#E#D
97687 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzeul Apelor Mihai Băcescu

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
14.11.2019
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
6 lei/adult
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Muzeul Apelor din Fălticeni – o surpriză plăcută


Apa – sângele alb al Pământului – este și sângele vieții, care face să circule hrana, întreținând metabolismul în orice ființă. Respectați, deci, apa oriunde apare, căci apa este cea mai de seamă resursă a planetei Terra! – Mihai Băcescu.

Plaiurile din nordul țării, din Moldova și Bucovina, sunt înțesate de obiective istorice, naturale și religioase. La înapoiere din Suceava am plănuit să mă opresc la un muzeu despre care citisem numai lucruri bune. Orașul Fălticeni, situat la doar 25 km distanță de Suceava, a polarizat viața culturală și științifică națională fiind considerat al treilea oraș din țară (după București și Iași) ca număr de scriitori români (falticeni.atriumlabs.ro/orasul/cultura).

E un târg mic, dar cu unele străzi boierești frumușele, având fațade albe și grădini cu flori. Aici locuiesc familii care de multă vreme își păstrează cuibul în această regiune de liniște sănătoasă. Așa vedea acest mic oraș marele istoric Nicolae Iorga.

În orașul așezat pe o colină, de fapt Podișul Fălticeni, în apropierea râului Șomuzul Mare și a unor lacuri generate de acest curs de apă, am reușit să vizitez Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. Era o zi de weekend, centrul orașului era aglomerat fiind în plină desfășurare Târgul Mărului și Festivalul Fanfarelor.

Poziționare și acces. Din drumul european E 85 care traversează mijlocul orașului se desprinde strada Nicu Gane care trece pe lângă Primăria urbei și ajunge taman în fața muzeului. Adresa oficială: strada Nicolae Beldiceanu nr. 8, arteră accesibilă din același E 85 în dreptul bisericii „Sf. Ilie”. În fața clădirii muzeului sunt disponibile mai multe locuri de parcare, unele rezervate pentru autocare.

Program și tarife. Administrativ instituția muzeală se află sub conducerea autorităților locale fălticenene, programul de vizitare fiind de luni până duminică între orele 08.00-16.00. Prețul unui bilet este de 6 lei/adult, 4 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Există și o taxă foto/video în valoare de 5 lei, respectiv 10 lei (deși pe un perete lângă intrare e afișat un semn mare „fotografiatul interzis”).

Scurt istoric. În 1914, an în care izbucnește prima conflagrație de proporții mondiale, la Fălticeni profesorul de științe naturale Vasile Ciurea punea bazele unui mic muzeu provincial, alături de cunoscutul etnograf Artur Gorovei. Muzeul a funcționat inițial în două camere din gimnaziul „Alecu Donici” fiind format din obiecte adunate de profesorul Ciurea și donații ale elevilor și oamenilor de seamă din oraș. În „Amintirile” sale profesorul Ciurea scria că adunarea obiectelor din diverse domenii este calea, prin care mi-aş putea înjgheba colecţii regionale a căror lipsă, o simţeam la predarea cursurilor

În 1930 se deschide într-un local propriu Muzeul Fălticeniului, casa boierului Al. Cantacuzino fiind cumpărată și amenajată corespunzător. Colecțiile cuprindeau obiecte istorice, piese arheologice, numismatică, documente și hărți, piese de mobilier, exponate din ramura zoologiei etc. Muzeul era dotat și cu o bibliotecă consistentă.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial piesele din muzeu sunt evacuate, iar după 1968 patrimoniul se destramă fiind împărțit între mai multe instituții muzeale. Din 1982 instituția culturală se va transforma în „Muzeu de Științe Naturale”, fiind găzduită de clădirea fostului Tribunal al județului Baia, al doilea ctitor fiind academicianul Mihai Băcescu, al cărui nume va fi preluat de muzeu din 1993: Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.

Vizita în Muzeul Apelor

Am pătruns în clădire, o sonerie cuplată la ușă ne-a semnalat prezența, am urcat câteva trepte de marmură și am fost întâmpinați de o doamnă care ne-a încasat suma corespunzătoare și ne-a adus biletele, personalizate cu imaginea schițată a unui pește. Am fost orientați spre direcția de vizitare și invitați să ne plimbăm singuri prin muzeu. În acel moment în interior se mai afla o tânără mămică împreună cu doi copii zglobii. Muzeul are mai multe săli și încăperi, exponatele fiind ordonate cumva respectând o tematică.

