GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Galway – un orasel minunat la Oceanul Atlantic
Galway – un orasel minunat la Oceanul Atlantic
17.09.2011
Dupa doua nopti in Ballybay si doua excursii absolut fermecatoare la pestera Marble Arch si la Castelul Dunluce + Giant’s Causeway + podul Carrick-a-rede Rope imi fusese starnit déjà apetitul de a vedea cat mai multe.
Asa ca, in dimineata urmatoare, impreuna cu prietena mea si bagaje fara numar (inainte fusesem in Anglia si acolo dadusem peste niste reduceri ametitoare, asa ca…. nu ne-am putut abtine. Si nici nu am vrut!!!), am pornit sa facem ‘’ia-ma nene’’ pana in Monaghan (la 12 km distanta) de unde urma sa luam un bus catre Galway.
Cam 10 minute, nu mai mult, a durat pana ne-a luat si pe noi cineva cu tot cu bagajele noastre. Un tanar foarte amabil care ne-a dus in aproximativ 15 minute chiar pana in autogara din Monaghan, desi a trebuit sa faca un mic ocol pentru asta.
V-am mai spus eu ca irlandezii sunt un popor de oameni foarte amabili si draguti!
Ca sa parcurgem cei aproximativ 250 km de la Monaghan pana la Galway, aveam sa mergem 5 ore si jumatate, iar biletul ne-a costat 23.50 euro.
Autobuzele companiei Eirean, foarte confortabile, merg ca un ceas!
Am schimbat autobuzul de doua ori astfel: la ora 11.00 am plecat din Monaghan catre Cavan unde am ajuns la 11.55. Imediat, de la acelasi peron, la ora 12.00 am luat un bus spre Athlone, care a ajuns la 13.55. Aici am stat o ora, pana la 14.55 cand am plecat catre Galway, unde am ajuns la 16.25.
Puteti vedea mai multe informatii despre mersul autobuzelor Eirean pe site-ul www.buseireann.ie.
Studiasem exact unde trebuie sa coboram in Galway, in asa fel incat sa fim cat mai aprope de hotel si am coborat la 100 m distanta de acesta.
Foarte frumos hotelul, ne-am cazat si am plecat in recunoastere prin oras.
Desigur in oras se poate ajunge si cu trenul, statia de tren fiind langa cea de bus.
Orasul Galway sau Gaillimh in limba celtica, nu este mare, este al treilea ca marime din Irlanda. Este un orasel pitoresc asezat in Golful Galway Bay, in vestul insulei, la oceanul Atlantic.
Galway ramane un oras medieval, chiar daca in ultimul timp a trecut printr-o reconstructie spectaculoasa, in prezent fiind un centru urban cosmopolit cu hoteluri, restaurante, pub-uri, magazine si o atmosfera de cea mai buna calitate.
Este, dupa Dublin, cel mai animat oras irlandez, poate si datorita faptului ca este si un important centru universitar, care formeaza specialisti in domeniul artistic, in special. Cladirea Universitatii este construita in cel mai clasic mod de arhitectura irlandeza si se gaseste in partea veche a orasului, numita Eyre Square sau Piatra Eyre.
Arta este prezenta pretutindeni in Galway, artistii putand fi intalniti la tot pasul, muzicienii canta in pub-uri, pe strada, iar pictorii lucreaza adesea in pietele publice.
Galway este considerat cea mai buna destinatie de vacanta din vestul Irlandei.
Printre cele mai renumite localuri din Galway, nu se poate rata celebrul local Roisin Dubh sau Trandafirul Rosu, unul dintre cele mai renumite din Irlanda, care este localizat peste raul Corrib, in Claddagh.
La cinci minute de mers cu masina se gaseste Crystal Heritage Centre. Aici am aflat informatii despre triburile de negustori, marinari, artisti care au creat cele 14 triburi de la inceputurile orasuilui.
Se poate descoperi, deasemenea, istoria satului Claddagh si a faimosului inel Claddagh, povestea ambarcatiunii de sticla sau pot fi admirati la locul de munca, artisti ceasornicari.
