ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 14 MIN

    Siena - unul dintre cele mai frumoase orase medievale ale Toscanei

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Siena- oras medieval al Toscanei

    Pentru orice turist vizitarea Toscanei are in afara de mult admirata Florenta, orasul renascentist prin excelenta al Italiei cateva alte orase cu aceeasi amprenta si interes major care nu trebuiesc ocolite.

    Celebrele orase Pisa, Siena, Luca, San Gimignano se afla in top si sunt colindate de hoardele de turisti cu mult spor. Chiar daca sejurul meu toscan a fost solo, nu puteam rata nici eu Siena mai ales ca numele are o rezonanta speciala pentru mine.

    Am hotarat sa vad orasul cumparand o excursie de pe un sait specializat in care am mare incredere si de pe care am mai achizitionat si alte excursii. Am platit cu o saptamana inaintea plecarii in Toscana 55 eur/card pe city-discovery.com, am primit voucherul imediat. Cu acesta m-am prezentat in ziua si ora la care optasem la punctual de intalnire din Piazza dell’Unita din Florenta locul de unde avea sa plece autocarul cu grupul de turisti de toate nationalitatile si culorile. Imi place sa achizitionez cand este cazul excursiile de pe acest sait care are o multitudine de alte oferte pentru marile orase ale lumii de pe toate continentele mai ales ca datorita fidelitatii mele primesc lunar 4-5 vouchere de reducere de 10% pentru excursii sau alte optiuni turistice cu diferite destinatii din toate colturile lumii.

    Firmele de turism cu care lucreaza saitul sunt cele mai bune in domeniu, serioase si profesioniste. In Madrid am avut de asemenea 2 excursii cumparate de pe acest sait si am fost foarte multumita. Au autocare noi, curate, confortabile, soferi foarte buni, se respecta programul care este comunicat pe sait si ghizi foarte bine informati, concluzionand servicii turistice de calitate din toate punctele de vedere.

    Totodata grupurile sunt formate din turisti din toate colturile lumii, europeni, asiatici, sud americani. Ghida excursiei Siena - St. Gimignano pentru ca am optat pentru aceasta varianta a prestat activitatea pe parcursul celor mai mult de 11 ore petrecute impreuna in limbile engleza, franceza, spaniola cu amabilitate si rabdare oferind explicatii detailate si utile.

    In Siena fiecare grup constituit pe specific de limba vorbita a avut cate un ghid local, de asemenea extrem de bine pregatit si dornic sa ne prezinte orasul natal in cele mai frumoase culori desi a fost o zi improprie unei excursii, a plouat in rafale mult si consistent.

    Excursia in Siena a cuprins vizitarea Basilicii cateriniana San Domenico, o vizita la o contrada in speta contrada (selva) forest, vizitarea Piazza del Campo timp liber cca 2 ore.

    Vizita in celebra catedrala- duomul orasului nu a fost cuprinsa in cadrul excursiei insa mie mi-a convenit de minune. O asemenea catedrala nu trebuie dupa parerea mea vizitata in grup mare ci trebuie vazuta si simtita de fiecare in parte cu ochiul, mintea si rezonanta fiecaruia, pentru ca este intradevar magnifica.

    Am parasit Florenta prin sudul ei trecand pe langa zidurile medievale ale orasului si Porta Romana, am traversat raul Arno si am trecut pe langa manastirea Certosa del Galuso ridicata de o familie bogata Aceioli manastire pe care ghida ne-a recomandat sa o vizitam, pinacoteca avand lucrari ale lui Michelangelo dar si lucrari de pictura contemporana. Ni s-a spus ca nu se plateste vizitarea manastirii. Din pacate eu nu am avut timp sa ajung.

    Cei aproximativ 70 de km pana in Siena au fost parcursi in cca o ora, timp in care ni s-a povestit de catre ghida cate ceva despre istoria orasului, situare in timp si spatiu si foarte mult despre regiunea in sine de o frumusete deosebita presarata cu dealurile superbe pline de vita de vie cultivate inca din sec. II IH. renumita pentru vinul local cel mai cunoscut in lume vinul de Chanti dar si cu maslini din care se fabrica uleiul extravirgin de cea mai buna calitate.

