ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 3 MIN

    Baptisterio si Camposanto

    TIPĂREȘTE

    Am vorbit pana acum despre doua din cele patru vestigii istorice si totodata atractii turistice din Piazza del Duomo (Piaţa Catedralei), numită şi Piazza dei Miracoli (Piaţa Miracolelor) sau Campo dei Miracoli (Câmpul Miracolelor), din centru vechi al orasului Pisa. Acum va voi spune cateva lucruri si impresii personale despre celelalte doua; Baptisteriul – simbolul nasterii in credina si despre Mormant, simbolul trecerii in nefiinta.

    Dar mai intai sa vedem ce inseamna baptisteriu.

    In latina "baptisterium", inseamna "cada" sau "bazin de baie" iar in greaca "baptistirion", "baptizo", inseamna "a boteza", "a cufunda", "a afunda in apa".

    Baptisteriul este o cladire cu caracter religios, acolo se savarseste Sfantul Botez. Baptisterii au fost construite in primele sapte – opt secole ale crestinismului. Sunt cladiri vechi, din vremurile de inceput ale crestinismului, caci atunci, cei care treceau la acesta credinta o faceau liber, ereau adulti iar decizia le apartinea in totalitate. In plus, botezul se face prin cufundarea intregului corp in apa... asadar vasul in care erau botezati crestinii trebuia sa fie suficient de mare. Destul de des, se intampla ca mai multi oameni sa fie botezati in cadrul aceleiasi slujbe, simultan, asadar era nevoie de un bazin suficient de mare. Cu timpul, cam in sec. VII-VIII s-a generalizat botezarea copiilor si bazinele mari nu au mai fost necesare, botezul facandu-se in vase mult mai mici, care la origine imitau cupa unei flori de crin, si erau din piatra sau din metal. (se numesc "cristelnite" sau "colimvitirii"). Nici de cladiri destinate exclusiv botezului nu a mai fost nevoie, acest ritual savarasindu-se in biserici.

    Un baptisteriu trebuia sa respecte reguli foarte stricte referitoare la forma, la decoratiuni, la alimentatea cu apa si la slujba propriuzisa. Din punct de vedere al formei ele erau rotunde, ca cel din Pisa, sau octogonale. Mistica numerelor ne arata cum planurile octogonale au o profunda semnificatie: "opt" semnifica "a doua nastere", ziua cea vesnica, imparatia vesnicia, care urmeaza dupa "sapte".

    Baptisteriul din Pisa este rotund. Este alcatuit dintr-un pridvor, unde inainte de a fi botezati, oamenii se lepadau de paganism si de Satana si marturiseau credinta crestina. In centrul cladirii (a doua incapere) este punctul cel mai inalt, acolo unde se gaseste bazinul baptismal, pentru botez. Bazinul este circular si inconjurat de o bordura din marmura intrerupta din loc in loc de scari care coboara in bazin. In multe dintre bazinele vechilor baptisterii se cobora pe un numar de sapte trepte sapate in piatra. Adancimea bazinului este cam de un metru si jumatate, cu un diametru de patru metri. Bolta de deasupra bazinulu este ornamentata scena Botezarii lui Isus, in raul Iordanului.

    Baptisteriu obligatoriu trebuia alimentat cu apa, care se aducea prin tevi de plumb sau conducte, din surse de apa naturala (fantana, izvor, rau). Totul trebuia sa imite si sa simbolizese, botezul din raul Iordanului.

    Acest baptisteriu, este cel mai mare din Italia; deasupra in loc de cruce are o statuie a lui Ioan Botezatorul.

    La doar cateva sute de metri de baptisteriu, pe latura din stanga a pietei se afla un alt monument simbol al orasului Pisa; Camposanto.

    Camposanto este un cimitir monumental a carui constructie a inceput in a doua jumatate a sec. XIII si a fost terminata in sec. XIV. Constructia in sine este ca o manastire, patrulatera, in stil gotic, ce inchide o curte interioara in care este plantata doar iarba acum, ca deltfel in toata piata. Peretele exterior din curtea sa, este sustinut de 43 de coloane ce formeaza tot atatea arcade. Sub aceste arcade sunt sarcofagele si alte opere de arta, incepand cu perioada romana. Inainte de cel de al Doilea Razboi Mondial, peretii erau decorati cu fresce, care acum nu se mai vad bine din cauza ca bombele germane au atins aceasta cladire au distrus-o partial. Au mai ramas intacte, Triumful Mortii si Betia lui Noe. Fresce redau scene din vechiul testament si au fost realizate de Benozzo Gazoli in 1360, Buffalmaco Buonamico si Piero di Puccio.

    Legenda spunde ca cimitirul a fost construit pe locul in care s-a descarcat pamantul adus cu o corabie de pe muntele Golgota. (cine si de ce l-a adus... nu a stiut nimeni sa-mi spuna).


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 30.09.10 09:35:19
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2513 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Pisa - Campo dei Miracoli - Baptisteriul in prim plan si in cel secund catedrala ( Domul )
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    catalinalupu
    [30.09.10 16:53:34]
    »

    Vin cu primul vot si cu speranta... ca voi gasii niste "timp", sa vad... si eu minunile Italiei!

    Maria Smeu
    [30.09.10 23:37:08]
    »

    Lectie de geografie + lectie de istorie + lectie de cultura + lectie de frumos prin imagine = review semnat DIAURA!

    Ce ar mai fi de spus?

    Mai vrem!

    deliutza27
    [01.10.10 12:23:20]
    »

    Inca o frumoasa descriere din Italia, care e ca o provocare pentru mine, la o vizita cat mai curand! Felicitari!

    magdalena
    [19.10.10 17:13:31]
    »

    Foarte interesant, sunt lucruri pe care nu le stiam pana sa citesc aceste impresii!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    catalinalupu, deliutza27, magdalena, Maria Smeu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pisa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050327062606812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1