ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 10 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
PLAJA şi MAREA:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 10 MIN

    Ospitalitate in Sardinia

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Anul trecut am avut sansa sa petrec zece zile de vacanta in Sardinia, unul dintre cele mai salbatice si in acelasi timp frumose locuri de pe pamant. Daca despre acea calatorie am scris aici acum voi incerca sa va povestesc cate ceva despre cele doua vile la care am stat pe insula, una amplasata in localitatea Porto Cervo, a doua amplasata putin mai la sud, dar intr-o zona la fel de frumoasa in localitatea Posada. (Doar numele este asemanator cu localitatea din Prahova)

    Ambele vile nu sunt tocmai deschise circuitului turistic, sunt pensiuni neclasificate, oarecum cu circuit inchis ai caror clienti revin an de an fara probleme. La ambele vile am avut sansa ca printr-o recomandare sa stau cate 4 zile, avand marele noroc ca in acea perioada exista cate o camera libera care urma sa se inchirieze exact cand trebuia sa plecam noi. Ambele vile mi-au cerut acelasi pret, adica 100 euro pe noapte pentru doi adulti si doi copii, un pret relativ bun in plin sezon, cand insula practic este sufocata de sute de mii de turisti de pe intreg continentul. Am luat contact cu unele vile al caror pret ajunge la 1500-2000 euro pe noapte, aici fiind inclus absolut tot ceea ce are nevoie o familie in vacanta. De la masina pana la valet si bucatar personal. Desigur, imi uitasem cartea de credit acasa, altfel as fi inchiriat cateva zile o asemenea vila. :)

    Dar sa incepem cu prima vila din Porto Cervo.

    Pe numele ei Marina se vede de la o posta ca nu este o vila inclusa in circuitul turistic, semanand mai degraba cu o casa batraneasca, unde nu te-ai gandi ca sunt 8 camere care se inchiriaza in permanenta.

    Proprietara, o femeie in varsta, locuieste in vila, la parter, are o camaruta in apropierea bucatariei. Este singura, ea se ocupa de curatenie, de spalat/calcat/aranjat gradina/piata, noua ni s-a parut destul de simpatica si foarte de treaba. Sunt convins ca la un moment dat am exasperat-o cu fetele noastre care sunt mai zburdalnice din fire, dar nu s-a arata suparata. Mai erau trei fete si doi baieti s-au inteles de minune, o fata si un baiat fiind din Nurnberg. Pe limba lor, dar cu siguranta s-au inteles mai bine decat noi parintii, care vorbeam mai mult prin semne. Germana nu o cunosc desi mi-ar fi placut sa o invat. Si nici ei engleza.

    Camera destul de spatioasa amplasata la etaj, avea inclus un grup sanitar cu tot ceea ce era necesar ca dotari, inclusiv cada de baie si bideu. Binenteles nu am gasit prosoape sau sapunuri, feon sau papuci, dar ni s-a pus in vedere acest lucru. Doar hartia igienica a fost din partea casei, dar s-a terminat in doua zile, caci cea mica s-a jucat cu ea cat timp statea pe tron. Avea desene animate pe ea si a desfacut-o pe toata sa ajunga la capat. Ma rog…

    Doua paturi, unul matrimonial, dar destul de lat, cred ca avea 2. 20, unul ceva mai micut dar la fel de confortabil ne-a asigurat odihna dupa o zi de plimbare sau de plaja.

    Nu am avut balcon in camera, exista un balcon comun in capatul holului, unde exista o masuta si doua scaune. Se putea fuma sau bea o cafea. In camera fumatul era interzis.

    Camerele nu aveau covoare sau mocheta, in toata vila exista doar gresie, neaparat aveai nevoie de papauci sau stateai incaltat. Intr-o zi cand plouase, gazda ne-a rugat sa ne descaltam la intrare si sa ramanem in papauci. Oricum asta aveam de gand sa facem, stiind ca ea face curatenie si fiind batrana n-am vrut sa-i dam bataie de cap.

