ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
LUNA
DEC-2019
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Bun şi ieftin în centrul capitalei? Da... la Capitol!

TIPĂREȘTE

Pentru bucureştenii de toate vărstele şi pentru călătorii români şi străini aflaţi în trecere prin capitala noastră, Calea Victoriei a fost şi rămâne un reper. Este artera Bucureştiului pe care se înşiră cele mai multe muzee, biserici vechi, palate, teatre, blocuri din perioada interbelică, magazine, cofetării şi restaurante care fac parte din istoria capitalei noastre şi din viaţa fiecărui bucureştean.

Câte amintiri din copilăria şi tinereţea mea sunt legate de CEC-ul Mare, de Muzeul Naţional de Istorie a României (vechiul Palat al Poştelor), de Muzeul Naţional de Artă (Palatul Regal), de Muzeul Colecţiilor de Artă sau de Muzeul Naţional George Enescu! La câte nunţi am fost la biserica Zlătari, la Kretzulescu sau la biserica Albă... La câte petreceri am dansat la Cercul Militar Naţional, la Continental sau la Athenee Palace... Câte spectacole am văzut, de-a lungul a jumătate de secol trăit în Bucureşti, la Teatrul Ţăndărică, la Odeon, la revistă la Tănase sau la Ateneul Român... Cum să uit rochiţele de catifea pe care mi le lua bunica de la Victoria şi de la Romarta Copiilor? Discurile pe care le-am cumpărat, din primul meu salariu, de la Muzica... Cum să uit că ne-am ales verighetele, cu 25 de ani în urmă, de la Casa de Modă Venus? Bomboanele de ciocolată de la Capşa şi profiterolul de la cofetăria hotelului Bucureşti cu care ne recompensam după fiecare sesiune de examene trecută cu bine...

Desigur, Calea Victoriei este una dintre cele mai scumpe zone ale capitalei, fie că ne referim la chirii sau la preţurile apartamentelor, la magazinele cu haine, încălţăminte sau bijuterii, la tarifele hotelurilor de lux sau la notele de plată din restaurante, baruri sau cafenele. Tocmai de aceea, vă propun un loc pe Calea Victoriei unde se poate mânca bine şi foarte ieftin! Nu vă gândiţi că este vorba de vreun fast food îngrămădit într-un cotlon, nu v-aş invita niciodată într-un astfel de loc chiar dacă ar fi curat şi convenabil la preţ. Dacă te opreşti pe Calea Victoriei din veşnicile drumuri cotidiene este musai să alegi un local elegant în care să respiri parfumul discret al veacului trecut şi să-ţi îngădui câteva clipe de visare în compania oamenilor pe care îi iubeşti.

Eu v-aş îndemna să poposiţi la restaurantul hotelului Capitol, unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase hoteluri din Bucureşti. Pentru cei care nu locuiesc în capitală, menţionez adresa hotelului Capitol: Calea Victoriei nr. 29, colţ cu strada Constantin Mille (lângă Cercul Militar Naţional, peste drum de celebra Casa Capşa). Dintre vecinii cu renume al hotelului Capitol, amintesc doar Grand Hotel du Bulevard, Teatrul de Revistă Constantin Tănase, Teatrul Odeon şi Palatul Telefoanelor.

Hotelul Capitol are puţine locuri de parcare, pe latura dinspre strada Constantin Mille dar poate ar fi mai bine să veniţi cu metroul (staţia Universitate) sau cu mijlocele de transport în comun de suprafaţă care au staţie în apropiere.

Clădirea cu cinci etaje în care se află hotelul Capitol a fost construită în primii ani ai secolului trecut, pe locul unui hotel mai vechi. În această clădire a funcţionat, până în 1948, hotelul Luvru care a preluat numele magazinului cu mărfuri franţuzeşti de lux de la parter. În urma unui incendiu puternic izbucnit în acest magazin, în anul 1911, hotelul a fost renovat, modernizat şi extins după planurile arhitectului Anghel Culina.

De-a lungul vremii, hotelul Luvru a împărţit spaţiul clădirii cu diverse birouri, firme de asigurări şi bănci. În timpul Primului Război Mondial a fost ocupat de trupele germane.

