ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Un oras care te surprinde

    Ilustrație video-muzicală
    Bruno Ferrara - Prosecco
    TIPĂREȘTE

    Am vizitat Genova in ultima zi din vacanta petrecuta in Croaziera Mediterana de Vest, pe vasul MSC Lirica, despre care am scris un review aici

    Cele 7 zile cat a durat croaziera au trecut ca un vis frumos. Parca mai ieri comandantul Corrado Iaconis ne intampina cu ‘’Benvenuti a bordo! Bon divertismento a bordo della MSC Lirica! ’’, iar astazi ne spunea ‘’Arrivederci’’ si ne multumea in numele tuturor membrilor echipajului.

    Era dimineata, debarcarea s-a facut la ora 8. Ne-am recuperat bagajele, dupa care le-am lasat in masina noastra aflata in parcarea acoperita a liniei de croaziera, deci foarte aproape de locul de unde le-am recuperat.

    Masina a ramas tot in parcare, pentru ca noi ne-am petrecut ziua cu grupul din Bucuresti, care avea ghid, alaturi de care am mai vizitat Corsica, Roma si Palma de Mallorca. Ei si-au lasat bagajele la oficiul ‘’Bagaje de mana’’, pentru ca aveau avion doar dupa amiaza si astfel am pornit, cu harta orasului in mana, sa vizitam centrul istoric al orasului Genova.

    Noi primul contract cu Genova il facusem in urma cu o saptamana, cautand portul de croaziere, pentru a ne imbarca, pe care il vedeam de pe o sosea paralela cu marea, dar nu gaseam intrarea, iar GPS-ul il inchisesem si ne-am invartit de doua ori pana in sfarsit l-am gasit, din cauza insuficientei indicatoarelor turistice. La un semafor am cerut informatii unui tip care a vrut sa ne spele parbrizul si culmea… le-am primit chiar in limba romana, vazandu-ne numarul de la masina!

    Genova- vazuta de pe mare, este un oras asezat sub forma de amfiteatru, unde cladirile sunt pe-o colina, cu fata catre mare. Am pornit usor, la pas, cu ghidul in fata noastra si prima oprire a fost in fata unui monument ridicat in cinstea exploratorului Cristofor Columb, care s-a nascut in aici si care care a dus faima in lume acestui oras-port. Aeroportul din Genova ii poarta astazi numele. In oras se poate vizita si Casa memoriala a sa, dar noi nu am avut timp.

    Apoi, pe niste stradute inguste, am urcat, am trecut pe langa Hotel Continental si Hotel Victoria si am ajuns pe Via Balbi- o strada plina de cladiri foarte vechi, multe din secolul al XVI lea, care este declarata Patrimoniu Unesco. Aceste foste palate in acea vreme, astazi au capatat fiecare o alta intrebuintare, multe devenind muzee sau hoteluri.

    Am ajuns la Palazzo Reale si am vizitat curtea acestui impresionant palat. De acolo se vede portul. Curtea este deosebit de frumoasa, prin arhitectura cladirilor de aici, dar si prin lacul artifial amenajat in mijloc, cu pestisori viu colorati si nuferi albi. Alaturi este un pavaj extraordinar de interesant, cu model oriental, alcatuit din mici pietricele de rau, in doua culori. Multi trandafiri infloriti si bineinteles plante mediteraneene care iti amintesc ca de fapt, esti in Italia. Statuetele din colturile cladirilor, ornamentele de pe cladiri si, inaltimea lor, te trimit. totusi cu gandul la epoca medievala, cand genovezii erau atat de bogati si puternici si cucereau aproape totul pe Marea Tireniana. Cladirile sunt bine conservate. Nu a trebuit sa platim vizitarea gradinii.

    Am continuat pe aceeasi strada, trecand pe langa Ateneul genovez, Palazzo dell’Universita, Palazzo Balbi si alte cladiri care nu-mi mai amintesc ce importanta istorica aveau si am ajuns, in capatul strazii. De aici incepe Piaza de Nunziata si, bineinteles, este asezata si Bassilica della Annunziata, o frumoasa biserica, construita din secolul al XVII lea, in stil baroc, de niste calugari franciscani. Biserica a fost reconstituita dupa bombardamentele din cel de-al doile razboi.

    In plimbarea nostra pe starzile Genovei am ajuns apoi pe Via Cairoli si aceasta strada este declarata Patrimoniu Unesco. Era sfarsit de mai si era o vreme superba! Noi incercam cat de cat sa nu ne indepartam prea mult de grup, dar ne mai fura peisajul, ne mai opream sa mai facem fotografii, ba ne mai aruncam cate-o privire prin vitrinile mari si frumoase, ba opream rapid sa ne mai racorim de la cate un magazine care vindea inghetata sau sa ne mai luam cate o sticla de apa.

