ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Mannheim Germania
    ÎNSCRIS: 23.10.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2011
    DURATA: 19 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Dog? very good!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Cand ajungi in Bali si aterizezi in Denpasar intr-un aeroport micut te vei astepta cu siguranta sa fi asaltat de zeci de vanzatori ambulanti, soferi de taximetru sau alti „ binevoitori“ dar nu este asa! Aici poti sa pasesti in liniste pe peronul din fata aeroportului si daca cineva te va intreba daca doresti un taxiu este doar pentru a te indrepta spre ghiseul de vanzare de bilete pentru taxiuri. Da! asa ceva inca nu am vazut niciunde. Toate drumurile din aeroport pana la hotel sau alta destinatie au un pret fix. Nu trebuie sa te targuiesti si nici nu trebuie sa-ti fie teama ca vei fi rapit, ticolasit, etc. Deci la acest ghiseu, ce se afla imediat pe stanga dupa ce iesi din aeroport platesti un pret foarte convenabil (noi am platit circa 4 EUR pt. 30 Km), primesti un bilet si ti se si spune numarul taximetrului care te va duce pana la destinatia dorita. Da! Asa poate sa inceapa un concediu relaxant...

    Urcam in taxi si dupa ce mai clarificam inca odata destinatia hotelului si adresa corecta pornim la drum. Si primul lucru pe care il intreb pe sofer este:

    What is your name?

    Wayan, raspunde el.

    Oh, it´s true! you are the first born child in your family! ii spun eu mandra facand pe autotstiutoarea!

    Yes my name ist Wayan but you can call me Edi, there are too many Wayans in Bali.

    Si pentru cei care nu stiu despre ce vorbesc, aici o mica explicatie. Pe insula Bali exista doar 4 prenume. Si anume Wayan - prenume pe care il primestre primul copil nascut in familie si care si inseama in traducere “primul nascut”, Made – al doilea nascut, Nyoman, al treilea si Ketut – al patrulea. Al cincelea copil este din nou numit Wayan…si asa mai departe. Si asta indiferent de sex. Fetele si baietii au aceleasi prenume – doar ca in fata renumelui se mai adauga un I pentru persoanele de genul masculin.

    Wayan / Edi este un tip foarte prietenos si simpatic si vazand ca am interesul sa aflu cat mai multe despre Bali ne face urmatoarea oferta. Daca dorim el ne poate sofa pentru urmatoarele zile peste tot pe unde vrem noi, ne poate explica tot ce dorim sa stim si asta doar pentru circa 40 Euro / zi. Dar noi suntem inca scheptici si refuzam amandoi categoric.

    No! thank you…we don´t know yet what we want to do in the next days. Dar dupa cateva zile de relaxare la malul marii in Nusa Dua, cand am fi dorit sa facem o tura peste insula ne-am fi bucurat sa-l mai intalnim inca odata pe Edi. Dar asa l-am intalnit pe Wayan…al doilea sofer de taximetru care ne-a acompaniat cu adevarat in urmatoarele zile. Wayan (cel nou) este mai in varsta si are parul deja carunt si la oferta mea de al denumii altfel:

    Do you want to be called with an European name? –raspunde prompt – My name is Wayan.

    Denpasar – capitala insulei Bali este o adunatura de case, strazi intortocheate, temple, palate, motociclete, masini si circa 2 sau 3 milioane de oameni. Nu sunt cladiri inalte si nici birouri cu fatade de sticla si nici zone pietonale pavate cu marmora ca si in Jakarta. Dar e mult mai bine asa! De cum am ajuns aici ma simt sigura pe strada – in afara de momentul in care vreau sa o traversez (aceasta este aproape imposibil la orele de varf), deoarece nu prea exista treceri de pietoni si semafoare abia ca am vazut cateva. Oamenii sunt foarte prietenosi si chiar asi putea spune simpatici.