    Autocarul a fost parcat in afara zidurilor orasului si in cca 10 minute am intrat in oras unde am fost asteptati de cei trei ghizi care au preluat grupurile de spaniola, franceza si engleza, acesta din urma fiind cel mai numeros.

    Orasul a fost locuit de etrusci inca din anii 900 iH. Legenda spune ca orasul a fost fondat de fiii lui Remus, unul dintre intemeietorii Romei pe nume Senio si Ascanio. De fapt romanii au infiintat in anii 30 un fort militar numit Siena, devenit in timp un centru comercial puternic situat pe cele 3 dealuri. S-a predat Florentei in 1554. Este vestit pentru cursele de cai numite Palio care au loc in lunile de vara, iulie-august dar si pentru puternicul sau centru universitar printre cele mai vechi din Europa.

    Prima vizita a fost la BASILICA CATERINIANA SAN DOMENICO - (basilicacateriniana.com)

    Mare parte a vietii Sf. Ecaterina din Sienna, sfanta venerata a localnicilor s-a desfasurat in aceasta biserica. Constructia a apartinut dominicanilor si a inceput in 1226 pe dealul Camporegio donat de familia nobiliara Malavolti.

    Santa Caterina s-a nascut la Sienna in 1347 fiind al 24-lea copil al unei familii de iobagi si a trait o viata grea, plina de lipsuri. La 7 ani a dovedit o intelegere speciala a lumii inconjuratoare, jurand credinta numai lui Isus. A fost momentul numit “casatoria mistica a Ecaterinei”. A fost indemnata chiar si cu violenta spre casatorie dar timp de 3 ani s-a opus cu incapatanare muncind in tacere si rugandu-se continuu. A fost o tanara umila care pana la 20 de ani a trait modest fara a iesi in lume, pregatindu-se pentru viata sa de devotiune. Dupa ce a intrat in ordinul Dominican in 1363, formandu-si o echipa de discipoli s-a pus la dispozitia oamenilor saraci si bolnavi, a femeilor decazute, facand muncile cele mai grele si urate in spital. A luat apararea evreilor care erau izgoniti cu pietre, a copiilor nelegitimi si parasiti. In timpul ciumei din 1374 impreuna cu alte femei a ingrijit bolnavii, a participat la transportul si inhumarea mortilor in groapa orasului. Atunci au inceput viziunile si in urma uneia dintre ele Isus i-a intiparit semnele ranilor sale pe maini si picioare si a indemnat-o sa mearga in lume spre a vorbi cu conducatorii bisericii pentru unitate. A fost anorexica si se pare ca aceasta a fost si cauza decesului ei. A devenint pentru acea perioada a evului mediu o personalitate educata desi nu stia sa scrie, consilier al printilor si papilor, arbitru al bisericii timpului. A lasat in urma sa aprox. 375 scrisori dictate unor ucenici in momentele sale de extaz. A calatorit la Avignon unde a facut diligente pe langa Papa Grigore XI pentru intoarcerea in Italia. A trimis scrisori catre oameni puternici ai timpului militand pentru pacea si unitatea bisericii, “Dialogul Providentei Divine” devenind testamentul sau spiritual. A murit la 33 de ani iar trupul sau a fost adus de la Roma la Siena. A fost canonizata in 1461 si impreuna cu Sf. Francisc de Assisi a fost declarata patroana spiritual a Italiei dar si a Europei prin decretul Papei Ioan Paul II in 1999. A fost de asemenea inclusa pe lista doctorilor bisericii catolice.

    Basilica era in reabilitare interioara, acesta este si motivul pentru care printre schele nu m-am simtit tocmai confortabil. Basilica are amenajat si un mic muzeu iar capela in carese afla sfanta este bine protejata si nu se permite fotografierea.In capela vestica se afla singurul portret autentic al sfintei pictat de un prieten al acesteia, Andrea Vanni. Aici mai sunt si fresce care sunt inspirate din viata sfintei dar cel mai important intr-un relicvariu aurit se afla capul si un deget al acesteia. Per ansamblu basilica mi s-a parut rece dar poate in alte conditii fara schele mi-ar da senzatia de mai multa caldura .

    Vizitarea orasului a continuat apoi pe stradutele stramte cu cladiri vechi impodobite cu steaguri de diferite culori si desene. Ne-am indreptat spre contrada pe care aveam sa o vizitam.

