sa. (ăştia au fost aduşi aici se pare de către Henric al VIII-lea pentru vânătoare. La poalele dealului este şi un mic lac cu bărcuţe de închiriat.

În încheiere, vreo trei vorbe despre un micuţ parc de cartier mărginaş, dar cu o poveste:

Bun venit la Ilford War Memorial Gardens

Pământul pentru Grădina Memorială a fost cumpărat în 1920 ca urmare a unei colecte publice lansată la sfârşitul primului război mondial pentru a oferi un loc potrivit de comemorare oamenilor din Ilford ucişi în conflict. Majestatea Sa Regina Alexandra a fost una dintre primele persoane care au făcut o donaţie.

Ca urmare a unui referendum, s-a hotărât ca banii strânşi să fie folosiţi pentru a construi o cameră de gardă, pentru copii, la Spitalul de Urgenţă Ilford (pe locul unde astăzi se ridică 'Newbury Central East') împreună cu o grădină memorială, un monument şi o Sală memorială, în care să fie înregistrate/înscrise numele victimelor de război şi care să servească drept intrare în camera de gardă.

Locul actual de amplasare a grădinii a fost ales datorită faptului că era alipit spitalului şi ar fi oferit un loc (şi împrejurimi) potrivit/e pentru Memorialul de Război al comunităţii.

Monumentul memorial de război (reprezentând un soldat de bronz, sculptat de artistul Newbury A Trent, RBS) a fost dezvelit pe 11 noiembrie 1922, dar a mai durat încă aproape 5 ani pentru a termina şi sala memorială, situată în colţul de nord-est al grădinii, împreună cu Camera de gardă pentru copii. O placă memorială aflată în exteriorul Sălii memoriale descrie istoria acelei clădiri.

A fost dorinţa celor care au creat Grădina ca aceasta să devină 'un loc sfânt de iubire şi comemorare a celor ce au plecat pe mare şi au pierit departe' şi a fost în mod tradiţional îndrăgit de către rezidenţi/localnici drept un loc linştit de reculegere.

Grădinile sunt în egală măsură loc de comemorare pentru cei 538 de bărbaţi şi femei aflaţi în forţele armate precum şi a 552 de civili omorâţi în timpul celui de-al doilea război mondial.

Serviciul civil (slujba) de comemorare al comunităţii se ţine în Grădina Memorială de ziua amintirii (Remembrance day) în fiecare an.

Sperăm ca oaspeţii să se simtă bine în gradină şi să trateze zona cu respect.

Comunitatea locală londoneză din Redbridge

(este traducerea plăcii descriptive de la intrare).

O să mai spun doar un singur lucru: toate parcurile şi grădinile englezeşti, se închid pe timpul nopţii, unele chiar la apusul soarelui, altele ceva mai târziu (Hyde Park pe la miezul nopţii), dar niciunul nu este deschis non-stop! aviz celor care din economie speră că ar putea petrece noaptea dormind prin iarbă... nicio şansă!!!

Pozele vor mai aduce pe ecran şi imagini ale Victoria monument şi Buckingham Pallace, dar şi ale altor câteva statui şi monumente întâlnite in timpul peregrinărilor mele

Unul dintre ele mi-a atras atenţia în mod deosebit: căutând dreptatea la curtea engleză... Este vorba despre un monument închinat cinstirii cum se cuvine a memoriei unui şef mohican, Mohamet Weyonomon, venit la curtea regelui George al II-lea să caute dreptate în numele supuşilor săi, a căror încredere, bunăvoinţă şi prietenie a fost batjocorită de către primii întemeietori ai coloniilor ce azi sunt SUA, prin expropierea pământurilor lor strămoşeşti. Din păcate, a fost răpus de varicelă în 1735 înainte să fie primit în audienţă. Cum străinilor nu le era permis să fie îngropaţi în City, trupul său a fost adus pe malul sudic şi îngropat aici într-un loc nemarcat, în apropierea catedralei Southwark. Aici, urmaşi ai săi împreună cu ambasadorul american au primit, simbolic, audienţa refuzată acum aproape 300 de ani, acordată de către însăşi Majestatea Sa, Regina Angliei, împreună cu Ducele de Edinburgh. Piatra din care este ciopli monumentul a fost adusă chiar din teritoriile lor mohicane strămoşeşti şi împodobită cu modele tradiţionale, demne de o mare căpetenie. (adaptare a textului de pe placa explicativă montată în apropiere).

Şi tot la capitolul acesta trebuie să cuprind şi micuţa navă, reproducere fidelă a galionului lui Sir Francis Drake, vestitul corsar, cu care acesta a făcut chiar şi înconjurul lumii. E vorba despre "The Golden Hinde" (click aici, sait oficial click aici), andocată azi în docul St. Mary Overie. Se poate şi asta vizita, dacă ajungeţi la ea la o oră mai devreme decât seara, cum am fost eu...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 08.06.11 22:15:56
Validat / Publicat: 10.06.11 11:14:17
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6136 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P89 Statuia lui Peter Pan din Kensington Gardens (poză wikimedia).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[10.06.11 11:19:50]
»

Webi, dacă se poate melodia din "Mary Poppins", 'feed the birds'... (http://www.youtube.com/watch?v=XHrRxQVUFN4)

Mulţumesc,

magdalena
[10.06.11 11:39:19]
»

Superbe fotografii!

mecut
[10.06.11 11:40:00]
»

@dragos

Dintre toate parcurile vazute de mine (nu foarte multe, este drept) Hyde Park detine primul loc. Foarte buna alegerea ta de a dedica un rw. parcurilor din Londra. Felicitari!

santana*
[10.06.11 21:58:05]
»

Ataşat melodia solicitata. Dacă domnul doreste altceva, sa spuna si schimbam.

webmaster15
[10.06.11 22:06:02]
»

Multumesc, @santana pentru anuntul pe care eu am uitat sa-l fac. Se mai intampla si la noi

Michi
[16.06.11 09:48:45]
»

Daca as fi avut informatiile postate de Dragos inainte de a vizita Londra, as fi fost de zece ori mai castigata. Noi intr-o saptamana nu am vazut - si chiar daca am vazut, nu am aprofundat- nici un sfert din ce a prezentat el, dar oricum mi-am completat instruirea.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[16.06.11 10:51:55]
»

Da, da' tu ai văzut schimbarea gărzii - io, nu.

webmaster26
[14.04.16 09:17:59]
»

Mutat în rubrica "Parcurile Londrei, LONDRA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
magdalena, mecut, Michi, santana*
Alte impresii din această RUBRICĂParcurile Londrei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098237991333008 sec
    ecranul dvs: 1 x 1