Sala cercetătorilor români reunește câteva nume sonore ale hidrobiologiei românești: Grigore Antipa, Emil Racoviță, Paul Bujor și Ion Horeca. În vitrine sunt expuse lucrări de valoare ale acestor oameni de știință, rezultat al unor cercetări temeinice și îndelungate. Pe lângă cărți și studii vedem medalii, fotografii, chiar manuscrise. Felurite borcane cu vietăți marine conservate întregesc spațiul expozițional, îmi atrage atenția un pește balon, un fel de arici umflat al apelor și peștele-ventuză, o ciudățenie cu ventuză pe cap din zona oceanică tropicală care parazitează alte viețuitoare marine (rechini, balene, broaște țestoase).

Sala Mihai Băcescu se află în stânga scărilor de acces și ilustrează activitatea cercetătorului care a elaborat sute de lucrări științifice, a descoperit noi soiuri de pești, a descris numeroase genuri de crustacee, a întreprins expediții oceanice etc. Timp de 30 de ani savantul Mihai Băcescu a fost directorul Muzeului de Științe Naturale „Grigore Antipa” din București. Vitrinele ne arată o parte din cărțile publicate de academician, iar exponatele reliefează munca sa.

Admir varietatea de culoare a unor specii de moluște, mă uit urât la scorpia de mare, privesc cu interes scoica de mărgăritar (producătoare de perle) și imensa scoică tridacna care poate trece de 300 kg în greutate. Alte exponate interesante: melcul cărăuș, pieptenele de mare, urechea lui Neptun, coralul orgă, banul de mare (arici turtiți) și alte scoici cu forme interesante.

Sala uneltelor de pescuit reunește o serie de „instrumente” utilizate de om din cele mai vechi timpuri pentru a captura pește. Plasele de pescuit de diverse tipuri și obiectele folosite la pescuit sunt descrise pe scurt, iar pe lângă exponatul în sine sunt așezate imagini care exemplifică modul de utilizare. Astfel vedem: ostia (un fel de furcă sau furculiță cu patru-cinci dinți), volocul (o plasă lungă de circa 2-3 metri trasă prin apă de două persoane), crîsnicul (două vergele/nuiele legate în cruce de vârfurile cărora se leagă plasa și un mâner lung de lemn), etera (un gen de sac din plasă prins pe cercuri), vârșa (un vas conic din nuiele), leasa (o îngrăditură de nuiele pentru cursurile mici de apă), sacul de fund (plasă cu gât larg plimbată cu ajutorul unui băț pe fundul apei).

Descoperim în această sală o machetă a unui talian marin, un sistem de pescuit cârduri de pești utilizat pe litoralul Mării Neagre. De asemenea, este expusă și o monoxilă, un vas scobit dintr-un singur trunchi de copac. Barca are circa 300 de ani și e realizată din salcie roșie.

Globul pământesc și holul central. Spațiul central care face legătura cu toate celelalte încăperi prezintă câteva exponate deosebite: un crocodil, fălci de rechin de diferite dimensiuni, specii de crabi marini și stele de mare, pești fosili.

Un exponat-vedetă, se pare unicat în lume, este Globul pământesc confecționat de profesorul de geografie Isaic Neculai din Vadu Moldovei pe parcursul a aproape 6 ani de zile. Macheta realizată din carton, pastă de hârtie, aracet, sârmă și plexiglas redă la scară atât relieful uscatului, cât și liniile reliefului subacvatic. Sfera are un diametru de 160 cm, fiecare 1 cm în înălțime sau adâncime reprezentând 2000 m. În 1986 profesorul Isaic a donat globul muzeului din Fălticeni, iar în 2015 a ajutat la restaurarea obiectului (crainou.ro/2015/11/24/glo ... aic-a-intinerit).

Acvariul. Un punct de interes maxim al muzeului este acvariul, o sală circulară scufundată în semiîntuneric pentru ca vizitatorii să poată urmări vietățile din cele 13 bazine iluminate artificial încastrate în perete și din cele trei aflate în sală. Mii de litri de apă găzduiesc pești de diferite specii, atât autohtone, cât și exotice. Nu lipsesc celebrii piranha sau broaștele țestoase. De îngrijirea acestui compartiment se ocupă trei muncitori calificați. Deasupra fiecărui bazin se află plăcuțe cu texte explicative.

