GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Trattoria Moderna - spectaculoasa bucataria italiana la ea acasa (pregatita de un român)
Anna Oxa (con Fabio Concato) - In Trattoria
Urmand invitatiei unei prietene a sotiei care locuieste in Roma, sambata seara am poposit la restaurantul “Trattoria Moderna”, undeva in spatele Campo de’ Fiori pentru cunoscatorii orasului.
Nu stiam exact la ce sa ne asteptam, dar stiam ca localul este al unui român (deci, aveam sa intalnim un român de succes in Italia) care, intr-o zona centrala a Romei, gateste mancare italieneasca foarte buna, ajutat fiind de sotie si o echipa de chelneri tot români. Calificativul de mancare foarte buna nu-l dam noi, in principal, nefiind chiar in masura, ci clientii italieni (care erau cam 80% in restaurant la momentul respectiv) si chiar unul dintre comesenii nostri, italian din Napoli si deci, cunoscator.
Chiar de cand am intrat, prin terasa, localul dispune si de asa ceva pentru verile calduroase, am observat restaurantul foarte frumos, aerisit, fara multe ornamente, cu fete de masa scrobite si tacamuri lucitoare, cu o tabla de tipul celei de la de scoala pe unul dintre pereti pe care clientii isi puteau lasa mesajele, ca si bucataria unde se vedea chiar patronul muncind de zor. Pentru ca, urma sa aflam, dnul. Liviu Dotcoş nu este doar proprietarul localului, ci si principala persoana care lucreaza, fiind bucatar sef. Stabilit in Italia inainte de 2000 (daca am retinut bine), a reusit cu multa munca si perseverenta sa se impuna pe piata locala a restaurantelor si chiar, cum se va vedea si mai jos, sa fie apreciat si laudat de principalii critici: italienii.
Dar, sa revenim la seara noastra. Ne-am asezat la o masa speciala pentru noi, ceva mai mare, pentru ca mai tarziu au venit si alti comeseni. Dupa schimbul de povesti, amintiri, rasete, au aparut si acestia, iar bucatele au inceput sa curga. Fiind 5 la masa, am avut mai multe feluri de gustari pe care le-am schimbat intre noi ca sa gustam din fiecare. Cica asa se procedeaza pe acolo cand se iese in grup, deci ne-am conformat. In concluzie, am avut placerea de a manca turnulete de mozarella, vinete, ardei si rosii la cuptor cu spanac la aburi, mozarella cu funghi porcini la cuptor (mozarella se inmuiase putin si se topea efectiv in gura), o salata exceptionala, zice sotia, de creveti tot la abur cred, mere si ceapa rosie, combinatie ciudata dar va asigur ca merita incercata. Niste pestisori tip hamsii prajiti (poate chiar hamsii dar mi s-au parut mai mari), bruschette cu rosii, busuioc, ulei de masline, salata cu rucola, morcov, salata verde, rosii cherry si bruschette cu creveti inveliti in bacon. Noi nu ne dam in vant dupa fructe de mare sau combinatii mai ciudate, deci a fost o adevarata provocare. Asta a fost doar antreul. Toate au fost acompaniate de un vin demisec alb super (nu retin denumirea), recomandat de unul dintre chelneri (român) care nu ne-a dat nici arsuri, nici dureri de cap, nici mahmureala.
Dupa gustari, a venit randul unei portii de lasagna acompaniata de orez negru cu rosii si creveti. Lasagna ne-a dat pe spate din nou, straturile erau perfect combinate si gustul nemaipomenit, ca sa nu mai spun de foile de paste care erau perfect coapte si imbinate cu sosuri. Orezul negru (nedecorticat) a fost iar ceva nou pentru noi (in Romania nu am vazut nici in supermarket, da’ pai in restaurante), dar a fost bun. Cred ca e un gust cu care mai trebuie sa ne obisnuim deci, data viitoare cand mergem in Roma il avem trecut pe lista, mai ales ca am citit de curand ca este foarte sanatos. Stinse din nou, vin si/sau spritz (se poarta si pe la ei).
Pe urma au aparut farfuriile cu file de peste la abur insotit de felii de lamaie si patrunjel si cu vita la cuptor insotita de cativa cartofi copti. Deja nu stiam cum vom face fata provocarii. La fel, am mai primit si o salata cu de toate foarte buna. Fileul de peste a fost extraordinar de moale si aromat, ca si carnea de vita, pe care sotia ar fi preferat-o mai patrunsa, dar a fost buna si asa. Ea mananca de obicei mai prajite, sa nu zic arse, cat sa nu fie nicio suspiciune de crud.
La desert, am primit un platou cu vreo 6-7 tipuri de torturi si prajituri specifice restaurantului, toate excelente. Laudam in special tortul cu ricotta, dar si cel cu ciocolata, toate fiind „de casa” si pregatite in cadrul restaurantului. La capitolul dulciuri, ne-am straduit sa mancam tot pentru ca gusturile erau de la excelent in sus si oricum, nu ne puteam abtine.