    Wayan “soferul” nostru ne duce cu taxiul pana la intrarea in muzeul national care defapt arata ca un palat cu multe pagode aurite si doua, trei sali mici cu exponate de pe vremea colonializarii de catre olandezi. Masti tipice balineze sunt agatate pe pereti – facand grimase – monstrii cu ochi bulbucati si dinti de vampir. Barci in miniatura, ustensile de pescuit archaice si cateva unelte cu care se prelucreaza inca si acum pamantul si terasele de orez. Facem cateva poze si pe urma ne indreptam spre primul nostru templu adevarat (cele pe cale le-am vazut pana acum la malul marii au fost doar copii special construite pentru turisti).

    La intrare ne opreste insa un paznic al templului si aratand spre fusta pe care o poarta el, ne spune intr-o engleza stalcita:

    You put sarong on, to go in temple!

    Dar noi inca nu ne-am cumparat un sarong si nici esarfa care este neaparat necesara pentru a pasii pe pamant sacru – asa ca nu putem intra. La doar cativa metrii departare se afla un magazin cu sute de sarong-uri care mai de care mai frumoase. Eu ma hotarasc pentru unul portocaliu cu esarfa galbena si sotul meu unul verde cu esarfa albastra. In total platim circa 10 euro si ne intoarcem fericiti inapoi la templu. Paznicul parca de nu si-ar aduce aminte ca fusesem aici cu cateva minute inainte vine cu aceeasi fraza – You put saron on... Yes, yes raspundem noi cu un zambet pe buze in timp ce scotocim in geanta unde le avem. El zambeste prietenos si il ajuta pe sotul meu sa-si fixeze fusta lunga pana in pamant cu esarfa care abia ca il cuprinde. In Indonezia pot spune ca aproape toti locuitori sunt foarte subtirei si un sarong de circa 2 metrii lungime il pot infasura de circa 2 -3 ori in jurul corpului, pentru sotul meu care intretimp facuse o burticica plina de bere abia ca il cuprindea de 2 ori. Fusta trebuie sa ti-o infasori stransa pe corp ca pe urma sa poti face doar pasi micuti in fata zeilor sa mergi incet si sfios prin fata templelor.

    Mai tarziu am observat ca exista doua categorii de temple in Bali - cele pe care le vizitezi cu grupul de turisti, unde la intrare se afla un ghiseu de vanzare de bilete (circa 6.000,00 RUP = 0,50 EUR) si unde contra cost (dai cat vrei) iti poti imprumuta un sarong – si celelalte ascunse, unde trebuie intai sa deschizi o poarta grea si scartaitoare din fier forjat si unde fara sa-ti ceara nimeni vreun ban sau fara sa te oblige sa iti pui sarongul – o faci instinctiv de parca ar fi cel mai normal lucru din lume.

    Mai intai intri intr-o curte exterioara printr-o poarta ce arata de parca ar fi un trunghi despicat in mijloc ce lasa loc de intrare doar pentru tine, urci cateva scari si pe urma pasesti intr-o alta curte unde mai multe pagode de diferite marimi si forme cu sculpturi de o frumusete de nedescris sunt inconjurate de statui de demoni care mai de care mai inspaimantatoare. Multi dintre acesti demoni au corpul unui animal fie el sarpe sau leu si cap de om. Fata insa facand aproape intotdeauna o grimasa cu ochii bulbucati, limba scoasa sau colti imensi in loc de dinti. Acesti demoni sunt defapt pazitorii templelor si lor li se aduc zilnic mici cadouri, cosulete pline de flori si orez. Si daca ai norocul sa vezi o mica slujba – ceea ce este foarte sigur ca ti se va intampla – iti apleci capul si iti duci mainile instinctiv la piept apropiindule ca la rugaciune. Si asta nu o faci pentru ca stii ca asa se face ci pentru ca simti o putere, o magie in aer pe care nu ti-o poti explica. Demonii si zeii acestei insule ar putea sa fie reali…

    Maine este luna plina si in toate templele se fac ceremonii si jertfe. Intr-o curte mica aflata langa templul central descoperim mai multe custi in care se afla ba un pui, ba o gasca sau o rata in ea, vopsite in culori stridente, galben, portocaliu… Acestea sa fie animalele care vor fi sacrificate maine la ceremonie? ma intreb…probabil ca da. Si la iesirea din curte observ un catel tot aflat intr-o astfel de cusca cu gratii si ma gandesc ce casuta comica de caine au, dar de ce este inchis cu un lacat? Templul este mare, trecem dintr-o curte in alta si admiram in continuare statuile sulptate meticulos in piatra dura de granit. Mai tarziu in drum spre casa il intreb intr-o doara pe Wayan.