În anul 1935, un belgian a deschis la parterul hotelului o cafenea, numită Cafe Royal, care a devenit rapid locul preferat al boemei bucureştene, la concurenţă cu vechea şi celebra Casa Capşa de pe partea cealaltă a străzii. Cafeneaua a fost deschisă până în 1945 când hotelul a fost avariat de bombardamentele care au distrus multe clădiri de pe Calea Victoriei, între care Teatrul Naţional de lângă Palatul Telefoanelor.

După război, hotelul Luvru a fost naţionalizat şi transformat în sediul CENTROCOOP iar în 1976 a fost renovat şi redeschis sub numele pe care-l poartă şi astăzi, hotel Capitol. Cu vreo cinci ani în urmă, hotelul Capitol a trecut printr-o serie de reparaţii şi modernizări serioase care au transformat bătrâna clădire într-un hotel de patru stele cu 79 de camere şi apartamente confortabile, două săli de evenimente (Luvru cu 100 de locuri şi Royal cu 60 de locuri), cafenea şi restaurant.

Din stradă se intră direct în recepţia luminoasă, cochetă, plăcut decorată, cu ferestre mari cu vedere spre Cercul Militar Naţional (cu faţada ascunsă sub o prelată) şi Grand Hotel du Bulevard (admirabil restaurat, pregătit de redeschidere). Din recepţie se intră atât în cafeneua cu aer interbelic şi vedere spre Calea Victoriei cât şi în restaurantul hotelului, pe latura dinspre strada Constantin Mille.

Restaurantul are două săli. Prima dintre ele, cu ferestre uriaşe spre stradă, este decorată în stil clasic, în armonie cu povestea hotelului. Tavan înalt din lemn casetat, tapet grena cu model, corpuri de iluminat elegante şi oglinzi mari cu ramă de bronz, mici separeuri cu mese din lemn şi canapele îmbrăcate în pluş verde. Poate un pic cam înghesuit, dacă restaurantul este plin te mişti mai greu... Am apreciat atenţia la detalii, feţele de masă albe din damasc, apretate, impecabile, vesela şi tacâmurile de bună calitate, aerul acela de restaurant select, din alte vremuri! Din sala principală se intră în a doua încăpere, fără ferestre, mai simplu decorată dar cu mai mult spaţiu între mese. Se vede că este sala de rezervă, deschisă doar atunci când sunt mulţi clienţi.

De luni până vineri, între orele 12-15, restaurantul hotelului Capitol are o superofertă pentru prânz bufet suedez care bate orice concurenţă în centrul Bucureştiului. Preţul este 28,50 lei (echivalentul a 6 euro, deci poate suferi modificări în funcţie de cursul valutar), un preţ incredibil de mic dacă avem în vedere locul în care ne aflăm dar şi calitatea şi varietatea preparatelor culinare. Atmosfera rafinată este întregită de acordurile pianului dar de multe ori larma din restaurant acoperă muzica...

În anul care s-a încheiat de curând, am fost de vreo trei ori la prânz la Capitol, de fiecare dată cu rezervare ca să nu fim nevoiţi să pândim eliberarea unei mese.

Oferta pentru întreaga săptămână este prezentată în fiecare zi de luni, pe saitul hotelului Capitol. În stradă, la intrarea în hotel şi în interior, la intrarea în restaurant este afişat meniul zilnic, astfel încât să decizi, în cunoştinţă de cauză, dacă merită sau nu să iei prânzul la Capitol.

Prânzul de luni este bazat pe specialtăţi din gastronomia altor popoare, ziua de marţi are musai vreo două preparate din carne de vită în meniu, miercurea este zi de peşte, joia este rezervată bucătăriei tradiţionale româneşti. În fiecare zi, se servesc o supă şi o ciorbă, cinci-şase feluri principale (fripturi la grătar, la cuptor sau cu sos, tocăniţe, sarmale, chifteluţe, şniţele, lasagna, musaca şi multe alte bunătaţi), trei-patru garnituri. Din meniu nu lipsesc preparatele pentru vegetarieni sau pentru cei care postesc. Există toate ingredientele necesare pentru prepararea unei salate, după gustul propriu: legume proaspete, tot felul de frunze verzi, cubuleţe de brânză şi piept de pui, măsline, ouă fierte, paste, boabe de porumb. castraveciori muraţi, crutoane, sosuri. Foarte bună pâinea, uneori este caldă... La desert, oferta este mai puţin diversificată, vreo trei-patru feluri de prăjiturele gustoase.