În centrul sălii este etalat un morun, peștele gigant măsurând circa 3 m și reprezentând cea mai mare specie de sturion din apele românești. El a fost conservat sub formă de preparat umed, cu formaldehidă concentrație 4%, într-un vas de sticlă de formă paralelipipedică cu un volum de 200 litri; în 2015 a fost întocmită documentația de restaurare a acestui valoros exponat.

Dioramele, aceste colțuri de natură care te transpun în pielea viețuitoarelor dintr-un anumit areal geografic, îmbogățesc patrimoniul muzeal al instituției din Fălticeni. Vom trece pe rând prin fața a 9 ecosisteme acvatice acoperind zone vaste din țara noastră. Am trecut rând pe rând prin fața următoarelor diorame: „Râul Moldova”, „Iazul Fălticenilor - vara”, „Iazul Fălticenilor - iarna”, „Barajul de la Bicaz”, „Delta Dunării”, „Efectele negative ale activității omului asupra mediului înconjurător”, „Viața în adâncul Mării Neagre”, „Foca Mării Negre” şi „Țestoasa”.

Mi-au plăcut cum sunt poziționate animalele în arealul lor de viață, am privit cu interes vulpea cu prada în colți care parcă e reală, lebăda de iarnă atât de maiestuoasă, hermina slăbuță cu aspect haios, pelicanul deltei ca o adevărată „corabie”, delfinul un pic ciudățel, foca cu burta albă cu ochi plângăcioși etc. Vis-a-vis de diorame sunt expuse animale împăiate din fauna locală: mamifere (vulpe, viezure, veverița, dihorul), păsări (ciuf, uliul, șorecarul, coțofana, pelicanul), pești (nisetru, anghila, rechinul albastru, pește-spatulă).

Vechiul muzeu al „Folticeniului” deschis de profesorul Ciurea. Două încăperi prezintă aspecte din instituția inițială înființată de Vasile Ciurea acum 100 de ani, vitrinele aducându-ne în prim plan exponate din diverse domenii: cărți vechi, piese zoologice, obiecte preistorice, monede, arme, costume populare, fotografii. În camera mai mică este amenajat biroul profesorului Ciurea cu piese de mobilier și obiecte care au aparținut sufletistului dascăl. În 1934 geograful Ion Simionescu îl aprecia pe Vasile Ciurea drept un om cu adânci rădăcini locale și-a închinat o bună parte din viața lui, pentru ca să fie folositor ținutului din care se trage.

Din această secțiune am remarcat craniul de zimbru descoperit la Dolheștii Mici, figurinele antropomorfe, basorelieful cu inscripții runice de la Bunești, fotografiile ilustrând aspecte din vechimea orașului Fălticeni. O piesă excepțională este trăsura de lemn realizată de Leon Comnino care timp de 35 de ani a sculptat piesa cu ajutorul unui cuțitaș de buzunar. Cupeul din lemn, cu loc pentru vizitiu, cabină pentru pasageri și loc de bagaje, a fost expus la Expoziția Universală de la Paris din anul 1937. Piesa realizată între anii 1857-1892 este opera lui Leon Comnino, tatăl unui magistrat al orașului Fălticeni și face parte din colecția inițială a muzeului înființat de profesorul Ciurea.

Scriitorul Alexandru Vlahuță admirând munca migăloasă a acestui om îi dedică nuvela Moș Peiu. Iată câteva rânduri: Bătrânul aduce-o cutie, din care scoate, cu mare pază, un cupeu de lemn, o jucărie lucrată cu multä artă. Foarte frumos, admirabil! Dar ce emoţionat e Moş Peiu! Glasul îi tremură. Incepe să-mi arate fiecare piesă, fiecare şurub, cum sunt lucrate toate, numai din lemn. − Sunt 643 de bucăţi. Numai în broasca de la o uşă sunt 21 de piese. Coşul, pernele din lăuntru, arcurile, roţile, toate sunt perfect lucrate, cu o fineţe în adevăr uimitoare. E opera mea!

Concluzii. Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” are o valoare inestimabilă, valențele educative fiind vizibile cu preponderență. Vizitarea acestui muzeu local reprezintă o alegere competentă pentru copiii și elevii din oraș și împrejurimi. Nici nu te gândești că într-un orășel din nordul țării, de altfel generator de oameni de cultură și știință, vei găsi un muzeu atât de interesant. Am poposit o oră în sălile muzeului și aș mai fi întârziat puțin dacă drumul spre București nu ar fi fost atât de lung. Recomand fără reținere o incursiune în lumea apelor, tocmai la Fălticeni!