    CONTRADA SELVA cu sediul administrativ, biserica, muzeul si fantana in Piazza di Selva. Aveam sa aflam aici foarte multe amanunte despre aceasta forma de organizare administrativa si sa vizitam pe indelete intreg sediul. Initial in oras au fost 59 de contrade din care acum au ramas 17, existente de la 1729. Contradele sunt diviziuni ale orasului, cartiere organizate cu proprii biserici si delimitari cu steag si stema proprii. Sunt strazi vechi ale orasului care sunt semnalizate cu picturi in culorile si insemnele contradei respective asa incat turistul stie ca intra intr-un animit “sector”.Fiecare contrada are ca simbol un animal sau un element natural (vulturul, omida, melcul, bufnita, dragonul girafa, porcul mistret, unicornul, cainele, gasca, pantera, broasca,etc). Locuitorii spun “contrada nu este doar pentru palio ci si pentru cele 365 de zile ale anului”.Contrada “ selva”-padurea a fost fondata in 1876 are muzeul in cripta bisericii San Sebastiano in Vallepialta.

    Este contrada vanatorilor avand pe stema un rinocer,mergand printr-o padure verde sub un soare stralucitor si marcata de litera U de la regele Umberto I.Simbolul contradei este puterea, iar pe steag se afla o creanga de portocal rosu pe un fundal portocaliu cu borduri alba.Ca motto: Prima selvalta in campo., numarul norocos este 76 si reprezinta breasla tesatorilor.

    Biserica San Sebastiano nu este mare, insa este foarte frumoasa remarcandu-se printr-un basorelief reprezentand pe Fecioara cu Pruncul, lucrare de exceptie a lui Donatello. Printre nativii celebri ai contradei se numara pictorul si sculptorul Lorenzo di Pietro zis si Vecchietta si arhitectul si pictorul Francesco de Giorgio, remarcabili artisti ai secolului XV-lea. Aceasta contrada are arondata o zona centrala a orasului incluzand chiar si palatul archiepiscopal al Duomului. Este unica contrada fara rival, avand aliante cu alte 5 contrade.

    Are autonomie proprie, este apolitica si are propriul statul de functionare.Apartinatorii sunt nativii si familiile lor, locuitorii zonei respective si mai nou si simpatizanti. Botezul se face inainte de botezul bisericesc, nu este un botez religios ci simbolic pentru a deveni sacru membrul respectiv.Consta in stropirea cu apa din fantana aflata in fata bisericii fiecarei contrade.Este o forma de aderare a locuitorilor care in timp au parasit centrul istoric vechi al orasului, mutandu-se in suburbii. In trecut multe femei veneau la prieteni sa nasca pentru ca si copiii lor sa faca parte din contrada respectiva. Acum nu mai este o problema daca parintii apartin contradei iar botezul se face anual la sarbatoarea patronului spiritual al contradei. La ceremonie botezatul primeste o batista in culorile si simbolurile contradei. Batista - esarfa e purtata cu mandrie la gat pe parcursul vietii la ceremonii si nu numai.La inceput, inaintea batistelor – esarfe erau rozetele formate din panglici cu insemnele contradei. Organizarea administrativa este riguroasa, exista un guvernator si directori, o adunare generala care are puteri depline si un comitet competent care se ocupa de toate aspectele vietii sociale, culturale, morale ale membrilor contradei.

    In inima orasului adica in Piazza del Campo se organizeaza intre 2 iulie si 16 august cel mai mare eveniment anual, cursa de cai numita PALIO.Se pare ca aceste curse au loc inca din secolul VI.Spectacolul incepe cu binecuvantarea episcopului rostita la capela din Palazzo Pubblico pentru cai si calareti care nu pot fi inlocuiti dupa ce li s-a rostit numele.Cursa este fabuloasa, dureaza foarte putin, in timpul ei totul este posibil de la rapiri de cai si calareti la dopaj, mita, tradare. Castigatorul primeste totul de la flori la lauri si felicitari, dulciuri si de ce nu, sarutari si imbratisari.

    Un moment deosebit este parada costumelor , armurilor si harnasamentelor.