    Citesem despre Genova ca este o imbinare de nou si vechi, de frumos si urat, de bun si rau . Adevarul este ca ma asteptam sa vad si strazi labirintice, cu fete dubioase si prostituate, cu lume pestrita si locuri murdare, dar n-a fost asa. Ghidul nostru a a vut grija sa putem vedea doar partea frumoasa a acestui oras, incat sa ne ramana amintiri placute si dorinta de a reveni si cu alte ocazii.

    Dupa ce am trecut pe langa Palazzo della Meridiano, am ajuns la Galeria Brignole, o cladire de culoare rosie, foarte inalta. Eram pe Via Garibaldi, sau Strada Nuovo, care este cea mai frumoasa si celebra strada din Genova, considerata a fi un fel de Corso din Roma, Rambla din Barcelona sau Champ- Elysees din Paris, sau un fel de Lipscani autohton.

    Nu era foarte aglomerata la acea ora, fiind inainte de pranz. Strada nu e plina terase sau magazine de firma, cum poate va imaginati, ci e plina de palate. Mi-as fi dorit sa intru macar un 2-3 sa le pot vizita, dar fiind in grup si contra timp, ne-am multumit sa le admiram fatadele, care-ti iau ochii. Totusi am remarcat Palazzo Bianco si Palazzo Rosso, renumite pentru colectiile sale de picture, mobilier si ceramica.

    Am admirat apoi si Primaria, pazita cu strajnicie de un om al legii. Au o curte foarte impresionanta, plina de sculpturi, flori si alte decoratiuni specifice zonei si vremii in care a fost construita. Dupa aceea am oprit pe o terasa, unde am zabovit cam o ora, in care fiecare a facut ce a dorit, adica pranz, mers in jur dupa suveniruri, facut poze, o cafea, bere, inghetata, etc.

    Eram undeva inr-un loc foarte frumos, in inima orasului, in apropierea Teatrului din Genova, mai exact in Piazza Ferrari, o piazza rotunda, despre care citisem ca este celebra prin constructiile impresionante, dar si fantana arteziana circulara, de dimensiuni mari, dar pe care n-am recunoscut-o decat cand ne-a spus ghidul denumirea ei, pentru ca fantana arteziana nu functiona atunci, din pacate. Toate autobuzele descoperite, pline cu turisti aveau traseul pe aici, iar masinile carabinierior faceau ture in fiecare clipa.

    De aici ne-am continuat drumul printre multimea de scutere care goneau mai ceva ca in Grecia, catre Catedrala San Lorenzo, unul dintre edificiile cele mai marete din oras. Este construita in stil romanic, veche din secolul al XII lea si este asezata in Piazza San Lorenzo.

    Ghidul ne-a povestit foarte multe despre ea, in primul rand ca aici, la subsol, in Muzeul Tesoro, se pot vedea niste relicvele de la Cina cea de Taina, mai exact Sfantul Graal-potirul din care ar fi baut Mantuitorul la Cina cea de Taina! Nu ma prea pricep la asa ceva, nu stiu decat ce am citit in controversatul roman ‘’Codul lui Davinci’’, al lui Dan Brown si nici nu m-au interesat prea mult aceste misterele neelucidate care fascineaza si astazi prin puterile miraculoase ale Potirului Sfant si prin legendele cu Cavalerii Templieri.

    Tot aici se afla tava pe care ar fi stat capul Sfantului Ioan Botezatorul, cand acesta a fost decapitat, iar cenusa sfantului este gazduita aici de pe vremea cruciatilor. De fapt, acest sfant este patronul spiritual orasului Genova. Intrarea la acest muzeu este optionala si se plateste separat. Deci, eu n-am intrat la muzeu, pentru ca n-am dorit, m-am multumit sa admir biserica. Am ramas mirata pentru ca intr-un colt era la loc de cinste o bomba englezeasca, ramasa neexplodata din timpul razboiului, cand o mare parte din catedrala fusese distrusa.

    Interiorul este foarte frumos, alcatuit din 3 parti, cu arcade gotice si colonade. Era plin de turisti, in general elevi de scoala, veniti in grup cu autocarele, cu ghid italian.

    Constructia catedralei a durat foarte mult, iar din cauza artistilor de toate nationalitatile care si-au lasat amprenta aici, am observat ca predomina mai multe stiluri arhitectonice.

    Exteriorul este din marmura in doua culori: alb si negru si reprezinta imagini cu Fecioara Maria din Biblie. Are doua turnuri, abia daca le poti cuprinde in poza, 3 usi decorate in stil gotic, 2 lei imensi, sculptati in piatra si statuia lui San Giovanni.

    In Piazza San Lorenzo, era plin de copii de vreo 10 ani, veniti in grup, imbracati toti in acelasi fel de tricouri, care sub indrumarea profesorilor faceau aici diferite jocuri. Era distractiv si pentru noi sa-i privim.