... prin înjghebarea acestui muzeu s-a înțeles că această instituție este și va rămâne o podoabă culturală a județului. Astăzi, viitorul muzeului putem spune că este asigurat; desvoltarea lui nu atârnă acum decât de bunăvoința oamenilor puși în fruntea culturii și a educației poporului nostru. – Vasile Ciurea, revista „Boabe de grâu”, 1930.

Alegeri inspirate!

---
Impresii încărcate de tata123 in 14.11.2019 13:28:12

Validat / Publicat: 14.11.19 14:43:01


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 301


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  50700 PMA (din 38 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[14.11.19 14:39:29]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "Muzeul Apelor Mihai Băcescu, FĂLTICENI" (nou-creată pe sait)

   --

   Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[14.11.19 14:51:09]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krisstinna
[14.11.19 15:46:34]
» mesaj pers

   @tata123: Interesant muzeu, există și in Cluj Napoca un muzeu dedicat apei, muzeu in care și-a lăsat amprenta inginerul Leonida Truță, intrarea este liberă dar vizita trebuie anunțată printr-o solicitare pe mail către Compania de apă Someș.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- DOINITA
[14.11.19 17:17:31]
» mesaj pers

   Foarte interesant! La o aruncatura de bat si nu l-am vazut... rusine!

   

   Foarte interesant melcul caraus si trasura!

   

   Vacante frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[15.11.19 08:55:57]
» mesaj pers

   @krisstinna: Muzeul din Fălticeni este un punct luminos pe harta acestui tip de instituții culturale din acea zonă. Mie îmi plac genul de muzee care reușesc să transpună în realitate concepte și idei, care prin diorame ilustrează crâmpeie de viață animală și vegetală, iar exponatele ne arată o lume pe care cu greu (sau chiar ar fi imposibil) am putea noi să o vedem.

   Tot în legătură cu apa pot menționa Muzeul hidroenergetic Sadu I și Muzeul apei minerale Borsec.

   Mulțumesc pentru aprecieri și ecou. Numai bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[15.11.19 09:00:46]
» mesaj pers

   @DOINITA: Într-adevăr distanța nu e mare între Botoșani și Fălticeni, poate cu ocazia unui weekend de relaxare găsiți o clipă liberă pentru a vizita acest muzeu. Nu am postat toate fotografiile făcute în muzeu și nici nu am menționat toate exponatele interesante - sunt nenumărate, dar îi las pe cititori să le descopere singuri în momentul vizitării muzeului.

   Tocmai ce rula dimineață o știre pe canalele tv despre un morun de 1,7 m descoperit mort în apele Dunării în preajma orașului Galați. Braconierii au extras doar icrele, valoroase pe piața neagră.

   Mulțumesc pentru aprecieri. Un weekend frumos!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[15.11.19 09:07:23]
» mesaj pers

   @webmasterX: Poziționarea pe hartă este corectă, mulțumesc. Muzeul Apelor este un obiectiv important al orașului Fălticeni.

   @webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului drept IS.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- DOINITA
[15.11.19 10:00:16]
» mesaj pers

   @tata123: Mare pacat sa faci o asemenea fapta... oameni fara suflet si doar cu sete de bani!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[15.11.19 11:20:16]
» mesaj pers

   Foarte interesant muzeul și chiar o surpriză de proporții, cel puțin pentru mine, care recunosc, nici nu am auzit de el!

   Există acolo, în nordul Moldovei de la Iași până hăt departe, chiar dincolo de graniță, un miez de spiritualitate, cum nu cred să mai fie în altă parte. Atâtea personalități de geniu, monumente istorice, tradiții păstrate (mă gândesc la Muzeul Oului și nu numai), vechi conace boierești, apoi vestitele biserici și mai câte alte unicate! Poftim, caleașca din muzeu, rămâi uluit!

   Ai copilărit acolo și ți s-a imprimat ceva din specificul local, poate chiar nevoia de a scoate la lumină multe neștiute, precum acest interesant muzeu. Bravo!!

   Meriți toate aprecierile colegilor AFA!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[18.11.19 10:28:45]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Nordul Moldovei ascunde multe obiective deosebite, unele puțin cunoscute. La fiecare vizită încerc să vizitez câte ceva special. De data aceasta s-a nimerit să fie Muzeul Apelor din Fălticeni - un loc încărcat de emoție. Dioramele, acvariul și exponatele deosebite (Globul pământesc , caleașca de lemn, morunul etc.)