    Tomorrow ist full moon party?

    No, No party! ne raspunde el, Full moon ceremony! Yes! very nice!

    And all these animals in the cages will be sacrificed tomorrow?

    intreb eu inca odata!

    Yes, yes, very nice! raspunde Wayan.

    But you do not eat dog? intreb eu aproape speriata.

    Yes, yes dog, very good! raspunde Wayan zambind cu gura pana la urechi…si vazandu-mi probabil stupoarea din ochi adauga …but we are only alowed to eat dog two times in our life, only two times – de parca asta ar schimba ceva. And me, I don´t eat dog any more…

    deci sa inteleg ca el deja a mancat caine de doua ori…simt cum mi se urca greata din stomac! dar nu vreau sa il jicnesc asa ca intreb cat se poate de neutral.

    How dog taste?

    Oh, very, very good, zambeste Wayan din nou, bucurandu-se ca nu il critic pentru aceasta fapta.

    Like what? intreb eu inca odata – acum fiind cu adevarat curioasa sa aflu ce gust are carnea de caine.

    Very strong, a little bit like water buffalo …

    Na, mersi de raspuns! inca nu am mancat nici bivol de apa. Si pentru ca probabil privirea mea mai este si acum speriata…mai adauga inca odata…

    you are only alowed to eat dog two times in your life…

    Calatoria va urma...


    [fb]
    ---
    Trimis de Pami* in 03.07.11 12:56:01
    Validat / Publicat: 03.07.11 14:05:09
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în INDONEZIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5931 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Exponate aflate in muzeul national din Denpasar - masti tipice balineze
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [03.07.11 15:09:27]
    »

    Clipul atasat ne arata dansuri traditionale din Bali,

    sper sa va faca placere vizionarea acestora!

    Diaura*
    [03.07.11 16:41:00]
    »

    Super.

    Intr-adevar unica alocarea taxiurilor de la un ghiseu de taxiuri. Mult mai civilizat decat in orase cu pretentii. Iar de tarif, ce sa mai spun?

    Nu stiam cum sunt botezati copii si nici macar, ca atat fetele cat si baiatii au acelasi nume, diferenta fiind data doar de ordinea in care au venit pe lume. Ma intreb oare cum sunt deosebiti, in cadrul comunitatii (sau a "evidentei populatiei"). Probabil ca prin numele de familie. Sau daca tu stii mai multe, te rog spune-mi, ca sa intregesc tabloul imaginar.

    Pana la urma, ai avut curiozitatea sau curajul sa gusti o friptura de bivol de apa sau de catel? Daca da, curaj, poti sa recunosti, ca acolo nu actioneaza organizatia de protectie a animalelor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Pami*AUTOR REVIEW
    [04.07.11 10:41:26]
    »

    Diaura, NU nu am mancat carne de caine - nici nu se vindea la fiecare colt de strada; -) si nici nu cred ca as putea sa fac asa ceva - dar alte multe interesante mancaruri si fructe exotice.

    Oamenii chiar ca se deosebesc doar prin numele de familie si prin faptul ca toti au o porecla - de ex. Wayan, cel care s-a ars pe picior cand era mic... sau ceva de genul acesta... foarte interesant!