    Spectacolul steagurilor care impodobesc cladirile contradei, muzeul cu costume dar si armuri , relicve arheologice locale, obiecte de cult, picturi, vase de ceramica din timpuri apuse, fantana din fata bisericii in care se fac botezurile, toate acestea m-au purtat in timp si spatiu dorind parca tot mai mult sa raman in acea lume medievala de mult apusa.

    In PIAZZA DEL CAMPO se afla unul dintre palatele gotice cele mai frumoase din Toscana si anume Primaria orasului, PALAZZO PUBBLICO. Constructia de la sfarsitul sec. XII a fost initial mai mica fiind compusa numai din arcade de piatra. In timp a fost extinsa acum este o cladire majestoasa din piatra si caramida cu creneluri. O nota aparte face fereastra trandafir cu monograma lui Hristos. Pe usi si ferestre se afla emblema orasului in alb-negru. Este de asemenea de remarcat pe o coloana o lupoaica de bronz aurit.

    In interiorul palatului nu am intrat din lipsa de timp asa incat nu va pot povesti nimic. Palatul contine o capela a orasului unde se pare ca participau oficialitatile orasului la slujbele religioase dar si Muzeul Civic, muzeul orasului.

    Piazza del Campo locul de adunare a locuitorilor orasului este un simbol al orasului. Despre acest loc, Dante a amintit in Cantul XI din Purgatoriu.

    Tot in celebra piateta se afla Fonte Gaia, fantana construita la inceputul sec. XV din marmura de catre un mare sculptor local al vremii. Acum a fost inlocuita cu o copie.

    TORRE DEL MANGIA , turnul orasului din Piazza del Campo a fost recunoscut ca “un miracol al arhitecturii prin luminozitate si eleganta”. Turnul construit la jumatatea secolului al XIV-lea este unul dintre simbolurile orasului si parca se ia la intrecere in inaltime si eleganta cu turnul catedralei. Turnul de caramida are in varf un turn clopotnita al carui clopot gigant bate la fiecare ora.

    Am mai avut bucuria de a remarca o cladire deosebita. Se afla la intersectia celor 3 strazi principale ale orasului pe Via di Citta, intr-un punct de reper al orasului, numit Croce del Travaglio. LOGGIA DELLA MERCANZIA, cladirea comerciantilor se mai numeste si Loggia di San Paolo sau Loggia dei Nobili si este specifica perioadei de tranzitie din Evul Mediu spre infloritoarea perioada a Renasterii, remarcabila datorita detaliilor sale gotice. De-a lungul timpului, cladirea in stil gotic renascentist a suferit multe modificari. Loggia are arcade cu stalpi bogat decorati, pe pilonii exteriori se afla statui reprezentand pe Sf. Petru si Pavel dar si 3 statui reprezentand 3 sfinti patroni ai orasului.

    In timpul liber acordat am renuntat la orice masa sau vizita la intamplare sau cu iz de shopping si m-am intors indreptandu-ma spre DUOMO (secred-destinations.com/i ... ly/sienna-duomo) – 7 eur/numai catedrala in interiorul careia se afla Libreria Piccolomini.All inclusive – 20 eur bilet valabil 3 zile- catedrala. Libreria Piccolomini ,Porta del Cielo, Muzeul catedralei, panorama Facciatone, cripta, baptisteriul.

    Marele compozitor Wagner a vizitat duomul din Sienna in 1880 si a scris dupa aceea: “Cea mai mare emotie care mi-a fost data in fata unui edificiu”.

    Este una dintre cele mai mari din Italia proiectata de arh. Nicola Pisaro, construita intre 1215-1263 in stil gotic, capatand pe parcurs un amestec de stiluri romanice. Are exteriorul din marmura multicolora impodobita cu sculpturi acum copii ale originalelor care au fost conservate in muzeul catedralei.

    In sec. XIV cand Siena a avut o perioada de mare dezvoltare i-a fost adaugata partea superioara a fatadei. Atunci si ambitiile erau mari, catedrala aspirand a fi cea mai mare constructie crestina intrecand chiar San Pietro din Roma, cel putin in planuri. Din pacate, ciuma din 1348 a omorat peste doua treimi din populatia orasului iar constructia s-a oprit.