   Mulțumesc pentru ecou și cuvintele frumoase.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[30] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2019] Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” - sediul se află în clădirea fostului Tribunal al județului Baia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124803">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124803"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124803">Şterge vot</a></div><span id="v91124803" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124803)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124803Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124803MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2019] Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” - sediul se află în clădirea fostului Tribunal al județului Baia.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2019] Holul central și Globul pământesc. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124804">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124804"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124804">Şterge vot</a></div><span id="v91124804" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124804)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124804Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124804MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2019] Holul central și Globul pământesc.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2019] Exponate conservate - în mijloc, jos, peștele-ventuză. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124805">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124805"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124805">Şterge vot</a></div><span id="v91124805" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124805)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124805Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124805MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2019] Exponate conservate - în mijloc, jos, peștele-ventuză.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [OCT-2019] Peștele-balon - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Fălticeni. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124806">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124806"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124806">Şterge vot</a></div><span id="v91124806" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124806)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124806Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124806MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2019] Peștele-balon - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Fălticeni.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2019] Unelte de pescuit - etera. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124807">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124807"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124807">Şterge vot</a></div><span id="v91124807" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124807)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124807Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124807MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2019] Unelte de pescuit - etera.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2019] Uneltă de pescuit - sacul de fund. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124808">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124808"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124808">Şterge vot</a></div><span id="v91124808" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124808)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124808Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124808MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2019] Uneltă de pescuit - sacul de fund.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2019] Monoxila din lemn de salcie roșie - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124809">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124809"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124809">Şterge vot</a></div><span id="v91124809" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124809)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124809Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124809MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2019] Monoxila din lemn de salcie roșie - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2019] Scoica Tridacna - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124810">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124810"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124810">Şterge vot</a></div><span id="v91124810" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124810)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124810Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124810MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2019] Scoica Tridacna - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2019] Melcul cărăuș - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124811">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124811"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124811">Şterge vot</a></div><span id="v91124811" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124811)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124811Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124811MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2019] Melcul cărăuș - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2019] Specii de scoici - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124812">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124812"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124812">Şterge vot</a></div><span id="v91124812" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124812)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124812Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124812MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2019] Specii de scoici - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [OCT-2019] Fălci de rechin - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124813">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124813"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124813">Şterge vot</a></div><span id="v91124813" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124813)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124813Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124813MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2019] Fălci de rechin - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2019] Sala acvariilor - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124814">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124814"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124814">Şterge vot</a></div><span id="v91124814" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124814)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124814Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124814MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2019] Sala acvariilor - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2019] Morunul gigant - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124815">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124815"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124815">Şterge vot</a></div><span id="v91124815" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124815)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124815Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124815MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2019] Morunul gigant - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2019] Acvarii - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124816">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124816"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124816">Şterge vot</a></div><span id="v91124816" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124816)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124816Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124816MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2019] Acvarii - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2019] Acvarii - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124817">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124817"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124817">Şterge vot</a></div><span id="v91124817" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124817)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124817Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124817MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2019] Acvarii - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2019] Acvarii - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124818">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124818"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124818">Şterge vot</a></div><span id="v91124818" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124818)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124818Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124818MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2019] Acvarii - Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2019] Diorama „Iazul Fălticenilor - vara”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124819">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124819"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124819">Şterge vot</a></div><span id="v91124819" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124819)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124819Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124819MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2019] Diorama „Iazul Fălticenilor - vara”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2019] Aspect din diorama „Iazul Fălticenilor - iarna”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124820">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124820"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124820">Şterge vot</a></div><span id="v91124820" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124820)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124820Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124820MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2019] Aspect din diorama „Iazul Fălticenilor - iarna”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2019] Diorama „Foca Mării Negre”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124821">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124821"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124821">Şterge vot</a></div><span id="v91124821" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124821)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124821Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124821MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2019] Diorama „Foca Mării Negre”.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2019] Trăsura sculptată de Leon Comnino timp de 35 de ani. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124823">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124823"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124823">Şterge vot</a></div><span id="v91124823" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124823)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124823Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124823MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2019] Trăsura sculptată de Leon Comnino timp de 35 de ani.
foto tata123 [14.11.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [OCT-2019] Globul pământesc realizat în peste 5 ani de zile de profesorul Isaic Neculai. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.11.19] - <span class="allrVotedi" id="av1124824">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1124824"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1124824">Şterge vot</a></div><span id="v91124824" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1124824)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1124824Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1124824MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [OCT-2019] Globul pământesc realizat în peste 5 ani de zile de profesorul Isaic Neculai.
foto tata123 [14.11.19]
# [0 PMA, fara bonus]

[30] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.12381696701 sec