    Bucataria in general nu era folosita decat de proprietara. Dimineata avea bunul obicei sa faca o cafea la filtru pentru toti cei din zona (din partea casei) si sa asigure un platou cu fructe pe masa din living. In general acolo ne intalneam la o vorba dimineata sau seara tarziu, pentru ca in timpul zilei vila era aproape pustie. Ne-a pus in vedere sa folosim livingul ori de cate ori vrem sa ne uitam la tv (in camera nu aveam tv) sau sa jucam alte jocuri.

    Noi am folosit din plin bucataria, fiind obisnuiti sa le dam copiilor de mancare, preparam in fiecare dimineata. Ceilalti turisti si mai ales copiii lor consumau cate un mar sau o portocala si le era de ajuns. Ne priveau oarecum ciudat vazand in farfuriile noastre salamuri sau cascaval, sau ton de conserva, oua etc, dar asta este. Am incercat apoi si noi povestea cu fructele, dar dupa o ora trebuia a le dam mancare caci imi cereau.

    Eram singurii care pregateam ceva la bucatarie, dimineata sau seara, restul turistilor serveau masa la restaurant nu aveau nevoie de bucatarie. Daca in timpul zilei mancam si noi undeva pe plaje sau la o pizzarie, seara preferam sa mancam ceva usor acasa, la Marina. Eu ma rasfatam cu un Peroni la 660 ml si imi era de ajuns.

    In spatele vilei exista o gradina deosebit de frumoasa, cu foarte multi portocali si lamai, un gazon superb unde se gaseau multe jucarii pentru copii, inclusiv un cos de baschet si corturi micute. Seara aici imi „pierdeam” fetele, practic nu mai vroiau sa intre in casa, doreau sa doarma in cort in lumea lor, le-a placut la nebunie, si noi ne bucuram. Proprietara zambea nostalgic privindu-ne copii, probabil a avut unele necazuri in viata, de cateva ori am zarit lacrimi care si le ascundea cu grijă. N-am indraznit sa o intrebam, dar de fiecare data dupa aceste momente iesea afara cu cate un ou kinder care il facea cadou atat fetelor mele cat si celorlalti copii.

    Greu ne-am obisnuit cu gunoiul. Pentru ca noi foloseam bucataria mai mult, trebuia sa ne obisnuim si cu sortarea gunoiului. Intr-o punga trebuiau puse plasticele, intr-alta resturile menajere, intr-alta sticlele, separat cartoanele, hartiile. Masina de gunoi trecea in fiecare zi, dar aduna numai ceea ce aveau in plan pe ziua respectiva. Exista un grafic la bucatarie cu zilele cand se aduna fiecare categorie de gunoi si trebuia scos in strada gunoiul corespunzator. Noi nestiind si vrand sa ajutam, in prima zi am scos toate pungile, dar numai plasticele au fost luate. Proprietara a ras spunand ca am scapat ieftin. De ce? Pai daca gunoierii vad un alt tip de gunoi in fata portii ti-l varsa acolo. Ma si vedeam ducandu-ma in Sardinia sa matur cojile de oua din fata vilei unde eram cazati.

    Porto Cervo se numara printre statiunile cele mai cautate din Sardinia, facand parte din „Costa Smeralda” cea mai exclusivista zona a insulei. Aici exista un foarte select port de yahturi, unde acosteaza multe ambarcatiuni de zeci de metri lungime. Multi dintre cei care vin cu yahturile se cazeaza la vilele de care pomeneam, dar sunt si foarte multi care prefera sa ramana la bordul navei sa plateasca o chirie de cateva sute de euro pe saptamana. Aici sunt incluse toate utilitatile, inclusiv barjele care preiau apele uzuale si mizeriile de la bord. Mai exista un port ceva mai micut, cu taxe ceva mai mici, destinat in primul rand ambarcatiunilor mici, autohtone, dar si navelor tip pescadoare, desi din aceasta categorie n-am vazut decat 2 sau 3, marea majoritate erau ambarcatiuni cu vele si cateva salupe rapide.