    Webmaster13 - multumesc pt. clipul atasat - parca si acum mai sunt acolo: -)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    nicoletass
    [05.07.11 10:01:51]
    »

    Review-urile tale sunt intotdeauna pline de savoare. Ne plimbi prin lumi exotice si ne introduci in lumea celor pe care ii vizitezi. Nu aflam doar de locuri de vizitat, ci si de modul de a trai, gandi al localnicilor. Mie mi-a placut tare mult review-ul tau si astept continuarea.

    mariarosa
    [31.08.11 12:12:59]
    »

    Felicitari ca ai gasit o plaja frumoasa in Bali! Cea unde am fost eu era cu valuri mari si impracticabila! Si am fost tot in luna iunie, ca si tine.

    station5*
    [21.04.12 16:18:00]
    »

    Foarte interesant! felicitari!

    acelasi sistem de taxi este si in kuala lumpur, "biletele" de taxi se pot procura de la kl central, in statii de autobuz, la unele standuri aflate in mall-uri, sau in locurile lor de stationare.

    PIQIU
    [07.06.12 14:22:51]
    »

    Foarte frumos sejur! Felicitari! Eu planuiesc sa merg in ianuarie in Thailanda, iar de acolo e vreo 70 euro biletul de avion pana in bali. Asa ca m-as aventura pana acolo dar oare vremea e atat de rea in ianuarie? Stii ceva despre asta?

    Si inca ceva: mi-ai recomanda sa merg cu rezervare pe booking.com?

    Pami*AUTOR REVIEW
    [21.06.12 14:59:40]
    »

    @PIQIU: scuze pt. raspunsul intirziat... am fost plecata

    in iarna nostra (ianuarie) este sezonul ploios in Bali - dupa cate stiu eu ploua cel mai mult in decembrie. S-ar putea sa ai noroc dar cu siguranta vei prinde si zile ploioase.

    Da, poti face rezervare si pe booking dar depinde ce doresti sa vizitezi in Bali. Mai bine contacteaza-ma pe privat pentru mai multe informatii.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iustinac
    [28.01.14 19:40:05]
    »

    Buna! Tocmai planuiesc prima mea vacanta in Bali si as vrea sa stiu unde sunt cele mai frumoase plaje pe care le pot gasi acolo. Agentul de turism ne-a recomandat Nusa Dua dar pana platim mai astept impresii de la cei care au fost deja

    Multumesc

    Pami*AUTOR REVIEW
    [29.01.14 10:52:07]
    »

    @iustinac: Da, agentul tau de turism are dreptate - cea mai frumoasa plaja in Bali este Nusa Dua - insa si aici ai defapt doua zone (intra pe google maps ca sa intelegi ce vreau sa spun)

    Centrul statiunii Nusa Dua se numeste Bali Collection - zona din nord unde se afla toate hotelele de mare renume incepand cu Melia Bali (unde am stat si noi cateva zile), Laguna, Westin, etc. are o plaja mai ingusta si nivelul marii este f. f. scăzut.

    De multe ori pe timp de reflux apa iti ajunge doar pana la genunchi pe circa jumate de km in larg si nu poti inota deloc. Este insa frumos sa te plimbi pe faleza la malul marii.

    In partea de sud unde se afla hotelul Ayodia si St. Regis Poza 14 este facuta in fata hotelului St. Regis - plaja este mai lata si apa mult mai placuta pentru a inota in mare. Deci alege un hotel in partea aceasta daca vrei sa inoti.

    Celelalte Plaje precum Candidasa (aproape inexistenta) sau Kuta / Seminyak (valuri imense fiind un paradis pt. surferi si curenti de apa periculosi) nu le recomand!

    Dar vreau sa te avertizez ca in cazul in care mergi pe Insula Bali doar pentru a face plaja vei fi extrem de dezamagita! Insula Bali are o magie de nedescris, o cultura unica in lume si o natura fascinanta pentru care o recomand cu mare caldura!

    NEAPARAT sa stai cateva zile si in UBUD pentru a simtii aceasta magie!

    Daca mai ai si alte intrebari contacteaza-ma pe privat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, iustinac, nicoletass, Pami*, PIQIU, station5*

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.78155899047852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1