Dupa inca niste vin si multe discutii in diferite limbi, amintiri depanate dar si povesti noi, ca si pentru ca era trecut de ora 24:30, a venit vremea sa plecam. Urmand invitatiei aceleiasi prietene, pe noi ne-a asteptat o incursiune de noapte in viata Romei, si care va fi detaliata intr-un review despre obiectivele orasului pe care le-am vizitat.
La plecare, a venit din nou patronul. I-am spus chiar noi cat de bine ne-am simtit si cat de bun a fost totul, cu promisiunea clara de a-i mai calca pragul (in aceeasi formula sau una noua) si in viitor. Felicitari pentru toata munca depusa si pentru mancarea excelenta!
A avut dreptate cine ne-a invitat ca va fi o seara deosebita (fara omniprezenta pizza sau pastele prea cunoscute), in care vom incerca altfel de bucatarie italiana gatita de un român priceput. Pentru noi a fost o experienta foarte placuta, pe care, dupa cum se vede, o impartasim si cu voi.
Despre preturi din pacate nu pot sa va dau prea multe detalii pentru am fost doar invitati. Totusi, la iesire am tras cu ochiul la meniul afisat afara si am observat ca salatele/gustarile costa undeva la 5 euro iar un fel principal de pe la 8-10 pana pe la 20-30 daca este ceva mai deosebit. Dar nu as putea sa spun cat a costat masa cu totul.
Nici poze nu prea am facut, de obicei nu consider momentul oportun de a face poze in timp ce altii manca (sau eu), daca o fac e strict pt a pune pozele pe acest site, insa de data asta chiar nu a fost momentul, asadar sper sa va multumeasca descrierea de mai sus pe care am incercat s-o fac cat mai amanuntita.
Trimis de cristi_an3000 in 14.10.10 13:38:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cred ca tu ai ceva cu noi, cei care citim la ora asta de pranz si n-am mancat! ?? ! Astazi la fel ca si ieri, mi-ai facut o pofta teribila, noroc ca ma duc acasa sa mananc o varza cu afumatura in loc de lasagna. Super review-ul.
Sa va fie de bine.
Ma bucur sa aflu ca exista romani, care sunt apreciati, mai ales in Italia, unde suntem priviti...
Admir acesti oameni care reusesc sa se afirme in alte tari si bravo lor.
senx
din cate am inteles, este in italia de vreo 12 ani dar abia de vreo 3 ani a reusit sa isi faca propria afacere. pana atunci a stat in umbra cum ar veni si a invatat meserie.
A mea fata se roaga de 2 zile sa-i fac lasagna asa ca, ar trebui sa-ti multumeasca tie ca altfel o mai pasuiam 1zi sau 2... Felicitari...
Da, asa da, acum in prag de a manca de pranz... pacat ca nu delicatesele cu care v-ati rasfatat voi. Dar deja pizza este febletea mea ca si lasagna si alte bunatati specifice.
Si eu ma bucur nespus ca intr-o tara unde suntem priviti cum nu-mi place, se gasesc romanasi adevarati oameni de bine cu care ne putem mandri.
Ma bucur de asemenea ca ati petrecut o seara minunata in restaurantul acestui conational care este apreciat de multi italieni, nu numai de voi.
Felicitari pentru impresii si le astept cu nerabdare si pe urmatoarele.
Am citit dupa ca am luat masa, deci, nicio problema!
Foarte interesant review si poze pe masura. Mai ales cea cu tabla!
Si eu adoor lasagna!
Ups, in seara asta acasa servim lasagne dupa o reteta italiana cu preparate italiene comandate prin posta. Inchidem ochii si credem ca suntem in Roma.
Felicitari!
daca vorbim de o Trattoria sa auzim si putina muzica asortata !
Mda, proasta ora sa citim asa ceva... Dar macar visam frumos si nici nu punem calorii!
Un vot maxim pt acest review placut si util. Peste 10 zile vom fi in zona, astfel incat ne-ar fi de un real folos adresa acestui restaurant, ceva repere pt localizarea Trattoria Moderna
Va multumesc,
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Experienţe culinare romane şi nu numai — scris în 06.09.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Mar.2022 [Restaurant La Famiglia] La Famiglia - mancare italieneasca delicioasa — scris în 29.03.22 de lumit06 din BACAU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 [Ristorante Tonnarello] Restaurant Tonnarello - in cartierul Trastevere — scris în 19.11.21 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 [Ristorante Baccanale Campo de' Fiori Roma] La Bacanale — scris în 27.11.17 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 [Restaurant Angelino ai Fiori] Angelino ai Fiori — scris în 25.11.17 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 [Trattoria Moderna] Trattoria Moderna, Roma — scris în 24.03.17 de belcris din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jan.2017 [Ristorrante Archimede S. Eustachio] Restaurant Archimede — scris în 03.02.17 de georgiana2002 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