    Orasul este situat pe o zona muntoasa, cladirile vechi sunt amplasate in general pe stanci cu o vedere superba la mare, dar sunt si foarte multe vile inconjurate de o vegetatie bogata, in apropierea portului nou.

    Ca modalitati de distractie, exista cateva restaurante, toate scumpe, (noi am mancat cate o pizza si am platit 100 euro) exista si un bar de noapte cu discoteca catre iesirea la soseaua de coasta, cateva magazine alimentare si cateva de suveniruri.

    Ca modalitati de petrecere a timpului liber sunt inchirierea de ambarcatiuni de viteza sau cu vele, plimbari in explorarea Costei Smeralda, plaje, dar aici plaja este pe un teren mai accidental si cu foarte multe pietre. Daca te duci mai catre sud cu o ambarcatiune descoperi cateva locuri unde se poate face plaje in mod exclusivist. Piscine nu se gasesc decat cele particulare sau la hotelurile din afara orasului.

    Dar noi in fiecare zi am explorat cate o zona a Costei Smeralda, deci nu ne-am plictisit.

    A doua vila unde va povesteam ca ne-am cazat se afla intr-un mic orasel, Posada situat la sud de unul dintre cele mai mari orase din Sardinia, Olbia.

    Posada este un orasel situat la 40 km de Olbia, in apropierea coastei, este cunoscut in primul rand datorita castelului Castello della Fava construit in secolul 13, unul dintre cele mai vechi si mai bine conservate casteluri de pe coasta Sardiniei.

    Am vizitat si noi acest castel, am urcat in turnul castelului, peisajul este absolut sublim, se poate vedea coasta de la Olbia catre Caletta, un orasel foarte aproape de Posada si foarte cunoscut datorita plajelor sale cautate de catre turisti.

    De aici se pot organiza excursii catre Golfo Orosei, catre Grotta del Ficco despre care am scris aici se poate face plaje in conditii excelente, exista foarte multe terase si restaurante pe plaje, multe discoteci si variante de distractie mai ales pentru tineri.

    Vila unde am fost cazati nu avea nici un fel de nume, nici macar numar pe gard nu avea, era construita din piatra si era la fel ca Marina, cu un etaj si 8 camere. Pe undeva se asemana cu Marina, in sensul ca nici o camera nu avea balcon, in schimb exista o terasa in capatul holului de la etaj.

    Camera la fel de mare, aici am avut 3 paturi, unul adaugat ulterior (n-au fost de acord ca fetele noastre sa doarma intr-un singur pat), adapostea un dulap imens unde am descoperit doua lenjerii de pat noi noute, in tipla, doua pilote si inca doua perne. Intr-o parte a dulapului am descoperit doua perechi de papuci, dar se vedeau ca sunt folositi, si mai multe prosoape, unele de fata altele de corp, dar aproape noi. Deci infinit mai dotata ca prima vila. In baie am descoperit un dulapior care ascundea doua hartii igienice, doua sapunuri no name si un spray pentru muste si tantari. In camera aveam si un mic fridgider, intr-adevar gol, dar foarte incapator pentru cate am pus noi acolo, in special sucuri si bere.

    Desi aveam aer conditionat, n-am simtit nevoia sa-l pornim, eram orientati catre spatele vilei (adica catre Est) iar dupa orele pranzului soarele trecea pe cealalta parte si noi scapam de caldura. Insa am folosit din plin Raid-ul contra tantarilor, aici nu aveau plasa, deci intrau grupa, mai ales ca stateam in permanenta cu geamul deschis. Stiau ei de ce l-au pus in baie…

    Bucataria complet utilata, am intrebuintat-o doar noi la fel ca in Porto Cervo, proprietarii veneau dimineata si plecau seara tarziu, dar ei nu gateau acolo. Aici n-am mai avut parte de cafeaua de „buna dimineata” si nici de platoul cu fructe, in schimb aveam la dispozitie toata logistica necesara pentru a gati orice mancare. Daca dincolo am cumparat pana si uleiul, aici proprietarii ne-au recomandat sa-l folosim pe cel existent si sa nu mai aruncam banii aiurea. In ultima seara unul dintre proprietari a cumparat un frumos tort de inghetata pentru fetele mele, binenteles am servit toti turistii care erau prezenti la acea ora in vila. Majoritatea erau nemti, venisera cu masinile incarcate cu echipament de scufundare, doi dintre ei aveau si placi de windsurfing. Dar cu ei ne-am inteles mai bine, cunosteau engleza foarte bine.

