97361 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Gaborone

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
20.10.2019
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 5 zile
TIP: SINGLE
PREŢ:
1560 euro
cu AVIONUL (toate taxele incluse)

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Back to the wild (Din nou în sălbăticie)


Urmare de aici

Călătoriile pe continentul rumenit de soare au o anumită magie a necunoscutului din a căror meandre oamenii încearcă să arunce o privire spre lumină, ca apoi să se refugieze în siguranța misticismului ancestral. De fapt, asiști la primii pași din copilăria umanității în care eroii sunt într-un continuu dialog cu lumea înconjurătoare, mereu plină de provocări.

La orele unei după amiezi de aprilie, soarele aproape că apusese, înmuind cerul în râuri de roșu, galben și violet. Timpul parcă se oprește din nou atunci când intri într-un perimetru compact al unui trib, cam la vreo treizeci de kilometri sud de Gabarone. Mă întâmpină câteva femei mai vârstnice îmbrăcate într-o ținută de sărbătoare, făcut parcă pentru un timp mai răcoros, cu eșarfe de lână de capră, în pătrățele albastre și albe, cu fuste din piele de empala, cu față tuciurie și ochii negri, luminoși. Ele aduc cu niște ursitoare ce urează bun venit turiștilor cu un tril de sunete păsărești în cascadă, întrerupte intermitent doar de de palma mâinii drepte.

Tribul Baharutse, este reprezentat de un imens babuin sculptat în piatră, mândria și actul lor de naștere în jurul acestui animal afectuos dar cu privirea vicleană. Jennifer îmi spusese că dragostea dintre om și animal a fost atât de mare, încât aceștia s-au cuibărit până la urmă nu numai în colibile oamenilor din trib, ci și în sufletlul acestora... babuinul devenise protectorul divin al celor vreo o sută de oamneni din toate subdiviziunile tribale.

Dar ce să vezi? Maimuța, animal de suflet și de prihană, rămâne tot maimuță. Când lucrurile mergea strună, bieții ei adulatori s-au trezit cu recoltele ciugulite înainte de termen și cu un val de foamete la orizont. Hop! Ce ne facem?! Cum adulația și mitologia trec tot prin stomac, lanțul de iubire a fost repede întrerupt iar vajnicele patrupede au fost alungate în deșert... însă, oamenii tribului păstrează recunoscători în suflet simbolul lor protector.

Ni se atrage atenția că un grup de chinezi ne așteaptă într-u rotondă acoperită cu stuf, cu bănci de lemn și cu o grămadă de vreascuri, gata să fie aprinse, la mijloc. Vine momentul când se prezintă șeful de trib, un bătrânel vioi, însoțit de trei soții, cam de vârstă mijlocie, și câteva femei mai în vârstă, care dau impresia că fac parte din grupul de protocol. Proaspăt convertiți la catolicism și cu o engleză aproape cursivă, cei din fața scaunului meu îmi dau senzația că s-ar afla între două lumi și că trăiesc un fel de prezent istoric.

Șeful de trib ne transmite că va face o incantație prin care va invoca spiritele morților... toți ochii se ațintesc asupra celui mai respectat personaj din trib și parcă s-ar auzi doar bătăile inimii... între timp, în jurul lui, se strecoară un corp de dansatori cu aspect mult mai săbatic, dar cu niște frumuseți cel puțin la fel de neîmblânzite, poate pentru a mări magia momentului... câteva au chipuri de prințese creole invitate la balul regelui, cu sprâncne în formă de aripi de pasăre și cu nasul a cărui contur desenează o ușoară curbă, ca o linie de caligrafie arabică... vând apoi cum șeful de trib scoate o batistuță unde se află câteva pătrățele din oasele morților, pătrățele pe care le aruncă pe rând, peste focul încins... două coloane gemene de fum ce degajă mirosuri stranii domnește peste încăpere preț de căteva minute...

În sfârșit, vestea cea mare: morții ne acceptă să stăm pentru un timp cam scurt în mijlocul tribului- vreo oră și jumătate (!). Apoi, next please, îmi spun în gând. Apuc să arunc o privire în jur, peste colibile construite cam după aceleași tehnici cu cele întâlnite la triburile din sudul Africii: lut, crengi, excremente de vacă, un stâlp la mijloc, o ferestruică mică pe stânga și un sertar implantat în interior.

Odată obținut acceptul spiritelor, putem trece la partea de inițiere în obiceiurile interne ale tribului. D-na Maggy, după numele de la botezul catolic, ne atrage atenția că și la ei, un bărbat harnic și familia lui trebuie să aibă cel puțin douăsprezece vite și cam tot atâtea capre pentru a aspira la o fată frumoasă din trib. Îmi permit să le sugerez că băieții ar putea găsi o soluție mult mai simplă, luată de la triburile Massai din Kenya. Adică, un bărbat adevărat să ucidă singur cu săgeata și cu mult meșteșug un leu, ca apoi să aibă acces la toate fetele din trib. Vestea provoacă un zumzet general, urmat de zâmbete cu o jumătate de gură la băieți dar cu mulltă veselie și râsete printre fete. Îmi dau seama că devin centrul atenției dar nu intuiesc încă întebarea capcană pe care mi-o pregătește d-na Maggy, reprezentatnta lor.