    In sec. XIX fatada a fost decorata cu mozaicuri venetiene placate cu aur. Interiorul este fabulos, pardoseala alcatuia dintr-un mozaic format din 59 de tablouri realizate in sec. XIV-XV de artisti renumiti ai vremii, Beccafumi, Pinturichio, Domenico de Bartolo. O imagine deosebita lucrata de Matteo di Giovanni infatiseaza “masacrul inocentilor”

    Balconul octagonal lucrat de Nicola Pisano in stil gotic de unde se citeste sf. Evanghelia coloanele balconului fiind sprijinite de lei si de prazile lor sunt de o frumueste rara. Tablourile gotice infatiseaza viata lui Isus. Altarul lui Piccolomini cu cele 4 statui de la baza lucrate de Michelangelo si statuia din varf Fecioara cu pruncul in partea de nord sunt capodopere de mare valoare.

    Statuia de bronz a lui Donatello infatisand pe Sf. Ioan Botezatorul este o alta piesa valoroasa a catedralei. Altarul renascentist este strajuit de candelabre purtand ingeri. Tavanul este impodobit cu lucrari infatisand pe cei 172 de papi cu ornamente multicolore bogate.

    LIBRERIA PICCOLOMINI initiata de Franceso Piccolomini (Papa Pius II) pentru a pastra cartile de mare valoare ale unchiului sau Aeneas Pius II din aripa stanga a catedralei este minunata. Aici frescele colorate ale lui Pinturicchio sunt remarcabile contin si canonizarea sf. Caterina de Siena. Daca ar fi sa fac un clasament al celor mai frumoase si deosebite locuri vizitate in scurtul timp petrecut in Siena poate ca Libreria Piccolomini ar ocupa primul loc, un fel de Capela Sixtina la dimensiuni mai mici insa atat de complex si complet pictate, cu documente, carti de o reala valoare care mi-au transmis un aer superb de Ev Mediu. Incinta este foarte luminoasa transmitand eleganta si delicatete.

    Nu am vizitat muzeul si baptisteriul.

    In Piazza Duomo exista cladirea care a adapostit SPITALUL SANTA MARIA DELLA SCALA, unul dintre primele spitale din istoria Evului Mediu. A fost mentionat pentru prima oara in sec. XI dar se pare ca a fost fondat in sec. IX. Cladirea a fost spital pana in 1995, astazi adapostind Muzeul de Arheologie. Cladirea are mai multe etaje pastrand arhitectura sec. XIV cu fatada lunga si ferestre generoase. Are si o biserica, constructie din sec. XIII.

    O alta cladire deosebita prin arhitectura a orasului este cea care adaposteste BANCA MONTE DEI PASCHI, cea mai veche banca in functiune din lume existenta inca din 1472 functionand atunci ca si Muntele de Pietate.

    Centrul orasului este limitat transportului in comun asa incat micile piatete si cladirile medievale m-au transpus cu gandul in timpurile medievale ale Toscanei. Porumbeii sunt stapani absoluti in Piazza del Campo cunoscuta pentru forma sa de scoica sau evantai asa dupa cum sunt impartite parerile.

    Orasul si mai ales Piazza del Campo este plin de magazine si terase, gelaterii si magazine cu suveniruri. Sigur in Siena sunt mult mai multe obiective demne de vizitat insa timpul nu mi-a permis sa cuprind mai mult decat ceea ce am povestit. Oricand mi-ar place sa revad orasul acesta medieval cu palate si biserici de ev mediu cu viata bogata in evenimente cu piatete spectaculoase si oameni placuti si veseli.

    surse: discovertuscany.com

    Va doresc tuturor calatorii frumoase .

    ps. il rog pe web daca poate introduce de pe you tube Andre Rieu Once Upon A Time in the West Toskana, multumesc

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de amero in 10.11.15 12:14:34
    Validat / Publicat: 10.11.15 15:59:26
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 6782 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P19 tavanul Libreriei din catedrala de o rara frumusete si noblete
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 80050 PMA (din 65 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [10.11.15 15:22:16]
    »

    @amero - Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    -- = * * * = --

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    puiutea
    [10.11.15 19:43:59]
    »

    Foarte frumos review-ul, interesante detaliile, dar și pozele deosebite!