Desigur, fiecare mânâncă ce doreşte şi cât poate duce. Toate băuturile, inclusiv apa, se comandă la ospătar şi se plătesc separat. Se poate plăti cu cardul bancar.

Mâncarea este proaspătă, fierbinte, delicioasă, ca la mama acasă! Au bucătari foarte buni, merită lăudaţi! Tăvile cu mâncare se înlocuiesc rapid pe măsură ce se consumă, n-am văzut niciodată tăvi goale. Doar la prăjituri merge mai greu, e drept dispar rapid sub asaltul pofticioşilor printre care mă număr şi eu...

Aşa cum este de aşteptat, este aglomerat la prânz la restaurantul hotelului Capitol. Se poate face rezervare telefonică din timp, pentru a nu avea surprize neplăcute. Cine vine la prânzul bufet-suedez de la Capitol? Multă lume, de toate vârstele, turişti cazaţi în hotel, tineri de la firmele şi băncile din centrul capitalei care mânâncă rapid în pauza de masă, domni şi doamne de vârsta părinţilor mei care petrec în tihnă câteva ore plăcute în compania unor vechi prieteni. Nimeni nu te grăbeşte, poţi mânca rapid sau poţi sta de la 12 fix până la închidere!

Pentru cina zilnică şi pentru prântul şi cina din zilele de sâmbătă şi duminică, există o variantă care costă 47,50 lei (echivalentul a 10 euro). Este o combinaţie interesantă între bufetul suedez (salate, supe, ciorbe, vreo două-trei feluri de mâncare gătită, desert) din care fiecare mânâncă ce şi cât vrea şi comanda dintr-o listă care cuprinde mai multe preparate calde (mici, cârnaţi, fripturi la grătar, sarmale, saramură de crap). Practic, te autoserveşti de la bufet cu supa, îţi prepari o salată după plac şi comanzi la ospătar ce doreşti din lista-meniu şi desigur, băuturile care se plătesc separat.

Nu am cinat niciodată la restaurantul hotelului Capitol dar am petecut la prânz în Duminica Floriilor şi în cea de-a doua zi a Crăciunului care abia a trecut. Duminica Floriilor este ziua în care eu şi fiul meu ne sărbătorim ziua numelui, aşa că ne-a tentat meniul special pe care ni l-a propus restaurantul Capitol. Meniul bufet-suedez a costat 46 lei de persoană şi a cuprins multe preparate din peşte, Duminica Floriilor fiind zi cu dezlegare la peşte în calendarul ortodox. Din câte îmi amintesc, am avut la masă borş de peşte, icre de crap, salata a la rousse cu maioneză de post, fasole bătută, hamsii prăjite, chiteluţe de peşte, şalău pane, saramură de crap cu mămăliguţă dar şi fripturi şi preparate cu carne. Desigur, bufetul cu ingrediente pentru salate, mai multe feluri de garnituri şi nelipsitele prăjituri şi mere coapte cu scorţişoară. A fost multă lume la Capitol în Duminica Floriilor, s-a petrecut în tihnă, cu mâncare din belşug şi băuturi bune. Atmosfera de petrecere românească a fost întreţinută de un taraf şi o cântăreaţă cu un repertoriu ales cu grijă din care nu au lipsit muzica de petrecere,romanticele cântece ale anilor interbelici dar şi melodiile greceşti care însoţesc însoritele noastre vacanţe.

În a doua zi de Crăciun, zi călduţă ca de început de primăvară, mi-am scos familia la plimbare şi la prânz în oraş. Dincolo de uşa rotativă de la intrarea în hotel, ne-a întâmpinat o atmosferă caldă, de sărbătoare, cu brad şi decoraţiuni frumoase care aduc bucurie în sufletele oamenilor, indiferent de vărstă.

Dacă de Florii restaurantul a fost plin, a doua zi de Crăciun au fost puţini oaspeţi la Capitol. Nu m-am mirat, au fost multe zile libere şi Bucureştiul părea de-a dreptul părăsit. Am întânit mai mulţi turişti străini decât români în centrul capitalei!

Timp de aproape o oră am fost singuri în restaurant. Am avut senzaţia că mă aflam într-un salon elegant, închiriat anume pentru familia mea. Ca într-un film... am savurat din plin momentul, l-am ascuns bine în cufărul cu amintiri... Restaurantul gătit de sărbătoare cu crăciuniţe şi naproane roşii peste feţele de masă albe, pianistul care cânta doar pentru noi cele mai frumoase colinde şi cântece de Crăciun, ospătarii atenţi care ne-au îndeplinit toate dorinţele...