In Galway exista Arcul Spaniol, construit in 1584, care aminteste influenta spaniola ce a dominat triburile din Galway in perioada respectiva.
In Galway mai pot fi admirate Catedrala, Biserrica St. Nicholas, Castelul Lynch si Muzeul Galway.
Catedrala din Galway, romano-catolica, este una dintre cele mai mari cladiri din oras si este situata pe malul raului Corrib. Este o cladire relative noua, construita prin anii 1960, fiind o combinatie de stiluri. Este foarte frumoasa si foarte mare.
In general este deschisa intre 08.30 si 18.30 si poate fi vizitata gratuit.
Biserica St Nicholas este deschisa intre 09.00 - 19.00, cu exceptia lunilor ianuarie si februarie cand este deschisa intre 09.00 - 17.00 si este asezata in chiar centrul medieval al orasului Galway.
Este o biserica anglicana, cea mai veche parohie medievala din Irlanda.
Accesul este deasemenea, gratuit.
Castelul Lynch este situat intre Shop Street si Abbeygate. Este cel mai bun exemplu de stil gotic irlandez si ofera o foarte buna imagine vis-à-vis de ceea ce inseamna vechiul Galway. Cladirea de calcar este marturia vie a trecutului medieval al orasului, apartinand initial celei mai puternice famili din Galway – familia Lynch. Ulterior cladirea a avut alti proprietari, fiind achizitionata in 1930 de bancile irlandeze reunite, care o folosesc si in prezent.
Azi poate fi vizitat parterul castelului, unde este expusa si colectia de arme a familiei Lynch.
Castelul Lynch reprezinta noul impletit cu vechiul: lumea bancara moderna care pulseaza intr-o cladire atat de veche.
Muzeul orasului Galway prezinta istoria orasului si a regiunii si poate fi vizitat gratuit, zilnic, cu exceptia zilelor de luni si duminica, intre 10.00 – 17.00.
Muzeul se gaseste pe malul raului Corrib, in spatele Arcului spaniol.
Toate aceste obiective le-am vizitat intr-o jumatate de zi, fiind foarte aproape unul de celalalt.
In cealalta jumatate de zi am descoperit plaja cea mai celebra a orasului care se numeste Salthill. Este un loc unde in mod traditional, se face schi nautic si alte sporturi nautice, practicate de oameni de toate varstele. Promenada Salthill este locul ideal pentru a privi cum soarele se intrepatrunde cu oceanul!
Strada principala o orasului este plina de magazinase, terase si pub-uri pitoresti si era impodobita cu flori, minunate si nenumarate flori!!! Orasul pare foarte prosper, este foarte cochet, iar oamenii, asa cum am mai spus, sunt foarte ospitalieri si draguti. Si nu pot sa nu amintesc faptul ca in pub-urile lor, veselia este la mare cinste.
In perioada in care am fost acolo, in iunie 2010, se desfasura campionatul mondial de fotbal. Nu va pot spune ce atmosfera incantatoare era in pub-uri, unde lumea venea sa vada meciurile Irlandei, mai ales ca Anglia deja fusese eliminata!
Am mers si noi intr-o seara intr-un pub sa mancam si sa bem bere irlandeza acasa la ea. Au multe feluri de bere, dar cum mie nu-mi place berea neagra, am ales o bere blonda, nu-mi amintesc cum se numeste. Tot ce pot sa va spun este ca a fost foooarte tare, da ‘ tot am mai vrut una! ce dumnezeu! Irlanda juca in acea seara, pub-ul era plin, noi eram in vacanta: distractia maxima!!! oamenii acestia chiar stiu sa se distreze si, culmea, frumos!!!
Deoarece orasul se afla la intersectia a trei parcuri nationale: Parcul National Connemara, Parcul National Burren si Insulele Aran, nu puteam sa nu le vizitam! .
Am cautat autogara, care era asezata strategic, in apropierea hotelului nostru, vis-a-vis de Oficiul de Turism. Autogara, de fapt, este in chiar centrul orasului.