    In spatele casei se gasea un loc de joaca pentru copii, destul de saracacios organizat, dar ale mele fete cu o patura si cateva papusi s-au simtit bine.

    In general doar dimineata si catre seara stateam in vila, in timpul zilei ne plimbam in diferite zone, avand masina cu noi nu ne era foarte greu sa descoperim si sa exploram cate o noua regiune. In Sardinia fara masina esti aproape mort, plajele nu sunt foarte apropiate, oraselele la fel, ca sa nu mai spun de supermarketurile care intotdeuna sunt in afara localitatii. Fara masina nu se poate, trebuie doar sa inchiriezi si in plin sezon acest lucru este aproape imposibil. Rezervarile se fac cu luni bune inainte, la fel ca la avion.

    In general ca sa ajungi in Sardinia trebuie sa ai bani, noi am subestimat pretul vacantei, incepand de la nava care ne-a dus pe insula pana la mancarea de zi cu zi.

    In Santa Lucia exista un camping, de fapt sunt mai multe dar noi pe acela l-am zarit, destul de aglomerat, preturile nu le stiu exact, stiu ca vazusem la un moment dat pe o tablita la intrare scris 40 euro, dar nu stiu exact la ce se refera.

    In concluzie din ceea ce am vazut, majoritatea turistilor care ajung in Sardinia merg la punct fix si stiu exact ceea ce vor sa faca. Unii vin pentru scufundari, explorari de pesteri, unii pentru zbor si parasutism, unii pentru a face plaje pe puntea navelor de agrement, unii pentru windsurfing, altii pentru alpinism. Noi doar ne-am plimbat si am incercat sa gustam din toate cate putin... in masura finantelor disponibile...


    [fb]
    ---
    Trimis de pepsi70ro in 25.05.10 17:31:19
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7691 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Vila din Posada unde am fost cazati
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10900 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    magdalena
    [25.05.10 17:34:55]
    »

    Interesante impresii, te mai asteptam cu un review si iata ca a venit! De data asta am apucat sa te citesc prima!

    creivean
    [25.05.10 17:34:55]
    »

    În nota ta obişnuită, foarte plăcut de citit. Primele puncte îţi aparţin. Cu tot dragul.

    biancuta
    [25.05.10 17:49:34]
    »

    Detalii foarte utile, multe amanunte, descrierea frumoasa si o destinatie de invidiat. Un vot mare, atat cat pot da!

    TORA INGRID
    [25.05.10 18:03:50]
    »

    Ca totdeauna, locuri extraordinare, review-ri frumoase, detaliate, nota personala inconfundabila. Un vot si de la mine.

    presario
    [25.05.10 18:04:27]
    »

    Inca un rewiew foarte bun - marca pepsi.

    Felicitari !

    chelie_d
    [25.05.10 20:47:55]
    »

    asa cum ne-ai obisnuit pepsi,un review excelent.......care merita recompensat cu un vot

    Diaura*
    [25.05.10 21:06:49]
    »

    Se vede ca ai prieteni care tin la tine si ti-au recomandat locuri minunate. Felicitari.

    webmaster13
    [25.05.10 21:58:15]
    »

    Sper sa placa melodia atasata, insa putem schimba!

    Cristian_h
    [26.05.10 08:44:23]
    »

    Pepsi, mi-a facut placere sa citesc randurile tale, eu am fost cazat in nordul insulei in Valledoria, in Porto Cervo am tras doar o fuga, cred ca am mai spus pe undeva pe site Costa Smeralda alaturi de Monaco si Capri sunt acele puncte din Europa in care se intalneste "jetlive-ul", adica aici vin de obicei oameni cu bani din toata lumea.

