GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lago Maggiore/Stresa - un mic colt de rai
O alta zi plina de locuri deosebite s-a consumat in fermecatorul sat/orasel Stresa, aflat pe malul lacului Maggiore. Acest lac este al doilea, ca marime, din Italia dupa lacul Garda. Maggiore are o lungime de circa 55 de km, iar cea mai mare parte din suprafata lui se afla in Italia, doar o mica parte aflandu-se pe teritoriul Elvetiei. Zona beneficiaza de o clima blanda, cu o vegetatie luxurianta, cu multe sate cochete, locuri de campare, hoteluri cu traditie indelungata, iar toate acestea fac din lacul Maggiore o ‘’atractie fatala’’. De ce ‘’fatala’’? ... pentru ca odata ajuns aici te vei indragosti de aceste locuri si cu siguranta iti vei dori sa revii in zona (si cu mine s-a intamplat la fel si sper sa mai ajung pe aici).
Am luat trenul din statia Garibaldi, pentru ca, de aici pleaca trenurile regionale, mai ieftine, catre satele de pe malul lacului Maggiore. In Milano sunt multe gari, fiecare fiind ‘’baza de plecare’’catre diferite destinatii. Dintre toate garile Stazione Centrale este cea mai mare, si de aici pleca toate trenurile de mare viteza catre orasele mari ale Italiei. Din celelalte gari (Cadorna, Garibaldi, Lambrate, etc) se iau, in special trenurile regionale. Cateva lucruri importante care trebuie avute in vedere la deplasarea cu trenul: toate garile au legatura subterana cu metroul, dar distantele pot fi destul de mari si este nevoie de minute bune pentru a ajunge de la metrou la tren. Va recomand sa luati bilete la tren de la automatele din gari, si nu de la casele de bilete, unde puteti gasi cozi destul de lungi (mai ales in garile mari) si astfel puteti pierde trenul. Daca luati de la automate, cel mai bine ar fi sa le luati cu o zi/seara inainte, pentru a evita aglomeratia. Si cel mai important lucru este sa validati biletele - inainte de urcarea in tren - la aparatele galbene instalate in gari. Biletul cumparat nu are data si ora trecuta pe el si poate fi folosit in orice zi, dar este valabil numai daca a fost compostat in aceste aparate.
Biletul pana in Stresa costa 6 euro/persoana/sens si va recomand sa luati trenul care pleaca la ora 9, iar dupa o ora si douazeci veti ajunge in Stresa. Poate va intrebati de ce, din multitudinea de sate insirate ca margele pe ata, de-a lungul lacului, am ales Stresa. Pentru ca, acest sat este cel mai apropiat de obiectivul principal al excursiei, Isola Pescatori si Isola Bella, care fac parte din patrimoniul cultural lasat de familia Borromeo.
Am coborat in micuta gara din Stresa (al doilea s se citeste z) si urmarind harta printata de pe net am luat-o la vale catre lac pe o straduta cu palmieri (de fapt nici nu aveti nevoie de harta, deoarece sunt indicatoare peste tot). Odata ajunsi la lac am ramas impresionat de faleza/aleea care se intinde de-a lungul lacului, ’’decorata’’cu multa verdeata, flori, bancute. Peste drum se vad cateva hoteluri rafinate de 4 stele, magazine micute, terase, multe spatii verzi. Indicatoarele va vor conduce catre debarcaderul central, unde va vor intampina ‘’capitani’’ de barcute cu care veti face deplasarea catre si intre insule. Am cumparat bilete (Stresa-Isola Pescatori-Isola Bella-Stresa) cu pretul de 10 euro/persoana, ni s-a comunicat ora la care vom pleca, iar cele 15 minute ramase le-am petrecut facand poze si admirand satele de pe celalalt mal si muntii care inconjoara lacul. Trebuie spus ca sunt 3 insule care se pot vizita (Pescatori, Bella si Madre), dar eu am ales doar primele doua. Am preferat sa vad totul in liniste, sa ma plimb fara sa ma grabesc sa prind vaporasul, si din cate am vazut multa lume a procedat asa.