-Văd că ați umblat prin lume și aș dori să ne răspundeți sincer la o întrebare...

Îi promit că voi încerca dacă îmi va sta în putință.

-Vedeți, noi, cei din tribul Bakarutse, ținem mult la puritatea sângelui nostru și, prin urmare, permitem căsătoriile doar dintre oamenii tribului nostru. Ce părere aveți voi, în România și în Europa, despre aceste căsătorii menite să ne păsterze curățenia sângelui tribal?

Mailimu, dacă tăceai filosof rămâneai, reușesc să-mi spun, dar văd toți ochii ațintiți asupra mea.

-Vă mulțumesc pentru o întrebare atât de interesantă, mai trag eu de timp și tresar la gândul că-i pot vedea pe toți dansând în jurul meu, precum în Kenya. Vedeți, în Europa, asemenea obiceiuri se păstrează doar la marile case regale, pentru a-și păstra sângele albastru, adică sângele nobil al dinastiei. Deci, un prim răspuns ar fi că obiceiul este regal...

La auzirea cuvântului royal, fața tuturor oamenilor din trib se luminează.

-Dar așa cum se întâmplă și în Africa, câte bordeiuri, atâtea obiceiuri... subiectul este controversat și pe la noi...

Ptiu! Parcă aș fi trecut de un prim cerc de foc.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 20.10.2019 20:13:20

Validat / Publicat: 20.10.19 20:52:35


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în AFRICA [alte locuri].
VIZUALIZĂRI: 175


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  29000 PMA (din 30 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Yolanda
[23.10.19 09:09:40]
» mesaj pers

   @glcitizen: interesante chipurile oamenilor din trib.

   Spectacol, obiceiuri...

   Mailimu, poti sa ne prezinti si hotelurile unde ai fost cazat în periplul african, cred ca a fost interesanta si partea asta?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[23.10.19 20:25:16]
» mesaj pers

   @Yolanda: Multumesc, Yolanda. Mai tot timpul, mai ales când începeam o călătorie in Africa, aminteam cât de important este să-ți alegi un hotel de 4 stele, pentru a nu avea surprize. Acolo, siguranța este ridicată, igiena la fel, personalul drăguț și oaspeții cu ceva pretenții.

   Voi fi mai atent la hotelurile din Namibia, curând.

   Cele de până acuma au avut un standard normal, de 4 stele.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[13] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2019] Intrarea la Tribul Baharuse -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118292">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118292"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118292">Şterge vot</a></div><span id="v91118292" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118292)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118292Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118292MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2019] Intrarea la Tribul Baharuse
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2019] D-na Maggie, în corpul de protocol. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118293">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118293"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118293">Şterge vot</a></div><span id="v91118293" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118293)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118293Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118293MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2019] D-na Maggie, în corpul de protocol.
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2019] Babuinul, animal iubitor dar viclean. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118294">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118294"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118294">Şterge vot</a></div><span id="v91118294" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118294)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118294Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118294MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2019] Babuinul, animal iubitor dar viclean.
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2019] Șeful de trib, ub om cu multe puteri. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118295">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118295"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118295">Şterge vot</a></div><span id="v91118295" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118295)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118295Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118295MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2019] Șeful de trib, ub om cu multe puteri.
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2019] Corpul de dans, gata de spectacol. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118296">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118296"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118296">Şterge vot</a></div><span id="v91118296" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118296)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118296Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118296MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2019] Corpul de dans, gata de spectacol.
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2019] Negru pe alb. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118297">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118297"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118297">Şterge vot</a></div><span id="v91118297" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118297)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118297Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118297MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2019] Negru pe alb.
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, fara bonus]

P07 [APR-2019] Ca între fete. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118298">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118298"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118298">Şterge vot</a></div><span id="v91118298" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118298)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118298Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118298MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2019] Ca între fete.
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2019] Un bărbat vânjos di Tribul Baharutse -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118299">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118299"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118299">Şterge vot</a></div><span id="v91118299" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118299)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118299Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118299MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2019] Un bărbat vânjos di Tribul Baharutse
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2019] Cred că pot fi numită Frumoasa Tribului. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118300">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118300"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118300">Şterge vot</a></div><span id="v91118300" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118300)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118300Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118300MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2019] Cred că pot fi numită Frumoasa Tribului.
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2019] Aș putea concura și eu, dacă mă gândesc... -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118301">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118301"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118301">Şterge vot</a></div><span id="v91118301" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118301)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118301Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118301MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2019] Aș putea concura și eu, dacă mă gândesc...
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2019] Poate așa vă conving mai ușor. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118304">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118304"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118304">Şterge vot</a></div><span id="v91118304" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118304)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118304Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118304MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2019] Poate așa vă conving mai ușor.
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2019] Nici eu nu m-aș da bătută. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118306">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118306"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118306">Şterge vot</a></div><span id="v91118306" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118306)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118306Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118306MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2019] Nici eu nu m-aș da bătută.
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2019] Acum vă salutăm, dar revenim, să știți... -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 20.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1118307">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1118307"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1118307">Şterge vot</a></div><span id="v91118307" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1118307)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1118307Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1118307MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2019] Acum vă salutăm, dar revenim, să știți...
foto glcitizen [20.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

[13] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.102818965912 sec