    Dilema cauzată de ceea ce vedem în poza 22 este, bănuiesc, la a lua TOATĂ vitrina, sau doar jumătate!

    ameroAUTOR REVIEW
    [10.11.15 19:54:53]
    »

    @puiutea - multumesc pentru apreciere, si da, remarca este buna, am stat mult pana sa ma hotarasc ce aleg mai ales ca tineam cu o mana umbrela si cu una inghetata. Siena mi-a placut foarte mult, e ca o doamna rasata si pretioasa.

    balasa violeta
    [10.11.15 19:56:02]
    »

    @amero - impresionante sunt si pozele tale, frumos review! Unul dintre orasele din Italia unde se gasesc atractii turistice care merita vizitate.

    ameroAUTOR REVIEW
    [10.11.15 20:01:09]
    »

    @balasa violeta - multumesc ca ai trecut si pe la mine, da, sincer pentru o vizita pe indelete si pentru toate obiectivele mi-ar fi trebuit mai mult timp, insa am fost incantata si asa.

    Larissa
    [11.11.15 00:37:02]
    »

    Ce frumos știți Dvs să povestiți doamna mea dragă! Un review bine documentat și scris cu suflet, ca de obicei!

    ameroAUTOR REVIEW
    [11.11.15 08:41:13]
    »

    @larissa2015 - buna dimineata si multumesc pentru vizita

    Eugenia55* †
    [11.11.15 12:45:24]
    »

    De data aceasta ma voi opri putin asupra pozelor : toamna mohorata, umeda, glugi de ploaie si umbrele, italieni fuduli (vezi parcarea plina de moto-scutere... eeeeeh, unde sunt parking-urile cu mii de biciclete ale olandezilor, cum unde? la ei acasa , sa nu fiu nedreapta, ai surprins si, rara avis, una bicicleta garnisita cu floricele, taman la "butic-ul" unde ai poposit, ceva rufe la... improspatat prin umezeala, piosenie, cultura, gelaterie mozaic...

    O zi plina, plina si benevol impartasita! Grazie a te, Donna!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ameroAUTOR REVIEW
    [11.11.15 13:50:44]
    »

    @Eugenia55 - draga Eujenie!!! m-ai prins de data asta, pozele mele au vrut sa redea de toate pentru toti, recunosc, mea culpa, sa nu plictisesc numai cu biserici, muzee si altele... culturale, din aceeasi categorie. Pana la urma si un oras medieval ramane totusi un oras care traieste intens in zilele noastre agitate si de ce nu? tare ploioase. M-a plouat atat de mult in acest sejur de 8 zile in Toscana incat pana la urma mi s-a parut a fi un fel de "must". Numai in Pisa am fost "insorita" si in necazul meu in ultima zi in Florenta. Si tot nu am mai crescut... in inaltime zic, ca altfel nu ma pot plange am mai luat in greutate si in varsta. Deh... nimic nu se pierde, totul se transforma, nu? Multumesc ptr. vizita.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Radu Tudoran
    [25.11.15 00:13:26]
    »

    Foarte frumos si documentat. Mi-a adus aminte de vacanta mea din Toscana de anul trecut. Dar totusi, mare nebunie cu contradele. Ghida noastra a insistat mai mult pe contrade decat pe toate celelalte la un loc (dom, palazzo pubblico, etc). Iar de sf. Ecaterina de Siena n-a amintit. Cred ca nu era la ea in contrada Asa ca am luat excursia pe cont propriu, altfel nu mai vedeam basilica.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ameroAUTOR REVIEW
    [25.11.15 09:21:27]
    »

    @Radu Tudoran - multumesc pentru vizita si ecou. Da, contradele sunt subiect important pentru sienezi. Mie mi s-a parut interesant insa bineinteles ca nu am ratat vizita in Duomo si am tinut sa merg singura pentru a ma bucura cu adevarat de minunatia aceea. Imi pare rau ca nu am vizitat baptisteriul insa sincer nu cred ca exista ceva mai frumos decat baptisteriul din Florenta care m-a fascinat, nu-mi venea sa plec. Toscana este intradevar impresionanta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    amero, balasa violeta, Eugenia55*, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sienna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078639030456543 sec
    ecranul dvs: 1 x 1