La ora stabilita ne-am urcat in vaporas si in cateva minute am ajuns pe Isola Pescatori, o insula de circa 350 m lungime si 100 m latime. Aceasta este singura insula locuita permanent (sub 100 locuitori) din arhipeleagul Isole Borromeo, cu case cu mai multe etaje, care au balcoane lungi (folosite pentru uscarea pestelui), stradute inguste si foarte inguste. De la balconul camerei poti da mana cu vecinul care are balconul pe cealalta parte a strazii, dar distanta intre balcoane este de 1m. Strada principala (il lungolago) este ca o promenada si veti gasi multe terase, restaurante, cafenele, tarabe cu vederi, suveniruri, cadouri etc. Nu va puteti imagina cate veti gasi pe aceasta micuta insula: magazine cu paste home-made, pizzerii, gelaterii, chiar si o mica biserica care poarta hramul lui San Vittore (Sf. Victor). Desi este atat de mica, pe aceasta insula veti gasi suficiente zone verzi, cu palmieri, pomi de toate soiurile, flori. Daca ajungeti aici in jurul pranzului, la terasele/restaurantele de aici puteti savura preparatele locale sau peste prins chiar din lac. Este mentionat pe meniu, daca este peste proaspat sau congelat. Preturile sunt mai mari sau mai mici, dar majoritatea erau cuprinse intre 8-14 euro pentru un fel principal.
Toate stradutele au un farmec aparte, si daca pe cele mai inguste alei va intalniti cu cineva care vine din sens opus, trebuie sa va lipiti de perete pentru a face putin loc. Case minunate, cu multe flori, lume vesela, amabila, magazine dragute, aer curat, toate acestea la un loc fac ca plimbarea sa fie extrem de relaxanta si sa va ramana in amintire pentru totdeauna. Am ramas impresionat de ceea ce am vazut aici si cu ceva regrete, am plecat catre cealalta insula, Isola Bella, care are o lungime de 320 m si o latime de 180 m.
Numele acestei insule vine de la faptul ca, in anul 1632 contele Carlo III Borromeo a inceput constructia unui palat pe care l-a dedicat sotiei sale Isabella. Peste jumatate din suprafata acestei insule este ocupata de acest palat si gradinile lui luxuriante, in care veti intalni foarte multe plante, flori, arbusti ornamentali si cateva exemplare superbe de pauni albi. Pretul unui bilet, care include vizitarea palatului si gradinilor costa 12 euro si va asigur ca merita din plin acesti bani. Ar fi pacat sa ratati salile somptuoase ale palatului (din care Salone Grande si Sala del Trono se remarca cu decoratiunile lor) si vazand mobilierul, oglinzile va puteti imagina usor, balurile si petrecerile care au avut loc aici, candva, demult. Alte puncte culminante ale palatului sunt Salone delle Feste, Sala da Ballo, Sala della Musica, precum si cele 6 grote. Peretii si tavanele acestor grote sunt impanzite cu scoici si pietricele si sunt foarte racoroase.
Ultima sala este cea a tapiseriilor, iar apoi iesiti in gradinile exterioare, care va vor intampina cu extraordinarele aranjamente florale din gradinile terasate care se intind pana in apa. Diversele forme geometrice va vor incanta privirea, vor solicita mult aparatele de fotografiat, iar timpul se va scurge fara sa va dati seama. Palatul si gradinile se pot vizita intre lunile martie si octombrie, fiind de evitat lunile iulie si august cand sunt foarte aglomerate.