    De aici am pornit catre zona portului, trecand printr-un loc superb, cu palmieri inalti. Se si zareau ambarcatiunile.

    Vechiul Port (Porto Antico) - este cel mai important port commercial al Italiei si unul dintre cele mai mari de la Marea Mediterana. Este un port vechi, renovat, unde fery-boatul face legatura cu multe alte porturi mediteraneene. Genova este un port istoric al Italiei de Nord, care face parte din Regiunea Liguria.

    Aici, in Porto Antico, atractia principala este Corabia lui Columb, cu care se fotografiaza toti turistii, bineinteles ca abia asteptam si eu. Este impresionanta atat prin dimensiunile ei, cat si prin felul in care a fost realizata.

    Alaturi de ea este un alt obiectiv turistic foarte vizitat -Acvariu , care este considerat a fi printre cele mai mari din Europa, avand 10.000 metri patrati si 70 de bazine. Are forma unei nave si este construit pe un dig din Portul Antic. Nu l-am vizitat, pentru ca citisem ca acest lucru iti rapeste 4 ore din program si ca faci febra musculara cat umbli.

    Poate m-ar fi impresionat, il recomand mai bine celor cu copii mai mari, care sigur se vor bucura nespus si vor putea intelege si aprecia cat de minunat este sa poti vedea atat de aproape animalele care traiesc in mari si oceane. Pretul este destul de mare, zic eu, se apropie de 20 de euro.

    Tot in apropiere este si biosfera.

    Farul din Genova este simbolul orasului si este cel mai vechi far care inca mai functioneaza, este cam de vreo mie de ani, iar constructia lui a durat multi ani. Este construit pe o stanca de 40 de metri, se poate vizita, urcand o multime de trepte si lumina farului este vizibila pana la 50 de km.

    Dupa ce am zabovit cateva minute langa celebra corabie a exploratorului italian, a trebuit sa ne despartim cu tristete de grupul nostru de turisti din Bucuresti, langa care ne-am simtit excelent, in toate excursiile organizate din croaziera, pentru ca ei au plecat la plaja, iar noi ne-am continuat plimbarea prin port. Promenada este un loc foarte popular, pentru plajele sale aurii, dar si pentru plimbari sau jogging. De aici se poate admira foarte bine intreg portul.

    In plimbarea noastra catre parcarea in care ne astepta masina, pe strada paralela cu marea, am trecut pe langa o mica piata cu diverse suveniruri, apoi am mai oprit sa ne mai racorim cu inca o inghetata si in cateva minute am ajuns.

    Genova m-a surprins in mod placut, prin multimea de palate. In anul 2004 a fost Capitala culturala europeana.Este unul dintre cele mai instarite orase din Europa, prin mostenirile lasate de familiile nobiliare, care s-au luptat de-a lungul timpului ani de-a randul pentru a detine puterea, in acest golf, la Marea Mediterana.

    Ce mi-a placut cel mai mult……? Porto Antico si Catedrala San Lorenzo! Simt asa ca… voi mai reveni in Genova, de fapt e ca si-o certitudine.

    Eu cred in presentimente. Voi nu?

    Aici am incheiat povestirile mele din cele 6 orase-porturi in care am oprit, in timpul croazierei. Poate ca unora li s-au parut oarecum plictisitoare, dar eu sunt fericita ca am reusit sa le astern pe hartie si inca sper ca va vor fi candva si voua de folos.

    Gata, la drum, prea multa pauza de sofat - o saptamana, acum ne indreptam catre Parcul National Cinque Terre, un loc de poveste, situat tot pe Coasta Mediteranei, apoi de acolo in alte locuri de mult visate de noi, din Italia de Nord, despre care va voi povesti in curand.


    [fb]
    ---
    Trimis de georgiana in 15.08.11 18:20:28
    Validat / Publicat: 15.08.11 21:03:05
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7570 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 In curte la Palazzo Reale
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [15.08.11 21:15:51]
    »

    Un review excelent, selectat drept MiniGhid AmFostAcolo.

    webmaster13
    [15.08.11 21:39:04]
    »

    iata propunerea muzicala, se poate schimba!

    georgianaAUTOR REVIEW
    [15.08.11 21:55:33]
    »

    webmaster 13,

    Multumesc pentru melodie, e super. Merge alaturi de-un prosecco, se asorteaza!

    magdalena
    [19.08.11 23:29:37]
    »

    Sa stii ca am constatat un lucru in Italia. Nu trebuie sa stai numai cu gatul pe sus in palate si biserici... Si podeaua e o adevarata arta! Ca si pavajele pozate de tine!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    georgiana, magdalena
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Genova și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063552141189575 sec
    ecranul dvs: 1 x 1