Doream sa vizitam tinutul Connemara si tinutul Burren, asa ca cel mai indicat ni s-a parut sa luam doua excursii, in doua zile, avand in vedere raportul dintre prêt si distantele care trebuiau parcurse. Biletele le-am cumparat de la Oficiul de Turism, de peste drum de autogara.
Dar despre aceste excursii, am sa va povestesc separat!
Mi-a placut foarte mult acest orasel, asa invadat de turisti americani in cautatarea originilor, cum era!!
Trimis de a.sr* in 17.09.11 19:56:45
- A fost prima sa vizită/vacanță în IRLANDA
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Ti-am zis eu, esti "Greu, greu".
Irlanda, o tara care are multe de aratat, asta rezulta si din povestile tale, o tara care va chema cu ajutorul tau multi calatori, membri sau nu ai AFA.
Cum eu am "rude" acolo si ma tot roaga sa merg la ele, acum m-am convins sau m-ai convins.
Multumesc.
nu pot da 900 puncte (sau 9000...) si ptr webmaster13 ptr muzica??
chiar am ascultat un interviu cu ambasadorul irlandei la buc. zilele trecute si spunea despre Galway, printre alte lucruri minunate, ca este si orasul sau de nastere... (sper ca am retinut corect) cert este ca si dansul il propunea ca un must-see in Irlanda
si pozele sunt super!
felicitari si... asteptam si articolul despre dublin!
[@roth]: mai am de scris cate ceva despre irlanda zilele acestea... daca te intereseaza! si mie tara aceasta mi-a placut foarte mult tocmai pentru ca e... altceva!!
[@webmaster13]: ca intotdeauna un dragut! merci frumos!!
Mersi ca ai scris acest articol. Pe 5 noiembrie voi fi in Galway si chiar cautam un mic ghid. Ce ai scris tu aici... nu e un ghid, e ceva exceptional! Stiam ca e frumos in Galway, dar nici chiar asa Abea astept sa merg. Voi ajunge si in Dublin (unde ma voi caza), apoi Kilkenny, Cork si un tur de o zi la Cliffs Of Moher-Limerick-Shannon. Daca cumva ai fost pe acolo, astept niste impresii. Mersi!
@irishland:
multumesc pentru aprecieri! am scris aici deja despre dublin, kilkenny si despre cliff of moher. si despre altele din irlanda. poate te ajuta! iti recomand si irlanda de nord.
drum bun si distractie placuta!!
@a.sr: da, le-am gasit dupa ce am citit de Galway foarte frumos ce ai scris, ma ajuta mult.
La inceput imi facusem planul cu Killarney in loc de Galway, dar azi am cautat si nu am gasit deloc autobuz din Dublin catre Killarney (iar cu trenul e cam scump), asa ca am schimbat Killarney cu Galway si sunt foarte happy de schimbarea asta
In nordul Irlandei o sa merg data viitoare (Derry, Belfast etc.), si cred ca o sa fac si Ring Of Kerry, din cate am auzit sunt niste peisaje superbe acolo.
Apropo, am o intrebare: am timp in Kilkenny sa vizitez Castelul Kilkenny, Catedrala St. Mary, Catedrala St. Canice si Black Abbey, in 5 ore?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Magia Connemarei - Abația Kylemore și un pic de Galway — scris în 19.11.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Oileáin Árann – Insulele Aran — scris în 07.09.16 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Ținutul Burren, din Comitatul Clare — scris în 06.09.16 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Magia ţinuturilor din vestul Irlandei – Connemara County — scris în 01.06.14 de le_maitre din BUCIUM [AB] - RECOMANDĂ
- May.2014 Tour-işti de-o zi în Ţinutul Burren — scris în 25.05.14 de ariciu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Irlanda - tara care m-a fascinat! (2) — scris în 25.08.15 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Cu trenul, cu masina si cu avionul si retur — scris în 22.02.12 de Barnab din BUCURESTI - RECOMANDĂ