    In 1961 printul Karim Aga Khan in calitate de presedinte al unui consortiu multinational uluit de frumusetea locului a hotarat sa infiinteze aici o zona exclusivista pentru potentati. Este scump asa cum spui insa in afara Costei Smeralda insula are preturi normale cel putin nordul pe care l-am strabatut de la un cap la altul , in restaurante acelasi pret ca pe continent, si daca cauti cazare poti gasii cu 60 euro camera.

    In ceea ce priveste transportul mai exista o varianta pentru cei care vin cu masina personala , din Italia prin Corsica este mult mai avantajos.

    pepsi70roAUTOR REVIEW
    [26.05.10 09:00:33]
    »

    Este posibil sa fie mai avantajos, pe mine m-a costat 500 euro transportul si asta in plin sezon. Trebuia sa schimb doua ferry daca veneam prin Corsica si cu 2 copii nerabdatori parca mi se parea prea greu.

    Catre Calletta am gasit o pensiune cu preturi de 75 euro, dar eu am mers pe mana unui prieten si cred ca ne-a oferit ce era mai bun. In iulie-august este foarte aglomerat.

    Multumesc tuturor pentru aprecieri, Sardinia este o zona foarte frumoasa de care m-am indragostit si care asteapta sa o descoperiti si voi.

    Anul viitor in vara, daca toate vor merge bine, mi-am propus sa merg pentru a treia oara pe aceasta insula, de aceasta data inspre nord, (unde de altfel preturile sunt mai omenesti asa cum spune si @Cristian_h), acolo unde se gasesc cele mai salbatice zone, dar si unele dintre cele mai frumoase.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    pepsi70roAUTOR REVIEW
    [26.05.10 14:25:36]
    »

    Multumesc webm13 pentru melodie, intr-adevar se potriveste cu spiritul zonei.

    georgiana
    [26.05.10 19:01:15]
    »

    Nu pot sa-mi explic cum mi-a scapat mie din vedere o poveste depre Italia!!!

    Dar ma bucur ca am avut norocul sa o descopar si consider ca ai avut o idee excelenta, in final sa locuiesti in acelasi sejur in 2 locatii diferite!

    Iar despre treaba cu gunoiul si pe noi ne-a cam mirat prima data, pentru ca daca nu era sortat de sus, iti petreceai timpul langa container sa-l imparti!

    Acum vad ca si la noi a venit aceasta ''moda'', care mi se pare un obicei provocator de stres - sa tremuri cand arunci ceva in gunoi, ca l-ai aruncat unde nu trebuia!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    BOGDAN DSN
    [30.05.10 09:38:26]
    »

    super review - detaliat cu toate info necesare. poze frumoase si elocvente.

    Bravo Ovidiu.

    pepsi70roAUTOR REVIEW
    [30.05.10 11:09:57]
    »

    Dupa ce ma plimbi prin Austria, sper sa accepti apoi invitatia mea in Sardinia. Ce zici?

    station5*
    [28.04.12 10:55:01]
    »

    am citit de 2 ori articolul ptr a putea asculta melodia de mai multe ori

    pepsi70ro ptr ca stiu ca vrei sa mai mergi in sardinia (si te inteleg, e categoric o destinatie speciala) adaug la capitolul cazare urmatoarele: sunt vile a caror inchiriere se poate negocia din timp (cu3-6 luni in avans) ptr obtinerea unui pret mai bun, de ex. chiria vilei preluata de copiii mei de la o colega din austria a fost negociata in febr. si este de 450 euro/sapt. ; 150euro/apart. /sapt., din foto pare ok, la 10km de villadoria si la 50m plaja, contine 3 apartamente; dar ptr conditii si alte amanunte revin cu detalii dupa ce se intorc, in 1 iulie.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, BOGDAN DSN, chelie_d, creivean, Diaura*, georgiana, magdalena, presario, station5*, TORA INGRID
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sardinia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063273906707764 sec
    ecranul dvs: 1 x 1