Orele s-au scurs si la ora 16 am luat vaporasul catre Stresa. Ne-am mai plimbat prin acest orasel, care are multe zone pietonale cu terase deschise pentru turisti pe tot parcursul zilei (stiti ca in Italia intre orele 14-18 nu prea gasesti localuri deschise, pentru a manca ceva), iar la una din aceste terase am savurat o pizza coapta intr-un cuptor cu lemne (preturi intre 5-8,5 euro) si apoi am luat si o inghetata de la una din gelateriile din apropiere. Vreau sa va spun ca am luat cate o inghetata din fiecare loc vizitat si totusi nu am epuizat toate sortimentele oferite. Dupa alte cateva poze si o scurta plimbare (pentru siesta) prin orasel am plecat catre gara, cu amintiri deosebite si cu speranta ca vom putea reveni pe aici. Un alt obiectiv important care nu ar trebui ratat este urcarea (din Stresa) cu telecabina (Mottarone cablecar) pana la 1491m altitudine de unde veti avea una din cele mai impresionante panorame din Piemont. Exista si o statie intermediara unde puteti cobori pentru a vizita gradina botanica alpina cu peste 500 de specii de plante. Eu nu am facut aceasta vizita, din lipsa de timp, dar sper sa revin. Probabil ca prin aceasta zona (in orice sat/orasel ai sta) poti petrece cateva zile fara sa te plictisesti.
Voi atasa si poze din care sper sa reiasa cat mai clar ceea ce puteti vedea, daca ajungeti pe aici (si va doresc tuturor asta).
Cateva linkuri utile:
Trimis de BOGDAN DSN in 01.11.10 17:06:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Venetia
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Propun aceasta melodie drept fond sonor, nu este din zona lacului Maggiore insa sper sa va placa.
Plus un mic SB- nu ma pot abtine cand este vorba de Italia!!!
O locație de vis și un review pe măsură! Fotografii cu adevărat grăitoare! De unde v-a venit ideea acestei vizite? De lacul Maggiore cred că a auzit toată lumea, dar de Stresa nu știu câți...
webmaster13 - super melodia... multumesc.
alina - iti doresc din suflet sa vezi aceste locuri deosebite.
mariana. olaru - cum a venit ideea de a vizita acest sat?
cautand pe google maps, unde sa mergem la acest lac, am vazut cateva insulite langa Stresa, iar apoi am ''aprofundat'' aceste insule. Cand am vazut ce este pe aici, am ''dat decret'' ca vom merge in Stresa. Sunt convins ca si in celelalte sate (Arona, Belgirate, Baveno, Lesa) este frumos si poti sta cateva zile pe acolo.
ana dragusin-multumesc mult
Nu ştiu cum am reuşit să trec ieri peste sait, fără să citesc acest review. Dar m-am bucurat tare, azi când l-am văzut şi l-am citit cu nesaţ.
Mulţumesc @BOGDAN DSN, pentru acest set de review-uri.
creivean - si eu iti multumesc pentru aprecieri. Imi pare bine ca ti-a facut placere si iti doresc sa ajungi pe acolo.
Multumesc, m-ati"enervat"! Chiar am in gand zona si caut informatii... V-am citit la tanc! Toate cele bune!
@Bujie: ma bucur ca te-am ,,enervat'' - e o zona minunata si iti doresc sa ajungi acolo.
Vezi ca am mai scris si despre alte lacuri din zona - Como si Iseo
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2021 În umbra marelui Maggiore - lacurile Mergozzo și Orta — scris în 17.01.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Din lungolago în lungolago... pe țărmul vestic al Lacului Maggiore, până la granița cu Elveția — scris în 15.01.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanță pe Lacul Maggiore – ce am făcut/văzut în jurul lacului — scris în 27.11.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanță pe Lacul Maggiore – drumul cu mașina, unde ne-am așezat și câteva organizatorice — scris în 07.11.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Lacul Maggiore – taramul nobililor italieni — scris în 27.04.17 de angela_tudose din TULCEA - RECOMANDĂ
- May.2014 Stresa — scris în 28.07.14 de alora din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Lacul Maggiore si Isola Bella — scris în 16.05.15 de andreip2 din BUCURESTI - RECOMANDĂ