În câteva minute după ce ne-am aşezat la masă a sosit un platou de lemn încărcat cu bunătăţi de iarnă (cărnaţi, caltaboşi, tobă, lebăr, slăninuţă, salam uscat) pe care nu le-am putut dovedi cu toate că au fost grozav de gustoase. De la bufet ne-am putut servi cu supă-cremă de legume cu crutoane sau ciorbă ţărănească de porc, sarmale, şalău pane, hamsii prăjite, escalop de porc, friptură de pui la cuptor, mămăliguţă, salate, garnituri, cozonac şi trei feluri de prăjituri. În plus, se puteau comanda mici şi saramură de crap.

Mi-a plăcut foarte mult vinul fiert cu scorţişoară, cuişoare şi felii de portocală, servit cu o bucăţică de turtă dulce alături! Adevărată desfătare pentru sufletul călătorului înfrigurat... O cană mare de vin fiert costă 12 lei şi poate fi băut în tihnă, în sezonul rece, în cafeneaua cu vedere spre Calea Victoriei. Puţin răsfăţ nu strică, nu-i aşa?

Meniul de Crăciun a costat 47,50 lei de persoană la care s-a adăugat costul băuturilor care în cazul nostru nu este niciodată prea mare (un pahar de vin sau o cană de vin fiert pentru fiecare-12 lei plus o sticlă de apă plată-13 lei). Mai mult decât rezonabil pentru o masă de sărbătoare cu mâncare gustoasă şi vin bun, cu muzică minunată şi servire fără reproş!

Personalul de la recepţia şi restaurantul hotelului Capitol merită un sac de laude. Cu toţii se străduiesc să-ţi facă ziua frumoasă, începând cu tinerii de la recepţie care te întâmpină zâmbind şi te servesc cu bomboane la plecare până la ospătarii, majoritatea trecuţi bine de 50 de ani, care-şi cunosc foarte bine meseria. Să nu uităm, desigur, bucătarii fără de care nimic nu este posibil.

Restaurantul hotelului Capitol a fost redescoperit cu doi ani în urmă de părinţii mei. Este foarte căutat în timpul săptămânii, la orele prânzului, fiind poate singurul restaurant elegant din centrul Bucureştiului care oferă un prânz bufet suedez la un preţ accesibil. Motiv pentru care şi fiul meu a trecut pe acolo împreună cu prietenii lui, studenţi cu toţii.

Vă doresc să aveţi un An Nou cu sănătate, bucurii, călătorii frumoase alături de cei dragi!

La Mulţi Ani!


[fb]
---
Trimis de Floria in 05.01.20 19:06:11
Validat / Publicat: 06.01.20 09:21:34

VIZUALIZĂRI: 2165 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Hotel Capitol Bucuresti. Cafeneaua cu parfum interbelic de la parterul hotelului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 [16.01.20 12:15:31] »

@Floria: Un loc cu adevărat decent, cu rădăcini vechi, cu oferte tentante pentru masa de prânz. Iată că din decembrie 2018 nu am mai reușit să ajung la Capitol (vezi impresii), dar mă bucur că tu ai reușit să „vizitezi” locul de mai multe ori. Confirmarea raportului excelent calitate-preț se reflectă în numărul mare de clienți.

Un an bun și numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.01.20 17:52:22] »

@tata123: Mulţumesc şi îţi doresc un an cu sănătate, împliniri şi multe vacanţe frumoase!

Am citit impresiili tale despre restaurantul hotelului Capitol. Ai ajuns acolo înaintea mea dar eu am recuperat din plin anul trecut. Recunosc, am ajuns acolo la insistenţele părinţilor şi fiului meu care deveniseră deja clienţi fideli.

Poate anul acesta vei avea timp pentru un prânz la Capitol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [23.03.20 20:55:59] »

@Floria: De multe ori am trecut pe langa Hotel Capitol si mi-am propus ca odata sa profit si eu de oferta lor deoarece nu mi se pare deloc scumpa.

Sa va fie de bine si sa mai ajungeti pe acolo, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079553842544556 sec
    ecranul dvs: 1 x 1